Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Projektuję różne urządzenia, w tym na uC, audio to taki element dla przyjemności.
    To co zbudowałem to akurat jest moja sprawa, ale dobra jakaś część wymienię, na początku TDA2009, 2005, 2003, ale zadowolony byłem tylko z tego, że coś tam w ogóle grało, przestrajanie, budowa własnych torów FM (bez przyrządów, ale się dało), końcówka na bazie Radmora 5102 z własnym projektem PCB, "Trawiata" w pająku, własny pre na E88CC, końcówki w różnych kombinacjach na 6P13S, PL36, liczone z książkami, których kartki pamiętały czasy dinozaurów, potem jeszcze były eksperymenty z zaadaptowaniem końcówki Radmora pod pojedyncze napięcie, na wyjście wówczas poszły komplementarne darlingtony, sztuczna masa, wyjście na kondensatorze, miała to być końcówka gitarowa wykorzystująca fajne trafo, które mi zalegało, w tym kierunku troszkę zdziałałem, od różnych przesterów po symulator paczki głośnikowej, zbalansowane (i nie tylko) preampy mikrofonowe, wcześniej gdzieś tam pre z korekcją parametryczną na NE5532, kilka miesięcy temu coś co nawiązywało do RA820, lecz używało całkiem innych tranzystorów i mojego PCB, które było nieźle upchane, choć na tą chwilę jeszcze trochę bym to poprawił, by uzyskać większą stabilność - lekkie pływanie DC offsetu, ogółem końcówki pracowały dość fajnie, teraz nie ma ich u mnie, ale wiem że grają...

To jest prawda, że mało słyszałem, ale z elektroniką mam do czynienia kilka lat i w tym temacie jestem w stanie coś zdziałać, ale poza wyśmiewaniem tanich rozwiązań i mojej osoby mało kto jest chętny do pomocy.

---------- Post dodany o 21:41 ---------- Poprzedni post o 21:39 ----------

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
    Nie wpłynie bardzo. We wzmacniaczach z globalnym sprzężeniem zwrotnym impedancję wyjściową ustala głównie głębokość pętli tego sprzężenia. A Rotele mają w tym aspekcie standardowe, tj. dość głębokie sprzężenia zwrotne.
    Ok, najwyżej zastosuję drugą parę dla poprawienia wytrzymałości mocowej, gdyby tak wyższe napięcie i niska impedancja miały spowodować wykroczenie poza SOAR tranzystorów końcowych.
    Czeka mnie projekt podobny, choć rozbudowany o kaskodę i lustro prądowe, na razie wytrawione zostały PCB pod jedną parę, tylko też stanąłem, zastanawiając się czy coś mi da zmiana takim cudeńkiem Unitry czy Technicsa, no ale może lepiej będzie zrobić i przetestować.

Tak swoją drogą cewka filtra woofera mimo że rdzeniowa drastycznie wpływa na zmniejszenie DF...
    Last edited by ampli; 24.12.2013, 21:48.

Skomentuj

Mikolaj o Was nie zapomnial?
      U siebie plyty Dire Straits i Stinga znalazlem pod choinka

Skomentuj

Mikołaj nie zapomniał :) Wam również spełnienia marzeń, tych małych i dużych. Dużo pociech z pociech :)
        Oby nigdy nie zabrakło tego co najważniejsze - zdrowia i ciepła rodzinnego.
        Krzysztof

Skomentuj

Kilka ostatnich stron absolutnie nie na temat i jednym słowem >>>żenada<<< jak w piaskownicy....

Bez obrazy ale gościa już nie mogę czytać, jest taki jeden na AS też, dokładnie taki sam...
          Last edited by gucio.; 24.12.2013, 22:25.

Skomentuj

To znaczy że nie jeden, bo nie napisałem tam ani jednego posta. (Daj linka, może gość jest ok, chętnie pogadam z kimś o podobnych poglądach.)

Czy na temat sam do końca nie wiem, ale dotyczy wzmacniaczy, które mają powstać, więc w jakimś sensie jest, gdyby zamiast onanizować się ostatnimi trendami więcej było chętnych do rzeczowych odpowiedzi (za te serdecznie dziękuje, dodają mi wiary w ten świat), to na pewno byłoby przyjemniej i więcej wniosłaby ta dyskusja dla czytających.

