Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja chyba wezmę dwa takie: http://allegro.pl/lancuch-kmc-z9200-...550389783.html
    Mój obecny łańcuch jest już zbyt rozciągnięty i szkoda mi zębatek.

Skomentuj

dobra cena
      mi ostatecznie spuscili do 60zl za HG53

no i powiem ze roznica jest odczuwalna
      zobaczymy po pierwszym deszczu :p

przy okazji zobaczylem tez platformy
      w jednym sklepie plastiki wiec odpada (tak mi sie wydaje)
      w tym gdzie kupilem rower ma 2 modele jakiejs dobrej firmy. ale cena 150 i 220zl to raczej nie dla mnie :/

Skomentuj

też miałem problem z fabrycznym łańcuchem w level-u a6, zerwał się dwa razy z tym, że wymieniłem na SRAM-a, mam już na mim zrobione z 1000km i nie mam zastrzeżeń ale modelu już nie pamiętam musiał bym poszukać gdzieś opakowanie. ważna też jest konserwacja łańcucha o czym większość zapomina ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          ...w tym gdzie kupilem rower ma 2 modele jakiejs dobrej firmy. ale cena 150 i 220zl to raczej nie dla mnie :/
          Pawle,jeśli naprawdę lubisz jeździć na rowerze i na nim jeździsz,to wydaj te 100-150zł za platformy na łożyskach maszynowych,bo właśnie dlatego są one drogie. Odkąd mam maszynówki nie wyobrażam sobie jeździć na zwykłych kulkowych.

Ja mam takie: http://allegro.pl/nowe-pedaly-dartmo...597987811.html

ciut tańsze:

http://allegro.pl/nowe-pedaly-dartmo...590476797.html

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
            wymieniłem na SRAM-a, mam już na mim zrobione z 1000km
            ten 1000km to mi fabryczny juz dawno zrobil :P

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
            ważna też jest konserwacja łańcucha o czym większość zapomina ;p
            ja nie lubie jak mi rower wydaje jakies dziwne dzwieki :/
            dlatego mam wyciszone co sie da. lacznie z oslona na rame

Skomentuj

Ale platformy nie nadaja sie zupelnie do jazdy szosowej czy XC. To sa pedaly zaprojektowane do trzymania jak najwiekszej powierzchni stopy przy bardzo ostrej jezdzie. Generalnie do rowerow na jakich zjezdza sie w dol i skacze. Do jazdy pod gore i po plaskim tylko male, zwykle platformy lub oczywiscie SPD. Zupelnie inne rozklady sily. Na platformach masz cala stope oparta, a przy jezdzie XC styk jest na plalcach i kawalek stopy. Kompletnie co innego, inna praca miesni uda i lydek.

Ja nie cierpie pedalow platformowych do roweru typu XC.

Skomentuj

Nie wiem skąd mam siły Wczoraj 100km po terenie płaskim i pagórkowatym z przewagą tego drugiego. Dziś w południe szybkie 20km, wieczorem szybkie 25km. Nogi czuję, ale nie dokuczają mi. Jutro jednakże nie wsiadam na rower, niech się nieco zregenerują mięśnie. Może za to go umyję, bo chyba z dwa miesiące już jeździ oblepiony brudem

Skomentuj

ale przeciez przeniesienie sily na korbe jest takie samo?

no wlasnie musze sie przejechac i sam sprawdzic
                  bo nadal SPD sie boje :/

Skomentuj

Raczej nie jest takie samo. Zwykłe buty jednak są miękkie i występuje amortyzowanie przy dociskaniu pedału. Większa powierzchnia, to mniejszy nacisk ja jednostkę powierzchni (tak jak z oponami na zimę - lepiej węższe, bo większy nacisk powierzchniowy). Nie ma się co bać SPD, to nie gryzie :P Wywrotka (przynajmniej jedna) z początku jest nieunikniona, jednak po kilkuset kilometrach już się wyrabia nawyk wypinania przed zatrzymaniem. Te 150zł, które wsadziłbyś w downhillowe platformy, lepiej przeznaczyć na buty (najlepiej na zatrzaski + rzepy) i jeszcze wynaleźć z 80zł na pedały. Ja mam M086, które są jednymi z tańszych, ale są bardzo wytrzymałe, wygodne, przewiewne i mają zapinanie na rzepy + zatrzask. Do tego PD M505 albo 520 i gitara.

