Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oczywiście zgadzam się, ale pomijając już brak wiedzy na temat przepisów (z powodu braku prawa jazdy), prawda jest taka, że po prostu trzeba uważać na innych - nie ważne jak dobry jesteś, nie ważne, że możesz jechać na rowerze 30 km/h czy autem 200 km/h, ważne abyś przewidział co się może stać. Po prostu jazda autem czy rowerem nie powinna zwalniać nikogo z myślenia.

To, że ktoś ma takie prawo to nie znaczy, że powinien wjeżdżać wszędzie na chama bo ma pierwszeństwo. Dobrym przykładem są ronda bez pierwszeństwa, ktoś może nie zauważyć braku znaku ustąp pierwszeństwa i pomimo tego, że my dojeżdżając do ronda mamy pierwszeństwo to powinno się i tak uważać na innych, a najlepiej przyhamować. Taki też przykład z mojego doświadczenia w Krakusolandii.
    Last edited by .3lite; 18.08.2014, 01:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      A kto dał prawo motocyklistom, wyprzedzać rząd samochodów stojących w korku środkiem ulicy?
      nie ma takiego prawa dla motocyklistów, nie ma też takiego zakazu ale: kierowca motocykla nie może przekroczyć ciągłej, i musi zachować odpowiednią odległość (czego w korku nie spełnisz)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        Masz też prawo leżeć w trumnie. Prawo nie zwalnia cię z logicznego myślenia i zachowania szczególnej ostrożności.
        a czytales kiedy to sie stosuje? przeciez nie wyprzedze po prawej jadacego auta... dopiero jak stoja na skrzyzowaniu

Zazwyczaj rowerzyści mają problemy z logiczniej myśleniem i zachowaniem ostrożności.
        niestety musze sie zgodzic. ale jest to spowodowane tym ze ci rowerzysci nie maja prawa jazdy i brak im wyobrazni!

Skomentuj

Masz też prawo leżeć w trumnie. Prawo nie zwalnia cię z logicznego myślenia i zachowania szczególnej ostrożności.

Zazwyczaj rowerzyści mają problemy z logiczniej myśleniem i zachowaniem ostrożności. W moim wypadku wyglądało to mniej więcej tak:

1) Przejeżdżanie z ogromną prędkością na pasach. Nie ważne czy jest tam ścieżka rowerowa czy nie, powinno się zachować szczególną ostrożność. I zrozum to, że nie tylko mnie jako kierowcy to dotyczy, ale też niemyślącego rowerzysty, które przejeżdża z prędkością 20-30 km/h ponieważ przecież panicz nie będzie się zatrzymywał. W Krakowie miałem pełno takich akcji.

2) Dojeżdżanie do świateł i wpieprzanie się na środek pasa, zamiast poczekać kilka kilka aut wstecz. Naprawdę, zaoszczędzi w cholerę czasu, a tylko wkurzy kierowców co go muszą zaś wyprzedzać.

3) Wpieprzanie się na rondo jak auta jadą, bo myśli, że ma miejsce.

To są największe grzechy jakie spotykam na drodze. Jak sobie coś przypomnę to napiszę.
          Widzisz kolego popadasz w skrajności, ja nie twierdzę że wszyscy kierowcy nie umieją jeździć bo sam prawko mam i sporo za kółkiem czasu spędzam tak samo jest z rowerzystami. Problem w tym że kierowcy którzy najwięcej trąbią i wykrzykują najmniej na rowerze jeżdżą.
          A teraz zrób coś dla mnie i pojeździj trochę na rowerze po swoim pięknym mieście, może nie raz nie dwa ale tak systematycznie przez okres miesiąca to zobaczysz o czym piszę. Chamstwa to jest u ludzi pełno. Co do przejść dla rowerzystów przez przejścia- u mnie w mieście są sygnalizacje świetlne i nikt na czerwonym się nie pcha.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            A kto dał prawo motocyklistom, wyprzedzać rząd samochodów stojących w korku środkiem ulicy?
            http://moto.pl/MotoPL/1,88389,947274...zmiescimy.html :)

"Motocykle przeciskając się środkiem pomiędzy stojącymi bądź poruszającymi samochodami, nie naruszają przepisów!"
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
              Czekałem aż pojawią się motury.

Ci to dopiero ostro przeginają.

Mówię to z pełną świadomością a jestem wyluzowany za kółkiem.
              Last edited by dan124; 18.08.2014, 16:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                http://moto.pl/MotoPL/1,88389,947274...zmiescimy.html :)

"Motocykle przeciskając się środkiem pomiędzy stojącymi bądź poruszającymi samochodami, nie naruszają przepisów!"
                Przecież nie napisałem że to jest zakazane.

Skomentuj

Nigdy nie uwierzę w to, że motocykliści to porządni uczestnicy ruchu drogowego :) Nie widziałem takiego :) Myślą, że im wszystko wolno, bo są szybcy i wcisną się wszędzie.

Co do wyprzedzania z prawej strony:

Wiem, że to jest zgodne z prawem, ktoś to prawo ustanowił, ale to nie znaczy, że to jest dobre i tutaj zgodzę się z kolegą, który o tym napisał.
                  Takie wyprzedzanie to jest samobójstwo. Pomijam kwestie prawoskrętów, byłem świadkiem "lepszego" wydarzenia:
                  Jadę sobie w autobusie (przegubowiec w mieście), dużo samochodów, prawie korek, autobus wolno jechał. Zwykła droga dwukierunkowa. Ulewa. Wysoki krawężnik.
                  Z prawej strony jakiś rowerzysta wyprzedza autobus, nie dość, że wjechał w kałużę, która okazała się być głęboką dziurą w jezdni, to kierowca autobusu odbił odruchowo w prawo bo akurat jechała karetka i dopiero w ostatniej chwili zauważył rowerzystę i dzięki temu go nie staranował. Oj wkurzył się kierowca :) A gościu na rowerze jeszcze rękami wymachiwał bo coś mu się nie podobało. Wg mnie tu powinna być wina rowerzysty, bo trzeba być nienormalnym, żeby w takich warunkach wyprzedzać dwudziesto metrowy pojazd z prawej strony, no ale cóż. Dzisiaj na drogach nie rządzi prawo "kto większy, ten lepszy".

