Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ktory telefon?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    w androidzie nie ma żadnej możliwości, żeby po zmianie telefonu mieć komplet danych, włącznie z aplikacjami i zdjęciami, po przywróceniu jakiejkolwiek kopii zapasowej.
    Dobrze że tego nie wiedziałem i po zmianie telefonu w kilka chwil miałem wszystko na nowym :)
    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

apple wspiera produkt przez kilka lat od premiery
      2-3 lata to też kilka
      Mam ipada I i już od kilku lat działa na nim tylko Youtube i kilka starych gier. Nie działa nawet przeglądarka internetowa. Strony które kiedyś otwierały się normalnie teraz zawieszają i wyłączają przeglądarkę. Można by tu wręcz podejrzewać celowe działanie Apple choć udowodnić się raczej nie da :(
      Mam też starszego LG i w zeszłym roku używałem go po awarii telefonu (spadł trochę za dużej wysokości na twarde podłoże) a przed zakupem następnego i mimo że to stara zabawka to wszystko działało.

Skomentuj

Kuna mogę wziąć coś super-hiper ale najbardziej zależy mi na długim działaniu, bateria >3000.. no i oczywiście na nie muleniu bo to samo aż się prosi o zniszczenie
        A propos jabłek porównywałem w rodzinie z 4s moją starą lumie i L735 zjada go na siadanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pierotez Zobacz posta
          Kuna mogę wziąć coś super-hiper ale najbardziej zależy mi na długim działaniu, bateria >3000.. no i oczywiście na nie muleniu bo to samo aż się prosi o zniszczenie
          A propos jabłek porównywałem w rodzinie z 4s moją starą lumie i L735 zjada go na siadanie.
          To poszukaj czegoś z OLED. Chyba że tylko do dzwonienia ma służyć.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Mam iPada Air (1) tego z 2013 roku, mam też mini 1 z tego samego roku, bo miały razem premierę.
            I o ile mini miał stary 32bitowy A5 i już jako nowy miał ciężko bo to był CPU z iPada2, to Air do dzisiaj śmiga (no aktualizacja idzie 5-10 min dłużej), bias *, maschine, moog model 15 i animoog, śmigają prawie jak na ipadzie pro 9,7, przeglądarki w ogóle nie czuć.
            Owszem iPada 2 oddałem bo tak mulił, ale on był zabytkowy, a co dopiero iPad 1, developer musiał by być totalnie niedorozwinięty by wspierać platformy wypuszczone 7 lat temu.
            Optymalizacja, 32 bitowa architektura, wolny RAM, jeszcze wolniejszy SSD, dla kogo? Tego 1% użytkowników, którzy nie generują dla firmy nawet 1$ rocznie?
            Technologia idzie do przodu skomplikowanie stron www cały czas rośnie, reklamy, skrypty, rozdzielczość materiałów, youtube cały czas się rozwija, technologia nie stoi w miejscu. Jakim cudem 7 letni sprzęt ma być wieczny? 7 lat temu flasch był wszędzie, za 3 przepadnie w otchłani.

Wieczny jest tylko sprzęt analogowy, zawsze działa tak samo, jeśli są części zapasowe ^^

Skomentuj

To dlaczego na starszym i wcale nie topowym nawet w czasach jego świetności LG strony dalej działają? Pomijam oczywiście brak komfortu na małym wyświetlaczu.

Skoro YT może dalej działać to dlaczego przeglądarka już nie? Ja nie mówię, że ma wymiatać ale niech działa, nawet wolno. Strony internetowe to nie gry. A czy najprostsze androidowe tablety w marketach nie są gorsze od nawet tego starego ipada?
              A Flasha nie ruszajmy bo on nigdy nie działał na iphone/ipad.

