W jakim dziale na all muszę szukać? szosowe/trekingowe/mtb ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rowery i akcesoria
Collapse
X
-
Zamieszczone przez cudny90 Zobacz postaW jakim dziale na all muszę szukać? szosowe/trekingowe/mtb ?
i najlepiej blisko swojej miejscowości żeby można było podjechac i sprawdzić osobiście
Skomentuj
-
Paweł proponuję wybrać rower np "UNIBIKE" model FLITE ok 2 tyś a jak masz ok 3 tyś to EXPERT. Powiem szczerze że jak pracowałem w sklepie i serwisie rowerowym to bardzo często polecałem te rowerki i nikt nie narzekał (w sezonie 2010/11 po 2 miesiącach zostały wysprzedane wszystkie modele FLITE i EXPERT i nie były już dostępne u producenta). Nie ma co pchać się w rowery typu : GIANT, MERIDA, SCOTT, AUTHOR SPECIALIZED czy CANNONDALE bo po co przepłacać za naklejkę na ramie. W dzisiejszych czasach u większości producentów ramy są już dość sztywne i "wylajtowane". Patrz na osprzęt jaki jest w rowerku ramy i tak nie jesteś w stanie zajechać jeśli nie jeździsz bardzo dużo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postacos duzego, lekkiego i solidnego do ok 1500zl?
nie potrzebuje amorkow, mile widziane v-brake a nie tarcze
Skomentuj
-
osobiście jeżdzę kolejny sezon na Unibike Viper i szczerze polecam firme! jak dotychczas to nie miałem żadnych przykrych niespodzianek i jestem bardzo mile zaskoczony rowerkiem. Pozatym Kross też ma fajne rowerki. Jak typo roweru szukasz? gdzie się będziesz głównie poruszał (szosa, drogi leśne czy górki)?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Guti177 Zobacz postaPaweł proponuję wybrać rower np "UNIBIKE" model FLITE ok 2 tyś a jak masz ok 3 tyś to EXPERT.
wygladaja fajnie, ale nie wiem czy bym tyle teraz wydal
Zamieszczone przez Guti177 Zobacz postaPatrz na osprzęt jaki jest w rowerku ramy i tak nie jesteś w stanie zajechać jeśli nie jeździsz bardzo dużo.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMoże coś takiego http://kellysbike.com/index.php?id=p...&subcat_id=320
i cena tez OK
tylko nie kupie roweru bez testow! :/
Zamieszczone przez BraWo Zobacz postaA jaki rozmiar "kolega" ujeżdża obecnie? oraz jaki typ rowerka ma to być?
ostatnio byl t romet wiking mocno zmodyfikowany...
ale wg kalkulatorow potrzebuje ok 20"
szukam duzego, prostego i lekkiego roweru ktorym bede sie przemieszczal po miescie (oczywiscie najkrosza trasa a nie po ulicy) oraz wjade w las
Zamieszczone przez benek161 Zobacz postaMoże Kross Level A2?
ale musze sie nim przejechac...
na miescie mam 2 sklepy z krossami - pojde i zobacze co maja
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postaPaweł, polecam Kross'a Level A4 lub A2
jak z geometria?
jak z trwaloscia?
jezdzilem na hexagonie v6, ale duzo za malym
jezdzilo sie fajnie, lekko, troche dziwnie jak dla mnie skrecal ale bylo OK
tylko te tanie tarcze ze mna nie dawaly rady :/
---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post o 19:10 ----------
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postarozmiar jak dla Ciebie to 21 cali
Skomentuj
-
Paweł, nie jeździłem, ale te rowery najczęściej są polecane na forach rowerowych i charakteryzują sie najlepszym stosunkiem cena/jakość. Na pewno masz w swoim mieście sklep z rowerami krossa, gdzie mozesz obejrzeć dokładnie rower i sie przejechać.
W twoim przypadku nie ma problemu z wyborem ramy, bo większych już nie maSam pewnie kupujac rower brał bym 21 cali (wzrostowo jestem na pograniczu między 19 a 21"), ale ja lubię kolarska pozycję
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postafajny, podoba mi sie
i cena tez OK
tylko nie kupie roweru bez testow! :/
Skomentuj
-
W Kellys'ach często pękają ramy :).
Paweł: "Patrz na osprzęt miałem na myśli"
Na jakich kołach jest rower czyli jakie są piasty i obręcze szprychy pomińmy w Twoim przypadku piasty dobrze jak były by na łożyskach maszynowych np Novatec robi bardzo dobre piasty i stosunkowo nie drogie a obręcze np 3 komorowe, stożkowe i najlepiej kapslowane. Napęd czyli korba, kaseta, łańcuch z tych rzeczy najważniejsza jest korba najlepiej ze zintegrowaną osią np jakieś Shimano.
Przerzutki i manetki ja osobiście preferuje Srama system 1:1 bardzo dobrze działa.
Hamulce i klamki hamulcowe zwykłe shimano jakieś aluminiowe.
Widelec najlepiej sztywny w cenie do jakiej szukasz roweru każdy widelec będzie do d... :)
Podsumowując najważniejsze to:
Koła, Korba, Przerzutki, Hamulce.
Tu masz tańszego Unibike: http://unibike.pl/fusion_disc.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Guti177 Zobacz postaW Kellys'ach często pękają ramy .. Problem dotyczył najwyższego modelu sabotage sprzed paru lat, którego za bardzo odchudzili (rama ważyła ok 1,4kg), wtedy faktycznie pękło trochę ram przy ekstremalnej jeździe.
Ta rama ani nie jest tak odchudzona ani Paweł nie będzie tak ekstremalnie jeździł ani kellys nie popełnia przez kilka lat tego samego błędu.
Odpuściłbym sobie rower z tarczami, szczególnie mechanicznymi. Jak już to hydrauliczne i w ogóle to już przy poważnej jeździe. Do rekreacyjnego śmigania v-barke jest wystarczająco dobry. Zamiast na tarczach lepiej kupić rower model wyżej, będzie mieć lepszy osprzęt a kosztować podobnie jak ten niższy model z tarczami.
Skomentuj
-
Jedna mała uwaga, jeśli to ma być rower do miasta a będziesz mieć tarcze to dyskwalifikuje go do parkowania w stojakach na rowery.
Osobiście jeżdżę na Kross-ie A6 2010, i jedynie ten model mogę polecić, może w tej cenie uda się kupić ale chyba tylko używany, ogólnie najlepsza pora na zakup roweru to zima, wtedy ceny są dużoooo niższe.
pozdro.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postaPaweł, nie jeździłem, ale te rowery najczęściej są polecane na forach rowerowych i charakteryzują sie najlepszym stosunkiem cena/jakość. Na pewno masz w swoim mieście sklep z rowerami krossa, gdzie mozesz obejrzeć dokładnie rower i sie przejechać.
macalem i dosiadalem hexagony i A2/A4
sprzedawca poleca hexagony, bo seria A niby glownie w teren i na szosie bedzie ciezko...
wiem jedno - amorki sa mi zbedne, nawet w najtwardszym ustawieniu byly za miekkie. dopiero zablokowany byl odpowiednio sztywny (nadal sie uginal!)
tak samo tarczowki mechaniczne - masakra!
tylko hydrauliczne tarcze lub v-brake
tak wiec albo KROSS HEXAGON X9 albo A4 ktory jednak jest na grubszej ramie i szerszych oponach...
bajer jest taki ze jest promocja do konca miesiaca - raty 10x0%
i chyba bym sie skusil na X9
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postaW twoim przypadku nie ma problemu z wyborem ramy, bo większych już nie maSam pewnie kupujac rower brał bym 21 cali (wzrostowo jestem na pograniczu między 19 a 21"), ale ja lubię kolarska pozycję
nie wiem jak by sie siedzialo na wiekszym...
Zamieszczone przez Guti177 Zobacz postaPodsumowując najważniejsze to:
Koła, Korba, Przerzutki, Hamulce.
Tu masz tańszego Unibike: http://unibike.pl/fusion_disc.html
jak widze doszlismy do tych samych wnioskow
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Guti177 Zobacz postaStarczy Tobie V-break najlepiej z równoległym prowadzeniem klocków..
Skomentuj
Skomentuj