Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tu masz odpowiedź na większość pytań :)
    http://www.troelsgravesen.dk/Time-Alignment.htm

Offset. Offset determinuje wybór filtru. Im mniejszy tym niższym rzędem możemy zsumować ch-ki obu głośników, a wiąże się to oczywiście z przebiegiem faz.
    A to, że dobrze jest dążyć do LR2 czy LR4 na SPL-u wynika z tego, że ch-ki tych filtrów bardzo ładnie się sumują, a odkryli i opisali to panowie Linkwitz i Riley właśnie.
    http://www.linkwitzlab.com/crossovers.htm

I jak wielu twierdzi LR2 i LR4 są to najlepiej brzmiące filtry "best ever", a LR2 w szczególności. Np. Troels pisze o tym przy okazji tego projektu:
    http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18.htm

Tu masz akurat piękną analizę, jak na tych samych głośnikach można zrobić 4 różne filtracje, od najmniej skomplikowanych (od prostego II-go rzędu - do III i IV).
    W pierwszym przykładzie Troels pokazał, że na prostych filtrach, bez dokładnego zgrania fazowego, tak aby się jako tako ch-ki sumowały, też będzie grało.
    Pytanie tylko jak? :biggrin: Bo tak właśnie wyglądają zwrotnice, projektowane przez księgowych w projektach komercyjnych. :biggrin:

A to, że jakiś filtr wygląda ze schematu na elektryczny II czy III rząd, wcale nie oznacza, że musi mieć książkowe nachylenie 12 czy 18 dB/oct. W praktyce najczęściej tak nie jest.
    Poza tym dany filtr elektryczny praktycznie nigdy nie przekłada 1:1 na SPL, bo głośnik sam w sobie już jest filtrem pasmowo-przepustowym i na SPL-u otrzymamy złożenie obu filtrów.

O i tu jeszcze jest ładny opis dlaczego LR2 i LR4 a nie inne (co ja się będę męczył) :biggrin:
    https://www.hifi.pl/slownik/linkwitz-riley.php
    Last edited by pawel_luk1; 17.09.2018, 10:06.
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Dzięki za wskazówki, w sumie sporo z tych rzeczy już wiedziałem ale teraz jakoś się bardziej w całość wszystko zaczyna składać. :) Troels wydaje się preferować LR2 bardziej niż LR4 i zapewne stąd sporo jego kontrukcji ma ten nienajciekawszy wizualnie schodkowy front.

Skomentuj

Żeby namieszać Ci w głowie napisze tylko, że słyszałem kilka kolumn które brzmiały wybitnie. Kolumny bardzo rożne, z rożnymi filtrami. Od 1 rzędu po 4 rzad, a nawet ostrzejsze. Jak dla mnie nie ma rozwiązań idealnych, zawsze dobrze brzmiących, bo ma akurat takie, a nie inne rozwiązanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
          Dzięki za wskazówki, w sumie sporo z tych rzeczy już wiedziałem ale teraz jakoś się bardziej w całość wszystko zaczyna składać. :) Troels wydaje się preferować LR2 bardziej niż LR4 i zapewne stąd sporo jego kontrukcji ma ten nienajciekawszy wizualnie schodkowy front.
          Właśnie dlatego on to robi.

A ja mam teraz 2,5 drogi z filtracją LR4 i nie narzekam. :biggrin:
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

witam gorąco

Skomentuj

bede podłaczał głośnik 800W do samochodu jaki wzmacniacz?

Skomentuj

Jaki głośnik? Jakie auto? Jakie wymagania? Jaki budżet?

Skomentuj

Jakie auto? Zobacz na nick .

Skomentuj

hej wam!

Skomentuj

Wysyp jakiś dziwnych kont się zrobił ostatnio...

Skomentuj

@DuckTico
                        Podana moc moc rms czy PMPO-Coś Tam?
                        Bo jak Coś-Tam, to moc tego głośnika jest ok. 80W rms... wiec szukaj o takiej mocy wzmaka.

- - - - - aktualizacja - - - - -

@Adzik94
                        Nie przesadzaj z tymi pytaniami :)

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta

@Adzik94
                          Nie przesadzaj z tymi pytaniami :)
                          To jest forum techniczne. Pytania zadałem konkretne aby rzetelnie móc odpowiedzieć na zadane pytanie.
                          Gdyby autor pytania się bardziej określił to nie trzeba byłoby się dopytywać.
                          Za Twoja odpowiedź jest na takim samym poziomie co pytanie.
                          Last edited by Adzik94; 19.09.2018, 16:13.

Skomentuj

O.K.
                            Będzie prościej jak autor pytania poda nazwę -dokładną - tego głośnika.
                            Parametry wiele powiedzą i pozwolą na udzielenie odpowiedzi.
                            ... bo jakie pytanie, taka odpowiedź...
                            Mając ten głośnik autor już niejako określa czego oczekuje i jakie koszty planuje jeszcze ponieść.
                            Czekamy na podanie nazwy głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                              Wysyp jakiś dziwnych kont się zrobił ostatnio...
                              Śmiem twierdzić nawet że kilka kont założyła jedna osoba...

