Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak myślicie, opłaca się kupić taki wynalazek http://allegro.pl/frezarka-gornowrze...339142802.html?

Do okazjonalnych prac hobbystycznych może się nada? I jakieś tam frezy ma w komplecie.

Skomentuj

- Średnica frezowania: max 30mm
      upewnij sie czy to jest max srednica frezu jaki tam wchodzi. jezeli tak to odpusc!
      frezy do zaokraglen i fazowania dedry maja 38mm o ile dobrze pamietam

pogromco, dzieki!

Skomentuj

- Średnica frezowania: max 30mm
        a na to nie zwróciłem uwagi, muszę się upewnić czy chodzi o max śr frezu

Skomentuj

Dziś miałem okazję w końcu wypróbować makteca. Nie wiem czemu cały czas byłem przekonany że jest na frezy o trzpieniu 8 a tak naprawdę jest na 6, szkoda że wcześniej tego nie sprawdziłem. Do zestawu z frezarka dostałem jeden mały prosty makity. W mdf idzie jak w masło, co prawda nie mam porównania ale szło bez zajakniecia, tylko te frezy na 6 ....

Skomentuj

niemożliwe a tulejki redukcyjnej niema?

Skomentuj

Na to nie wpadłem żeby sprawdzić. Jutro zobaczę. Ale frez w komplecie też na 6

Faktycznie pod nakrętka jest tulejka która można wyjąć. Stożkowa i pewnie pod makite będę musiał szukać a nie jest to takie tanie. Szkoda że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi
              Last edited by szastal; 04.07.2013, 23:24.

Skomentuj

Pewnie na 8mm masz w komplecie w pudełku razem z kluczem :)

Skomentuj

Ja zdecydowałem się na 59G716 GRAPHITE, w komplecie tulejki na 6,8 i 12mm i 6 frezów (zaokrąglający miniaturowy ale zawsze to coś). Wczoraj była pierwsza, szybka próba i pracuje bardzo przyzwoicie. Jedyny mankament, który od razu da się zauważyć to nieco zbyt twarde sprężyny. Dziś zrobię cyrkiel i będzie konkretniejszy test.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                    Pewnie na 8mm masz w komplecie w pudełku razem z kluczem :)
                    Chciałbym żeby było tak dobrze ale był tylko worek z kluczami i frez na 6, prowadnica boczna i nakładka do odsysania

Skomentuj

Zmierz otwór, poszukaj u różnych producentów może dokupisz. 8mm będzie Ci potrzebne.

https://www.luminar.pl/54815_BOSCH-Z...-S-1-4-r-.html

http://www.narzedzia.pl/tulejka-zaci...stej,1281.html

http://www.narzedzia.pl/zacisk-mocuj...-mm,14923.html

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                        Dziś zrobię cyrkiel i będzie konkretniejszy test.
                        zmierz odleglosc miedzy srodkiem preta a podstawa frezarki. moze sie zalapiesz na tani gotowy cyrkiel

Skomentuj

Tak wiem że 8 mi się przyda tym bardziej że mam już jakieś frezy na 8, zamówię tego boscha z pierwszego linku tylko na 8 bo reszta wycofana z oferty

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            zmierz odleglosc miedzy srodkiem preta a podstawa frezarki. moze sie zalapiesz na tani gotowy cyrkiel
                            ok, jak nie zapomnę to zmierzę

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                              Tak wiem że 8 mi się przyda tym bardziej że mam już jakieś frezy na 8, zamówię tego boscha z pierwszego linku tylko na 8 bo reszta wycofana z oferty
                              Podałem Ci tylko przykłady tulejek, poszukaj dobrze w necie ale najpierw zmierz otwór bo może nie pasować..!

Uzupełniam temat, znalazłem link do strony producenta. Temat dotyczy dokupienia dodatkowej tulei zaciskowej freza do średnicy 8mm do frezarki górnowrzecionowej.

http://www.bosch-pt.com/pl/pl/accocs...etki-mocujacej
                              Last edited by Marios; 05.07.2013, 10:32.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                Marios, uzupełnij linki o opis produktu...

Skomentuj

Będę musiał w ciemno go zamówić. Nie podają nigdzie tych wymiarów a jak się pytam to chyba sprawdzać im się nie chce. W castoramie mieli tylko dwie noname frezarki więc nawet nie mogłem sprawdzić czy mój 6 pasuje. Makity który wizualnie jest podobny to jakoś 75-100 zl więc mocno zaporowo do frezarki za 400

Skomentuj

Dziś trochę pofrezowałem i wnioski są następujące:

+cena
                                    +6 frezów w komplecie
                                    +dość długi przewód zas.
                                    +całkiem precyzyjne pokrętełko do ustawiania głębokości
                                    +moc 1500W

-spora waga (blisko 5kg)
                                    -ciut za twarde sprężyny (można się przyzwyczaić)
                                    -brak blokady spustu, przy wycinaniu okręgu trzeba się nakombinować
                                    -głębokość frezowania, cyrkiel jest na z panela 7mm i miałem problem z przebiciem się przez płytę 18mm. Musiałem trochę wysunąć frez z uchwytu. Może są inne frezy na dłuższym trzpieniu, wtedy nie będzie problemu, ja mam tylko te z zestawu.

ok, jak nie zapomnę to zmierzę
                                    Oczywiście zapomniałem...

Skomentuj

-głębokość frezowania, cyrkiel jest na z panela 7mm i miałem problem z przebiciem się przez płytę 18mm. Musiałem trochę wysunąć frez z uchwytu. Może są inne frezy na dłuższym trzpieniu, wtedy nie będzie problemu, ja mam tylko te z zestawu.
                                      troche dluzsze sa frezy globusa - 19-30mm. 50mm dedry nie polecam!
                                      jak chcesz tak dlugi frez to polecam juz kupic na trzpieniu 12mm.

Skomentuj

Czemu nie polecasz tych długich dedry?

Skomentuj

Bo frez podczas skrawania zaczyna drgac. Psuje powierzchnie i rozwala lozyska frezarki. Jak zaszalejesz z posuwem to pewnie sie zlamie. A to moze byc juz niebezpieczne :/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X