Technologia komputerowa nie idzie już tak szybko do przodu jak 20 lat temu. Mam ponad 10 letni komputer i dalej przyzwoicie działa. Nawet nowe programy do montażu video czasami odpalam a to zapewne bardziej wymagające niż przeglądarka interentowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                Dobrze że tego nie wiedziałem i po zmianie telefonu w kilka chwil miałem wszystko na nowym :)
                a, czyli sam(bez Twojej ingerencji) zrobił backup telefonu i po wzięciu nowego sam go ściągnął?

mowa o 100% backupie telefonu, z wszystkimi ustawieniami, zawartością użytkownika(sms maile telefony zdjęcia itd itp) oraz aplikacjami w dokładnie tych samych wersjach, które były na poprzednim telefonie. tak, jakby ktoś przełożył kość pamięci do drugiego telefonu.
                Last edited by siewcu; 08.12.2017, 13:55.

Skomentuj

Mam MacBooka z 2008. Brak aktualizacji czegokolwiek. Za to WinXP działa na nim świetnie. Pomiary czy interfejsy samochodowe działają bardzo dobrze. Za to Apple mogę pochwalić.
                  A w telefonie wystarczy skonfigurować konto. W Xiaomi masz przypisane konto do nr telefonu. Zmieniasz telefon, logujesz do konta i po problemie.
                  Last edited by Artmag; 08.12.2017, 16:24.

Skomentuj

Szczerze to nigdy problemów nie miałem, zawsze aktualizowałem wszystko do ostatniego wspieranego systemu, bez znaczenia czy anadroid czy iOS.
                    Jaki iOS jest na tym ipadzie i czy był przywracany do fabrycznych, po aktualizacji?
                    Technologia nie idzie tak szybko jak 10 lat temu, tylko jeszcze szybciej.

W latach 2005 PC tak osiadły w rozwoju, że konsole wręcz je przegoniły, dopiero intel w 2006 ruszył z c2d, potem dobił je sandy bridgami, stopniowo które powoli dobijał kolejnymi generacjami "i", do momentu jak AMD wbiło klin i znowu mamy skok. W tym czasie weszły ssd, pci-e przejęło wręcz wszystko, m.2 stało się standardem, umarło FW, pojawił się thunderbolt, display port, usb A zbliża się ku śmierci, 32 bitowa architektura poszła w piach, UEFI wylazło z serwerowni do domów, na celowniku kolejna generacja RAM, a karty graficzne gonią za 8k i kryptowalutami. Lista mogła by być 10 razy dłuższa.
                    W porównaniu z tym czasy 1998-2008, to tak wdaje mi się że więcej dzieje się teraz.
                    Last edited by Marcin V; 09.12.2017, 17:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                      Technologia nie idzie tak szybko jak 10 lat temu, tylko jeszcze szybciej.
                      Obecny rozwój to rozwój wodotrysków i funkcjonalności a nie technologi która od około 10 lat prawie stoi w miejscu ze względu na ograniczenia nanoelektroniki.
                      Prawo Moore`a juz dawno jest nieaktualne. A pamiętam jak kilkadziesiąt lat temu mówiono że w przyszłości procesory i pamięci będa tak tanie że gdy gubimy takowy gadzet to nie bedziemy sie po niego schylac tylko kupimy nowy.... już widze ludzi co nie schylają się po Srajfona X...
                      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Marcin, Playstation 2 miało premierę w 2000 roku i kilkanaście lat zajęło komputerom dojście do poziomu odpalenia płynnie gier z tej konsoli amd klina nie wbiło z jednej prostej przyczyny - cena. niby szybsze, ale też droższe o kilka stówek i wychodzi na to, że firma, która zawsze była tańsza nagle zrobiła się droższa(nawet przy średniakach, patrzyłem na porównanie któregoś ryzena z i5, poziom wydajności ten sam ale i5 tańsze o kilka stówek) a czy teraz dzieje się więcej? trochę ryzykowne stwierdzenie, bo skok między pentium 3 a modelami z 2008 roku był raczej większy niż to, co między 2008 a teraz. pojawiło się x64, pojawiły się dostępne bezproblemowo i tanio strasznie duże(jak na tamte czasy) dyski twarde, dwurdzeniowe(a może i cztero) procesory, znacznie większe rozdzielczości... a teraz? zmiany nabrały rozpędu i trzymają prędkość. ciekaw jestem co i kiedy będzie kolejnym przełomem. pojawiły się dwa rdzenie, i skoro się udało to możemy pchać więcej, przebiło się przez 4 gb ram to można pchać więcej, dyski wyskoczyły znacznie poza wspierane pojemności i można było tanio kupić terabajt(działa u mnie w kompie do dziś, 1 TB kupiony za 180 zł w 2010 r), laptopy zrobiły się nagle małe, pojawiły się smartfony, pojawił się normalnie dostępny szerokopasmowy dostęp do internetu(wcześniej neostrada i jakieś pojedyncze firmy z architekturą stricte sieciową) i to już w megabitach, a nie kilobajtach jak wcześniej), internet mobilny... można by tak wymieniać bez końca :)

