Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Miałem założyć nowy temat, ale chyba za dużo nie byłoby dyskusji :)

Może już było, ale taka mała ciekawostka ...
    Gdzie tutaj na forum nie jeden walczy o 0,5dB na charakterystyce to tam jest to zupełnie bez znaczenia
    I tak "większości ludziom" gra to referencyjnie.

a ...

poniżej "oficjalne" pomiary hie-ndu wraz z cenami.

Last edited by wieniu26; 17.06.2015, 09:16.

Skomentuj

Mógłbym dużo o tym napisać. Ale morał jest taki że za wysokimi cenami nie zawsze idzie jakość.

Skomentuj

Morał ja widze tez inny
        Nie zawsze to co poprawne technicznie gra dobrze
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale wszystko co niepoprawne technicznie gra zle[emoji14]

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
            poniżej "oficjalne" pomiary hie-ndu wraz z cenami.
            Aż sobie sprawdziłem co to za badziew te Voxativ Ampeggio. Przypuszczałem, że to szerokopasmowieć. Wygląd koszmar. Pomiary aż kłują w oczy! Jakim cudem ktoś płaci za to więcej niż 500€?!
            Jeśli chodzi o same charki to raczej walczymy o +-2dB. Bas ja też lubię podciągnąć ale średnica i góra ma być wyrównana.
            Znalazłeś gdzieś może pomiary oryginalnych Tidalów?
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Niestety Tidala nie widziałem.

Mnie trochę tez dziwi, ze sporo dobrego sie pisze o niektórych kolumnach, następnie pokazuje sie oddzielnie pomiary które podałem wcześniej. Zastanawia mnie fakt, że nikt z owych firm nie stara sie ukryć i pozwala na publikacje tak mizernych pomiarów.
              Wszystko to można znaleść na stereophile.com.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Ale wszystko co niepoprawne technicznie gra zle[emoji14]

A jestes pewny, ze usiądziesz na kanapie i usłyszysz wszystkie techniczne bolączki?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Niestety Tidala nie widziałem.

Mnie trochę tez dziwi, ze sporo dobrego sie pisze o niektórych kolumnach, następnie pokazuje sie oddzielnie pomiary które podałem wcześniej. Zastanawia mnie fakt, że nikt z owych firm nie stara sie ukryć i pozwala na publikacje tak mizernych pomiarów.
                Wszystko to można znaleść na stereophile.com.
                Bo moze ktos tego słuchał i jest w stanie po odsluchu powoedziec wiecej niz po samych wykresach
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zastanawia mnie fakt, że nikt z owych firm nie stara sie ukryć i pozwala na publikacje tak mizernych pomiarów.
                  Może dlatego że kolumny mają grać, a jeśli grają dobrze to nie widzę problemu, i Oni jak widać też z tym problemu nie mają.
                  Cena to już indywidualna sprawa, klient decyduje czy mu pasuje czy nie.
                  Nie wierzę, że mając do wyboru 5 zestawów głośnikowych, po ich długim odsłuchu decydujemy się jednak na ten zestaw który na pomiarach lepiej wypadł, eliminując tym samym zestaw który z pośród tych pięciu zagrał dla nas najlepiej.

Skomentuj

Ile ludzi, tyle patentow na dzwiek. Kazdy znajdzie cos dla siebie.
                    Totalnie drogich kolumn raczej nikt nie kupuje w ciemno. Zanim ktos wyda kase, przesluchuje sprzet co potrafi. Jesli sie nam podoba, to sie kupuje i slucha, a nie oglada pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      A jestes pewny, ze usiądziesz na kanapie i usłyszysz wszystkie techniczne bolączki?
                      No nie wierzę kto to mówi ? lklukasz Ty tak serio ? zawsze uważałem, Cię za technicznego-konserwatystę, czyżby coś się zmieniło ?

Skomentuj

Ja zawsze pisze, ze kolumna ma grać a nie ładnie wyglądać charakterystyka
                        Juz nie raz widziałem piekna kreskę na pomiarze a dźwięku w nich by daleko szukać
                        Ale to co mówiłem nt zgrania fazowego podtrzymuje
                        Te wykresy nic o tym nie mówią

