Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akurat mam Cię za wzór świetnego elektronika i dobrze o tym wiesz :)

Ja jednak spasuję odpowiadanie w tym temacie, nie chce się kłócić z ludźmi których po prostu lubię bo jeszcze nie potrzebne konflikty powstaną.
    Last edited by .3lite; 19.12.2013, 16:43.

Skomentuj

Nikt się nie kłuci .
      W sumie wystarczy spojrzeć na Vd .
      2* tiw ma ponad 0.5l a 8 * ac130f1 nie całe 0.4l.
      Z tego co widzę 15cm illuminatory by je przegoniły .
      mają 92cm^2 SD i 9mm liniowego wychylenia co daje 0.65l Vd .
      Tylko gdzie tonsilowi do illuminatora...

i jeszcze jedno ten max SPL jest liczony przy max mocy .
      TIW-y - 240W
      8*ac130 - 480W czyli 2 * większa moc jest potrzebna :)

Skomentuj

No tak, widzę gdzie sam sie pieprznąłem w myśleniu.

Skomentuj

raven pogromiłeś mit chłopie, stworzony no własnie.. każdy wie prze kogo. 8 pierdziawek to dalej są pierdziawki i tego nie da sie przeskoczyć w żaden sposób.

Skomentuj

Mnie w tym ich cudzie jeszcze zastanawiało jak z demontażem, bo głośniki wyglądały jakby wkręcone od środka.

Miejmy nadzieję, że teraz większość rozumie kwestię zwiększenia SPL i że nie da to basu schodzącego do niższych częstotliwości.
            Zresztą nie wiem po kiego w domu 8 wooferów, po jednym (na kolumnę) 5 czy 6.5 cali do normalnego słuchania spokojnie starcza, no chyba że ktoś lubi hałas, co do zmniejszenia zniekształceń, owszem w przypadku łupania tak, ale do wspomnianego domowego grania, gdzie ledwo pali się pierwsza kontrolka VU-metru ma to tak wielki sens...
            A jak ktoś chce mieć niżej schodzący bas (w sensie częstotliwości), z mniejszymi zniekształceniami, to niech kupi głośniki o większych średnicach i po sprawie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
              Mnie w tym ich cudzie jeszcze zastanawiało jak z demontażem, bo głośniki wyglądały jakby wkręcone od środka.
              A co niby to klienta obchodzi?
              Kupuje nowe to ma gwarancje :)

Miejmy nadzieję, że teraz większość rozumie kwestię zwiększenia SPL i że nie da to basu schodzącego do niższych częstotliwości
              Cieszę sie :)
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

DTC-57ES zakupiony zobaczymy jak to zagra w roli DAC'a
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Skoro wspominasz o DAC'u to od jakiegoś czasu obserwowałem jedne urządzenie (cały streamer) które miało się pojawić a nazywa się Cocktail Audio X30:

http://www.cocktailaudio.pl/X30.html
                  http://allegro.pl/cocktail-audio-x30...812815125.html

Sam posiadam już bardziej renomowany streamer ale te urządzenie zaciekawiło mnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                    DTC-57ES zakupiony zobaczymy jak to zagra w roli DAC'a
                    Też myślałem nad czymś takim, znaleźć ubity CD, zlokalizować wejście I2S DACa i przed nim CS8416, na razie poszukiwania trwają...

Skomentuj

A po co szukać czegokolwiek ;p CD ma robić za transport, u mnie będzie robił w tej roli CDP 790 do którego mam 4 oryginalne lasery, zapas dożywotni.
                      Podobno ten DAT ma zagrać na poziomie CDP X333ES
                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Udowodnij tą tezę .
                        Nie moge jej udowodnic.

Bo chyba skoro to piszesz z taką pewnością to zrobiłeś konstrukcję na na 8 15cm Tonsnilach ?
                        Nie mam calkowitej pewnosci, chocby dlatego, ze nie posiadam glosnikow jakie uzyl Tonsil w swojej konstrukcji.