a wracając do telefonów - nikt nigdy nie przekona mnie do androida, bo ten system nigdy nie przeskoczy iOS w pewnych kwestiach. niby lepszy, niby szybszy ale do działania na poziomie iphone'a potrzeba topowych modeli, które na chwilę obecną mają więcej ram niż ja mam w swoim komputerze - i nie wzięło się to z przypadku. no ale nowszy android niby nie spowalnia starych telefonów a apple celowo ogranicza wydajność sprzetu. szkoda tylko, że jak ostatnio sprawdzali to 5s dalej w benchmarku ma takie same wyniki jak w momencie premiery... xiaomi? sraomi, weszli na rynek i według użytkowników robią świetne telefony za kilkaset zł, które nie mają żadnych wad a system jest idealny. i rzekomo mamy telefon działający tak, jak te topowe ale za 800 zł. i nikt nie zastanawia się dlaczego takie cudowne telefony są tak tanie :) a, no i jeszcze jedna rzecz - zdecydowana większość hejterów apple nigdy nie miała w rękach telefonu dłużej niż chwila zabawy telefonem kogoś znajomego. ja iphone'a nie chciałem, nie dało się mnie przekonać. przypadkiem kupiłem jednego, potem drugiego i do androida nigdy nie wrócę. drugiego takiego syfu nie ma...

Skomentuj

zdecydowana większość hejterów apple nigdy nie miała w rękach telefonu dłużej niż chwila zabawy telefonem kogoś znajomego
                          Po raz kolejny piszesz jakieś wyimaginowane, wyssane z palca brednie.

Moja 2 połowa od zawsze ma wysokie abonamenty i jak tylko coś wychodzi nowego w telefonach to to ma. Teraz ma X, wcześniej dwa i7, jakiś Samsung, jeszcze wcześniej jakieś I... Ja mam MacBook-a tego samego od 5 lat.

Po kilku testach i obejrzeniu kilku opinii świadomie kupiłem MI6. Jedyne do czego mogę się przyczepić to jakość zdjęć i kultura pracy aparatu. We wszystkich innych sferach wciąga i7. Wydajność, parametry, jakość obrazu, kultura pracy. Do X mu trochę brakuje, ale kosztuje 3 razy mniej niż X.
                          Ostatnio stwierdzam, że Apple wypuszcza coraz więcej baboli softwerowych. Ciągle coś muszę przywracać z backupów.

Tak więc hejtnowanie, albo inaczej coraz gorsze opinie o I są spowodowane nieadekwatną ceną za telefony do ich realnej jakości. Druga sprawa, to zachowanie samych użytkowników, zapatrzonych w nowe zabawki i rozpoznawanie twarzy:) (działa bardzo dobrze) a wręcz fanatyzm marki, ciągłe podniecanie się nowościami i bezrefleksyjne kupowanie nowych modeli za cenę samochodu. I podobnie jak Ty @siewcu dezawuowanie innych marek wpisami xiaomi? sraomi.

