Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Te forum składa się z naprawdę dziwnych ludzi...
    Kupują różne głośniki, słuchają, wymieniają na inne, i tak cały czas.
    Po co? skoro jakość brzmienia głośnika można poznać po parametrach, i nie trzeba przewalić dziesiątki głośników aby trafić na ten najlepszy? (tak twierdzą)

Hmm, bardzo ciekawa teoria... ale jakoś w praktyce jest inaczej.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Nie zrozumiałeś, nie mamy o czym dyskutować.
      Szkoda... Mam zupełnie inne wrażenie

Pogromca napisał:
      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Jakie paramtery glosnika decyduja o dobrym basie, dobrej jakosci
      Możesz się do tego odnieść, Marianie?
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czemu kupujecie kiepskie głośniki zamiast poszukać (po parametrach) ten jeden jedyny?
        Bo się nie da? :)

---------- Post dodany o 00:53 ---------- Poprzedni post o 00:51 ----------

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
        Możesz się do tego odnieść, Marianie?
        Tak, mogę, jest to odsłuch, albo mi się podoba albo nie.
        Parametry głośnika mówią nam o jego możliwościach (np. Fs), a nie o brzmieniu.

Skomentuj

Oj nieładnie. Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.

---------- Post dodany o 00:54 ---------- Poprzedni post o 00:53 ----------

To ja już dziękuję. Wysiadam z tego "pociagu":)
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czemu kupujecie kiepskie głośniki zamiast poszukać (po parametrach) ten jeden jedyny?
            Bo się nie da?
            Doczekam się odpowiedzi? :)

Skomentuj

Te forum składa się z naprawdę dziwnych ludzi...
              Kupują różne głośniki, słuchają, wymieniają na inne, i tak cały czas.
              Po co? skoro jakość brzmienia głośnika można poznać po parametrach, i nie trzeba przewalić dziesiątki głośników aby trafić na ten najlepszy? (tak twierdzą)

Hmm, bardzo ciekawa teoria... ale jakoś w praktyce jest inaczej.
              Marian, rozumiem co masz na mysli, ale napisz ile osob na forum zrobilo zestaw trojdrozny w oparciu o przetworniki 5 calowe? Zapewne odpowiesz, ze nikt nie wpadl na taki ( glupi ) pomysl jak Tonsil, ale multiplikacja glosnikow to nie jest jakis nowy pomysl, a juz napewno nie szalony.

Ciekawe jest tez Twoje podejscie do wyboru glosnikow. Chyba wiekszosc z nas tutaj obecnych, szuka takich glosnikow, ktore daja jak najmniejsze znieksztalcenia ( ogolno pojete ). Jak rozumiem, nie wybierasz glosnikow z uwagi na ich parametry i pomiary, ale raczej na zasadzie tego co ktos polecil, lub przesluchal. Tez tak mozna, czemu nie, ale trzeba sobie zdawac sprawe z pewnych zasad, ktore dotycza kazdego glosnika, zarowno tego za 20zl jak i za 1000zl. Trzymajac sie Twojego sposobu wybory, teoretycznie kazdy glosnik jest dobry, kazdy ten, ktorego jeszcze nie sluchales, bo jesli parametry nie sa istotne, to trzeba po prostu posluchac kazdego. To tez jest jakas metoda, ale chyba tylko wtedy, kiedy tak naprawde nie wiemy co chcemy zbudowac, bo jesli mamy jasno okreslony cel konstrukcyjny, to bedziemy szukac dla tego celu najlepszych srodkow aby go osiagnac. Jesli w tym momencie pomijasz podstawowe parametry, lub moze po prostu pomijasz je, bo nie jestes w stanie z nich wyczytac waznych wskazowek, to tak naprawde nie jestes w stanie niczego zaprojektowac. Stajesz sie wytworca, "klonerem", a nie kontruktorem, i nie wiem czy w tej sytuacji Twoje opnie o danym projekcie beda w pelni wartosciowe. Moza beda one zbyt subiektywne.

Cale szczescie, ze prawa akustyki i fizyki nie sa subiektywne, i nie da sie ich przeinaczyc. Poslugujac sie liczbami, mozesz przewidziec czego sie spodziewac po konstrukcji, nawet jesli nie wyszla ona jeszcze z projektu na papierze.

---------- Post dodany o 01:11 ---------- Poprzedni post o 01:09 ----------

Doczekam się odpowiedzi?
              Bo kazdy projekt Diy to kompromis? Jakbym mial nieograniczone srodki pieniezne, lokalowe i wytworcze to wiem juz dzis, w co bym sie bawil, zeby zrobic krok do przodu.

Skomentuj

Marian, rozumiem co masz na mysli, ale napisz ile osob na forum zrobilo zestaw trojdrozny w oparciu o przetworniki 5 calowe? Zapewne odpowiesz, ze nikt nie wpadl na taki ( glupi ) pomysl jak Tonsil, ale multiplikacja glosnikow to nie jest jakis nowy pomysl, a juz napewno nie szalony.
                Owszem, nie jest głupie, ale też nie jest głupie zastosowanie jednego lepszego głośnika zamiast kilku gorszych.

Jak rozumiem, nie wybierasz glosnikow z uwagi na ich parametry i pomiary, ale raczej na zasadzie tego co ktos polecil, lub przesluchal
                Nie prawda, to co ja wybrałem dla siebie jako konstrukcje na dłużej, wybrałem po odsłuchach a nie po tym że ktoś mówił że gra dobrze.

