Dla mnie największym plusem foobara jest współpraca z jabłuszkiem, prosta wtyczka i synchro z ipodem , zamiast itunes . Pozatym Flac, EQ..
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Orientuje się ktoś w czujnikach CO (czadu) ?
Czy powinienem brać pod uwagę któreś a inne nie, czy może jest to na tyle specywiczny i "poważny" produkt(elektronika) że nie ma mowy w tym temacie o lepszych i gorszych (czyt. wadliwych, bublach) ?
Ważne by miał certyfikat ?
Jeden kosztuje ~100zł inny 40zł więcej a jeszcze inny 190zł (wiadomo nie chcę przepłacić za coś co działało by tak samo...)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPazurkowe tez maja minus
Potrafią sie obrócić jak za mocno przykrecisz
Jak za mocno przycisniesz srube to potrafią sie wybić i cieżko potem odkręcić
Pazurkowe obrócić ? przecież to jest nie możliwe. Co za pazurkowe wy używacie. Ja prędzej zerwę nakrętkę niż się ona obróci.
A zabezpieczyć żeby nie wypchać można kawałkiem tektury albo łopatki przystrzelić zszywkami...
Do rigipsów typu drewno ? przecież takie się totalnie nie nadają ze względu na kształt łba.Last edited by ir0nhide; 28.11.2013, 23:15.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaDo rigipsów typu drewno ? przecież takie się totalnie nie nadają ze względu na kształt łba.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postagwint jest inny, rzadki.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPo prostu mocniej trzyma niz zwykle wkrety do drewna.
Tak czy siak i jedne i drugie jak są do rigipsów to mają łeb stożkowy. (kosz głośnika nie ma wręgu w tym krztałcie)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaZasadniczo to mocniej trzymają te które mają gęściejszy gwint
Oczywiscie sa specjalizowane wkrety dobrych marek, ale pisze tutaj o popularnych wkretach dostepnych w kazdym sklepie budowlanym. Dlatego zawsze wybieram czarne wkrety do regipsow niz typowe wkrety do drewna.
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaTak czy siak i jedne i drugie jak są do rigipsów to mają łeb stożkowy. (kosz głośnika nie ma wręgu w tym krztałcie)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo nie ma ale jaki to problem? Zaden
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNatomiast rzadki gwint z wkretow regipsowych ma dluzszy "kolnierz" i znacznie mocniej trzyma niz popularny wkret drewniany.
Faktycznie tak jak napisałeś te czarne z rzadszym a ostrzejszym i głębszym gwintem mniej niszczą płyty mając na uwadzę częste ich "eksploatowanie"
Tak jak wspomniałeś są specjalne wkręty też które mają np. podwójny gwint - na zmianę - jeden obrot głeboki, następny płytki gwint ... te najlepiej wypadają przy ciągłym kręceniu nimi w płytach.
Skomentuj
-
Z reszta mozna zrobic prosty eksperyment. Wez dwa rodzaje wkretow i na pelnej baterii wkretarki sprawdz w jakim polozeniu sprzegla przekrecisz wkret. Taki prosty test pokaze Ci co lepiej trzyma. Bedziesz zdziwiony, ze czarne "regipsiaki" z rzadkim gwintem trzymaja lepiej od zwyklych wkretow do drewna.
Skomentuj
-
Nie do końca rozumiem o co Wam koledzy chodzi z tymi wkrętami do drewna, do regipsów itd... Są dwa podstawowe rodzaje wkrętów do GK - wkręty do konstrukcji blaszanej (i one mają gwint drobniejszy i gęstszy) i do konstrukcji drewnianej (których to z kolei gwint jest rzadszy). Określanie ich jako "do regipsów" i "do drewna" trochę mija się z prawdą bo i jedne i drugie mogą być użyte do kręcenia płyt GK - tylko raz do profili np stalowych inny raz do konstrukcji drewnianej.
W płytach paździerzowych lepiej sprawdzają się wkręty do drewna - czyli te z rzadszym gwintem. Te z gęstym gwintem za bardzo "mielą" paździerz i np taką "dwudziestkę" łatwo przeciągnąć nawet zwykłym śrubokrętem - nie trzeba do tego wkrętarki.