Nie wiem jaki masz I, jeżeli jest to coś mniej niż X to możesz mnie cmoknąć w RAM:)

Skomentuj

hmm, to Twoje sraomi(ciekawe że nie zauważyłeś określenia srajfon, które się tu przewija - ale oczywiście problem masz tylko do mnie) ma wersję z 6 gb ram... ciekawe po co. może dlatego, że da się zapchać cały ram?

śmieszy mnie Twoja argumentacja, bo mając macbooka powinieneś doskonale widzieć przewagę w kulturze pracy i wydajności sprzętu. argument parametrów w tym przypadku akurat jest żałosny(masz 5 letniego laptopa, który jest szybszy od wielu nowych i dobrze o tym wiesz), bo android zeżre każdą ilość zasobów(przy 6.0 nie miałem problemu zapchać 3 gb ram), więc ten ostatni tekst... ja mam starego iphone'a se i możesz mnie w pompkę cmoknąć, bo i tak działa jak dzisiejsze flagowce :) szybkość działania na tym samym poziomie bez snapdragona 835 czy który tam teraz jest i 8 gb ram i kolejna rzecz, którą wiesz... masz ten sam komputer od 5 lat i dalej masz aktualizacje systemu. mój 5s dalej ma aktualizacje systemu, od 2013 roku. androidy mają czasem dwie. trzeciej ze świecą szukać...

ps.

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                            Do X mu trochę brakuje, ale kosztuje 3 razy mniej niż X.
                            i jak Ty chcesz być poważnie traktowany, jeśli masz problem z podstawami matematyki? 2000 x 3 = 6000 i dziecko w 1 klasie szkoły podstawowej będzie wiedzieć, że 6000 to więcej niż 5000...
                            Last edited by siewcu; 10.12.2017, 12:07.

Skomentuj

Jako rozwój technologii nie chodzi mi o prucie się o kolejne megaherce, czy niższy proces technologiczny. A o to co z tymi megahercami się robi, właśnie ta funkcjonalność niesie rozwój. 10 lat temu, komputer to była skrzynka do robienia swoich rzeczy, a telefon cóż był telefonem (no może to ponad 10 lat).
                              Teraz po prawie skończonym wyścigu o to ile kto wyciągnie z kafla krzemu, coś uczciwego powstaje z jego udziałem, rzeczy się łączą, stają przystępniejsze dla użytkownika.
                              Coraz więcej znajomych przechodzi na tablety typu iPad Pro + apple pen, albo androidowe odpowiedniki, nie potrzebują wyjących GHz, ale mają chmurę, ekosystem współpracujących urządzeń, inteligentne domy, itd. To jest dla mnie rozwój, bo zmienia życie, a nie słupki w benchmarkach.

Według mnie ceny w telefonach z jednej strony są uwarunkowane tym że ludzie chcą mieć super sprzęt i za nie go zapłacą, z drugiej strony coraz ostrzejsze szlifowanie technologii, to coraz większe nakłady na jej rozwój, co musi się zwrócić.
                              A przy okazji znajdzie się chińczyk, który po prostu weźmie to co inni już opracowali, złoży to za 1/3 ceny i będzie walczył agresywną polityką cenową, bo nie każdy rzuci 5k za telefon.
                              Swoją drogą, pokazuje to pewną zależność jak Sony i MS rzucili konsole za ponad 2k, to tak sobie, drogo, szybko było widać że za klamot do grania ludzie nie chętnie zapłacą taką kasę, a z telefonami, 3k ok, 4k ok, 5k ujdzie i będzie szło dalej, do momentu aż rynek powie nie, na pewien czas, nowsze iphone mają z deka zejść z ceny, bo Chińczycy powiedzieli nie kupim, stawiam że topowe modele 2018 będą bliżej 4k. Ale trochę czasu płynie i będzie kolejny ruch, chiny staną się bogatsze i przejdzie wyższa cena.
                              Dlaczego firma X ma nie kosić więcej kasy, jak może? Dla ideologii? Mamy wolny rynek, jeśli komuś sprzedam swoje zabawki za 4 razy większą kasę niż konkurencja i przy okazji wszyscy się*posikają jaki to super nie jestem, to znaczy że jestem w te klocki lepszy. Konkurent niech się uczy i goni.

