Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ktory telefon?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ostatnio zmieniłem MIUI na Lineage i nie żałuję, mimo że to nie jest całkiem czysty Andek, to jednak różnica jest, stockowy soft już po zakupie nie chodził zbyt płynnie, a po roku była tragedia.

Skomentuj

Właśnie dlatego mi to miui nie pasuje. Miałem motorolę g3 ze stockowym androidem i chodziła super jak na swoją cenę. Teraz miałem/mam zte również z prawie że stockowym androidem i też chodził super jak za 300zł jakie za niego dałem (spokojnie poziom sansunga s6 czyli nadal spoko używalny telefon), szczerze to gdyby nie słaby panel dotykowy korzystał bym z niego dalej. Tak szukam czegoś nowego i widzę że poniżej tych 600zł nadal jest słabo :/ .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        jakbym kupił w sklepie stacjonarnie to gwara jest stacjonarnie to jest to plus.
        jestes pewien? czytales regulamin?
        od dawna gwarancja na wiele produktow jest wysylkowa

Zamieszczone przez pierotez Zobacz posta
        Słuchajcie młody niedługo kończy 14-kę i chcę mu kupić pierwszego taniego srajta do giercowania.
        Brać pod uwagę powyższe redmi note 7 lub redmi 7?
        w zupelnosci wystarczy!
        redmi 7 jest lepszy niz moj Mi4 na ktorym spokojnie jeszcze sobie gralem w co chcialem!
        tak wiec spokojnie mozesz kupic tanszego xiaomi
        drozszy zapewne wystarczy na dluzej

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Dla mnie to minus. Więcej informacji wchodzi na większą rozdzielczość
        bzdura! przy tej wielkosci ekranach nie da sie wiecej wyswietlic! :p
        mamie rok temu kupilem redmi 6, ktory ma nizsza rozdzielczosc. roznicy w detalach brak
        tak wiec do codziennego uzywania (filmy i gry tez) roznicy praktycznie nie widac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          W zupelnosci wystarczy!
          redmi 7 jest lepszy niz moj Mi4...
          Ok, bierzemy tańszego, na pierwszy pewnie i tak za dobry.
          Może jeszcze coś z innych marek jak np Huawei jest Ok w podobnej cenie?

Skomentuj

bzdura! przy tej wielkosci ekranach nie da sie wiecej wyswietlic!
            mamie rok temu kupilem redmi 6, ktory ma nizsza rozdzielczosc. roznicy w detalach brak
            Paweł, jak się mamie ręka kończy, to i większe literki potrzebne. :P Mojej teściowej też większe upakowanie pixeli nie pomaga, bo żąda ustawienia największych możliwych literek :)
            Mi na razie długości mojej ręki wystarczy, zobaczymy jak będzie z wiekiem :)
            Jak wracam do tych prostszych smartfonów, to wszystko takie wielkie... I musze przewijać i przewijać i przewijać... Na kalendarzu mieszczą się 4 spotkania i dwa maile na krzyż itp.
            A jak odpalam na tej nokii, czy redmi to wszystko wraca do normy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

młody niedługo kończy 14-kę i chcę mu kupić pierwszego taniego srajta do giercowania
            No to kochany, wchodzisz w okres burzy i naporu i bez samsunga galaxy S... (tu wstawić co jest najnowsze, bo nie śledze na bierząco) to będzie wstyd kolegom pokazać...
            Się porobiło, że telefon wśród młodzieży to druga najważniejsza rzecz, zaraz po oddychaniu.

Skomentuj

jestes pewien? czytales regulamin?
              od dawna gwarancja na wiele produktow jest wysylkowa
              ooo...to nie wiedziałem. Piszę z tej nokii 5.1 plus właśnie. Miui może się schować . Wydaje mi się że zrobiłem dobry wybór.

Bardzo fajnie gra też na słuchawkach...aż zdziwiony jestem. Mediateki grały raczej słabo na słuchawkach przeważnie a tu miła niespodzianka.

Skomentuj

No to kochany, wchodzisz w okres burzy i naporu i bez samsunga galaxy S... (tu wstawić co jest najnowsze, bo nie śledze na bierząco) to będzie wstyd kolegom pokazać...
                Się porobiło, że telefon wśród młodzieży to druga najważniejsza rzecz, zaraz po oddychaniu.

