Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szczerze, to jeśli takie projekty pojawią się na forum, to ja podpisałbym się obiema rękami. Ale...

Jest jeden problem. Jest to jedno z niewielu forów gdzie ewidentnie widać że, nie istnieje lub jest szybko ukręcany łeb praktykom wciskania marketingowego kitu przy próbie sprzedania "jedynie słusznej" opcji produktu X czy Y. I ten charakter forum byłby bezpowrotnie utracony.

W konsekwencji taki układ byłby bardziej intratny dla sklepu/producenta niż dla projektanta/forum.

Z drugiej strony widać, że taka współpraca jest - wydaje mi się - relatywnie rzadka i projektanci często wykładają własną kasę na głośniki zapewniając sobie rotację stratami na kolejnych zakupach/odsprzedażach. Może przyczyną jest relatywnie mały rynek DIY, a w gotowych konstrukcjach/sprzedaży głośników OEM leży wyższa marża/stabilny rynek? A może producenci walczą na AS/Elektrodzie to forum zostawiając w spokoju?
    Takie moje spekulacje... Pewnie ktoś siedzący w branży się z nich podśmiewuje :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
      Jest też taka opcja że autor projektów dostał na testy głośniki w zamian za choćby takie podlinkowanie.
      niestety taka opcja byla tylko z STXem i bingantem
      tutaj czegos takiego nie bylo

Skomentuj

Kwestia czasu zanim wróci, mogę założyć się, że będzie tu z powrotem w ciągu kilku tygodni :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          niestety taka opcja byla tylko z STXem i bingantem
          tutaj czegos takiego nie bylo
          Nie wnikam, przedstawiałem tylko moje przemyślenia na ten temat

Skomentuj

Nikt nie da ci głośników na wypożyczenie do wykonania projektu z prostego względu. Dany sklep musiał by mieć wyłączność na dany produkt czy głośniki. Bo nie ma pewności czy zakupy zrobi w danym sklepie. Skoro inny sklep ma te same głośniki 10 zł taniej.

Kiedyś chcieliśmy upubliczniać projekty DIY, czyli publikować schemat i rysunki obudowy. Jednak nie było to dobre rozwiązanie. Ludzie kupują tam gdzie jest taniej, nie patrząc na to ile pracy i czasu, czy środków finansowych zostało zainwestowane w dany projekt. Tym sposobem poświęcając kilka tygodni na jeden projekt oraz inwestując w niego pieniądze, dajemy zarobić innym sklepom, które praktycznie nie inwestują nic, oprócz tego że mają kilkanaście złotych tańsze głośniki czy elementy do zwrotnic.

Szkoda że LuSzTi odszedł z forum z powodu kłótni. Myśle ze większość z nas nie miała nic przeciwko temu ze link do jego projektu znalazł się w sklepie internetowym. Co nastąpiło zapewne za jego zgodą. Mam nadzieje że niedługo wróci do nas.

Może piszmy do niego jakieś listy, czy maile z prośbą o zastanowienie sie nad powrotem na forum, niech wie ze liczymy na niego i ma tutaj wsparcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
              Bo nie ma pewności czy zakupy zrobi w danym sklepie. Skoro inny sklep ma te same głośniki 10 zł taniej.

Ludzie kupują tam gdzie jest taniej, nie patrząc na to ile pracy i czasu, czy środków finansowych zostało zainwestowane w dany projekt.
              Jak najbardziej racjonalne podejście, ale nie za bardzo w tej branży się sprawdza bo zakup głośników czy wykonanych przez kogoś zestawów to nie to samo jak kupno przykładowo pieczywa - nie pasuje nam cena czy smak, idzie do kogo innego i kto ma taniej. Nie ten przedział finansowy i zbyt mało punktów zbytu, żeby otrzymać pewną i wysoka jakość produktu. Z głośnikami, z resztą nie tylko, jest zazwyczaj tak że producent dogaduje się na początku z jednym dystrybutorem, nie rzadko na wyłączność przy zapewnieniu odpowiedniego zbytu. Jeśli się sprawdzi to sie dogadują i tak zostaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                Jest też taka opcja że autor projektów dostał na testy głośniki w zamian za choćby takie podlinkowanie.
                Nie ma takiej opcji, bo głośniki mogłyby posiadać ślady użytkowania i tym samym nie sprzedałyby się jako nowe.

Skomentuj

Ale chyba mozna do kompletu przetwornikow sprzedawac gotowe zwrotnice i dla bezpieczenstwa zalane tym czyms czarnym, chyba sonus tak robi:o

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Nie ma takiej opcji, bo głośniki mogłyby posiadać ślady użytkowania i tym samym nie sprzedałyby się jako nowe.
                    Czy my byśmy robili projekt kolumn czy ktoś inny to i tak trzeba te głośniki użyć. Tak więc one nie są sprzedawane a zostają już w prototypowych obudowach.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      Widzisz ty potrafisz to zrozumieć...
                      ...To nie było pierwszy raz
                      Podjął taka decyzje, jego spawa i należy to uszanować
                      Łukasz, widać że stoisz po jego stronie i zapewne jesteście kumplami ale dla mnie to bez znaczenia że odszedł, natomiast powód jak dla mnie jest co najmniej śmieszny, temat na bieżąco oczyszczany z postów niewygodnych. Mi to wygląda na jakąś akcję znajdźmy winnego odejścia Lusztiego i padło na Mariana który w większości mówi/pisze co myśli.
                      Nie jestem po niczyjej stronie natomiast jeśli ktoś wkłada tyle pracy w forum, robi projekty, jest aktywny na forum i do tego jest moderatorem odchodzi bo inny użytkownik mu coś zarzucił to przecież śmieszne.. więc ciężko jest nie dopatrywać się w tym drugiego dna.