Co do ryzenów, to używam ich tylko firmowo, jadą kolejne 3, intele w tej samej kasie jako liczydła leżą, płyty za 350zł*pod ryzena idą z ECC RAM, w połączeniu z dobrym m.2 kosi to nieludzko w wielowątku. Do gier wolał bym intela jadnak.
                              Niedawno weszły i3-8100 4 rdzenie od intela, dało się, Intel łaskawie zrozumiał po zaliczeniu klina od amd że 15 lat odświerzenia technologii nie przejdzie, liczba rdzeni nareszcie rośnie. AMD wbiło klin, Intel z łaski swej ściągnął z półek to co miał od dawna, a nie rzucał*na rynek bo nie miał*po co.

Skomentuj

. xiaomi? sraomi, weszli na rynek i według użytkowników robią świetne telefony za kilkaset zł, które nie mają żadnych wad a system jest idealny. i rzekomo mamy telefon działający tak, jak te topowe ale za 800 zł. i nikt nie zastanawia się dlaczego takie cudowne telefony są tak tanie
                                - niskie koszty produkcji (brak przerośnietych działów marketingu, obslugi klienta, i HGW czego jak to jest w Szajsungu czy Srajfonie)
                                - brak łańcucha pośredników pożerającego kilkanaście-kilkadziesiąt % ceny produktu
                                - itp.

Skomentuj

bo i tak działa jak dzisiejsze flagowce
                                  Taaaa, zamulone pudełko dla mojej córki. 6 flagowcem w jakiej kategorii..... Widzę że masz zero pojęcia o aktualizacjach jabłkowych. Twoja 6 po tylu aktualizacjach nadaje się tylko do słuchania muzyki. Każda aktualizacja powoduję znaczące spowolnienie, zawieszanie się..... To że mam 5 lat Maca, to tylko dlatego, że jest upgrajtowany. Gdyby był w wersji pierwotnej, dawała by się na śmietnik. Ale co ty możesz o tym wiedzieć.... I tak samo jest z I.

Powtórzę, I7 ma lepsze zdjęcia i obsługę aparatu. Tylko dlatego, że od 3 modeli korzystają z tego samego aparatu. Jak masz jakieś wątpliwości co do wydajności 835 to popatrz na benchmarki..... Mi 6 w pozostałej części jest nie do pobicia. Np. takie coś jak rozpoznawanie lini papilarnych, W I7 mokry palec, tłusty, zadrapany i po srajfonie. Sama skuteczność jest na poziomie 90%. W MI6 nic takiego nie występuje 99% trafność w dodatku szybciej. Albo oglądanie filmów nawet z YT. I7 po 30 min jest rozgrzany do czerwoności, MI6 nie. Trzymanie baterii w I7 to jakaś paranoja, a po kilku ostatnich tak kochanych przez Ciebie upgratach zżera w pół dnia. Na zwykłym czuwaniu, bez zabawy, bez netu I7 trzyma max 2 dni, Mi6 4 dni. Może jeszcze jakieś dane potrzebujesz, otwórz zaropiałe oczy..... No i serwis, specjalnie są podbijane ceny bo skoro jest Ciebie stać na I to na wymianę szkiełka za 800-900PLN też. Jak lubisz być rżnięty, twoja sprawa.

2000 x 3 = 6000 i dziecko w 1 klasie szkoły podstawowej będzie wiedzieć, że 6000 to więcej niż 5000
                                  No po raz kolejny posiadasz informacje, pewnie z kolejki w biedronce. Ja płaciłem 1470PLN za Mi6. A teraz przeproś grzecznie....

