Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeżdżę trasy 50,60 oraz 70km. Jak dobrze idzie to i 3k km robię w roku. (to koło co na zdj to dotyczy kolarzówki, którą mam od zeszłego roku. Wcześniej jeździłem na innej)

Jeśli miałbym kupować nowe koła to mavic aksium ponoć są dobre i w miarę tanie.
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

to tylko jedna szprycha. ja bym sie tym nie przejmowal i regularnie kontrolowal co sie z tym dzieje

Skomentuj

Elastomery zamieniły mi się w plastelinę... :razz:

Jak wyciągnąć sprężyny z goleni, górą czy dołem ? (po prostu wypchnąć czymś ?)
        Last edited by ir0nhide; 30.03.2015, 18:56.

Skomentuj

Ostatecznie robię tak, że muszę uzbierać 400zł i kupić używany kpl kół. Te co mam teraz są trochę zajechane (ranty) no i przednie z pęknięciem. Ryzykować nie chcę. Za długie trasy robię z różną prędkością, żeby zaliczyć glebę i wracać z buta

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
            u mnie sie odkreca od gory regulacje i wypada gora

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
              Pozdzierałem naklejki ,które były na obręczach i się ukazało małe pękniecie. Na 90% jeździłem na takim kole (przednie) przez cały zeszły rok.

Jest tragicznie, czy można jeszcze bezpiecznie pojeździć?
              Co to za koła, jeśli obręcz jest standardowa to ją wymień
              Taki defekt w przednim kole trochę niebezpieczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                jeśli obręcz jest standardowa to ją wymień
                zaplecenie kola + obrecz = nowe kolo :p

Skomentuj

Ja sam zaplatam więc dlamnie koszt wymiany obreczy to 50-250 zeta zależy od obreczy. W ZTR-y itp. Wynalazki nie inwestuje.

Skomentuj

Sprężyny wychodzą górą.

Skomentuj

Co to za koła, jeśli obręcz jest standardowa to ją wymień
                      Taki defekt w przednim kole trochę niebezpieczne.
                      WH-R550 Shimano

Skomentuj

Ja sam zaplatam więc dlamnie koszt wymiany obreczy to 50-250 zeta zależy od obreczy. W ZTR-y itp. Wynalazki nie inwestuje.
                        Ja sam tego nie robie ale w serwisie ogarniaja zaplecenie za 20zl, może teraz trochę drożej

Skomentuj

Rozkręciłem wszytko, sprężyny wyleciały dołem i wtedy wybiłem górą z golenia elastomery ("zapiekły się")

Złośliwość rzeczy martwych: jedna nakrętka poszła elegancko, druga nawet nie drgnie :( O psikałem WD40 na noc, nagrzewałem palnikiem (aż strzelało), stukałem (aż za bardzo) już nie wiem co zrobić... Imbus wbity, ale trochę więcej siły i się całkiem obróci...
                          Last edited by ir0nhide; 31.03.2015, 09:39.

Skomentuj

Co to za amortyzator? Jeżeli to tylko nakrętka, anie cały tłumik to bym rozwiercił i dotoczył coś, ew popytał na forum rowerowym czy nie ma ktoś takiego pękniętego widła i czy nie odda tego za przesyłkę...

Skomentuj

Grzej widelec a nakrętke schłodź sprężonym powietrzem (do góry nogami). Jak nie puści za pierwszym razem to powtórz kilka razy, nawet jak się wprasowało, to naprężenia termiczne na styku mogą pomóc to rozerwać.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                WH-R550 Shimano
                                Sama obręcz może być trudno dostępna ale pytaj u polskiego dystrybutora.
                                Zawsze powinno być taniej od kompletu kół.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                  Jak nie puści za pierwszym razem to powtórz kilka razy, nawet jak się wprasowało, to naprężenia termiczne na styku mogą pomóc to rozerwać.
                                  Ale masakra była, ale się udało :) choć dopiero jak skontrowałem z drugiej strony drugim regulatorem, z kolei ten się zacisnął i później z nim się męczyłem :)
                                  Co z elastomerami, w rowerowym nie mieli (taki rowerowy że nawet nie wiedzieli co to...) Można bez nich jeździć - na samych sprężynach ?

Skomentuj

Sama obręcz może być trudno dostępna ale pytaj u polskiego dystrybutora.
                                    Zawsze powinno być taniej od kompletu kół.
                                    Za kpl patrzyłbym tak do 400-450zł. Coś z mavica używanego.

Napisałem do Polskiego dystrybutora Shimano czy mają obręcze do WH-R550.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                      w serwisie ogarniaja zaplecenie za 20zl
                                      no to fajny serwis. u mnie wolali 50zl :(
                                      20zl wyszlo za centrowanie jednego kola

Co z elastomerami, w rowerowym nie mieli (taki rowerowy że nawet nie wiedzieli co to...) Można bez nich jeździć - na samych sprężynach ?
                                      elastomer w tym przypadku pelni role kolejnej "sprezyny" na koncu drogi amorka
                                      tlumic to to raczej nie tlumi :p
                                      wiec jezdzic mozesz

Skomentuj

U mnie 10zł wołają za centrowanie koła, ALE zwykłego tj gdzie szprychy masz okrągłe. Znajomy dał do zrobienia u nich (tak jak ja ma płaskie szprychy w kołach). W jednym kole wstawili mu 2szt okrągłych szprych "bo nie mieli płaskich". Ryzykować u nich nie chcę Muszę znaleźć w okolicy jeszcze inny serwis.

Skomentuj

sprężyny wyleciały dołem
                                          Jak to?
                                          Obie?
                                          To co trzyma razem górną goleń z dolną?

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          elastomer w tym przypadku pelni role kolejnej "sprezyny" na koncu drogi amorka
                                          tlumic to to raczej nie tlumi
                                          Ale zapobiega dobijaniu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X