Drewno
Stal (generalnie blacha)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBedziesz zdziwiony, ze czarne "regipsiaki" z rzadkim gwintem trzymaja lepiej od zwyklych wkretow do drewna.
Napisałem Ci b. prosto dlaczego zasadniczo więcej gwintu trzyma lepiej niż mniej, ale ty tam wiesz te swoje.
Jakiś inżynier mechaniki by Ci to b. dokładnie wyjaśnił, lecz i tak pewnie to by nic nie dało. :)
A ten twój test to o kant dupki rozbić... (źle myslisz)
---------- Post dodany o 00:35 ---------- Poprzedni post o 00:31 ----------
Tak jak dabyl napisał
Ja mówiac
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaczyli typu drewno.
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postado konstrukcji drewnianej
Skomentuj
-
Dabyl, caly czas piszemy o wkretach do drewna, nie do blachy, czyli te pierwsze.
Iron, zaden inzynier nie jest tu potrzebny. Ja Ci tylko mowie, ze czarne regipsiaki wkrecam i wykrecam kilka razy i plyte trzymaja git. Kupie wkrety do drewna tego typu http://zamocowania.pl/wkretydodrewna_stoz.php i musze ustawiac bardzo slabe sprzeglo zeby tego dziadostwa nie przekrecic.
Zeby calkowicie rozwiac watpliwosci daje fote:
Czarny wkret lepiej trzyma w materiale takim jak plyta wiorowa i mdf. Te materialy sa kruche i wkrety, ktore maja gesty gwint gorzej sie sprawdzaja. Co innego prawdziwe drewno lub twarda sklejka lisciasta.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaCzarny wkret lepiej trzyma w materiale takim jak plyta wiorowa i mdf. Te materialy sa kruche i wkrety, ktore maja gesty gwint gorzej sie sprawdzaja. Co innego prawdziwe drewno lub twarda sklejka lisciasta.Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJa Ci tylko mowie, ze czarne regipsiaki wkrecam i wykrecam kilka razy i plyte trzymaja git. Kupie wkrety do drewna tego typu http://zamocowania.pl/wkretydodrewna_stoz.php i musze ustawiac bardzo slabe sprzeglo zeby tego dziadostwa nie przekrecic.marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaNie, jak juz napisałem, mocniej trzymać będzie tam gdzie jest gęściejszy gwint.
Skomentuj
-
Różnica między średnicą rdzenia wkrętu a jego średnicą zewnętrzną ma tu decydujące znaczenie. Więc większa ilość zwojów we wkręcie, który ma tę różnicę mniejszą wcale się nie przekłada na większą powierzchnię przenoszenia obciążenia w stosunku do wkrętu o tej różnicy większej . A to, że taki wkręt lepiej "trzyma" i nie zrywa powierzchni gwintu w płycie wynika z mniejszych jednostkowych nacisków powierzchniowych.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
dabyl ale pomińmy już te blachowkrety. Było pokazane foto.
Wkręt z gęściejszym gwintem zasadniczo będzie lepiej trzymać, nie wiem jak to mam wytłumaczyć, ale spróbuje:
PM
Po 1. ten twój test jest nic tu nie wart. te z gęściejszym gwintem łatwiej przekręcić (stawiają mniejszy opór wkrętarce) - ale dlaczego !? Pomyśl. Wyobraź sobie wkręt gdzie jest tylko jeden obrót gwintu na długości 4cm. Pod jakim kątem będzie "łopatka" gwintu ?
Czyli im więcej zwoi/obrotów - gęściejszy jest gwint tym mniejszy opór stawia (w naszym przypadku dla N wkrętarki) bo kąt jest mniejszy. (do mierzenie gwintu jest urządzenie o nazwie mikrometr) To nie znaczy że lepiej trzyma i w ten sposób nawet nie zbliżysz się do tego by temu dowieśc
Po 2. Weźcie na logikę. Różnica w wysokości samego gwintu jest nie znaczna, jak widać na tym wcześniej zapodanym foto. Nabiera znaczenia natomiast ilość obrotów, wręgów w materiał; więcej "łopatek" w materiale będzie objawiać się większą powierzchnią styku.