Nie na temat...
            Wyśmiałem stosowanie audiofilskich elementów (choć nie w 100%, ale jak ktoś nie wie czemu, to niech nie czyta), większość normalnych jest tego świadoma, ale ktoś zapatrzony tylko w portfel będzie miał radochę, że na kablu sieciowym ze srebra poprawiła się scena, prawdziwym wyznawcom nie jestem w stanie tego uświadomić, oraz tego że słuch ludzki jest zbyt słaby by takie coś wykryć...
            Cóż po czytaniu samych postów na AS nie chciało mi się tam nic pisać, tutaj również jest sporo takich ludzi, dla których liczy się moda o której wspominał też lklukasz, jak ktoś nadal tego nie potrafi zrozumieć, to niech kontynuuje swoje hobby.

Cóż pewnie linczujecie mnie za obrażanie uczuć religijnych, a sami jakoś nie macie ochoty udostępniać tej swojej ogromnej wiedzy, wystarczą opinie w Internecie, że coś gra dobrze...
            Last edited by ampli; 24.12.2013, 22:50.

Skomentuj

gucio: He he, niech zgadne - audio...
              Tylko że tamten ma sporą wiedzę ale z natury jest trollem :-)
              ampli: ja nigdzie niewidziałem żeby u nas ktoś polecał złote kable.
              As takie jest i już mnie niewzruszają ich głupkowate wpisy ale jest tam też wiele normalnych ludzi.
              Last edited by dzwiedziu; 24.12.2013, 23:01.

Skomentuj

Nie na temat...
                Proszę zbanujcie tego trolla, nie mam siły na niego... sam jesteś onanista:P Piszesz bzdury gościu, kto tu się sra nad tym że przewody od zasilania scenę mu poprawiają? Skąd Ty bierzesz te wszystkie bzdury.. bo raczej nie z tego forum

Skomentuj

Panowie widać też mają taki stosunek, przynajmniej dla "niewiernych". Jak macie wiedzę i chcecie się nią dzielić to fajnie, ale jak nie chcecie, to chociaż nie zamazujcie tematu. Gdybyście mnie nie atakowali (w większości) postami bez (sensownych) argumentów, to też nie odpowiadałbym.

Ale my Polacy tak mamy, dyskusja na anglojęzycznym diyaudio związana z projektem wzmacniacza wyglądała całkiem inaczej, ale nie było w niej przepychanek, tylko wymienianie się obliczeniami, wzorami, artykułami...

Szkoda trochę, że na elektrodzie mało dzieje się z audio, tam przynajmniej większość miała techniczne podejście, byli w stanie napisać co w wzmacniaczu poprawić, jakie może mieć wady, zalety...

Ile pojawiło się tu postów z konkretnymi wyjaśnieniami, a ile z niepotrzebną kłótnią?

---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post o 23:00 ----------

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  Nie na temat...
                  Proszę zbanujcie tego trolla, nie mam siły na niego... sam jesteś onanista:P Piszesz bzdury gościu, kto tu się sra nad tym że przewody od zasilania scenę mu poprawiają? Skąd Ty bierzesz te wszystkie bzdury.. bo raczej nie z tego forum

Rozwiązanie godne Stalina - nie ma człowieka nie ma problemu. Dzięki!

---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post o 23:02 ----------

Nie na temat...
                  Widzę to jeszcze z innej strony, człowiek coraz starszy, słuch coraz gorszy (sorry - anatomia), to podobną drogą wydaje się, że nowy sprzęt lepiej brzmi.

Skomentuj

Możesz sobie słuchać na czym chcesz, diora czy STX i mnie to naprawdę nie interesuje ale dorośnij i skończ już zaczepiać bezsensownie ludzi, dobrze wiesz, że sam te kłótnie stwarzasz i za to właśnie powinieneś bana dostać.

Już takiego osobnika mieliśmy, nazywał się arwas.

Skomentuj

Nie wiem gdzie poleciał post, bo temat na szczęście przeniesiony, ale najwyżej wyślę kolejny raz:
                      Nie na temat...
                      Wywalcie te posty, jeśli kogoś obrażają, jeśli to konieczne konto też możecie usunąć, zależało mi tylko na dojściu jak najbliżej prawdy i porozmawianiu z konstruktorami, jednak widocznie zbyt odstaję i tyle...

