Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki za odpowiedzi.
    Rowerek dla mnie, kumpel mi podesłał ciekawe jego zdaniem propozycje (jezdzi pare lat).
    Co do przeznaczenia, to jazda głównie po lasach, XC i delikatny DH na początek, bez szalenstw. Generalnie budzet ok 3kPLN, koniecznie hard.
    Wzrost 184, waga 94.
    Pewnie w weekend pojezdze troche po sklepach, i zobacze co mają ciekawego.

Skomentuj

Co to znaczy delikatny dh? bo jak masz na myśli szybszy zjazd po lasku wolskim to taki rower spokojnie da rade ale to koło dh nie stało :)

Skomentuj

Hmm,
        To ze to koło roweru do dh nie stało to wiem doskonale :) tłukłem się w wakacje na takich rowerach, i wiem mniej więcej o co w tym chodzi.
        Problem u mnie jest taki ze chce móc uzywac tego roweru równiez na codzien, wiec typowo DH odpada (jak dla mnie) bo przy dłużyszch trasach mega niewygodnie.
        A co do lekkiego dh, to w sensie ze głownie szeroko rozumiane kolarstwo górskie, z nastawieniem na zjazdy, ale jak sie jakas delkatna hopka trafi, to zeby mozna było skorzystać :)
        Byłem na przegladze w sklepach wczoraj, ale nic w moim rozmiarze z sensownym osprzętem w tych pieniądzach nie znalazłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
          Co do przeznaczenia, to jazda głównie po lasach, XC i delikatny DH na początek, bez szalenstw.
          Rowery z linków to zwykłe rowery górskie, z lepszym lub gorszym amortyzatorem.
          Do jazdy po lasach jak najbardziej się nadają, wystarczy dobrać dobre opony.

Natomiast jeśli chodzi o "lekki DH" to tutaj nie ma mowy, nawet bym się bał stawiać te rowery obok rowerów do free ride-u.
          Wiem o co Tobie chodzi, ja sam kiedyś chciałem połączyć zwykłą jazdę z lekkimi szaleństwami po lesie.
          Niestety to nie wypali, albo zniszczysz rower albo wylądujesz w szpitalu... czego oczywiście nie życzę.

Sam mam teraz 18-sto kilowego "klamota" z oponami 2,5 którym ciężko gdzieś dalej pojechać, ale przynajmniej nie boję się że jak wjadę na "wyższy krawężnik" to mi się obręcz wygnie (dartmoor crussherr).

No i Twoja waga też robi (zrobi) swoje.

Skomentuj

Dzięki za rady, czyli temat do gruntownego przemyślenia jeszcze.
            Poprzeglądam oferty i stestuje dwa rowerki kumpli typowo do DH, i wtedy zdecyduje.

Skomentuj

ochote na serwis mialem od dawna, ale z braku czasu tylko smarowalem i jechalem dalej...
              linka od przerzutki przedniej zaczela puszczac (trzymaly 2 wloski ) wiec postanowilem ze go lekko przeserwisuje

-smar + piach + bloto = syf a'la smoła! :???: zapchalo mi zebatki w przerzutce myslalem ze to jakas podkladka, a to ten syf tak sie nazbieral. ledwo sie to krecilo
              lancuch tez potrafil sie zblokowac jak przestawalem pedalowac...
              to dolne kolko w przerzutce chyba nawet mi sie juz skonczylo

- lozyska supportu do wymiany! strasznie halasuje :/

- lozyskowanie tylnego kola do poprawy! bieznie pordzewiale :(

caly bedzie rozbierany na czesci pierwsze, czyszczony i skladany z nowym smarem

musze dokupic tylko klucz do supportu i chyba lozyska

Skomentuj

Polecam wymiane calego suportu, zamiast samych lozysk. Mam bardzo dobre doswiadczenia z czeska firma Kinex. Swietne i tanie suporty, nie przeraz sie tylko tym, ze wkrecane nakretki/tuleje sa z plastiku.