Pamiętacie może Gustlika z 4pancernych jak wyciągał ćwieka z drzewa ? Wyobraźmy sobie że na gwoździu, na jego środku jest dodatkowy pierścień (ma on za zadanie mocniej trzymać w materiale, "efekt szyszki"*) Hipotetycznie Gustlik zbierając całą siłę wyciągnie takiego gwoździa z drzewa. Czy takiego samego gwoździa lecz już z pięcioma pierścieniami wyciągnie również przy użyciu takiej samej siły ? (wg nie wyciągnie skoro poprzednio użył całej)
Tak samo jest z gęstością gwintu. Wraz z ilością obrotów rośnie kąt gwintu, jest bardziej prosty (90st.) do osi własnej śruby.
To że te czarne z rzadszym gwintem trzymają wystarczająco dobrze a przy okazji nie niszczą tak kiepskich płyt wiórowych jak te z gęściejszym to fakt ! i ja tego nie neguje i sam będę w większości takich dalej używał - BO TAK JEST PROŚCIEJ i szybciej. Nie można natomiast twierdzić że takie będą lepiej trzymać - nie można BO TAK NIE JEST.
W dobrej płycie wiórowej , jeśli dobrze się wywierci, dobry otwór pod ten wkręt, to nic się złego jej nie będzie działo...
*"efekt szyszki" - budowa szyszki (chyba wszyscy się domyślamy o jaką chodzi) wejdzie łatwo , ale już przy wyciąganiu stawia opór (im więcej tych co stawiają opór tym on większy)
Cały czas dyskusja dotyczy dwóch rodzajów wkrętów do drewna które PM zapodał na foto. i materiału - drewno.Last edited by ir0nhide; 29.11.2013, 16:26.
Skomentuj
-
Znowu napisales sie, poteoretyzowales, a i tak sam przyznales, ze uzywasz czarnych wkretow :)
Ja Ci nie bede teoretyzowal, tylko mowie co mocniej trzyma moje obudowy testowe z wiorowki i mdf. Zrobilem ich dziesiatki i tylko opisuje swoje doswiadczenia. Fakt jest taki, ze czarne wkrety trzymaja mocniej i nie niszcza tak szybko struktury plyty wiorowej.
Wiec wiesz, rob tam sobie jak chcesz, ale nie wmawiaj mi jakie wkrety lepiej trzymaja moje obudowy, bo jakie lepiej sie sprawdzaja to ja doskonale wiem od dawna :)
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaPM
Po 1. ten twój test jest nic tu nie wart. te z gęściejszym gwintem łatwiej przekręcić (stawiają mniejszy opór wkrętarce) - ale dlaczego !? Pomyśl. Wyobraź sobie wkręt gdzie jest tylko jeden obrót gwintu na długości 4cm. Pod jakim kątem będzie "łopatka" gwintu ?
Czyli im więcej zwoi/obrotów - gęściejszy jest gwint tym mniejszy opór stawia (w naszym przypadku dla N wkrętarki) bo kąt jest mniejszy. (do mierzenie gwintu jest urządzenie o nazwie mikrometr) To nie znaczy że lepiej trzyma i w ten sposób nawet nie zbliżysz się do tego by temu dowodzić
Twoj blad logiczny caly czas tkwi w tym, ze nie chcesz zrozumiec jakim materialem jest plyta wiorowa czy mdf, przez to myslenie o ilosci zwoii wkretu przyslania Ci mozliwosci realnego spojzenia na problem.