Skomentuj

Ehhh a wasze srajbooki i srajmaki odpalą Battlefielda 1 w ultra detalach i 4k? albo Wiedzmina 3?... nieeeee a dla czego ? bo to mac i tak jak isromy są zacofane technologicznie względem innych marek a świat dobrze o tym wie , jedyne co w stajni jabłka było fajne to i-pod nie mylić z i-padem ( gimby nieznajo ) ale i to potrafili spece od marketingu zarżnąć jak indyka na święto dziękczynienia i po paru wersjach przestał być fajny a stał się dotykowym kiczem... gdyby średnia IQ w USA była by odrobinę wyższa to ludzie zrozumieli by że produkt Apple jest stworzony po to by rąbać ich w tłuste du...ska , aby za każdym razem wydawali coraz to więcej na sprzęt który jest praktycznie na tym samym poziomie technologicznym co jego poprzednik .... Kult Jabłka tak to się nazywa i nie przetłumaczy się tego żadnemu Userowi

Skomentuj

To jest klu, jest fajny, ma ładne ikonki, nie trzeba zastanawiać się nad niczym, tylko klikać OK. Nie można powiedzieć że nie wytyczają trendów. Robią to, ale właśnie poprzez "przyjazne" bajery. Łatwe operowanie i pseudo darmowe upgraty. Ja aż się boję instalować nowy system, bo już nie ma co wymienić na lepsze.

A mój stary D600 z XP śmiga podobnie szybko co Mac, od 15 lat:)
                                      Last edited by hi_aro; 10.12.2017, 21:53.

Skomentuj

Mam macbooka, w domu egpu, w pracy nie potrzebuje wiedźmina (nie żebym tego w ogóle potrzebował więcej razy, ale przejść się dało ^^ jakoś i soje zdanie o wieśkach mam).
                                        Tak sobie siedząc w domu mogę grać we wszystko co na macu dostępne (gog/steam), a jak potrzebuję czegoś co zgodne nie jest, to mam SSD na USB30 w pięty w dock i przełączam się do win10, na którym mam od groma gier.
                                        Mając takiego HP Spectre, czy coś podobnego mam to samo, tylko na win 10. Nie widzę problemów, do niedawna miałem piec, odpalałem go no średnio raz na tydzień, wolę taką hybrydę, przynajmniej mi się nie starzej nie używany sprzęt, a grzejnik używa się dzisiaj do czego innego.

Odróżnił bym zacofanie technologiczne, od ograniczeń technologicznych, mając GPU co ciśnie prawie 100W na radiator, do tego GPU które w powietrze puszcza 250W nie da się tego wcisnąć w ultrabooka, gdzie pasuje zmieścić się w 15W.
                                        Jak ostatnią koparkę testowałem w domu, to dwa dni nie włączałem ogrzewania ^^ To jest dopiero moc, prawie kilowat w eter idzie 24/7.
                                        Ile wiedźminów bym tym pocisnął w 4k ^^ No może nie na celeronie, ale potencjał jest.

Nie rozumiem tego tępego hejtowania, czegoś bo jest inne, każda rzecz jest fajna na swój sposób, każda dobra w pewnym zakresie i słaba w innym.
                                        Jak składam kompy dla dzieciaków do CSa to mało kiedy rodzic ustala budżet na poniżej 5k, zwykle prawie 8, młody chce dostaje ^^ (fajne czasy).
                                        Zresztą dzieciaki całkiem obrotne, wiedzą czego chcą, potrafią ogarnąć technologię/soft i przy okazji grają 50 razy lepiej ode mnie.
                                        Znajomy jak usłyszał to fuczał jak by mu lizaka zabrali. Jak by to jego problem że ludzie inwestują rozrywkę w dzieci.
                                        Ten sam przykład ograniczania się w swoim małym świecie, niech każdy używa tego co chce i jak mu się podoba, jak będę miał fanaberię aby jeździć ciągnikiem rolniczym do pracy to sobie taki kupię i będzie stał pod blokiem. Taki świat i takie moje prawo do wolnego wyboru ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                          Nie rozumiem tego tępego hejtowania, czegoś bo jest inne, każda rzecz jest fajna na swój sposób, każda dobra w pewnym zakresie i słaba w innym.
                                          Popieram święta prawda

Skomentuj

Czaruję...
                                          X