Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wycinarka laserowa - kto chetny na detale?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mhm, to pozostało mi tylko zaprojektować sobie panel, czego nie ptorafie zrobic :mrgreen: czyli noc spędzona przy nauce autocada :cry:

Skomentuj

a tak przy okazji
      http://www.youtube.com/watch?v=JBC-8EML5kU tutaj jestem na stazu
      http://www.youtube.com/watch?v=t3YJYhATPdg tutaj dokladniej widac lasery ale nic nie slychac

Skomentuj

Re: wycinarka laserowa - kto chetny na detale?

Zamieszczone przez Pawel S.

roboczogodzina to koszt ok 240-250zl przy detalicznych zamowieniach.
        co przy takim detalu dalo kwote 12zl
        W te 12PLN wliczony jest materiał czy tylko praca maszyny ?

Skomentuj

wszystko co widac
          pisalem juz wyzej ze material oni daja swoj

[ Dodano: 2010-08-19, 16:31 ]
          ceny metali

stal czarna (taka najzwyklejsza jak u mnie) 5zl/kg
          aluminium 20zl/kg
          brazy, mosiadze, miedz 40zl/kg

cen nierdzewek nie znam bo jest ich duzo i czesto sie zmieniaja

przelicznik cena/masa/wymiar macie tutaj http://avanti-metale.pl/

Skomentuj

Ok mam prośbę: czy ktoś przerysowałby mi do cad'a mój rysunek techniczny (powiedzmy że półtechniczny :razz: ) za 0,5-1l? :mrgreen: Wydaje mi się że dla wprawionego nie będzie tam dużo do roboty, (chassis z nierdzewki gięte w literę "c" i drugie "c" tylko mniejsze jako "przykrywka" pod trafa + oczywiście trochę otworów) jeśli oczywiście ktoś uzna że jest tam sporo roboty to wszytko jest do dogadania.

Skomentuj

Mnie z kolei interesował by: prosty ale precyzyjny, cyrkiel do frezarki...
              Grubości ....hmmm, no nie wiem jak uważasz ? 3-4mm stal ?

Rozumiem że rys. w formacie .DWG lub .PRT (MegaCAD) odpadają tak ?

Skomentuj

rysunek za 0,5l? dawaj :mrgreen:

ir0nhide, cyrkle mam juz zaprojektowane
                Zamieszczone przez ir0nhide
                Grubości ....hmmm, no nie wiem jak uważasz ? 3-4mm stal ?
                ale max 1,5mm :lol:

Rozumiem że rys. w formacie .DWG lub .PRT (MegaCAD) odpadają tak ?
                a nie mozesz wybrac w zapisie dxf?

Skomentuj

Jeśli zamawiali byście cyrkle, które będą pasowały do frezarki z leclerc`a w przyzwoitej cenie to był bym zainteresowany. Ponadto prawdopodobnie zaprojektuję podstawkę pod kolumny - do zamocowania kolcy z boku (coś w stylu podstawek bignata) i terminale

Skomentuj

Pawle, na cyrkle będziesz robił nową listę czy obowiązuje ta z tematu dotyczącego właśnie cyrkili?

Skomentuj

też jestem chętny na cyrkiel :) jeśli to jeszcze możliwe i w jakiej cenie to będzie dostępne tak około ?

Skomentuj

no właśnie cena m/w ? (tolerancja 100zł :lol: - żart
                        rysunek za 0,5l? dawaj :mrgreen:
                        targuj się na 0,75l ....
                        ale max 1,5mm :lol:
                        łeee a czemu tak ? 1.5mm to będzie mi się wyginać na okł. 30cm... a ja chcę taki "niebywale" stabilny ( a poza tym jak będzie za cienka to nie schowa "łebka" od np. śrubki (punktu centralnego)
                        Wspominałeś coś w innym temacie że projekt cyrkla "już jest" mógł byś zaprezentować ?
                        Bo ja chyba będę chciał takiego według własnego "widzi-mi-się" :razz: (przypasowując do stopy swojej frezarki...)