A my amatorzy nie i nie wiemy co piszemy .
                        Nie w tym rzecz, z tego co widze dalej jest problem z czytaniem ze zrozumieniem, ale o tym dalej...

Masz pomiary THD na basie i możesz je pokazać i rozwiać wszystkie wątpliwości ?
                        Nie mam, bo nie posiadam tych glosnikow Tonsila, ale moze Wy macie i mozecie udowodnic swoje tezy? :)

Nikt się nie kłuci .
                        W sumie wystarczy spojrzeć na Vd .
                        2* tiw ma ponad 0.5l a 8 * ac130f1 nie całe 0.4l.
                        Z tego co widzę 15cm illuminatory by je przegoniły .
                        mają 92cm^2 SD i 9mm liniowego wychylenia co daje 0.65l Vd .
                        Tylko gdzie tonsilowi do illuminatora...

i jeszcze jedno ten max SPL jest liczony przy max mocy .
                        TIW-y - 240W
                        8*ac130 - 480W czyli 2 * większa moc jest potrzebna
                        Niestety piszesz o czyms zupelnie innym, Twoje przyklady niczego nie udowadniaja. Juz pisze dlaczego.
                        Zaczynajac od samego poczatku w temacie Tonsila, napisalem wyraznie, ze uwazam iz te 8 glosnikow 5 calowych da lepszej jakosci bas, mniejsze znieksztalcenia i wiekszy spl niz dwa topowe glosniki 5 calowe praktycznie dowolnej marki.
                        Tonsil pisze, ze wszystkie przetworniki zostaly zaprojektowane od nowa, scisle do danej pracy. Z tego wnioskuje, ze te nowe 5 calowki nie sa typowymi midbasami, ale posiadaja budowe, ktorej blizej do glosnikow niskotonowych. Zakladajac, ze w Tonsilu pracuja ludzie ze starej ekipy pro tonsilu ( a pracuja ), to z pewnoscia wiedza i znaja sie na tym jak konstruowac dane glosniki.

Niestety Raven Twoje obliczenia niczego tutaj nie wnosza, poniewaz porownujesz 8 glosnikow 5 calowych do dwoch subwooferow 8 calowych i nie wiem co to porownanie mialoby dawac w naszym temacie. Do poki sam nie jestes wstanie skonstruowac takiego zespolu, zmierzyc jego znieksztalcen i maksymalnego spl, to nie masz mozliwosci obalenia mojego rzekomego mitu.

Dlatego potworze jeszcze raz, aby nie bylo niejasnosci. Uwazam, ze zadne dwie sztuki 5 calowych midbasow dowolnej marki, nie osiagnie mniejszych znieksztalcen i spl od 8 glosnikow z nowej konstrukcji Tonsila. Tak, nie jestem w stanie tego udowodnic, bo nie mam fizycznie takiej mozliwosci, jednak jesli chcecie obalic ten mit, to najpierw musicie sami miec dostep do tych przetwornikow ich parametrow. Oczywiscie mozecie to miec w du... ale poki co zaden mit nie zostal obalony.

---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post o 22:07 ----------

Przeciez cala tylna scianka jest odkrecana.

Skomentuj

Ok, to zmienia sytuację, nie widziałem ich z bliska i dlatego mnie to zastanawiało.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Dlatego potworze jeszcze raz, aby nie bylo niejasnosci. Uwazam, ze zadne dwie sztuki 5 calowych midbasow dowolnej marki, nie osiagnie mniejszych znieksztalcen i spl od 8 glosnikow z nowej konstrukcji Tonsila. Tak, nie jestem w stanie tego udowodnic, bo nie mam fizycznie takiej mozliwosci, jednak jesli chcecie obalic ten mit, to najpierw musicie sami miec dostep do tych przetwornikow ich parametrow. Oczywiscie mozecie to miec w du... ale poki co zaden mit nie zostal obalony.
                          Nie wiem czy ktoś chciałby to zanegować, po prostu większy głośnik osiągnie lepsze zejście pod niższymi częstotliwościami, Fs się nie przeskoczy.
                          Oczywista sprawa, że poprawi się SPL i zmniejszy THD, ale to by było na tyle...

