Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wycinarka laserowa - kto chetny na detale?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

panowie, probuje rozszyfrowac ile kosztuje ciecie ale cos mi to nie wychodzi dokladnie
    wyglada na to ze inaczej jest liczony koszt odpadu a inaczej koszt materialu na detal

ale dla przyblizenia i zaspokojenia ciekawosci liczcie to tak
    stal czarna 1mm = 5zl/kg (liczcie caly prostokat z jakiego bedzie wycinany element a nie tylko wasz detal)
    policzcie dlugosc lini ciecia i przemnozcie przez 1,5zl/metr + vat = 1,83zl/metr ciecia blachy 1mm

przyklad mozna stosowac tylko do takiej blachy bo dla roznych gatunkow i grubosci ceny sa rozne!

[ Dodano: 2010-11-21, 13:16 ]
    pobawilem sie troche jeszcze proporcjami zeby zmniejszyc rozbieznosci w wynikach...
    najdokladniej wychodzily kiedy za cene materialu podstawialem 3,9zl/kg (dla blachy 1mm)
    wtedy koszt ciecia wychodzil srednio prawie 2zl/metr ciecia

podobnie bawilem sie z nierdzewka 2mm (tylko do tych 2 przykladow mam wystarczajace dane)
    i wyszlo ze blacha to koszt ok 17zl/kg :!: :shock: i metr ciecia blachy 2mm to 5,6-5,7zl/metr

Skomentuj

panowie, probuje rozszyfrowac ile kosztuje ciecie
      To zależy od firmy,rodzaju blachy(do cięcia nierdzewki jako gaz osłonowy-wydmuchujący stosowany jest azot do blach czarnych można używac tlenu lub po prostu powietrza).W przypadku nierdzewki najpierw laser wypala folie zabezpieczająca pózniej jest właściwe ciecie czyli więcej czasu ,energii,gazu i w sumie drożej.Od firmy ponieważ stawki godzinowe operatorów maszyn bedą znacznie się różnić w różnych regionach kraju.No i jest to usługa niezwiązana z właściwa produkcja wymagajaca pewnego nakładu pracy .No chyba,że robimy to jako tzw.fuchę-wtedy ceny umowne :lol:
      Tak moim zdaniem ceny w tym wątku są jak najbardziej ok.Np.firma, wktórej pracuje za godzine pracy zaginarki(prasy krawedziwej) liczy sobie 60pln i nie wazne ,że zajmie to 15minut-trzeba płacić za cała godzine.

Skomentuj

zbyszek, o ile dobrze paietam to roboczogodzina pracy lasera to 150-160zl
        ale jak widac wyceniaja to inaczej
        a pojedyncze sztuki normalnie robia bo musze jakos zarabiac :P
        a ze tym razem chlopaki nie maja co robic to biora na stol moje blachy

wplaty:

scythe1123 - OK
        ROLAND - OK
        Yoshi_80 - OK
        deker - OK

zostal bebok i cezarc

Skomentuj

Kolega, dla którego jest to zamówienie pisał, że wpłaci jutro jak dostanie pieniądze na konto.

Skomentuj

wszyscy wplacili - ide sie dowiedziec dzisiaj o odbior

Skomentuj

Paweł a jak tam z blaszką dla mnie?

Skomentuj

Nie pytałem bo nikogo nie zastałem poza operatorami... Jutro się dowiem jak nie zapomnę

Skomentuj

i jak?

Skomentuj

w czwartek byly tylko wyciete elementy. mam nadzieje ze wczoraj je pogieli i beda juz do odbioru
                    w poniedzialek ide na rano wiec po pracy bede mogl sie dowiedziec co i jak

Skomentuj

Paweł, odebrałeś już wycięte elementy?

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo, Paweł czeka na wbicie kołków do cyrkli.

Skomentuj

Tyle, że mnie nie interesują cyrkle, jeno to co w tym temacie ...

Skomentuj

bebok, wszystko zamawiam razem i mialem odebrac to razem zeby nie miec problemow na portierni z ochrona...
                            ale cyrkle pozadnie skopali (kolek 15mm od krawedzi!) wiec cyrkle zostawilem do poprawki a reszte macie na zdjeciu

Skomentuj

wypas
                              kiedy to wyślesz?

Skomentuj

jak znajde czas - nie zdziwie sie jak dopiero w przyszlym tygodniu

scythe1123, mam tez dla ciebie te blaszki alu ale 1,5mm

Skomentuj

uu troszkę grube ale jak za darmo to nie będę narzekał :)

Skomentuj

Za darmo to boli gardło, a za nic cyc :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                      pegelmesser musze ci powiedziec, ze zdjecie bardzo trafione
                                      moje gratulacje

OT nie dziala...
                                      Last edited by lklukasz; 10.12.2010, 21:40. Powód: OT nie dziala ale jak by co to to...
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki. Staram się jak mogę

Skomentuj

panowie, podajcie mi adresy do wysylki (ci ktorzy jeszcze nie podali)

paczki mam gotowe dla bebok'a i rolanda. zaraz pakuje tez dla scythe1123
                                          reszta czeka na cyrkle

---------- Post added at 21:45 ---------- Previous post was at 21:18 ----------

dzisiaj wyslalem 3 paczki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X