---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post o 16:41 ----------
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaA ja wkręcam śruby imbusowe i nie mam żadnego problemu jak się z głową dokręca głośniki
Skomentuj
-
Nie na temat...W metalu przyjmuje się że tylko 7 do 8 zwoi gwintu przenosi obciążenie. Pozostała część ze względu na dokładność wykonania nie ma fizycznego styku z nakrętką. Problem jest w momencie gdy mamy np 10 zwoi wkręcone w jakiś gwintowany otwór. Wtedy dochodzi do sytuacji że pierwsze 3 zwoje trzymają później mamy przerwę na 2 luźne zwoje i dalej kolejne 5 przenosi obciążenie. W bardzo krótkim czasie takie połączenie trafi szlag. Ciekawe jak to jest z drewnem. Swoją drogą warto wspomnieć o znacznie większym współczynnik tarcia na styku metal-drewno (ok 0,5 do 0,6) vs ok 0,13 dla połączenia stal-stal. Przy wkręcaniu wkrętów do drewna dobrze pomóc sobie mydłem :) Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postadabyl ale pomińmy już te blachowkrety. Było pokazane foto.
Wkręt z gęściejszym gwintem zasadniczo będzie lepiej trzymać, nie wiem jak to mam wytłumaczyć, ale spróbuje:
PM
Czyli im więcej zwoi/obrotów - gęściejszy jest gwint tym mniejszy opór stawia (w naszym przypadku dla N wkrętarki) bo kąt jest mniejszy. (do mierzenie gwintu jest urządzenie o nazwie mikrometr) To nie znaczy że lepiej trzyma i w ten sposób nawet nie zbliżysz się do tego by temu dowieśc
Po 2. Weźcie na logikę. Różnica w wysokości samego gwintu jest nie znaczna, jak widać na tym wcześniej zapodanym foto. Nabiera znaczenia natomiast ilość obrotów, wręgów w materiał; więcej "łopatek" w materiale będzie objawiać się większą powierzchnią styku.
Pamiętacie może Gustlika z 4pancernych jak wyciągał ćwieka z drzewa ? Wyobraźmy sobie że na gwoździu, na jego środku jest dodatkowy pierścień (ma on za zadanie mocniej trzymać w materiale, "efekt szyszki"*) Hipotetycznie Gustlik zbierając całą siłę wyciągnie takiego gwoździa z drzewa. Czy takiego samego gwoździa lecz już z pięcioma pierścieniami wyciągnie również przy użyciu takiej samej siły ? (wg nie wyciągnie skoro poprzednio użył całej)
Tak samo jest z gęstością gwintu. Wraz z ilością obrotów rośnie kąt gwintu, jest bardziej prosty (90st.) do osi własnej śruby.
To że te czarne z rzadszym gwintem trzymają wystarczająco dobrze a przy okazji nie niszczą tak kiepskich płyt wiórowych jak te z gęściejszym to fakt ! i ja tego nie neguje i sam będę w większości takich dalej używał - BO TAK JEST PROŚCIEJ i szybciej. Nie można natomiast twierdzić że takie będą lepiej trzymać - nie można BO TAK NIE JEST.
W dobrej płycie wiórowej , jeśli dobrze się wywierci, dobry otwór pod ten wkręt, to nic się złego jej nie będzie działo...
*"efekt szyszki" - budowa szyszki (chyba wszyscy się domyślamy o jaką chodzi) wejdzie łatwo , ale już przy wyciąganiu stawia opór (im więcej tych co stawiają opór tym on większy)
Cały czas dyskusja dotyczy dwóch rodzajów wkrętów do drewna które PM zapodał na foto. i materiału - drewno.
Panowie używajcie materiałów zgodnie z ich przeznaczeniem.
Wkrety do metalu lu do regipsów ( te czarne) potrafią same się wykręcić z drewna. Do drewna i materiałów drewnopochodnych tylko wkręty z "rzadkim" gwintem.
Ps. Monirory pierwsza klasa.
Skomentuj
-
Witam panowie szybkie pytanie szybka odpowiedz szukam zestawy glosnikow koputerowych 5.1 na gwiazdke dla brata znalazlem nowy zestaw tonsil proton za 500zl czy to dobry pomysl czy w tej kwocie mozna znalesc cos innego lepszego glownie brat gra w gry akcji i oglada filmy dlatego sub i male satelitki Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj