Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mysle o zakupie roweru coraz powazniej. Mam ok 2k na rower. przynajmniej tyle zona pozwala:) ale za mna chodza takie dwa rowery:
    http://www.rowerymalgoska.pl/produkt/171/Kross-LEVEL-A6
    http://www.rowerymalgoska.pl/produkt...-X5-MODEL-2013
    Ten pierwszy ok 2400 by wyszedl a cube 2600.
    A za te 2k to ten mysle:
    http://www.kross.pl/pl/2013/level-a4
    Jeszcze musze pojechac do innego rowerowego jeszcze raz maja tam meride i gianta. zobacze co mi tam zaproponuje...

Skomentuj

Nie doradzę nic,żaden nie jest w moim stylu (już nie chodzi o rodzaj jazdy,ja bym parę części powymieniał na inne,i nie chodzi tu o jakość a o "geometrię")... ale ten ostatni jest spoko.

Skomentuj

Na A4 jeździ dwóch moich znajomych - kupowali je razem. Miałem też styczność z A2 i on wygląda dużo lepiej, bo ma matowe malowanie. W obu tych Krossach są jakieś kiepskie tarczówki, chyba Tektro, albo jakieś biedne Shimano. Nie wiem czy to kwestia klocków, ale ja bym wolał zaoszczędzić na tych niby tarczówkach i wsadzić v-brake, a dołożyć do amora albo napędu. Tylko, że za 2000 nie ma nic lepszego jak A4, chyba że jakieś promocje się wynajdzie.
        Może zrób tak jak ja - kup nieco tańszy rower i z czasem wsadzisz do niego konkretniejszy osprzęt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
          Może zrób tak jak ja - kup nieco tańszy rower i z czasem wsadzisz do niego konkretniejszy osprzęt.
          Dokładnie :) za 2.000zł można dostać super sprzęt z drugiej ręki. Prawda jest taka że jak kupisz nowy rower i liczysz na gwarancję,czyli serwis gratis przez jakiś tam okres (bo to jest w sumie chwyt na klienta) to i tak dostajesz towar gorszy od towaru używanego za tą samą cenę,gdyż ten nowy sprzęt ze sklepu po roku będzie mniej warty niz ten używany.

Ja kupiłem od znajomego rower za 1100zł,z mojego starego roweru dołożyłem do niego tylnie koło,tylnie hamulce tarczowe hydrauliczne,nowe gripy,platformy Dartmoora i rower jak znalazł dla początkującego Downhillowca :) a sam przód,czyli amortyzator,koło i hamulec to jakieś 1600zł. Jesteś ciekaw ile musiał byś zapłacić za taki rower nowy ze sklepu?
          Załączone pliki

Skomentuj

Oj zle wkleilem link, nie interesuje mnie x5, a chodziło mi o ten rower: http://www.rowerymalgoska.pl/produkt/192/Cube-ATTENTION o ile dozbieram 600zl
            Tylko u mnie nowy ze wzgledu jedno ze raty, a drugie ze taki rower ze sklepu moge sobie przymiezyc dotknac itp. Chyba ze znajde jakis z 2-giej reki dokladnie taki jak jest w sklepie.
            Ale chyba jednak zostane przy nowym teraz tylko, który? A powiedzcie mi jedna zecz, Cube ma roskshox XC 28 a kross Suntour XCM RL. Czy jest duza różnica miedzy tymi amorami?

Skomentuj

idz jutro do sklepu i pojezdzij dluzej na 29erach
              sam zobaczysz ktory ci bardziej pasuje, bo przy twoim wzroscie jeszcze da sie wybierac
              ale ja wiem ktory bym wybral

Skomentuj

XCM jest kiepski, a podejrzewam, że ten RockShox niewiele lepszy. Ja też nie mam wybitnego amora, bo Epicon za 700zł, ale chwalę go sobie bardzo. Teraz mam ustawiony skok na 140mm i wykorzystuję prawie cały :P bo wystarczy go odpowiednio napompować.