Skomentuj

Nie wiem czy ktoś chciałby to zanegować, po prostu większy głośnik osiągnie lepsze zejście pod niższymi częstotliwościami, Fs się nie przeskoczy.
                            Oczywista sprawa, że poprawi się SPL i zmniejszy THD, ale to by było na tyle...
                            Nie piszemy o wiekszych glosnikach. Sd ma byc takie samo. Koledzy po prostu uwazaja, ze 5 calowy midbas ma tak niskie znieksztalcenia na basie dzieki swojej zaawansowanej konstrukcji, ze nawet 8 sztuk badziewnych glosnikow Tonsila, bedzie mialo wieksze znieksztalcenia.

Skomentuj

Takie coś stwierdzić mógłby ktoś, kto zmierzył obie kombinacje, a tak jest to gdybanie...

Z drugiej strony warto chyba przemyśleć na jakiej głośności gramy na co dzień, nawet gdybym już miał te głośniki, to nie wykorzystałbym ich "potencjału", ponieważ są też inni domownicy...
                              Grając na mocy poniżej wata, zniekształcenia wydają się pomijalne, bo wykorzystywana jest jedynie jakaś niewielka część Xmax.

Cóż, może do kogoś te kolumny tafią, ale przykładowo według moich wymagań nie byłoby stosowanie tylu wooferów konieczne, ponieważ głośność liczy się dla mnie w tej chwili o wiele mniej niżeli jakość, to nie sprzęt estradowy, tylko coś co ma umilać mi czas i nie męczyć zbytnio.

Skomentuj

Z drugiej strony warto chyba przemyśleć na jakiej głośności gramy na co dzień, nawet gdybym już miał te głośniki, to nie wykorzystałbym ich "potencjału", ponieważ są też inni domownicy...
                                Grając na mocy poniżej wata, zniekształcenia wydają się pomijalne, bo wykorzystywana jest jedynie jakaś niewielka część Xmax.

Cóż, może do kogoś te kolumny tafią, ale przykładowo według moich wymagań nie byłoby stosowanie tylu wooferów konieczne, ponieważ głośność liczy się dla mnie w tej chwili o wiele mniej niżeli jakość, to nie sprzęt estradowy, tylko coś co ma umilać mi czas i nie męczyć zbytnio.
                                Mylisz sie. Znieksztalcenia na basie generowane przez tak male glosniki sa bardzo duze. Dlatego multiplikacja glosnikow pozwala na znaczne obnizenie tych znieksztalcen, bez straty spl.

Skomentuj

czym się rożni czarny mdf od zwykłego tylko kolorem czy jakością też ???

Skomentuj

nie osiagnie mniejszych znieksztalcen i spl od 8 glosnikow z nowej konstrukcji Tonsila
                                    wygodne złożenie .
                                    Nie da się go zweryfikować.

Sam pisałeś, że liczy się przepompowane powietrze .
                                    Pokazałem Ci że 2 TIW-y przepompują więcej niż 8 piętnastek o sporym Xmax i SD 95cm^2 (typowa piętnastka ma SD koło 75cm^2 )
                                    Największa 15cm jaką znam ma 104cm^2 SD i 6mm liniowego wychylenia (seas L16, W16, U16) .
                                    Dużo więcej VD z piętnastki wyciągną ?

Nawet niech mają sumaryczny nieco większy VD i przegonią te TIW-y .
                                    Niech mają idealne TS pod zamkniętą .
                                    SPL będą mieć niski siłą rzeczy bo to głosik do basu .

Przepaści jednak nie będzie i to miał pokazać mój przykład .

Fizyka Tosnila też obowiązuje .

A o niskich zniekształceniach możesz pomarzyć bo każdy z tych głośników będzie pracował na granicy xmax żeby wyprodukować jakiś sensowny SPL na 30Hz .

