Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ktory telefon?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Inne urządzenia normalnie, ale żona ma drugiego P20. Po niecałym roku bateria z 2 dni zaczęła trzymać poniżej dnia. Wieczorem często gęsto ma już problem z telefonem.
    Ale ładuje oryginalną ładowarką na 100% i nierzadko zdarza jej się rozładowywać telefon do wyłączenia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    telefony na androidzie z baterią było gorzej niż w apple.
    To raczej nie kwestia systemu tylko producenta. Widocznie Huawei tak ustawił zarządzanie energią. Może inne modele maja inaczej. Ten konkretny ma słabo. Ja nigdy z innymi telefonami nie miałem takich problemów.

Skomentuj

Może istotnie dla cięcia kosztów bateria, bms ładuje baterie ponad 90% i rozładowuje blisko bezpiecznej granicy.
      Raczej stosuje się taki schemat że bateria jest większa niż jest to podane, nie ładuje się jej na maxa i nie rozładowuje za bardzo, dzięki temu ogniwa pracują w bezpiecznym zakresie, oraz mogą mieć większy rozrzut parametrów, są mniej żyłowane więc zwrotów jest mniej.

Z drugiej strony pamiętam jak w ibm thinkpadzie T21 bms baterii był tak zaprogramowany że mi oryginalna bateria leciała w jakieś 1,5 roku, wgrywało się czysty wsad do bmsa (wylut i programator) i bateria jak nowa. Tylko trzeba było na ładowarce modelarskiej sprawdzić akumulatorki.
      Więc może niektórzy producenci zwłaszcza w tańszych modelach, dbają o to by telefony za długo nie pracowały.
      Jak apple tak zrobi, to zaraz pozew zbiorowy i program wymiany ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
        Jak apple tak zrobi, to zaraz pozew zbiorowy i program wymiany ^^
        Podobno na razie apple po cichu spowalniało procka żeby baterii na dłużej starczało :)

Skomentuj

Tak w 6 i chyba 6S, baterie leciały i jak było zimno to się telefony resetowały.
          Po cichu zrobili łatę która jak bateria miała mniej niż ileś tam % żywotności to się CPU skręcało aby nie dochodziło do resetów.

Wyszło jak jakiś gość odpalił benchmarka CPU i wynik się nie zgadzał, skończyło się dodaniem wskaźnika żywotności baterii w iOS, oraz programem wymiany baterii w starszych telefonach.
          Chcący niechcący jak to wyszło to 6 był już starociem, więc osobiście się nie spotkałem, podobno SE też się na to łapał, ale mi jakoś nie siadło z umierającą baterią.

Prawdę mówiąc to że zrobili to po cichu, to źle, ale że zrobili coś w ogóle żeby się nie zdarzało to jednak jakiś plus.
          Po cichu też naprawili w macbookach 2018 problem z za krótkimi taśmami do LCD, które się łamały i wyświetlacze siadały.
          LCD + obudowa + szkło + zawiasy + taśmy, to jeden element, koszt ponad 2k. Problem był w MBP 2017 i 2016. W 2018 już nie, bo taśmy były dłuższe.

Ogółem teram mam wersję 2019, ale moja 2017 miała długo po gwarancji awarię baterii, połapałem się po paru miesiącach jak laptop tak spuchł że nóżki z przodu nie dotykały biurka.
          Zgłosiłem do apple, dali kod serwisowy, odniosłem do serwisu, po 2 tygodniach dostałem info że nowa obudowa górna (czyli obudowa + klawiatura + bateria) oraz nowy ekran, bo się zmatowił od wypukłej (przez baterię) klawiatury, dostaję za free i laptop za dwa dni do odbioru. Nastawiałem się że spokojnie 2k trzeba przygotować, a dostałem nowy ekran dodatkowo.
          Trochę mi szkoda tylko naklejek które małem na pokrywie, z tymi ryskami spokojnie bym przeżył. Laptop nie łapał się na żadną akcję serwisową, był to wyższy model z serii z czterema portami TB3, a serwisowane były te bez touchbara. Więc mogli spokojnie na legalu zlać temat.

Skomentuj

A ja czytałem ostatnio że serwis Appla wymienia już gościowi 4 raz telefon. To nie jest chyba reguła i po prostu każda marka ma jakieś produkty wadliwe albo wady pojawiają się w komponentach dostarczanych przez dostawcę dla Appla. Kwestia szczęścia/nieszczęścia i tyle chyba. Tak samo jak się trafi z serwisem. No chyba że mowa o serwisie regeneris (czy jakoś tak to było) albo o serwisie MSI. No ale to są kwiatki pojedyńcze.