Redmi 7 wstepnie zaakceptował.
                Trzeba coś zrobić bo po Nokii na windowsach to traumy się tylko nabawił, brak Google i takie tam

Skomentuj

Paweł, jak się mamie ręka kończy, to i większe literki potrzebne. :P
                  po zakupie testowalem ten telefon pod katem zamiany na moj mi4
                  mi4 mniejszy rozmiar ekranu ale full hd
                  redmi 6 wiekszy ekran a nizsza rozdzielczosc

roznica niewidoczna!
                  a testowalem specjalnie zeby cos zobaczyc

nie mowie tu oczywiscie o wyswietlaczu o rozdzielczosci 800x600pix! :/

Skomentuj

Bo to nie jest jakaś masakryczna różnica raczej.

Skomentuj

Ale zmiana dziwna. Większy ekran, mniejsza rozdzielczość... Trochę cofanie się z wyposażeniem sprzętu. Nowszy model i gorszy ekran? Mogliby chociaż zostać z tym samym.

Skomentuj

moze wyszli z zalozenia ze skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?

Skomentuj

No nikt mi nie wmówi, że nie widać różnicy pomiędzy wyświetlaczem 269 a 409 ppi :biggrin:
                          Redmi note 7 jest lepszym telefonem ze względu właśnie na LCD i na aparat. Światło 1.8 vs 2.2 w redmi 7.

Skomentuj

Upp, redmi 7 ma gozsza rozdziałke niż redmi note 7.
                            Może młody się nie zorientuje.

Skomentuj

A to już zamówiony?

Skomentuj

Noo jeszcze nie, ale czas nagli i przydałoby się coś wybrać do weekenda.
                                Słuchajcie a jest dla R7, RN7 jakaś alternatywa u huaweia??

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                  No nikt mi nie wmówi, że nie widać różnicy pomiędzy wyświetlaczem 269 a 409 ppi :biggrin:
                                  Redmi note 7 jest lepszym telefonem ze względu właśnie na LCD i na aparat. Światło 1.8 vs 2.2 w redmi 7.
                                  Aparat akurat w jednym i drugim jest słaby jak to u xiaomi. Wyświetlacz to akurat małe piwo bo najważniejszy jest procesor (sd660 w note 7).

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                  Ale zmiana dziwna. Większy ekran, mniejsza rozdzielczość... Trochę cofanie się z wyposażeniem sprzętu. Nowszy model i gorszy ekran? Mogliby chociaż zostać z tym samym.
                                  Ekran w mniejszej rozdzialce przekłada się na dłuższą pracę na jednym ładowaniu. Ja się uczciwie przyznaje że różnicy nie widze w codziennym użytkowaniu bo i tak się telefonu używa w jakiejś tam odległości a nie na siłę wpatruje się w pojedyncze pixele. To tak samo jak robili test w telewizorach i ludzie z jakiejś tam odległości (3-4m jak dobrze pamiętam) nie byli w stanie odróżnić filmu z dvd od filmu w fhd albo i 4k nawet czy tam blu Ray.

Noo jeszcze nie, ale czas nagli i przydałoby się coś wybrać do weekenda.
                                  Słuchajcie a jest dla R7, RN7 jakaś alternatywa u huaweia??
                                  Budżetowe Huaweie są wolniejsze w działaniu od xiaomi a tym bardziej od czegoś z czystym Androidem z podobnymi parametrami. Możesz zobaczyć psmart 19 i mate 10 lite. To bliźniacze telefony gdzie główna różnica jest przednia kamerka.

Ogólnie to mocniejszy procesor nie wpłynie aż tak pozytywnie na ogólne działanie jak szybka pamięć. To tak jak w kompie. Jak się zmieni procesor na mocniejszy to różnica może być duża ale często jest znikoma bo np. wymieniliśmy i5 na i7 gdzie aż takiej różnicy w działaniu nie ma, ale jak wymienimy HDD na SSD to różnica na plus jest ogromna i od razu ją widać. Jest benchmark androbench na androida. Można sobie przetestować pamięć i zobaczyć jak to się przedstawia. Ogólnie najważniejszy jest random write/read i te sq wszystkie dalej. Im więcej tym lepiej. Jak jest słaba pamięć to i telefon będzie działał słabo.

