Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

to w tych damskich gaciach?

Skomentuj

tak
      przeciez nie widac ze to damskie :p
      jak trafi sie okazja to kupie inne

Skomentuj

Panowie potrzebuję rady, właściwie moja kobieta tego potrzebuje :) Ma rowerek górski firmy Giant, który już pare ładnych lat ma za sobą. Z tego co mi wiadomo to ma dalej oryginalne gumy, które są dosyć szerokie. Pewnie dobrze ponad 2.0. Stwierdziła, że ciężko się jej jeździ i przydało by się to wymienić na coś węższego. Przeszukałem internet i w zakładanym budżecie znalazłem opinie na temat Kendy Khan.

Tutaj moje pytanie, jak sprawuje się ta oponka ? Albo inaczej, czy będzie odpowiednia dla kogoś kto jeździ okazjonalnie 2-3x w tyg. W większości asfalt, ale czasem też jakaś leśna droga ubita, małe kamyczki czyli taki lekki teren.

Kobieta boi się o przyczepność po deszczu i trzymanie w zakrętach dlatego celuje w rozmiar 26x1,95. Co wy, bardziej doświadczeni na to ?
        Nie wiem czy kwestia wagi jest tutaj istotna, mogę napomknąć że dziewcze chude :)

Skomentuj

daj zdjecie obecnej opony
          moze to kwestia zbyt niskiego cisnienia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            moze to kwestia zbyt niskiego cisnienia?
            Albo piasty i łańcuch do czyszczenia, lub suport do wymiany.

Skomentuj

Ale to mozna sprawdzic na stojaku serwisowym lub podnoszac rower

Na moich poprzednich oponach cisnienie mialo bardzo duze znaczenie. Na obecnych juz mniej

Skomentuj

Oj fotki nie wrzucę bo rower stoi w Wiśle :)
                Ciśnienie faktycznie ma małe jak dla mnie, ma problemy z plecami jak mocno napompuje i tak woli jeździć. Jednak jej siostra ma tak samo napompowany, ale już opony nieco węższe i kobieta twierdzi, że idzie łatwiej. Dlatego pomyślałem, żeby zmieniła oponki na jakieś bardziej szosowe, bo w tym momencie ma takie z dosyć dużymi kostkami. Jak dla mnie to większymi niż standardowe oponki montowane w najpopularniejszych "góralach dla ludu".

Problem z piastami lub łańcuchem to na pewno nie jest, ja jeżdżąc na tym rowerku nie czuje żadnego dyskomfortu, że coś idzie dużo ciężej niż normalnie.

Skomentuj

Jeździ tylko w mieście ? jak tak to kenda kwest i niech spróboje narzekać

Skomentuj

Przeczytaj mój post z wczoraj. W skrócie, drogi asfaltowe...miastem bym tego nie nazwał bo to jazda po beskidzie śląskim więc zjazdy czasem są ostre...a sporadycznie ubita droga, żwirek albo lekki teren.
                    Kwesty raczej odpadają dla niej :) bardziej o Khan myślałem.

Skomentuj

No to może być khan.

Skomentuj

zalezy ile chcesz przeznaczyc na opone poszukaj jakiej lekiej opony ze zroznicowanym klockiem,nie jest powiedziane ze szersza opona nie moze sie lekko toczyc:),dobre opony z pokryciem klewlarowym od strony wew.(powloka antyprzebiciowa) to opony z serii schwalbe rancig ralph badz continental race king sa dostepne od 2.0-2.2 cos typu kenda debica itd nie jest to zla guma ale dosc ciezka

- - - - - aktualizacja - - - - -

te drugie to koszt okolo 60zl za sztuke cena dosc dobra za taka jakosc opony,jak ma standardowe debice 1,95 jak to montowal arkus i inne firmy podobnego pokroju w latach na przelomie 90-2000 r roznice odrazu poczuje po nogach i samym toczeniu sie roweru

Skomentuj

Dziewczyna nie jest rowerzystą z zamiłowania, po prostu jak jest w domu i jej sie nudzi to lubi sobie wjechać na jakąś Kubalonke czy Równice dla sportu. Wiem, że wraz ze wzrostem budżetu jakość opony pójdzie w górę, ale jej na prawdę nie jest to potrzebne :) Ale dzięki za chęci. W sumie to budzetu nie ustaliłem więc skąd mogłeś wiedzieć. Opona ma być jak najtańsza, najlepiej w granicach tych Khanów.

Skomentuj

Poczytales "frum rowerowe"?
                            Tam jest sporo opinii o oponach i linki do testow

Ja jak szukalem dla siebie opon to bym nigdy uwagi nie zwrocil na geax saguaro. A oponki mimo kilku wad sa bardzo dobre

Skomentuj

Tak, porozglądałem się na forach rowerowych, tylko wiesz jak to jest, każdy lubi co innego jak już w czymś mocno siedzi. Ot choćby u nas jednemu pasują morele innemu scany, a inny lubi szerokopasmówki. Poza tym o ludziach z naszego forum mam wyrobione zdanie i ich opinia jest dla mnie cenna :)

Na linki do testów się nie natknąłem.

Jeździsz tymi saguaro tylko po asfalcie, czy jakiś teren też wchodzi w grę ?

Skomentuj

tylko szutrowe drogi - w las jeszcze nie wjechalem bo nie mam kiedy :(
                                ale w miescie daje rade
                                szumi i jest niebiezpiecznie na wzdluznych szczelinach, ale jest szybciej niz na poprzednich oponach

niestety musisz czytac duzo i wszystko filtrowac. jak jest duzo dobrych opinii to raczej sie nie zawiedziesz
                                jak swiezak pisze o swoich pierwszych oponach to raczej olej

Skomentuj

Dzisiaj był dziewiczy "rejs". Mało widać, jutro w świetle dnia zrobie (jak go umyje ale puki co do zmiany opony (NIE POLECAM!) oraz mostek i kierownica.

Kumpel ze swoją ramą trochę się dzisiaj pobawił. Kto zgadnie co zrobił? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                    ale puki co do zmiany opony (NIE POLECAM!)
                                    dlaczego? opony niby polecane...

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                    Kto zgadnie co zrobił?
                                    kolor zmienial?

Skomentuj

tak
                                      przeciez nie widac ze to damskie :p
                                      jak trafi sie okazja to kupie inne
                                      Pawle nie wiem jakie masz swoje ale ja Polecam spodenki z SZELKAMI, sporo większy komfort noszenia

Skomentuj

watpie zebym trafil z rozmiarowka - jestem troche nietypowy :/
                                        na zimowki moze bym takie kupil
                                        na letnie raczej klasyczne spodenki

i tak pogoda nie pozwala jezdzic tak ubranym :/

Skomentuj

watpie zebym trafil z rozmiarowka - jestem troche nietypowy :/
                                          na zimowki moze bym takie kupil
                                          na letnie raczej klasyczne spodenki

i tak pogoda nie pozwala jezdzic tak ubranym :/
                                          Poczekaj, spodenki z szelkami mają szelki z siateczki to nie jest dodatkowe ocieplenie pleców. Klasyczne spodenki mają ciasną gumę która gniecie i scicska brzuch. Ich (jak dla mnie )jedynym plusem jest szybsze ściąganie jak cie ciśnie i trzeba iść w krzaki. Te szelkowe trzymają spodnie własnie za szelki na ramionach totalne zero uciskania brzucha :)

No pogoda dzisiaj nie sprzyja :/

Co masz na myśli że jesteś nietypowy ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X