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                    Nigdy nie uwierzę w to, że motocykliści to porządni uczestnicy ruchu drogowego
                    Bardzo mnie denerwuje taki generalizowanie... Ale cóż, nie wierz dalej :)
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A ja uwierzę, w większości miałem miłe spotkania. Zawsze jak widzę w lusterku, że jedzie motocyklista, to się odsuwam na bok aby przejechał i praktycznie zawsze otrzymuję gest podziękowania. Takie coś się ceni.

Skomentuj

A ja uwierzę, w większości miałem miłe spotkania. Zawsze jak widzę w lusterku, że jedzie motocyklista, to się odsuwam na bok aby przejechał i praktycznie zawsze otrzymuję gest podziękowania.
                        Dokładnie, jak się jest "uczulonym" na motocyklistów, to nie ważne czy jedzie prawidłowo czy nie, zawsze będzie przez "uczulonego" wyzywanym.
                        To samo jest z rowerzystami.

Prawda jest taka, że niektórzy kierowcy aut myślą, że jezdnia jest tylko dla nich i nikogo więcej.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                          OFFTOPIC!
                          to temat o rowerach a nie jednosladach!

Skomentuj

Rower to też jednoślad :)

Może warto zrobić wątek motocyklowy?
                            marcinsywala.pl

Skomentuj

jest watek motoryzacyjny

Skomentuj

Jak mam dobrze myśleć o motocyklistach, skoro zawsze, kiedy widzę motocyklistę, to jest to gościu w podkoszulku, który wyprzedza z prędkością 150km/h 5 samochodów pod rząd na podwójnej ciągłej? :)

Dodam, że powyższe dotyczy w 99% motocyklistów na ścigaczach. Bo harleyowcy są jak najbardziej w porządku. Motocykliści-turyści, których widuje się za granicą, obładowani bagażami itp. również godni naśladowania.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                  Dodam, że powyższe dotyczy w 99% motocyklistów na ścigaczach.
                                  Jak napisałem:
                                  Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                  Bardzo mnie denerwuje taki generalizowanie...
                                  Bo ma się nijak do sytuacji. Gości w japonkach, krótkich spodenkach i krótkich rękawkach na szlifierkach "ciężko nazwać" motocyklistami. Niestety, tacy "cykliści" psują opinie całej reszcie...
                                  marcinsywala.pl

Skomentuj

Wiecie co, to wyprzedzanie korka z prawej/lewej...
                                    1. Rowerzyści nie, bo sa za wolni, ale motocykliści dość swobodnie interpretują "korek". Co najmniej kilka razy w trakcie czekania na skręt w lewo wyprzedzał mnie motocyklista... Wyjeżdża przede mnie i też czeka na skręt. i z mojej okazji szybkiego startu lipa, bo przecież go nie trzasnę tylko po to żeby się zmieścić pomiędzy samochodami z naprzeciwka. Ciężko irytujące. Koledzy motocykliści: samochód to nie krowa, ma na drodze tez prawa. Nie zapominajcie o tym. A czekanie na zmianę świateł to też nie korek. Ostatnio też mało gościa nie trzasnąłem bo wszyscy ruszyli, a gość się środkiem pomiędzy dwoma pasami pchał a ze 40 szybciej niż samochody.
                                    2. IHMO, Jeśli stoi samochód i ma kierunkowskaz do skrętu w prawo, to rowerzysta nie może go mijać od prawej. I jak się wpieprzy w drzwi, to akurat przyda mu się to OC.
                                    A co do lewej strony, to:
                                    "5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony."

Skomentuj

od 8 wrzesnia w lidlu kolejna oferta rowerowa
                                      warto sie zaopatrzyc w dlugie ubrania na jesien

Skomentuj

Micwoj jeździłem na "ścigaczu" litrowym 2,5 roku po Wawie. Może samochód to nie krowa ale uwierz, że moto ruszy szybciej spod świateł i zanim Ty już skręcisz w lewo za mną to ja będę 100m dalej i to też wiem bo jeżdżę autem bardzo szybko. A rowerzyści na drogach w Warszawie.., jak jeżdżę autem to nie raz chętnie bym takiego zepchnął z drogi, zwłaszcza jak na 3 pasmowej drodze jedzie środkowym pasem i w dodatku na środku pasa bo w sumie dlaczego nie.. a chodnik w tą samą stronę ma szerokość 4 metrów i jest prawie pusty, za to za tym rowerzystą robi się zator na drodze

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                          zwłaszcza jak na 3 pasmowej drodze jedzie środkowym pasem i w dodatku na środku pasa bo w sumie dlaczego nie.. a chodnik w tą samą stronę ma szerokość 4 metrów i jest prawie pusty, za to za tym rowerzystą robi się zator na drodze
                                          rowerzysta nie ma prawa jezdzic po chodniku!
                                          chyba ze ta 3 pasmowa droga ma ograniczenie predkosci ponad 50km/h

UWAGI MODERATORA
                                          koniec offtopa o motocyklach!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X