Niestety Raven Twoje obliczenia niczego tutaj nie wnosza, poniewaz porownujesz 8 glosnikow 5 calowych do dwoch subwooferow 8 calowych

Jak wyżej przecież te 15cm nie będą mogły mieć fizycznie znacząco większego VD .

Skomentuj

wygodne złożenie .
                                      Nie da się go zweryfikować.
                                      No jest w pewnym sensie wygodne, ale obaj jedziemy na tym samym wozku, czyz nie? :)

Sam pisałeś, że liczy się przepompowane powietrze .
                                      Pokazałem Ci że 2 TIW-y przepompują więcej niż 8 piętnastek o sporym Xmax i SD 95cm^2 (typowa piętnastka ma SD koło 75cm^2 )
                                      Największa 15cm jaką znam ma 104cm^2 SD i 6mm liniowego wychylenia (seas L16, W16, U16) .
                                      Dużo więcej VD z piętnastki wyciągną ?
                                      Oczywiscie, ze wazne jest przepompowane powietrze, szczegolnie jak uzyje sie do tego glosnikow specjalnie przeznaczonych - takich jak tiw.
                                      Co do Sd, to gdn 15 tosnila ma 115sd, czyli calkiem niezle. Niestety jego mozliwosci wychylenia sa dosc skromne i nie nadaje sie do obudowy zamknietej, ale to tylko przyklad na Sd.

Nawet niech mają sumaryczny nieco większy VD i przegonią te TIW-y .
                                      Niech mają idealne TS pod zamkniętą .
                                      SPL będą mieć niski siłą rzeczy bo to głosik do basu .
                                      Oczywiscie, ale jak sie ma to do tego o czym pisalem na poczatku? Pisz o porownaniu pietnastek do pietnastek ale ich wiekszej ilosci. To jest szczegolnie wazne, poniewaz typowe midbasy tej srednicy maja skromne mozliwosci basowe.

Przepaści jednak nie będzie i to miał pokazać mój przykład .

Fizyka Tosnila też obowiązuje .

A o niskich zniekształceniach możesz pomarzyć bo każdy z tych głośników będzie pracował na granicy xmax żeby wyprodukować jakiś sensowny SPL na 30Hz .
                                      Ale ja tego przeciez nie kwestionuje, piszemy o innych rzeczach. Ty po prostu porownales sumaryczny Vd obu konstrukcji, a to nie tylko w tym lezy cala idea.

Jak wyżej przecież te 15cm nie będą mogły mieć fizycznie znacząco większego VD .
                                      I nie musza miec, bo to porownanie zmusza glosniki, ktore nie sa przystosowane do odtwarzania pewnej czestotliwosci, do glosnikow wybitnie zaprojektowanych do niskiego basu. Rownie dobrze mozna bylo wziac 4 calowe glosniki szerokopasmowe i dac ich tyle, aby Vd odpowiadalo Tiwom, czy jednak o tym pisalem i o to mi chodzilo? Zupelnie nie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                                        czym się rożni czarny mdf od zwykłego tylko kolorem czy jakością też ???
                                        Czarny jest nasaczony jakimś środkiem ktory go m in impregnuje
                                        Do jakichkolwiek prac ZDECYDOWANIE nie polecam
                                        Pyli sie jak węgiel i po pracy z nim bedziesz wyglądał jak górnik

Często używam bo kolega wycina mi gotowe elementy na cnc z niego
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          Czarny jest nasaczony jakimś środkiem ktory go m in impregnuje
                                          Do jakichkolwiek prac ZDECYDOWANIE nie polecam
                                          Pyli sie jak węgiel i po pracy z nim bedziesz wyglądał jak górnik

Często używam bo kolega wycina mi gotowe elementy na cnc z niego
                                          acha bo źle mi frezy wyszły i zamówiłem dwa kawałki i wziąłem dla odmiany czarny śrubka od cyrkla mi się poluzowała i takie jajo mi wyszło aż tak nie widać ale diabeł tkwi w szczegółach

Skomentuj

Czaruję...
                                          X