Skomentuj

Jesli stopa jest plasko na platformie, to praktycznie nie dzialaja miesnie lydek, dopiero jak podniesie sie siodelko wyzej, tak aby tylko czesc stopy i palce spoczywaly na platformach, to miesnie lydek zaczynaja pracowac jak nalezy.

Obrazowo mozna to porownac do jazdy z nisko ustawionym siedzeniem. Taka pozycja jest meczaca, nie wykorzystuje sie pelnej sily nog i lydek, nie mowiac juz o zmeczeniu w kolanach...

Skomentuj

nie rozumiem
                        dlaczego majacszerszy/wiekszy pedal mialbym zmienic styl pedalowania?
                        przeciez stope nadal uloze tak samo i powinienem pedalowac tak samo?
                        nie pracuje przeciez zginajac stope tylko nia kierujac

jak pisalem - musze sie na nich przejechac bo nie rozumiem o czym mowa

a na SPD narazie mnie nie stac (miesiac bezplatnego)

Skomentuj

To proste. Majac duza platforme kladziesz na niej wieksza czesc stopy, zazwyczaj wychodzi tak, ze kladzie sie bardziej srodkowa czesc stopy. Dodatkowo czesto bywa tak, ze duze platformy maja wypusty bardziej na obrzezach platfromy niz na jej srodku. Natomiast jezdzac na typowych pedalach, malych przy odpowiedniej wysokosci siodelka stopa spoczywa na mniejszej powierzchni. Widziales kiedys rower szosowy z pedalami wielkosci platform w rowerach FR? Pewnie nie, bo to absurd. Widziales kiedys wyczynowy rower XC z platformami? Tez pewnie nie, bo to absurd. Duze platformy sa do rowerow BMX, Enduro, FR, DH.

Skomentuj

nadal nie rozumiem co to ma wspolnego...
                            a szosowki widuje tylko z SPD

Skomentuj

Po prostu oś obrotu pedała przypada w innym miejscu stopy. Spróbuj jeździć naciskając na pedał przodem stopy, piętą, śródstopiem. Zauważ, że stopa w kostce też ma oś obrotu. Złe ułożenie się tych osi i mamy mało wydajne wykorzystanie mięśni.
                              Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                Po prostu oś obrotu pedała przypada w innym miejscu stopy.
                                wyjasnij mi dlaczego?!
                                przeciez stope ukladam tak zeby wlasnie miec odpowiednio dopasowana do osi i korby

nie mam pojecia dlaczego mi piszecie ze platformy sa takie ogromne, ze but inaczej sie uklada... platformy sa moze i 2-3cm szersze niz moje obecne pedaly. a to jest nic przy stopie dlugosci 31cm ;]
                                a to ze sa dluzsze to tez plus - obecnie but mi sie nie miesci na pedale i ocieram czasami o korbe lub wystaje na zewnatrz

Skomentuj

Paweł, koledzy mają rację, ale trzeba dodać, że na platformach też da się prawidłowo ułożyć stopę. Jednak tendencja jest do złego układania stopy.

Skomentuj

sprawdze u dekera i sie przekonam
                                    jak okaze sie niewypal to juz sie zalamie bo tylko SPD mi zostaje :(

Skomentuj

Bo ludzie są "wygodni" i dążą do, ich zdaniem optymalnego ułożenia stopy na pedale. Im masz większy pedał, tym większa płaszczyzna manewru stopą. Optymalne ułożenie stopy - gwarantujące najlepsze wykorzystanie mięśni nóg jest jedno. I dlatego są spd, żeby uniemożliwić złe posadowienie stopy.

Skomentuj

dzisiaj wybralem sie na gore chelmska zeby troche pojezdzic...
                                        i juz czulem krew w nosie przez te pedaly!
                                        ale na szczescie hamulce uratowaly moja skore...

wkurza mnie to strasznie. maly korzen a ja juz pedalow nie czuje :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          jak okaze sie niewypal to juz sie zalamie bo tylko SPD mi zostaje
                                          SPD to fajna sprawa ale na początku trzeba uważać bo niejedna "gleba" jest pewna

Skomentuj

Czaruję...
                                          X