Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie i Panie - mam taki otóż problem:
    - wczoraj dość dobrze padało, ja niestety musiałem w tym deszczu przejechać prawie 30 km. No i dziś wsiadam na rower a tu coś mocno chrupie w suporcie. Biorąc pod uwagę, że już od początku sezonu były z nim problem postanowiłem go wymienić.

Korbę mam Shimano Dual SIS taką jak na tej fotce:

Szerokość rury, w którą wkręca się suport to ok 68mm.

I teraz co muszę wiedzieć i na co zwracać uwagę?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://wrower.pl/sprzet/os-suportu,5446.html - przydatne info

Skomentuj

Ja tylko dodam, że najprościej wymienić suport na ten sam co był wcześniej.
        Suport zazwyczaj jest opisany więc tu nie powinno być problemu.

Skomentuj

Kwestia czy luszti ma klucz czy nie, bo bez niego się namęczy. Wtedy najlepiej będzie podjechać do zaufanego serwisu, oni już pomogą.

Skomentuj

To wymaga jego rozebrania a do tego nie mam narzędzi.
            Generalnie poczytałem i wychodzi mi, że mufę mam BSA 68mm.
            Moja obecna korba to Shimano FC-TX71 do której potrzebna jest oś o długości 122,5 mm.
            A jakby wymieniać całość to czy jakiś ciekawy zestaw korba+suport w cenie do 150-200 zł się znajdzie?
            Z tyłu mam 7 rzędową kasetę i przerzutkę Deore.
            Mam też do wymiany łańcuch, więc można by zrobić jakiś ciekawy remont :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mój obecny support to prawdopodobnie Shimano BB-UN26 z plastikowymi nakrętkami.
            Po małej linii oporu prawdopodobnie pasowałby suport Shimano LX BB-UN55 http://allegro.pl/suport-wklad-bsa-shimano-lx-bb-un55-un-55-122mm-i5289696109.html

Zastanawiam się czy nie wymieć całości już na coś lepszego. Ostatnio więcej jeżdżę, od marca nakręciłem jakieś 700km.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
              Kwestia czy luszti ma klucz czy nie, bo bez niego się namęczy.
              Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              To wymaga jego rozebrania a do tego nie mam narzędzi.
              W takim razie jak chcesz go wymienić nie wykręcając go?
              W takim razie pozostaje tylko serwis, a w serwisie już coś Ci dobiorą odpowiedniego.

Skomentuj

Serwis to nie problem, ale to gościu, który tylko serwisuje rowery. Nie ma palety części. Chcę kupić to co trzeba i zawieźć mu do założenia.
                Myślę, że daruję sobie zmianę korby bo takie dozbrajanie roweru wychodzi drogo - bo jak zmiana korby to i fajnie by było zmienić i tylne zębatki, co implikuje zmianę łanucha itp. Wolę w przyszłości zmienić cały rower.
                Na razie wybrałem suport Shimano LX BB-UN55 http://allegro.pl/suport-wklad-bsa-s...289696109.html
                i łańcuch Shimano HG71 http://allegro.pl/lancuch-shimano-hg...337028635.html

Skomentuj

Mój obecny support to prawdopodobnie Shimano BB-UN26 z plastikowymi nakrętkami.
                  Po małej linii oporu prawdopodobnie pasowałby suport Shimano LX BB-UN55 http://allegro.pl/suport-wklad-bsa-s...289696109.html
                  Raczej nie będzie pasować. Wg google suport który masz ma 113mm a chcesz kupić taki co ma 122mm a to jest kolosalna różnica. Suport musi być tej samej długości i najlepiej sprawdzić najpierw jaki jest.

Skomentuj

Z tego co wyczytałem to suport dobiera się do korby. Dla korby Shimano Tourney FX-TX71 wg PDFa Shimano oś powinna mieć 122,5 mm http://fish.shimano-eu.com/media/tec...9830688001.pdf
                    Suporty z danego modelu są w różnych rozmiarach, ten, który ja wymieniłem Shimano LX BB-UN55 występuje na mufę 68 i 73 mm, także z gwintem włoskim, oraz z różnymi długościami osi :) Ja wybrałem taki, który wg wszystkich znaków na niebie i w internecie powinien pasować :)

Skomentuj

Naprawdę zamiast analizować katalogi lepiej jest wziąć suwmiarkę i zmierzyć dwa wymiary, ramy i ośki . Mój ojciec od 20 lat prowadzi sklep rowerowy i zawsze mierzy jaki ma być. Istnieje tez ryzyko że fabrycznie miałeś zły suport, częsty przypadek w szczególnie w jakiś mniej markowych rowerach gdzie montują to co jest jak leci. Jeżeli przerzutka przednia działała dobrze to prawdopodobnie suport miałeś prawidłowy i należałoby zostawić identyczny rozmiar.

Skomentuj

Z tego co wyczytałem to suport dobiera się do korby.
                        Nie tylko.
                        Ważny jest cały napęd łącznie z geometrią ramy.

Skomentuj

Problem z tym, że trzeba zdjąć korbę a zdaje się, że trzeba mieć do tego jakieś specjalistyczne narzędzia typu ściągacz :)
                          Czy rower firmowy nie wiem - firma Lakes, alu rama, deore z tyłu - pewnie szału nie ma, ale wydaje się być poskładany technicznie poprawnie.
                          Ramę mierzyłem - mufa ma 68mm.

Skomentuj

Problem z tym, że trzeba zdjąć korbę a zdaje się, że trzeba mieć do tego jakieś specjalistyczne narzędzia typu ściągacz
                            To nawet korby jeszcze nie masz ściągniętej... a myślałem ze ta na zdjęciu to Twoja.
                            No to może podjedź do gościa z serwisu i niech użyczy na chwilę ściągacz... potem sobie zmierzysz długość suportu (weź ze sobą suwmiarkę na wszelki wyparek) i będziesz już wszystko wiedział.

Skomentuj

Chyba tak zrobię, ale dopiero w przyszłym tygodniu, na razie jestem bez auta a do pracy dojeżdżać jakoś trzeba :)

Skomentuj

wczoraj widzialem prawdziwa profanacje
                                prawdziwy rower zjazdowy na cienkich oponach szosowych!
                                ale to wygladalo komicznie

Skomentuj

UWAGA! PROMOCJA w decathlonie!!

https://www.decathlon.pl/skarpety-na...d_8328649.html
                                  skarpetki rowerowe maja chyba jakis blad w sklepie!
                                  wybierasz dowolne, POZA BIAŁYMI (biale z czerwonym paskiem dzialaja), dodajesz do kosztyka 2szt i nagle cena robi sie 7,49zl!
                                  dodajemy jeszcze darmowa wysylke i mamy skarpetki rowerowe za 3,75zl!

Skomentuj

Dzięki:) 4 pary skarpetek za 15zł :)

Skomentuj

ja kupilem 8 w roznych kolorach

- - - - - aktualizacja - - - - -

ale dalem du##!!
                                      mozna dodac po 2 pary kazdego koloru i wtedy wychodzi 2,5zl za pare!!! :mad:

Skomentuj

Oddaj mi moje pieniądze!!!!
                                        :)

Skomentuj

Chyba już sie poprawili.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X