Jak bym mógł to bym nie pytał :razz: ale widziałem chyba gdzieś na necie konwertery z DWG/PRT na DXF ale jak to działa to sprawdzimy

Skomentuj

na cyrkle zamierzam zrobic wieksze zamowienie wiec o dostepnosc sie nie martwcie
                          musze tylko najpierw zrobic prototypy zeby zobaczyc jaki wariant wybrac i ile to bedzie kosztowalo

no właśnie cena m/w ?
                          watpie zeby ktos za to dal 50zl
                          mysle ze cena 30-40zl bylaby jeszcze do zaakceptowania

targuj się na 0,75l ....
                          ooo - widze ze kolega nic nie pil od czasow kiedy jestesmy w unii :lol:
                          tak dla uaktualnienia twojej wiedzy. od czasow kiedy staralismy sie wejsc do uni nie ma juz cwiartek ani 3/4
                          jest 0,1; 0,2; 0,5; 0,7 i 1l :P

łeee a czemu tak ? 1.5mm to będzie mi się wyginać na okł. 30cm...
                          a widziales kiedys samochod z 3mm blachy? ;>
                          blacha bedzie gieta i napewno sztywna

a poza tym jak będzie za cienka to nie schowa "łebka" od np. śrubki (punktu centralnego)
                          tam nie bedzie zadnej srubki :P

Wspominałeś coś w innym temacie że projekt cyrkla "już jest" mógł byś zaprezentować ?
                          dopiero pokaze prototypy

Bo ja chyba będę chciał takiego według własnego "widzi-mi-się" (przypasowując do stopy swojej frezarki...)
                          zanim zamowie wieksza ilosc to zrobie w tym rozeznanie

Skomentuj

Paweł S. OK czekam na prototyp bo słabo czaje jak to będzie wyglądać ...
                            mysle ze cena 30-40zl bylaby jeszcze do zaakceptowania
                            Za dużo..... :razz: (no chyba ze będzie .... wart - czekam na projekt )

Skomentuj

Bardzo fajny temat. Super, że firma o której piszesz nie robi problemów z detalicznymi zamówieniami. Pewnie bym się skusił jak zajdzie potrzeba.
                              Z doświadczenia wiem, że palnik laserowy zostawia zadziory, które trzeba później szlifować. To widać na większych grubościach blachy (20-40mm).
                              U mnie w pracy dysponuje "jedynie" palnikiem plazmowym, którym tniemy stal niemagnetyczną 20-60mm.

Roboczogodzina 240-250zl to jest dużo. Pewnie CNC zostało niedawno kupione i nie ma zleceń więc żeby zamortyzować zajmują się klientami detalicznymi.

Swoją drogą - jeżeli podałbyś co to za firma, mógłbym ją trochę obłożyć zleceniami z tej której pracuje. Maszyna by się zamortyzowała co w rezultacie obniżyło by koszty dla klientów detalicznych.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Daniel
                                Z doświadczenia wiem, że palnik laserowy zostawia zadziory, które trzeba później szlifować.
                                tak jak pisalem, to zalezy od blachy i ustawien maszyny
                                problemy sa z alu i cienkimi blachami. stal od ok 3mm w gore tnie naprawde ladnie bez najmniejszego gratu :P

To widać na większych grubościach blachy (20-40mm).
                                oj tak grubych blach to chyba tam nie tna na laserze. najgrubsza widzialem 16mm alu
                                grubsze ida na wode (do 200mm)

Roboczogodzina 240-250zl to jest dużo
                                to jest cena na serie do 10szt
                                10-50szt jest inna cena - chyba 170 lub 190zl. powyzej 50szt ceny negocjowane

Pewnie CNC zostało niedawno kupione i nie ma zleceń więc żeby zamortyzować zajmują się klientami detalicznymi.
                                nie. lasery maja ok 5-6 lat a zlecen jest naprawde sporo
                                poprostu maja dobre podejscie do klienta

Swoją drogą - jeżeli podałbyś co to za firma, mógłbym ją trochę obłożyć zleceniami z tej której pracuje. Maszyna by się zamortyzowała co w rezultacie obniżyło by koszty dla klientów detalicznych.
                                przeciez wkleilem 2 linki wczesniej

TEPRO koszalin
                                http://www.tepro.com.pl/

Skomentuj

Paweł S. ile mógłby kosztować taki wycięty kawałek aluminium grubości 4mm/5mm o wymiarach 380mm x 250mm.. Do wycięcia tego też potrzebowałbyś projektu..?

Skomentuj

nie mam pojecia jak to sie liczy wiec nie pytajcie mnie o ceny

bez rysunku nic nie zrobie!

jak to cos prostego to przynejmniej podeslij w panicie byle byly wymiary

Skomentuj

panowie, miesiac sie konczy a ja mam dopiero rysunki od yoshiego :P

Skomentuj

Pawel S., ustalmy konkretnie do kiedy można nadsyłać projekty i jak to wszystko przebiegnie z płatnościami i całą logistyka :p Sam osobiście jestem zainteresowany i na dniach postaram sie zrobic rysunek.

Skomentuj

Corel Draw 9 ma możliwość w zapisie pliku DXF (plik AutoCad)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X