Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygląda ok, ciekaw jestem ile po wygrzaniu będzie miał. Lepiej trzyma parametry niz GDN 15/40/5 którego kupiłem w 2010r
    Last edited by scythe1123; 25.09.2014, 12:17.

Skomentuj

EBP tego głośnika wynosiło 86. Czyli nadawał się do BR. Miał tylko 3,5 Xmax i 44 hz fs. Dlatego nadawał się do małych obudów BR objętości około 16 litrów z otworem BR strojonym poniżej 50 hz. Dawało się z niego zrobić przyzwoity zestaw monitorowy.
      Pozdrawiam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Parametry GDN 17/100 z Pro-Tonsil
      Fs = 44 Hz
      Re = 6,7 ohm
      Le = 0,6 mH
      Qt = 0,47
      Qes = 0,51
      Qms = 6,53
      cewka (H) = 13 mm
      szczelina (h) = 6 mm

Skomentuj

Siema arwas. :)

15 litrow i strojenie 50 hz, to kupa, musisz zejsc ponizej 38hz.
        Last edited by Pogromca mitow; 25.09.2014, 13:16.

Skomentuj

Trochę większa konstrukcja podłogowego zestawu na Tonsilu GDN 17/100 opisana jest tutaj. Objętość 21 litrów strojenia 42 hz

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic998962.html

Robiliśmy zarówno podłogowe jak i podstawkowe na tym głośniku. Nie było większych problemów.

W objętości powyżej 20 litrów było jak na moje upodobania za dużo basu. Na niektórych utworach zaczynał przypominać mały subwoofer. Wysoka obudowa umożliwiała za to lepsze rozłożenie tłumienia i zmniejszenie tego efektu.
          W małej obudowie podstawkowej bas był znacznie krótszy nie schodził tak nisko. Był za to bardziej energiczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
            W objętości powyżej 20 litrów było jak na moje upodobania za dużo basu. Na niektórych utworach zaczynał przypominać mały subwoofer. Wysoka obudowa umożliwiała za to lepsze rozłożenie tłumienia i zmniejszenie tego efektu.
            W małej obudowie podstawkowej bas był znacznie krótszy nie schodził tak nisko. Był za to bardziej energiczny.
            Duzo, bo miales podbicie na 50 hz, w monitorze ta energetycznosc to jeszcze wieksze Q i wrazenie tej energicznosci. Wszycho sie zgadza.

Skomentuj

Do takich wniosków można dojść na podstawie prostych symulacji nieumiejętnie interpretowanych.
              W rzeczywistości mały głośnik będzie miał w małej wytłumionej obudowie spadek już od 60-70 hz. Dlatego podbicie pasma dzięki większej dobroci Qb przy 50 hz będzie pożyteczne. Sprawi że spadek o 3db sięgnie od 50 hz.
              W dużej obudowie bas sięgał 35 Hz i na pewno nie z powodu podbicia 50 hz.

Skomentuj

A mi sie zawsze wydawalo ze matematyka nie klamie. Poza tym jak sie jeszcze doda do obliczen rezystancje filtra dolnoprzepustowego zwrotnicy, to sprawa jeszcze sie nieco pogorszy. No chyba, ze ktos zastosuje cewki drozsze niz sam przetwornik...

Skomentuj

Wygląda całkiem porządnie :)

Skomentuj

Mógłbyś jeszcze zmierzyć Vas? Ten głośnik robią tylko na zamówienie?

Skomentuj

Moglbym, ale musialbym uzyc dwoch metod pomiaru, z masa dodana i obudowa zamknieta. Dopiero wtedy ze sredniej kilkunastu pomiarow ( po wygrzaniu ) wyciagnac Vas i reszte parametrow. Generalnie robilem juz wstepny pomiar Vas i rowniez jest podobny do karty katalogowej. Mozna wiec przyjac, ze parametry sa zblizone i mozna ich uzyc do zaprojektowania obudowy.