Mimo, że jeszcze trochę chory jestem, nie mogę się powstrzymać i idę pojeździć

Skomentuj

Ja właśnie wróciłem. Zauważyłem że abo coś mi się zepsuło z naciągami sprężyn w amorze albo już się przyzwyczaiłem do ich giętkości,ponieważ dziś dokręciłem sprężyny na maxa a i tak amor ugina się w sumie z łatwością. Tłumika nie ruszam bo akurat mam ustawionego dobrze,a nie chcę aby amor zamulał.

Skomentuj

a propo amorka
                    czy je sie jakos konserwuje?
                    ostatnio zauwazylem ze przy hamowaniu przednim hamulcem zaczyna mi wpadac w drgania
                    i nie wiem czy to wina samej tarczy czy to wlasnie amorek sie rusza (na postoju widac ze rury sie "wyginaja")

Skomentuj

Chodzi Tobie o to że między dolnymi a górnymi goleniami jest luz na simeringu? czy że nie ma tam luzu ale widać jak golenie między sobą się wyginają?

Drugi przypadek jest naturalny,pierwszy zaś bardzo niebezpieczny,wynika to z kiepskiej jakości samego amora. Np. Marzocchi ma tuleje na wyjściu dolnej goleni które stabilizują golenie górne... RST niby tez coś takiego ma,jednak w porównaniu z Marzocchi to kiepska technologia.

Proponuje najpierw sprawdzić wszystkie śruby na tarczy,śruby które trzymają hamulec jak również klocki hamulcowe.

Skomentuj

Paweł sprawdź czy nie masz luzu na goleniach, jeżeli tak no to bubel a nie amorek. Ja śmigam na starym rock shox pilot z 2003 lub 4 roku i nadal nie ma luzów. To już drugi amor tej firmy jaki mam w rowerze i 3ci zapewne też będzie z RS .

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Chodzi Tobie o to że między dolnymi a górnymi goleniami jest luz na simeringu? czy że nie ma tam luzu ale widać jak golenie między sobą się wyginają?
                          jak stoje np na czerwonym, trzymam hamulec przedni i delikatnie sie bujam to wtedy widac ze wyginaja sie miedzy soba
                          luzu na uszczelnieniach jeszcze nie widzialem

sprawdze jak wyzdrowieje bo narazie rower na garazu stoi

Skomentuj

Tak jak pisał Marian - sprawdź czy ten luz aby od klocków nie pochodzi. One są zazwyczaj na szpilce montowane i tam jest trochę luzu, dlatego mogą w niektórych sytuacjach drgać.
                            Serwis amora? Ja raz do roku ściągam golenie i czyszczę je w środku, nakładam nowy smar, czyszczę górne zimery i też je smaruję. Do tego co kilkadziesiąt kilometrów czyszczę z grubsza zimery i psikam Brunoxem lagi.

Yoshi - a czy masz tarczówki? Jak masz, to rzeczywiście wytrzymała konstrukcja, choć swoje też pewnie kosztował, więc można się spodziewać jakości.

Skomentuj

Nie, mam V-brake . Pewnie szybko nie zmienię na tarczę bo to spory koszt, bo jak wsadzać to tylko dobre hydrauliczne, trzeba nowe koła zaplatać :/ .

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                luzu na uszczelnieniach
                                jeżeli już, to luz może być na ślizgach a nie uszczelkach

Skomentuj

A wiec tak, decyzja zapadla na cuba attention 2012, ze wzgledu na stosunek jakosc cena (utargowalem z 3150 na 2400). Jutro ide na przymiarke 18 a 20 cali bo oba dostepne od reki. No i teraz chlopaki, 3majcie kciuki za moja zdolnosc kredytowa

Skomentuj

TO sie rowerzystów namnożyło, chyba trzeba będzie zorganizować zlot rowerowy diyaudio

Skomentuj

tak mi dzisiaj przyszlo do glowy...
                                      czy ktos z was ma wykupione ubezpieczenie na rower?

Skomentuj

moze cale bike the baltic objechac... Ja wracam do rowerów, zaniedbałem ostatnio, ale bede nadrabial:)

---------- Post dodany o 20:30 ---------- Poprzedni post o 20:25 ----------

Slyszalem tylko o akcji znakowania rowerow na policji. Ubezpieczeniem nigdy sie nie interesowalem.

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                                          Slyszalem tylko o akcji znakowania rowerow na policji.
                                          mialem tam sie zglosic...

Skomentuj

Czaruję...