Skomentuj

Akurat jakości baterii z temperaturą bym nie wiązał, w kilku telefonach tak miałem - czy baterie nowe czy używane, zawsze było to samo.

Skomentuj

JA mam xiaiomi 4. Musze przyznać, ze twardy gość. Ma co prawda etui, ale nie pancerne. Wczoraj wyleciał mi z ręki. Chcąc go złapać jeszcze pogorszyłem sprawę bo dobiłem go do posadzki. Tak jak bym nim wręcz rzucił o glebę. Cały.
                Pozdrawiam.

Skomentuj

A ja informuje że nie ma takiego xiaomi jak xiaomi 4 :) .
                  Pozdrawiam :) .

Skomentuj

Czepiasz się :). Redmi 4x teraz może być.
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie czepiam się . Teraz lepiej. Zwykle redmi mają mniejsze ekrany więc są wytrzymalsze trochę i mniej się biją. Note'a już jest trochę prościej zbić.

Skomentuj

Wymieniłem ostatnio wyświetlacz w xiaomi Note 5. Kwota z wymianą na duży plus podług np samsunga.

Skomentuj

W xiaomi jest tanio a w nokaich jeszcze taniej :) . Plusy telefonów od nie najpopularniejszych producentów . W ZTE też pamiętam że była taniocha.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                            W xiaomi jest tanio a w nokaich jeszcze taniej . Plusy telefonów od nie najpopularniejszych producentów
                            a najlepsze jest to ze to sa podzespoly od najwiekszych producentow!
                            wiec widac jak na nas zarabiaja :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              a najlepsze jest to ze to sa podzespoly od najwiekszych producentow!
                              wiec widac jak na nas zarabiaja :p
                              Kupowałem właśnie teraz na allegro klawiaturę mechaniczną więc sam widzę jak na nas zarabiają...jest klawiatura na minimalnie gorszych przełącznikach za 120zł i jest taka za 700zł. na switchach cherry gdzie taki laik jak ja nawet nie zauważy różnicy. Zarabiają na nas ogólnie jak się da. Do mojej nokii wyświetlacz kosztuje 60zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez pierotez Zobacz posta
                                Słuchajcie muszę kupić żonie coś taniego do ...
                                Wzięła i sama sobie kupiła przekraczając budżet 3 krotnie :) . Przeczytała końcówkę tego tematu i wybrała sajsunga A40. Jest nim teraz mega zadowolona :p

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Wystarczy nie używać dedykowanej szybkiej ładowarki.
                                Coś w tym jest. Używanie QC jakby skraca żywotność baterii. Muszę kupić jakąś ładowarkę bez podbić napięcia, może te chińskie z dwoma wyjściami usb :rolleyes:

Skomentuj

Jak wyłączyć usypianie wifi gdy telefon ma zablokowany ekran? Wydaje mi się że przez to nie przychodzą mi powiadomienia z Whatsapp i FB. Denerwuje mnie to dosyć :p . Powiadomienia wyświetlają się dopiero gdy uruchomię aplikacje. Co ciekawe powiadomienia z YT i innych aplikacji przychodzą.

Czysty Android 9. Nokia 5.1 plus
                                  Last edited by Oskar29; 19.10.2019, 19:46.

Skomentuj

Moze sprawdź czy aplikacja nie ma wyłączonych powiadomień (zależnie od wersji androida): ustawienia/aplikacje/wybrana aplikacja np facebook/informacje o aplikacji/powiadomienia/. Tam wypróbuj różne opcje typu zezwaląj na powiadomienia, pokaż na ekranie blokady, priorytet wyświetlania itp.

Skomentuj

Sprawdź ustawienie:
                                      Ustawienia -> Aplikacje -> Twoja_aplikacja -> Bateria -> Zezwól na czyności w tle
                                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Panowie, od jakiegoś czasu w moim starym telefonie (3 lata) LG K10 samoczynnie włączał się bluetooth.
                                        Mam nowy telefon (miesiąc), od kilku dni mam to samo, bluetooth sam się włącza.
                                        O co chodzi?
                                        Jakieś fatum?

Skomentuj

Może jakiego "robaka" przeniosłeś z poprzedniego telefonu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X