Skomentuj

siema z rzeszowa :)

Skomentuj

Miał ktoś do czynienia z potencjometrami RH2702 z allegro? Warte uwagi, jest to w ogóle Alps?

Skomentuj

Mógłby mi ktoś pomóc z limpem? Bo nie ogarniam za bardzo go albo coś jest nie tak z moim jigiem (najprostsza wersja czyli jeden rezystor referencyjny i odpowiednio połączone wszystko w środku). Rezystor referencyjny w jigu ma 10ohm. Planuję zrobić kolumienki na głośniku jvc i szerokopasmówce TB. Zabrałem się do mierzenia parametrów T/S. I pojawił się problem bo wyskakują mi głupoty. Windows ma ustawione nagrywanie jak i wyjście słuchawkowe na lewy kanał. Gdy mierzę na lewym kanale to wykres jest lekko pisząc dziwny. Głośnik ma 6ohm. Minimum impedancji to jakieś 16,4ohm (czyli zgaduje że imp. głośnika + ten rezystor 10ohm). Załączam screena.

Limp nie powinien jakoś odjąć tych 10ohm które wpisałem w rubryce rezystora referencyjnego w ustawieniach pomiaru? Wszystkie wykresy z limpa które widziałem na necie mają minimum impedancji poniżej znamionowej impedancji głośnika (czyli tak jak to powinno chyba wyglądać), czyli tak jakby limp odejmuje wartość rezystora referencyjnego którą wpisał użytkownik, a u mnie to się nie dzieje chyba że przełączę nagrywanie i wyjście słuchawkowe na prawy kanał. Parametry wychodzą mniej więcej takie jakich się spodziewałem gdy mierzę na lewym kanale i ręcznie wpiszę Re.

Loudspeaker parameters:

Fs = 57.15 Hz
                                    Re = 6.10 ohms[dc]
                                    Le = 410.88 uH
                                    L2 = 2246.63 uH
                                    R2 = 21.84 ohms
                                    Qt = 0.45
                                    Qes = 0.56
                                    Qms = 2.21
                                    Mms = 32.38 grams
                                    Rms = 4.480870 kg/s
                                    Cms = 0.000240 m/N
                                    Vas = 2.52 liters
                                    Sd= 86.59 cm^2
                                    Bl = 11.219569 Tm
                                    ETA = 0.08 %
                                    Lp(2.83V/1m) = 82.33 dB

Added Mass Method:
                                    Added mass = 20.00 grams
                                    Diameter= 10.50 cm

Gdy przestawię nagrywanie na prawy kanał to wykres wygląda tak jakbym się tego spodziewał (czyli minimum na około 6 a nie 16ohm) ale parametry jakieś kosmiczne wychodzą. Nie wiem czy coś robię źle ale nie mam już pomysłu. Możliwe że ten pomiar z prawego kanału to pomiar samego głośnika bez rezystora? Parametry przy ustawieniu na prawy kanał

Loudspeaker parameters:

Fs = 57.53 Hz
                                    Re = 5.80 ohms[dc]
                                    Le = 338.41 uH
                                    L2 = 762.32 uH
                                    R2 = 17.17 ohms
                                    Qt = 1.29
                                    Qes = 1.68
                                    Qms = 5.52
                                    Mms = 30.54 grams
                                    Rms = 2.020537 kg/s
                                    Cms = 0.000251 m/N
                                    Vas = 2.64 liters
                                    Sd= 86.59 cm^2
                                    Bl = 6.172713 Tm
                                    ETA = 0.03 %
                                    Lp(2.83V/1m) = 78.08 dB

Added Mass Method:
                                    Added mass = 20.00 grams
                                    Diameter= 10.50 cm
                                    Last edited by Oskar29; 24.09.2018, 13:40.

Skomentuj

Ok. Wyjaśniło się. Zmierzyłem inny głośnik i niestety (albo i stety) parametry z kanału prawego (te z tym dużym qts) są właściwe. Do małej zamkniętej tylko i wyłącznie ten głośnik się nadaje.

Skomentuj

Najpierw zmierz zwarcie, a pozniej jakis rezystor o znanej Ci wartości. Przed tym zrob kalibracje karty i przewodów w zwarciu.

Skomentuj

Nie ma sensu. Zmierzyłem 16-tkę od sb acoustics i pomiary się pokrywają z tymi od producenta. Tak samo inne głośniki które zmierzyłem mają wiarygodne parametry. Po prostu tamten jvc ma takie parametry że nadaje się tylko do zamkniętej i tyle a i to naciągane będzie .
                                          Last edited by Oskar29; 24.09.2018, 15:54.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X