Glosnik generalnie jest caly czas dostepny, ale lepiej zadzwonic przed zamowieniem i zapytac. Byc moze trzeba bedzie poczekac kilka dni na wyprodukowanie.

Skomentuj

Mogliby zrobić wersję 16 om?

Skomentuj

Nie mam pojecia. Zapytaj Pana Marka, moze moglby zrobic 16 ohm, ale parametry napewno sie rozjada.

Skomentuj

Wygląda dobrze .
                            Z pewnością " cała rodzina " zajęła się wykonaniem produktu na Twoje zamówienie :-).
                            Pomiary potwierdzają rzetelność odtworzenia dawniej produkowanego GDN 17/100.
                            Posłuchaj jak gra i napisz swoje spostrzeżenia .
                            Już od dawna nęci mnie ten przetwornik , mam nadzieję że jak już go zamówię to otrzymam to co zamówię.

Skomentuj

Tylko szkoda, że nie jest po prostu okrągły, szybciej idzie frezowanie bez żadnych kombinacji

Skomentuj

Jak zrobisz obudowę szerokości głośnika to nie trzeba kombinować.

Skomentuj

Dopóki Ci się stolarz nie kopnie na wymiarze o 2mm :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    A mi sie zawsze wydawalo ze matematyka nie klamie. Poza tym jak sie jeszcze doda do obliczen rezystancje filtra dolnoprzepustowego zwrotnicy, to sprawa jeszcze sie nieco pogorszy. No chyba, ze ktos zastosuje cewki drozsze niz sam przetwornik...
                                    Piszę o tym co wiem, a nie o tym co mi się wydaje. Dla takiego projektu rezystancja cewki nie będzie miała wielkiego znaczenia w zakresie do 0,3 ohm. Jednak odfiltrowanie poniżej 2,5 khz będzie koniecznie by w małej obudowie skompensować BF. Oznacza że cewka powinna być w zakresie większym niz 1,3mH. Bliżej wartości 2mH. Jeśli jej rezystancja będzie bliżej 0,5 ohm można nieco powiększyć obudowę i mocniej wytłumić; poza ogólnym spadkiem efektywności nie będzie większych różnic.
                                    Na marginesie mojego opisu, głośnik ze zdjęć już od pierwszego spojrzenia wygląda na inną konstrukcję. Jego zachowanie nie będzie takie samo jak GDN 17/100 z ProTonsil. Tamten miał membranę bardzo grubo powlekaną jakąś półmatową emulsją, która na pewno musiała zmieniać odtwarzanie wyższego zakresu pasma w porównaniu do tej niepowlekanej.

Skomentuj

Piszę o tym co wiem, a nie o tym co mi się wydaje. Dla takiego projektu rezystancja cewki nie będzie miała wielkiego znaczenia w zakresie do 0,3 ohm. Jednak odfiltrowanie poniżej 2,5 khz będzie koniecznie by w małej obudowie skompensować BF. Oznacza że cewka powinna być w zakresie większym niz 1,3mH. Bliżej wartości 2mH. Jeśli jej rezystancja będzie bliżej 0,5 ohm można nieco powiększyć obudowę i mocniej wytłumić; poza ogólnym spadkiem efektywności nie będzie większych różnic.
                                      Pokaz pomiary basu tej konstrukcji, to sobie dalej podyskutujemy.

Na marginesie mojego opisu, głośnik ze zdjęć już od pierwszego spojrzenia wygląda na inną konstrukcję. Jego zachowanie nie będzie takie samo jak GDN 17/100 z ProTonsil. Tamten miał membranę bardzo grubo powlekaną jakąś półmatową emulsją, która na pewno musiała zmieniać odtwarzanie wyższego zakresu pasma w porównaniu do tej niepowlekanej.
                                      Mechanicznie i elektrycznie, to te same glosniki, co potwierdzaja pomiary. To ze membrana nie jest powlekana to widac i nikt nie twiedzi, ze jest inaczej. Jaki to ma plyw na dzwiek w porownaniu do pierwowzoru tego nie wiesz ani Ty, ani ja. Moze byc lepiej lub gorzej, z pewnoscia bedzie gral nieco inaczej.

