Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Marcin V Nie wytrzymałbym, widzę, że Macbook szczególnie nadaje się do tych, co trzymają laptop na kolanach, smażenie gratis, sam krzem takie temperatury wytrzymuje, ale dla PCB i lutów na pewno nie jest to raj, widać zależy im na tym, żeby sprzęt zbyt długo nie podziałał.

W starym Latitude (C2D) w idle chłodzenie nie chodzi, jak jest odrobinę cieplej, to się włączą, ale jest dość ciche, na tyle, że przy normalnym używaniu bardziej słychać HDD.
    Last edited by ampli; 10.11.2017, 13:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
      Wymieniłem układ chłodzący procesor. Temperatura procka spadła do około 50 stopni. Jak powinna być maksymalna temperatura?
      Odpowiedz na te pytania:
      a) jaki laptop (model)
      b) jaki procesor
      c) czy sprawdziłeś stare chłodzenie tak jak napisałem?
      d) temperatura 50st w spoczynku czy pod obciążeniem? Jeśli obciążeniem to jakim.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Właśnie spód obudowy jest w ok, problemem jest miejsce przy klawiszach od f1 do f3 tam palca nie idzie utrzymać na aluminium.
        Od spodu jest ok ^^ Podobno macbook 12" jest niezłą grzałką, ale on chłodzi się pasywnie.

Mój stary MacBook Pro 2010 u siostry działa cały czas, już 7 lat i na razie jest ok, ogółem w znam trochę elektroniki której nie dotknie w czasie pracy i działa stabilnie, więc nie zawsze jest to tak problematyczne. Dużo zależy od projektu, jakości PCB, lutów, technologii. Bardzo dużo pierwszej bezołówiówki miało problemy techniczne, teraz jest już znacznie lepiej. Technologię dopracowano i udało się pokonać problemy jakie gromiły laptopy w latach około 2008 i konsole x360/ps3.
        Jednego laptopa sony 4 lata temu testowo użyłem jako serwera, grzejący się i7 sandy, do dzisiaj jest owym serwerem, klima serwerowni go wspiera i jak na razie nic nie świadczy o tym abym mu odbierał tą funkcję ^^ Ot taki eksperyment.

Czekam na nowe pro z coffe lake, zobaczę co one robią jak się nagrzeją.

Skomentuj

Ostatnie na tym forum ukazuje się okno z informacją żebym podał login i hasło dla "spie*****dziadu(kropka)com"z informacją że hasło zostanie przekazane innej stronie.

Ktoś wie o co w tym chodzi?
          Last edited by Echo1; 04.01.2018, 21:02.

Skomentuj

Nic takiego nie widziałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1
              Używasz jakiegoś antywira? pierwsze widzę

Skomentuj

dobre!
                chyba jakiegos wirusa masz!

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1
                  Avast
                  i wszystko jasne weź lepiej coś normalnego zainstaluj.

Skomentuj

Ale co ma zainstalować? Avast to Avast. Bitdefender to Avast, AVG też Avast. Zostaje Panda, Symantec zamulacz, może Bullguard. I tak naprawdę to kto wie czy i one niedługo z Avast nie będą korzystać. Swego czasu czytałem że najlepszy jest systemowy ( w przypadku Windows).
                    Osobiście korzystam z Avast i jestem zadowolony.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ja używam Aviry od kilku lat i dosłownie nic nie złapałem, a zdarza mi się odwiedzać różne dziwne strony...
                      Last edited by siewcu; 05.01.2018, 13:37.

Skomentuj

Kaspersky ma swoją darmową wersję, która całkiem nieźle się sprawuje.

Skomentuj

Wlasciwie aktualny Defender sprawuje sie bdb i nie ma potrzeby zamulac kompa dodatkowym softem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Wlasciwie aktualny Defender sprawuje sie bdb i nie ma potrzeby zamulac kompa dodatkowym softem.
                            Masz rację. Napisałem o tym. Ale że wchodzę na różne strony i nie jestem jedynym użytkownikiem kompa to musiałem się zabezpieczyć. Na tę chwilę ten jest najlepszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Skoczek Zobacz posta
                              Kaspersky ma swoją darmową wersję, która całkiem nieźle się sprawuje.
                              Szczególnie jest przydatny dl tych z drugiej strony patrząc na wschód :)
                              https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Prosił bym o zlinkowanie "Bitdefender to też Avast".

Bo obecnie to bitdef jest chyba najmniej mulącym AV jaki znam, znam firmy które tłuką go na core 2 duo i są zadowolone, a nod im tak mielił te kompy że się pracować nie dało.
                                Za to wersja na maca to jakiś dramat był do niedawna, potrafił położyć jeden rdzeń tylko na skanowanie w tle, ubić time maschine, jedyne co dobrze robił to tępił webowe sysfy, jak koparki. Teraz coś lepiej, ale nie będę rzucał słów na wiatr, poczekam pół roku.

Co do defendera w W10, to różnież uznaję go za dobry darmowy antywir.

Skomentuj

Nie testowałem jakichś strasznych ilości av.. Ale też na avira u mnie zostala.. co prawda darmowa ma reklamy Ale komp nie wydaje się być nadmiernie obciążony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                    Prosił bym o zlinkowanie "Bitdefender to też Avast".
                                    Faktycznie zmieniło się. Ale kiedyś tak było. Bitdefender korzystał z silnika Avast. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Skomentuj

A to spoko, tego nie wiedziałem, myślałem że kolejne przejęcie na rynku się porobiło.
                                      W bitdefie podoba mi się jeszcze panel webowy, łatwo w nim kontrolować co się dzieje na kompach z daną licencją. Więc wiem co na kompach w domu się odstawia.

Za to esset smart security w firmie mi ciągle robi partyzantkę, to zablokuje incredibuilda, to się operacja ustawiona z serwera zarządzającego wywoła tylko na części stanowisk, to część kodu dopisanego przez programistów uzna na wirusa. Swoją drogą firewall win 10 też potrafi ubić incredibiulda, ostania aktualizacja wymagała interwencji.

Skomentuj

Rozumiem że chodzi o akumulator, gdyż baterii się nie ładuje.
                                        http://blog.swiatbaterii.pl/kalibrac...ii-w-laptopie/ w ten sposób "fachowcy" "kalibrują" "baterie" w laptopie...
                                        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                                          Rozumiem że chodzi o akumulator, gdyż baterii się nie ładuje.
                                          http://blog.swiatbaterii.pl/kalibrac...ii-w-laptopie/ w ten sposób "fachowcy" "kalibrują" "baterie" w laptopie...
                                          Większych bredni nie miałem okazji widzieć tak się robiło w przypadku starych ogniw NiMH w starych telefonach komórkowych w dzisiejszych akumulatorach stosuje się chemię Li-ion lub Li-pol które są pozbawione wad w postaci efektu pojemności oraz wymogu "formatowania" owych ogniw współczesne baterie są w postaci Plug&Play , nie wiem z kąd autor blogu ma takie informacje

Skomentuj

Czaruję...
                                          X