Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odkąd mam tarcze zauważam że jednak mniej mokną niż v-ki :)
    Zwykle była to jedna kałuża i hamowanie się skończyło...
    Może przesiądź się na v-ki na jakiś czas ?

Skomentuj

Osobiscie nigdy nie mialem problemow z hamowaniem hamulcow typu V, a jezdzilem caly sezon, bez wzgledu na pogode. Sila byla tak duza, ze trzeba bylo obchodzic sie raczej ostroznie. Nawet na mokrym nie chcialy "piszczec", ale moze mialem fart i kombinacja klamek,szczek, klockow i obreczy idealnie do siebie pasowala, stad moje bardzo pozytywne doswiadczenia. W gorach predzej wysiadzie sredniej jakosci tarczowka niz dobre V.
      Caly czas pisze o jezdzie XC i lekkie Enduro.

Skomentuj

Mam v-ki, w suchych warunkach staje dęba jak hamuje przednim; w mokrych zaś hamuje podobnie, z tym że przy zwalnianiu piszczy okrutnie, dosłownie wyje
        Najważniejsze to dobre klocki, i dobrze wyregulowane v-ki, do tego pancerze i linki teflonowe i tarcza nie potrzebna
        Last edited by roboss; 14.08.2015, 23:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Osobiscie nigdy nie mialem problemow z hamowaniem hamulcow typu V, a jezdzilem caly sezon, bez wzgledu na pogode. Sila byla tak duza, ze trzeba bylo obchodzic sie raczej ostroznie. Nawet na mokrym nie chcialy "piszczec", ale moze mialem fart i kombinacja klamek,szczek, klockow i obreczy idealnie do siebie pasowala, stad moje bardzo pozytywne doswiadczenia. W gorach predzej wysiadzie sredniej jakosci tarczowka niz dobre V.
          Caly czas pisze o jezdzie XC i lekkie Enduro.
          Podpisuję sie pod tym obiema rękami. Dodam tylko że jeździłem na wszystkim to w końcu już ponad 20lat na mtb i jeszcze w tej chwili są umnie w domu dwa rowery na V-kach i kilka na tarczach.
          Dobre V-hamulce w moim przypadku tylko klekotały (xt-xtr) a siła i jakość w błocie była porażająca do tych V-hamulców to nawet magura hs-33 miała ciężko dorównać.

Skomentuj

Zamieszczone przez PanMembran Zobacz posta
            Może przesiądź się na v-ki na jakiś czas ?
            u mnie jest problem z rozmiarem roweru - malo kto ma tak duze :(

Zamieszczone przez PanMembran Zobacz posta
            Odkąd mam tarcze zauważam że jednak mniej mokną niż v-ki
            Zwykle była to jedna kałuża i hamowanie się skończyło...
            a zmieniales klocki? obrecz z rowkami?

Skomentuj

Wiele lat jezdzilem na V, dalej jezdzie i nigdy te hamulce mnie nie zawiodly. Problem z hamowaniem moze byc jedynie przy rozcentrowaniu kola.
              I w deszcz :-)
              Last edited by Marios; 15.08.2015, 11:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                I w deszcz :-)
                a w zyciu! :)

Skomentuj

Widać że dziś jest jakieś święto.

Pierwszy raz zgadzam się z PM

Skomentuj

a w zyciu!
                    No w życiu czasem pada deszcz i trzeba jeździć ;-) ja na v-ki już nie zmieniam, tym bardziej że jesień idzie :-)

Skomentuj

No w życiu czasem pada deszcz i trzeba jeździć ;-) ja na v-ki już nie zmieniam, tym bardziej że jesień idzie :-)
                      Zle dobrane klocki do obreczy. Tyle moge powiedziec :)

Skomentuj

Bo to wszystko jest marketing. Dzisiaj nie kupisz wysokiej klasy V-hamulców. Jako pierwsze V-ki kupiłem deore XT gdzieś w 1996-7r, nidgy nie miałem z nimi problemu niezależnie od pogody. Dziś wyboru nie ma praktycznie żadnego i zostały tylko tarcze a w 29-er to tylko i wyłącznie tarcze.

Skomentuj

No coz. Producenci "wiedza lepiej" co konsument potrzebuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                            a w 29-er to tylko i wyłącznie tarcze.
                            sa najtansze modele za 1700-1800zl na V-kach!
                            ale tam mamy przerzutki SIS :(

ja lata temu mialem chyba acera lub alivio v-ki i dzialalo to znakomicie!
                            do tej pory dobrze wspominam wydane nie male pieniadze

Skomentuj

Panowie, czy jeździliście keidyś na tych vkach w śniegu, na zjazdach? :)
                              tylko w śniegu jako śniegu, a nie, że przypruszyło, powiedzmy góry, i takie 15cm puchu :P

Skomentuj

Trzeba rozgraniczyć zastosowania, jakoś nie mam zamiaru pakować tarcz do trekkingu, bo i po co?

Tak mam przynajmniej spokój.
                                Same hamulce też nie muszą być jakieś kosmicznie drogie, byleby nie były z tworzywa i dało się je wyregulować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michal93 Zobacz posta
                                  Panowie, czy jeździliście keidyś na tych vkach w śniegu, na zjazdach? :)
                                  tylko w śniegu jako śniegu, a nie, że przypruszyło, powiedzmy góry, i takie 15cm puchu :P
                                  Wiesz pewne rzeczy trzeba rozgraniczyć, rower jest do jeżdżenia a jie do ślizgania na sniegu i lodzie.
                                  I powiedzmy że w 99% przypadków V-ki dadzą radę prawie tak samo jak tarcze a w niektórych V-ki są lepsze a napewno lżejsze. Co do śniegu to tak kilka razy miałem przyjemność i dało radę. Ale też widziałem jak koleś transportował rower na plecach bo kamień zaklinował się pomiędzy tarczą a klockami.

Skomentuj

jakos dlugie dekady kolarze radzili sobie bez tarcz

Skomentuj

Paweł, ale przyjmując ten tok myślenia radzili sobie również bez przerzutek..

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Co więcej to kiedyś radzili sobie także bez rowerów :P
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Paweł, ale przyjmując ten tok myślenia radzili sobie również bez przerzutek..
                                          nadal torowi jezdza bez przelozen!

tak jak pisalem wyzej - kazdy z tych typow hamulcow ma wady i zalety. nie mozna generalizowac. trzeba podawac konkretne przypadki
                                          dobra v-ka bedzie kosztowala tyle co tanie hydrauliki, a bedzie mniej awaryjna i skuteczniejsza
                                          ale hydrauliki na dobrych klockach sprawia ze juz nigdy sie nie wroci do hamulcow mechanicznych

Skomentuj

Czaruję...
                                          X