mhm, to pozostało mi tylko zaprojektować sobie panel, czego nie ptorafie zrobic :mrgreen: czyli noc spędzona przy nauce autocada :cry:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wycinarka laserowa - kto chetny na detale?
Collapse
X
-
a tak przy okazji
http://www.youtube.com/watch?v=JBC-8EML5kU tutaj jestem na stazu
http://www.youtube.com/watch?v=t3YJYhATPdg tutaj dokladniej widac lasery ale nic nie slychac
Skomentuj
-
wszystko co widac
pisalem juz wyzej ze material oni daja swoj
[ Dodano: 2010-08-19, 16:31 ]
ceny metali
stal czarna (taka najzwyklejsza jak u mnie) 5zl/kg
aluminium 20zl/kg
brazy, mosiadze, miedz 40zl/kg
cen nierdzewek nie znam bo jest ich duzo i czesto sie zmieniaja
przelicznik cena/masa/wymiar macie tutaj http://avanti-metale.pl/
Skomentuj
-
Ok mam prośbę: czy ktoś przerysowałby mi do cad'a mój rysunek techniczny (powiedzmy że półtechniczny :razz: ) za 0,5-1l? :mrgreen: Wydaje mi się że dla wprawionego nie będzie tam dużo do roboty, (chassis z nierdzewki gięte w literę "c" i drugie "c" tylko mniejsze jako "przykrywka" pod trafa + oczywiście trochę otworów) jeśli oczywiście ktoś uzna że jest tam sporo roboty to wszytko jest do dogadania.
Skomentuj
-
rysunek za 0,5l? dawaj :mrgreen:
ir0nhide, cyrkle mam juz zaprojektowane
Zamieszczone przez ir0nhideGrubości ....hmmm, no nie wiem jak uważasz ? 3-4mm stal ?
Zamieszczone przez ir0nhideRozumiem że rys. w formacie .DWG lub .PRT (MegaCAD) odpadają tak ?
Skomentuj
-
no właśnie cena m/w ? (tolerancja 100zł :lol: - żart
Zamieszczone przez Pawel S.rysunek za 0,5l? dawaj :mrgreen:
Zamieszczone przez Pawel S.ale max 1,5mm :lol:( a poza tym jak będzie za cienka to nie schowa "łebka" od np. śrubki (punktu centralnego)
Wspominałeś coś w innym temacie że projekt cyrkla "już jest" mógł byś zaprezentować ?
Bo ja chyba będę chciał takiego według własnego "widzi-mi-się" :razz: (przypasowując do stopy swojej frezarki...)
Zamieszczone przez Pawel S.a nie mozesz wybrac w zapisie dxf?
Skomentuj
-
na cyrkle zamierzam zrobic wieksze zamowienie wiec o dostepnosc sie nie martwcie
musze tylko najpierw zrobic prototypy zeby zobaczyc jaki wariant wybrac i ile to bedzie kosztowalo
Zamieszczone przez ir0nhideno właśnie cena m/w ?
mysle ze cena 30-40zl bylaby jeszcze do zaakceptowania
Zamieszczone przez ir0nhidetarguj się na 0,75l ....
tak dla uaktualnienia twojej wiedzy. od czasow kiedy staralismy sie wejsc do uni nie ma juz cwiartek ani 3/4
jest 0,1; 0,2; 0,5; 0,7 i 1l :P
Zamieszczone przez ir0nhidełeee a czemu tak ? 1.5mm to będzie mi się wyginać na okł. 30cm...
blacha bedzie gieta i napewno sztywna
Zamieszczone przez ir0nhidea poza tym jak będzie za cienka to nie schowa "łebka" od np. śrubki (punktu centralnego)
Zamieszczone przez ir0nhideWspominałeś coś w innym temacie że projekt cyrkla "już jest" mógł byś zaprezentować ?
Zamieszczone przez ir0nhideBo ja chyba będę chciał takiego według własnego "widzi-mi-się" (przypasowując do stopy swojej frezarki...)
Skomentuj
-
Bardzo fajny temat. Super, że firma o której piszesz nie robi problemów z detalicznymi zamówieniami. Pewnie bym się skusił jak zajdzie potrzeba.
Z doświadczenia wiem, że palnik laserowy zostawia zadziory, które trzeba później szlifować. To widać na większych grubościach blachy (20-40mm).
U mnie w pracy dysponuje "jedynie" palnikiem plazmowym, którym tniemy stal niemagnetyczną 20-60mm.
Roboczogodzina 240-250zl to jest dużo. Pewnie CNC zostało niedawno kupione i nie ma zleceń więc żeby zamortyzować zajmują się klientami detalicznymi.
Swoją drogą - jeżeli podałbyś co to za firma, mógłbym ją trochę obłożyć zleceniami z tej której pracuje. Maszyna by się zamortyzowała co w rezultacie obniżyło by koszty dla klientów detalicznych.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DanielZ doświadczenia wiem, że palnik laserowy zostawia zadziory, które trzeba później szlifować.
problemy sa z alu i cienkimi blachami. stal od ok 3mm w gore tnie naprawde ladnie bez najmniejszego gratu :P
Zamieszczone przez DanielTo widać na większych grubościach blachy (20-40mm).
grubsze ida na wode (do 200mm)
Zamieszczone przez DanielRoboczogodzina 240-250zl to jest dużo
10-50szt jest inna cena - chyba 170 lub 190zl. powyzej 50szt ceny negocjowane
Zamieszczone przez DanielPewnie CNC zostało niedawno kupione i nie ma zleceń więc żeby zamortyzować zajmują się klientami detalicznymi.
poprostu maja dobre podejscie do klienta
Zamieszczone przez DanielSwoją drogą - jeżeli podałbyś co to za firma, mógłbym ją trochę obłożyć zleceniami z tej której pracuje. Maszyna by się zamortyzowała co w rezultacie obniżyło by koszty dla klientów detalicznych.
TEPRO koszalin
http://www.tepro.com.pl/
Skomentuj
Skomentuj