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                        Ale chyba mozna do kompletu przetwornikow sprzedawac gotowe zwrotnice i dla bezpieczenstwa zalane tym czyms czarnym, chyba sonus tak robi:o
                        Tak to się w tej chwili odbywa :) Ale gdyby udostępnić publicznie cały projekt kolumny DIY jako firma, to założę się że 80% ludzi którzy by ten projekt robiła, kupiła by głosniki i elementy gdzie indziej niż w firmie publikującej ten zestaw.

Sonus robi gotowe kolumny na zamowienie. W tym przypadku nikt raczej sam z siebie nie udostępni tego schematu ponieważ za niego zapłacił.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                          Łukasz, widać że stoisz po jego stronie i zapewne jesteście kumplami ale dla mnie to bez znaczenia że odszedł, natomiast powód jak dla mnie jest co najmniej śmieszny, temat na bieżąco oczyszczany z postów niewygodnych. Mi to wygląda na jakąś akcję znajdźmy winnego odejścia Lusztiego i padło na Mariana który w większości mówi/pisze co myśli.
                          Tobie moze byc wszystko jedno innemu nie.
                          Powod został napisany. Dla jednego śmieszny, drugi miał juz dosyć.
                          Winny jest od samego początku ten sam.
                          Powod rowniez.

Życzy sa czasami tak proste na jakie wyglądają.
                          Nie zawsze trzeba szukać drugiego dna.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niestety lub stety z kolegą Rfck muszę się zgodzić - tu da się zauważyć pewne wątpliwości co do decyzji LuSzTiego. Albo jego decyzje są zbyt pochopne (co już zdążyliśmy zauważyć z usunięty projektami, które wróciły po zaledwie dniu), albo zostało to ukartowane pod publikę - w każdym wypadku stawiam kratę piwa, że wróci za kilka tygodni :)

Pamiętajcie, że to ja kiedyś miałem problemy do Mariana i to duże, więc moje teraźniejsze spostrzeżenia są całkowicie neutralne. To jest także tylko moje zdanie, osobiście też nie lubię trzymać spostrzeżeń dla siebie, dlatego napisałem co myślę.
                            Last edited by .3lite; 24.02.2014, 18:26.

Skomentuj

gorzej niż dwie baby .
                              To może zamiast myśleć zajmiecie się czymś pożytecznym ?

Skomentuj

Ale po co się od razu denerwować? Każdy ma prawo do własnego zdania na ten temat.

Nie musimy wszyscy myśleć tak samo :)
                                Last edited by .3lite; 24.02.2014, 18:37.

Skomentuj

Krótkie i ostatnie sprostowanie po rozmowie z Lusztim.
                                  Jego odejście nie jest efektem działań mariana, działań które miałyby wytykać 'reklamę' i innych rzeczy, które były pisane w niesmaczny sposób skierowane w jego osobę. Powód jest głębszy i nie należy doszukiwać się tutejszych działań jako powodu odejścia. Jawnie nie będą tutaj opisywane osobiste sytuacje i tyle w temacie.
                                  Last edited by dolphin123; 24.02.2014, 21:14.

Skomentuj

No i wróćmy do postu 4010 :-) dobrej nocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Krótkie i ostatnie sprostowanie po rozmowie z Lusztim.
                                      Jego odejście nie jest efektem działań mariana, działań które miałyby wytykać 'reklamę' i innych rzeczy, które były pisane w niesmaczny sposób skierowane w jego osobę. Powód jest głębszy i nie należy doszukiwać się tutejszych działań jako powodu odejścia. Jawnie nie będą tutaj opisywane osobiste sytuacje i tyle w temacie.
                                      Dzięki Marianowi została podjęta szybciej

I .3lite słówko od LuSzTi-ego do ciebie
                                      Zakład przyjęty
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        I .3lite słówko od LuSzTi-ego do ciebie
                                        Zakład przyjęty
                                        Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        w każdym wypadku stawiam kratę piwa, że wróci za kilka tygodni
                                        Zapomniałem o tym wspomnieć.. :) Jaki termin określamy?:)

Skomentuj

Miesiąc, góra dwa, to tak 4 - 8 tygodni :) Także komu - w razie przegranej, mam oddać nagrodę? :P

I jak najbardziej oczekuje mojej wygranej - czyli jego powrotu, co mnie ucieszy :)
                                          Last edited by .3lite; 24.02.2014, 22:46.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X