---------- Post dodany o 01:36 ---------- Poprzedni post o 01:25 ----------

...jesli mamy jasno okreslony cel konstrukcyjny, to bedziemy szukac dla tego celu najlepszych srodkow aby go osiagnac. Jesli w tym momencie pomijasz podstawowe parametry, lub moze po prostu pomijasz je, bo nie jestes w stanie z nich wyczytac waznych wskazowek, to tak naprawde nie jestes w stanie niczego zaprojektowac
                Nie rób ze mnie totalnego laika, jak będę chciał zrobić nisko schodzącego suba, to przecież nie wezmę głośnika z Fs 50Hz, no bez jaj.

Skomentuj

Zapewne odpowiesz, ze nikt nie wpadl na taki ( glupi ) pomysl jak Tonsil, ale multiplikacja glosnikow to nie jest jakis nowy pomysl
                  Nie tylko tonsil zrobił taki zestaw

http://www.system-audio.com/_en-GB/l...s/SA_mantra_70

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                    pisał o niższym zejściu basu przy użyciu większej ilości przetworników (co jest logiczne)
                    Jest nie logiczne

) i mniejszych zniekształceniach wynikających z pracy na mniejszej mocy (?) a
                    Mniejsze znieksztalcenia wynikające z mniejszych wychylen co jest logiczne

a reszta o jakości tego basu wynikającej z użytych low-end Tonsilów (osobiście dla mnie też lipnie grają).
                    Jakość bedzie nadal taka sama jak 1szt
                    Ale ilośc bedzie inna
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No tak mniej wiecej o to chodzilo Niestety koledzy wierza w jakies ponadnaturalne wlasciwosci glosnikow za 800zl, a przy generowaniu spl na basie liczy sie po prostu ilosc przepompowanego powietrza. Dlatego 8 slabych glosnikow Tonsila, da mniejsze znieksztalcenia na basie i wiekszy spl niz dwa revelatory tej samej wielkosci. Dziwie sie, ze ten temat wywolal takie poruszenie, bo to powinny byc sprawy raczej oczywiste, szczegolnie badz co badz dla doswiadczonych userow
                      Udowodnij tą tezę .
                      Bo chyba skoro to piszesz z taką pewnością to zrobiłeś konstrukcję na na 8 15cm Tonsnilach ?
                      A my amatorzy nie i nie wiemy co piszemy .
                      Masz pomiary THD na basie i możesz je pokazać i rozwiać wszystkie wątpliwości ?

---------- Post dodany o 10:30 ---------- Poprzedni post o 10:24 ----------

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      Nie tylko tonsil zrobił taki zestaw
                      wiele firm zrobiło .
                      Celem głównym jest tu modna mająca wysoki WAF wąska ścianka przednia :)

Skomentuj

Z tymi świecidełkami to używam od 3 lat i starczają na kilka miesięcy ,czasem na 2 zdarza sie że i pół roku.

Kupowane z różnych miejsc,no name jaki i markowe.

Działają mniej więcej tyle samo.

Skomentuj

Łukaszu, zawsze lubisz wszystko co napisałem ubierać w inne słowa ale o tym samym znaczeniu? Jeśli chodzi o zejście to chyba wszyscy zrozumieli, że chodzi o wyższy SPL na niskich rejestrach.
                          Last edited by .3lite; 19.12.2013, 12:56.

Skomentuj

No jak?
                            Zejście nie oznacza wyższego spl a niżej na skali czestotliwosci!
                            Czyli ze zamiast standardowych np 40Hz przy -6dB uzyskamy 30Hz -6dB
                            Wartosci przykładowe
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              Czyli ze zamiast standardowych np 40Hz przy -6dB uzyskamy 30Hz -6dB
                              Czyli wyższy SPL przy tych 30Hz :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyli całe pasmo zagra głośniej
                                A dolne partie zestawu nie powedruja w dół na charce czestotliwosci
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

1 vs 8 szeregowo równolegle połączonych AC130f1 .

I jakie jest "zejście " ?

teraz 2 tiwy 200 (pomarańczowy) vs 8 x ac130f1 przy 200W

i gdzie ta przewaga 8 głośników ?

i jeszcze jeden obrazek .
                                  max. SPL.
                                  pomarańczowy TIWy.
                                  jak widać 8 nie zawsze znaczy więcej niż 2 .
                                  tiwy w zakresie do 60Hz są wstanie wygenerować więcej SPL.

Oczywiście to uproszczone mocno obliczenia , bazujące na nie pełnych danych .
                                  Ale myślę że pokazują że spr nie jest taka oczywista.
                                  Warto zwrócić uwagę że ac130fa to nie jest typowa 15-tanstka i ma nieco większe SD .
                                  Last edited by raven1985; 19.12.2013, 16:12.

Skomentuj

Ale co w tym dziwnego? ;p

Teraz podłącz je tak aby ich wypadkowa impedancja wynosiła 4R a nie 64R (połączenie szeregowe).

Skomentuj

Teraz podłącz je tak aby ich wypadkowa impedancja wynosiła 4R a nie 64R (połączenie szeregowe).
                                      a czytać umiesz ?
                                      połączone są szeregowo-równolege tak żeby impedancja była 4r.

Skomentuj

A widzisz nie umiem, zwracam honor.

Nie trzeba się tak denerwować, próbuje tylko zrozumieć obie strony ale skoro już na mnie naskakujesz to szkoda mi nerwów w waszych sporze.

Skomentuj

A skąd wniosek że się denerwuje ? :)

w pierwszej linijce postu pisze . I chyba nie masz mnie za takiego amatora co połączył 8 głośników szeregowo :P

Skomentuj

Czaruję...