To co złożę/wymyślę jest dla mnie ważniejsze, niż ochy achy, więc wolna wola.

Troszkę tylko szkoda, bo byli tu userzy, którzy pomogli w budowie kolumn i ogarnięciu pomiarów, ale jak trzeba, to trzeba...

Myślałem, że forum służy do wolnej wymiany informacji pasjonatów.

---------- Post dodany o 23:39 ---------- Poprzedni post o 23:25 ----------

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      Możesz sobie słuchać na czym chcesz, diora czy STX i mnie to naprawdę nie interesuje ale dorośnij i skończ już zaczepiać bezsensownie ludzi, dobrze wiesz, że sam te kłótnie stwarzasz i za to właśnie powinieneś bana dostać.

Już takiego osobnika mieliśmy, nazywał się arwas.
                      Heh, ja nie chwalę 8 midwooferów i Tonsili za 20k, ale czasem miał trochę racji.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                        To co złożę/wymyślę jest dla mnie ważniejsze, niż ochy achy, więc wolna wola.
                        Troszkę tylko szkoda, bo byli tu userzy, którzy pomogli w budowie kolumn i ogarnięciu pomiarów, ale jak trzeba, to trzeba...
                        A co ty na to, że pomimo moich ochów i achów na temat Accuphase także projektuję zwrotnice? Widziałem zwrotnicę co próbowałeś zrobić i nawet pomagałem ale najwidoczniej masz uraz za ten Accuphase.

Przerobiłem pierdylion głośników z różnymi moimi wersjami zwrotnic i za przeproszeniem XXXXX mnie jak taki osobnik praktycznie z zerową wiedzą na temat audio wchodzi do tematu i robi zamęt, próbując innym wmówić, że to inni nie mają racji.

Ile przerobiłeś wzmacniaczy? Ja nie zaprojektowałem żadnego (oprócz prostych konstrukcji single-ended czy to lampowych czy tranzystorowych ale nie uważam to za wzmacniacz a raczej ciekawostka) ale za to złożyłem wiele wzmacniaczy DIY dostępnych na tym forum zaczynając od własnoręcznie wytrawionej płytki PCB i pomimo faktu, że nie jestem w stanie wyjaśnić dlaczego końcówka X gra inaczej od Y to jestem w stanie powiedzieć, ze występuje słyszalna różnica między tak prostymi wzmacniaczami jak Symasym czy FET-HEX Borys'a, sam autor (Borys) jest to w stanie usłyszeć i pewnie jemu też byś napisał, że sobie wmawia?

Chyba najbardziej sceptycznym człowiekiem do tego czy warto składać Accuphase P-7100 byłem ja i jest to w stanie potwierdzić Hermes, Dzwiedziu i Adam_85 których osobiście (tak jak ty!) wyśmiewałem na temat mocno słyszalnych różnic od chociażby Symasyma (na plus) ale nie robiłem tego na forum aby sprowadzić na siebie uwagę tylko subtelnie o tym wspominałem w czasie naszych rozmów na GG.

To teraz, może łaskawie się zamkniesz i będziesz robił swoje bez zaczepek? Po co to komu? Próbujesz uwagę na siebie zwrócić? Rób te swoje układy i pokazuj na forum, coś o nich napisz a nie twórz bezsensownych postów zaczepiających innych.

Heh, ja nie chwalę 8 midwooferów i Tonsili za 20k, ale czasem miał trochę racji.
                        Nie o to chodzi, nawet nie mówiłem o temacie Tonsila ale ogólnie - zawsze robił zaczepki (nawet do osób o różnym guście muzycznym ponieważ wg. niego muzyka elektroniczna to łomot a nie "muzyka").
                        Last edited by lklukasz; 25.12.2013, 00:30.

Skomentuj

ampli: to załuż osobny temat o swoich poczynaniach i ambicjach i niezatruwaj tym samym kilku naraz.
                          Last edited by dzwiedziu; 24.12.2013, 23:46.

Skomentuj

Sorry, już temat jeden był...