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                      Tylko szkoda, że nie jest po prostu okrągły, szybciej idzie frezowanie bez żadnych kombinacji
                                      A po co mu frezy? :) bez nich wyglada bardzo dobrze, a dla zwrotnicy bedzie lepiej bez frezu.

Skomentuj

Wiesz, że pomiar basu w warunkach domowych jest mocno względny i odbiega znacznie od wrażeń akustycznych w pomieszczeniu. Pozostałe pomiary są na Elektrodzie, a bas ten słyszałem zarówno z małej obudowy jak z dużej.
                                        Nie muszę wyciągać wniosków na podstawie ogólnej symulacji w której wystarcza zmiana Qa pokazującego wytłumienie obudowy i wszystko będzie wyglądało inaczej. Symulacje nie zmienią możliwości głośnika.
                                        GDN 17/100 ProTonsil w obudowie ok. 16 litrów wytłumionej w objętości i strojonej na ok.46 Hz zagrał najsensowniej. Nic nie przeciągało. Zszedł z niewielkim spadkiem charakterystyki ciśnienia do 50 hz i wyprodukował zwarty ofensywny bas. I zachował liniowość w wystarczająco dużym zakresie mocy. Problemem było zmieszczenie odpowiedniej wielkości tunelu BR w takiej obudowie, żeby uniknąć kompresji dla większy mocy, ale to również dało się rozwiązać.

Głośnik który masz u siebie jest znacznie rożny od tego który produkował ProTonsil. Nie tylko z powodu braku powleczenia membrany, ważny był nawet sposób w jaki to powleczenie wykonano z nachodzeniem na krawędź zawieszenia. Masz pomierzone jego parametry które istotnie się różnią od pierwowzoru. Dodatkowo widać że inny jest kształt membrany, sposób doklejenia zawieszenia i kształt nakładki kurzowej. To jest coś podobne do czegoś, daleko jeszcze nie to samo.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Mechanicznie i elektrycznie, to te same glosniki, co potwierdzaja pomiary.
                                        Twoje pomiary na razie nie uzasadniają takiego optymistycznego stwierdzenia. Widać z nich wyraźnie istotne różnice.
                                        Last edited by ifonik; 26.09.2014, 00:58.

Skomentuj

Wiesz, że pomiar basu w warunkach domowych jest mocno względny i odbiega znacznie od wrażeń akustycznych w pomieszczeniu.
                                          Jak to mocno wzgledny? Niemal kazdym tescie mierzy sie w takich warunkach i pokazuja one jasno, co wydobywa sie z obudowy. Jak ten bas brzmi to inna sprawa, ale pomiar jest pomiar.

Głośnik który masz u siebie jest znacznie rożny od tego który produkował ProTonsil. Nie tylko z powodu braku powleczenia membrany, ważny był nawet sposób w jaki to powleczenie wykonano z nachodzeniem na krawędź zawieszenia.
                                          Napisz skarge do Tonsilu, ze obecny gdn 17/100 nie wyglada identycznie tak samo jak pierwowzor. Czekam na odpowiedz.

Masz pomierzone jego parametry które istotnie się różnią od pierwowzoru.
                                          Czytales w ogole co napisalem na temat mojego pomiaru? Chyba nie, wiec nie mozesz uzyc ich bezposrednio do pomiarow producenta. Wroc i przeczytaj jeszcze raz.

Dodatkowo widać że inny jest kształt membrany, sposób doklejenia zawieszenia i kształt nakładki kurzowej. To jest coś podobne do czegoś, daleko jeszcze nie to samo.
                                          Tak jak napisalem wczesniej - wylej swoje zale do Tonsilu.

Twoje pomiary na razie nie uzasadniają takiego optymistycznego stwierdzenia. Widać z nich wyraźnie istotne różnice.
                                          Zmierz swojego gdn i zaprezentuj pomiar. Porownamy z karta katalogowa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X