Tutaj możesz sobie zobaczyć jak to wygląda na przykład w huaweiu mate 10 lite a jak u mnie w nokii na przykład. Huawei leży i kwiczy w tym wypadku i to w użytkowaniu też czuć że zmula bo o budżetowych huaweiach można wiele napisać ale nie że są jakoś super szybkie (pomimo mocnego procka)https://youtu.be/CyYWTZWHHc4

Tutaj jest redmi dla porównania redmi 7 https://youtu.be/JaPorS-d3Fc

A tu dla porównania moja nokia

Poniżej tego co jest w tej mojej nokii raczej bym nie schodził bo będzie IMO syf. Szczególnie z jakąś nakładką cięższą. U mnie jest czysty Android i mocniejszy proc więc jeszcze nie ma tragedii ale xiaomi bez mocnych podzespołów chodzi słabo. 32gb pamięci to minimum poniżej którego bym nie schodził. 16gb nie bierz bo to bez sensu. Ramu też 3gb najlepiej. 2gb nie bierz bo szczególnie xiaomi chodzi strasznie jak jest za mało ramu (przez Miui). 2gb można tylko ostatecznie wziąć jak się ma czystego androida a i tak bardzo bym odradzał. Ja w ogóle nie gram a mam przeważnie zajęte 1,8-2,1gb ramu przy kilku aplikacjach otwartych, kilku kartach w chrome i ewentualnie YT więc nie jakieś hardcorowe użytkowanie typu pierdyliard apek w tle i z 50 kart w przeglądarce.
                                  Last edited by Oskar29; 30.07.2019, 22:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                    jak robili test w telewizorach i ludzie z jakiejś tam odległości (3-4m jak dobrze pamiętam) nie byli w stanie odróżnić filmu z dvd od filmu w fhd albo i 4k nawet czy tam blu Ray
                                    No, no, bez przesady. Ja mam tv w tej odległości od kanapy. Może między FHD a 4k w dobrej przepływności nie ma wielkiej różnicy (nie mam nic 4k w wysokiej przepływności) ale między DVD a FHD róznica jest kolosalna.
                                    Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                    No nikt mi nie wmówi, że nie widać różnicy pomiędzy wyświetlaczem 269 a 409 ppi
                                    Tu się też zgadzam. W odległości telefonowej widać.

Skomentuj

Jako posiadacz iPhone'a czytam to i się śmieję Mój telefon ma jakieś 3,5 roku od premiery, 2 GB RAM i jakoś nie odczuwam braków pamięci... Na aparat nie narzekam, na szybkość działania tym bardziej biorąc pod uwagę to, że przeszedłem wszystkie aktualizacje od pierwotnego iOS 9.3 do aktualnego 13 beta. I działa szybko cały czas.

Skomentuj

Jako posiadacz iPhone'a czytam to i się śmieję Mój telefon ma jakieś 3,5 roku od premiery, 2 GB RAM i jakoś nie odczuwam braków pamięci... Na aparat nie narzekam, na szybkość działania tym bardziej biorąc pod uwagę to, że przeszedłem wszystkie aktualizacje od pierwotnego iOS 9.3 do aktualnego 13 beta. I działa szybko cały czas.
                                        Spoko, tylko za telefon dałeś 2 lub 3 razy tyle. Jak kupiłem mi6 który był już produkowany jakiś czas i już wtedy wiedziałem że są lepsze telefony ale dałem za niego połowę tego co za iPhona. Kupno iPhona ma sens jak masz MAC'a, pracujesz w tym systemie, no i liczysz się z tym że jesteś w tym systemie lekko ograniczony. Masz w kieszeni jednak asa w postaci softu który jest tylko na Twoim urządzeniu a nie miliardzie innych urządzeń w tym tv, laptopy, tablety, smartfony, smartwatch itp itd.
                                        Miui chodzi fajnie, wg mnie, jest w każdym języku i zapierdziela w stosunku do systemów z Samsunga LG czy Huawei.
                                        Jak kupowałem Mi6 to myślałem o S7 edge bo był w tej samej kasie nowy czyli około 1.6k, ale szybko stwierdziłem że dobry krok zrobiłem bo S7 dla mnie już nie działa tak jak bym chciał. Wiem że rynek nasycony jest Xiaomi już i zaraz stanie się to samo z nimi co z resztą czyli zaczną mulić bo sprzedaż musi rosnąć.

Skomentuj

To jest zaleta zamkniętego ekosystemu. Podobnie było z windowsem na nokiach które nieźle śmigały a hardware nie był jakiś wyjątkowo mocny. Niestety ceny iPhonów (i nie tylko ale Apple tutaj przoduje) są w mojej opinii zdecydowanie za wysokie jak na smartfon. Telefon jest rzeczą która bardzo szybko się starzeje i ulega zużyciu. Albo zestarzeje programowo albo zużyje/zniszczy mechanicznie a jak dbamy to i tak czeka go nieunikniona śmierć z powodu zużycia baterii. Przy tak krótkim czasie życia produktu kupowanie czegoś za parę tysięcy jest moim zdaniem zupełnie bez sensu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X