- - - - - aktualizacja - - - - -

A przypomnę ci rozmowę o jakimś wzmacniaczu sprzedawanym przez producenta za gruba kase, polutowanym na pajaka i zle konstrukcyjnie.
                        Pytałem wtedy co z tego jak gra i ma duzo bardzo pozytywnych opinii
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dla wielu gra PIENIĄDZ. Mam drogie więc na pewno jest super. Gdzieś na "ałdiostereło" było coś o odtwarzaczu CD jeden za 10 kzł miał te same flaki co jakiś za 800 zł :).
                          W Wilsonach wywalony jest bas ewidentnie i na pewno wielu będzie się to podobało, pozatym wszystko też zależy od pomieszczenia.
                          Raven ostatnio pokazywał jakieś swoje zwrotki z wywaloną średnicą ale zrobił to świadomie bo tak mu się podoba więc tutaj dochodzi aspekt słuchu konkretnej jednostki, wszyscy wiemy że każdy różnie słyszy a do tego dochodzą gusta, rodzaj muzyki, pomieszczenie, sprzęt towarzyszący... Dla mnie to po raz kolejny pokazuje jak ludzie ucho jest niedoskonałe. Przykładem może być wzmacniacz lampowy który generuje dużo zniekształceń które są odbierane jako "przyjemne" to też o czymś mówi jeśli chodzi o ludzki słuch. Poza tym ta krzywa http://www.tremolo.pl/Artykuly//Akus...i/image018.jpg też ma znaczenie.
                          Trzeba po prostu kupować "uszami" i po wydaniu wielkich pieniędzy lepiej nie patrzeć na pomiary ;D.

Skomentuj

I tak i nie, Wilsony dobry przykład, jak byłem na AS to mi się nie podobały, dudniło mi to i wyszedłem. A jak teraz widzę pomiar to wiem czemu :)
                            Chociaż z trzeciej strony, kiedyś też byłem u znajomego u którego stały MA bodaj MR6. Dudniło niemiłosiernie, a on jeszcze podkręcał na amplitunerze.

Skomentuj

Ja zawsze pisze, ze kolumna ma grać a nie ładnie wyglądać charakterystyka
                              Juz nie raz widziałem piekna kreskę na pomiarze a dźwięku w nich by daleko szukać
                              Ale to co mówiłem nt zgrania fazowego podtrzymuje
                              Te wykresy nic o tym nie mówią
                              Nie chodzi mi o zgranie fazowe bo to wiadome jest, bardziej o to że często przeszkadzają Ci szczegóły typu cienka ścianka, brak symetrii czy frezu itd, a jak ktoś pokazał wykres hiendu z "fiordami" na CSD to już piszesz, że nie ma co oceniać póki się nie posłucha.
                              O niekonsekwencję mi chodziło, raz twierdzisz jedno a raz drugie, coś w stylu polityków kiedy mówią co im akurat wygodnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                I tak i nie, Wilsony dobry przykład, jak byłem na AS to mi się nie podobały, dudniło mi to i wyszedłem. A jak teraz widzę pomiar to wiem czemu
                                W zeszlym roku Wilsony Alexia dudnily na basie. Dwa lata temu te same kolumny graly swietnie. A pomiary te same...

Skomentuj

Nie prawda
                                  Sa rzeczy, ktore sa podstawami wg mnie i należy ich pilnować
                                  A sa rzeczy, ktore nadają smaczku muzyce

Jak ktos sie pyta o zwrotnice i pokazuje schemat i wykres co zrobił to tylko do niego moge sie odnieść
                                  Jak bym poslychal i by okazało sie, ze gra swietnie to bym powiedział, żeby juz nie ruszać

Jakbys uważniej czytał to byś zauważył jednak konsekwencje w moich wypowiedziach
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    grają dobrze
                                    gra dobrze
                                    Znam takiego właściciela altusów 140 co też mówi że "grają dobrze"
                                    a w mich kolumnach to nie ma basów i wysokich .

Więc panowie sprecyzujcie co to znaczy "gra dobrze" :)

Skomentuj

"Każda potwora znajdzie swojego amatora"
                                      Poza tym jeden lubi blondynki, drugi brunetki, a trzeci to i nawet łyse. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Więc panowie sprecyzujcie co to znaczy "gra dobrze"
                                        Miałem na myśli "dla kupującego gra dobrze".

Skomentuj

Sa rzeczy, ktore sa podstawami wg mnie i należy ich pilnować
                                          No okej Łukaszu, niech Ci będzie, aczkolwiek mocno uderzyły mnie słowa:
                                          obok Twojego nicku, bo uważałem Ci ze jednego z pierwszych pośród broniących technicznej poprawności.

Co do tego czy coś zagra czy nie (nawet rozważając cały sytem), to ja zawsze będę powtarzać że zbyt dużo zależy od akustyki pomieszczenia, żeby to tak zero jedynkowo określić. Wszakże prawdziwa jest teza, że te same kolumny jednemu mogą grać basem dobrym, a drugiemu dudnić :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X