Skomentuj

mam to w planach, ale nie teraz. kasy brak :(

czy ja dobrze widze ze osie suportu sa nie rozbieralne?
                  to sie wymienia w calosci? :/

Skomentuj

Suporty masz w całości lub z wymienianymi łożyskami, zależy jaki suport posiadasz.

Ja mam Truvativa i jestem zadowolony, chodzi już kilka lat i nic się z nim nie dzieje, poprzednie suport zajechałem lub dostała się do nich woda w okresie nie dłuższym niż dwa sezony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      mam to w planach, ale nie teraz. kasy brak :(

czy ja dobrze widze ze osie suportu sa nie rozbieralne?
                      to sie wymienia w calosci? :/
                      Niestety może tak być. Większość jest jako całość a w tych tańszych to na bank.

Skomentuj

Środek suportu: SUNTOUR XCM monoblok
                        no dobra, a gdzie wymiary?
                        to jakies uniwersalne?

Skomentuj

Nie, są różne długości osi.
                          Musisz pomierzyć jaki masz i kupić o takich samych wymiarach.

Na allegro nie mogę znaleźć pod tą nazwą, ale w sieci są zdjęcia, i na suporcie jest napisane 68x110.
                          Szerokość 68 to taki standard, ale z długością osi 110 to już problem, jest tyle tych wymiarów że hoho..

Tu znalazłem jakiś tani na maszynach, i tylko 0,5mm dłuższy: http://allegro.pl/suport-vp-bc73-110...719811507.html

Na Twoim jeszcze są jakieś napisy czy już nie ma?
                          Zmierz suwmiarką długość osi i długość otworu w ramie.

Skomentuj

113,5 zmierzylem, czyli zapewne 113mm

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Na Twoim jeszcze są jakieś napisy czy już nie ma?
                            jak nie wymontuje to przeciez nie zobacze

to jaki polecacie?
                            te 30zl jeszcze przezyje

z tego co czytam to wszystkie teoretycznie maja maszynowe lozyska :(
                            wiec jak rozpoznac dobre?

Skomentuj

wiec jak rozpoznac dobre?
                              Dartmoora ponoć najlepsze... ale osobiście nie testowałem, nie stać mnie.

te 30zl jeszcze przezyje
                              Ale tu jest problem, bo nawet Octan to koszt około 100zł.
                              Dartmoor 160zł.

Ale jakiego byś nie kupił, i tak każdy w końcu zajedziesz (w zależności jak i ile jeździsz), albo naleci woda i sam się rozsypie.

Na szczęście mój truvativ chodzi kilka lat i nic z nim się nie dzieje.

Skomentuj

dobra, skladam to co mam teraz
                                za duzo rzeczy musze dokupic, a za malo kasy.
                                po wyplacie zobacze na co mnie stac

Skomentuj

Już masz suport do wymiany ? Ile na nim przejechałeś? Jakbyś zmieniał korbę to przejdź na system hallowtech II , łożyska są na zewnątrz, większe, wytrzymalsze, sztywniejsze, sprzęt dużo trudniejszy do zajechania.Używam tego praktycznie od momentu jak wyszło na rynek i do tej pory nic nie musiałem robić.

Skomentuj

Nie mam pojecia ile przejechalem. Licznik mam od niedawna... Biorac pod uwage dane z licznika to mam przejechane jakies 10-20k

Ale obstawiam ze bubla montowali. Fabryczny lancuch zerwalem po paru dniach...

Skomentuj

10-20k pomiędzy grubszymi serwisami? To i tak niezły wynik.
                                      Ja zwykle gdzieś przy 2-3k coś już musiałem wymieniać, czasem nawet większe sprawy. Ale fakt że jeździłem więcej jako student nie mając kasy na solidniejszy rower, więc może dlatego.
                                      Last edited by Micwoj; 20.11.2014, 11:45.

Skomentuj

Nadmuchales na otro.

Intensywnie uzytkujesz szybciej wymieniasz.

Choć teraz z tą trwałością ,nie koniecznie musisz sie nowym nacieszyć.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Nie kumam, na co nadmuchałem?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X