Tak swoją drogą to na 2 lampach miałem, klasa A, jedna tetroda jako obciążenie, jedna wzmacniająca, ale coś było nie tak, SE grało najlepiej i było najmniej problemów.

Słuchałem czegoś co było bardziej zaawansowane niż te wszystkie popularne końcówki z neta, nie piszę marki, bo i tak wyśmiejecie, ale nie była to Diora.
                            Brzmienie od razu wydało mi się delikatniejsze i dużo przyjemniejsze, niż to moje coś, co miało robić za Rotela, WS442, czy WS354, ten ostatni niby jest bardziej zaawansowany niż WS442 i Rotel, ale i tak mam wrażenie, że brzmienie jest ostre i nieprzyjemne, może to wina pre, będzie do wywalenia - bezsensowny generator szumów.
                            W tej pewnej lepszej konstrukcji pre jest za potencjometrem, wchodzi od razu w końcówkę, a szum słychać dopiero blisko tweetera, jak się odkręci jakąkolwiek Diorę na maks. bez sygnału, to jest tragedia...

Czy to że ktoś nie chce wydawać ciężkich pieniędzy na sprzęt, ale mimo skromnych budżetów (przepraszam - są jeszcze inne zajęcia) chce zrobić sprzęt o jak najlepszym brzmieniu jest złe?

Spróbuję umiejscowić gdzieś moją czułość na szczegóły. Zacznijmy od tego, że większość zadowala się mp3 w 128kbps i żadnej różnicy nie słyszą, ja przykładowo słyszę, a przynajmniej tak mi się wydaje, że jednak w 192kbps coś jest nie tak, różnica w jakości nagrań na pewno jest większa niż brzmienia samej końcówki, a i tak 99% społeczeństwa ma to gdzieś i plastikowe głośniczki bez zwrotnic, czy 10.1 z markjetu jest super, i daje niesamowite efekty, a jak jeszcze tweeter gra za głośno i przy okazji jest dużo basu, to jest świetnie. No i na końcu ja, tu jest problem, porównywałem wzmacniacze, ale różnicy nie słyszę (po dłuższym czasie tylko różnica w zmęczeniu, ale to mogło mieć powiązania z ogólnym samopoczuciem), porównywałem przetworniki i wydaje mi się, że jakaś tam różnica jest, pod tytułem laptop ma jakąś zamułę w porównaniu do CS4334, za to teoretycznie większa różnica powinna być z 14SCX vs ARN188, ten drugi powinien mieć gorszą średnicę, no ale jakoś tego nie umiem wychwycić, czuję tylko że ARN ma więcej basu.
                            Jak przy całkiem innych głośnikach słyszę niewiele różnicy, to przy wzmacniaczu usłyszę?...

Pasja pasją, ale co mi przykładowo po super aucie (wzmacniacz) jak drogi (słuch, głośniki) są mierne...

Jak spam, to mam nadzieję, by teraz porozmawiać na spokojnie, bez takiego spinania, no chyba że będę musiał zostać usunięty...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                              Ostrzeżenia rozdane!
                              Ktos jeszcze chętny?

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://zycierzeczy.pl/glosniki-z-muszli-klozetowej.html
                                Tak na rozładowanie emocji :)

Skomentuj

Wie ktos moze, gdzie kupic w kraju najtaniej glosniki Eminence?

Skomentuj

1) http://www.musicexpress.pl/search.ph...ueryy=eminence
                                    2) http://www.thomann.de/pl/search_dir....inence&gk=&bn=
                                    3) http://www.musicexpress.pl/search.ph...ueryy=eminence
                                    Last edited by Racjonalny; 27.12.2013, 22:07.

Skomentuj

Chce kupic 2-4 Eminence Alpha 15A do dipola i narazie taniej jak tutaj nie znalazlem http://sklep.mvoice.pl/eminence-alph...ohm-p-717.html

Skomentuj

amazon ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Chce kupic 2-4 Eminence Alpha 15A do dipola i narazie taniej jak tutaj nie znalazlem http://sklep.mvoice.pl/eminence-alph...ohm-p-717.html
                                          Nie myślałeś o tym, żeby wybrać głośnik o jednak mniejszej wartości Qts? Tak swoją drogą, to kilka dni temu sam postawiłem dipole na dwóch TVM ARN-312-00/8 .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X