Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spoko, sprostowane :)

Makita na forach(rt0700) uchodzi za frezarkę taka sobie. Niestety na forach tematyki drzewnej makita jako firma jest zabawką, niema polotu do festool czy mafela. Dla nas DIYerów jest to sprzęt profesjonalny, takim kombosem wytniesz otwór w MDF nawet na 50-60mm(nie na raz oczywiście bo frez nie ogarnie), obrobisz bok kolumny z forniru, zaokrąglisz krawędzie każdego materiału drewnopochodnego i drewna. Trochę słabo idzie z twardym drewnem jak buk, dąb, palisander, czasem trzeba zmarnować z dwa kawałki drewna żeby dobrać prędkość itd.
    Tutaj kłania się też jakość frezów. Frezy gówno wartej jakości palą materiał bo są tępe, więc efekt jest taki jak obracającego się szybko walca czy innej figury, która pod wpływem prędkości 10-25tys robi po prostu się gorąca i próbuje udawać frez.

Jestem na etapie testowania frezów różnego pochodzenia, obecnie huhao czerwone, niebieskie i kremowe mnie zadziwiają, kosztują tyle co Dedra a tną jak globus premium.

Czy moc 700W to mało? Tak, mało przy ruchach szybkich i gwałtownych z dużym zagłębieniem frezu. Makita ma system regulacji obrotów który dąży do obrotów ustawionych nawet pod obciążeniem, ale to nie do końca działa tak jak powinno i niestety większość frezów nie daję rady wtedy z posuwem i efekt jest mizerny. Dlatego mocne frezarki mają przewagę nad takimi mniejszymi krawedziówkami, wręcz można ciąć płyty jak piła.

Skomentuj

Inna sprawa to możliwy czas pracy, ostatnio GKF600 frezowałem trochę sklejki, za pomocą takiego ozdobnego freza do krawędzi (bosch), trzpień 8mm, frez ponad 20mm.
      Prędkości całkiem trzymała, gorzej z temperaturą, po 20 minutach frezowania (to co opisałem + kilka innych frezów), silnika nie dało się utrzymać w ręce. Zdemontowałem frezy i zostawiłem włączony silnik na sucho aż się nie schłodził. Duża frezarka nawet nie poczuje, a taki mały klamot wręcz się zapali, ale trzaskałem tym i dębowe blaty, więc jak frez jest dobry to da rady.

Skomentuj

https://youtu.be/H4731exR6bM

Skomentuj

Niemiec kupuje podróbki ??
          Tutaj już w jakimś normalnym języku
          https://www.youtube.com/watch?v=6ZZ7P908seE

Skomentuj

No i kupiłem :)

Frezarka prezentuje się bardzo dobrze.
            Przed zakupem sprawdziłem luz na goleniach, praktycznie nie występuje (gdyby jednak lekki był, to pewnie i tak bym ją kupił).
            Silnik pracuje ciszej od mojej starej frezarki, więc jest bardzo dobrze, bo np. Bosch 1400 wręcz "świszczał".

Jeszcze nic z nią nie robiłem, może jutro.

Minusy jakie dotychczas zauważyłem:

-zatrzask goleni czasem sam się otwiera, trzeba mocno go zaciskać
            -soft start nie do końca działa poprawnie
            -brak prętów w zestawie

Plusy:
            -cicha praca
            -brak luzów
            -waga
            Last edited by marian; 15.12.2018, 17:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

No i kupiłem :)

Frezarka prezentuje się bardzo dobrze.
              Przed zakupem sprawdziłem luz na goleniach, praktycznie nie występuje (gdyby jednak lekki był, to pewnie i tak bym ją kupił).
              Silnik pracuje ciszej od mojej starej frezarki, więc jest bardzo dobrze, bo np. Bosch 1400 wręcz "świszczał".

Jeszcze nic z nią nie robiłem, może jutro.

Minusy jakie dotychczas zauważyłem:

-zatrzask goleni czasem sam się otwiera, trzeba mocno go zaciskać
              -brak prętów w zestawie

Plusy:
              -cicha praca
              -brak luzów
              -waga
              Zobacz czy po rejestracji dostaniesz dodatkowa gwarancje, kupowałem taki sam zestaw początkiem roku i właśnie skorzystałem z tej opcji.

Skomentuj

Też mam od paru dni ją i powiem tak: jest lekka i ładnie się ją prowadzi. Minus to cena 880zł
                Po rejestracji gwarancja na 3 lata
                Last edited by stasio85; 15.12.2018, 19:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez stasio85 Zobacz posta
                  Też mam od paru dni ją i powiem tak: jest lekka i ładnie się ją prowadzi. Minus to cena 880zł
                  Co do rejestracji, to nie wiem o co chodzi ale na fakturze było napisane aby zarejestrować produkt
                  stasio85 patrz moj post wyzej, tylko trzeba miec oryginal karty gwarancyjnej, jak nie macie to trzeba dzwonic do sklepu gdzie sie kupowalo i dosla i wtedy rejestracja

Skomentuj

@magep zobacz mój post . Zaktualizowałem go o gwarancję

Skomentuj

Minus to cena 880zł
                      Ja kupiłem w stacjonarnym sklepie DOMITECH w Bydgoszczy, za 799zł.

- - - - - aktualizacja - - - - -

EDIT:

Soft start działa :)
                      Po prostu na najniższych obrotach nie zaskakuje, na wyższych jest już poprawnie.

Skomentuj

@magep zobacz mój post . Zaktualizowałem go o gwarancję
                        i o to chodzilo :-)

Skomentuj

Ja kupiłem w stacjonarnym sklepie DOMITECH w Bydgoszczy, za 799zł.
                          Fakt że 880zł to koszt kuriera i jakieś frezy.
                          Na allegro najtaniej sama frezarka była za 842zł.
                          Także masz dobry sklep

Skomentuj

No i kupiłem
                            Napisz jak będziesz już po pierwszym frezowaniu otworów pod głośniki. Tego aspektu jestem najbardziej ciekawy czy nie będzie miała za ciężko.

Zamieszczone przez Oliver
                            Ta konstrukcja frezarki występuje pod różnymi nazwami. Pisałem już o tym wcześniej. Kupiłem taką za 250zł i działa.
                            Są na allegro za 199zł
                            https://allegro.pl/frezarka-gornowrz...669764534.html

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Napisz jak będziesz już po pierwszym frezowaniu otworów pod głośniki. Tego aspektu jestem najbardziej ciekawy czy nie będzie miała za ciężko.

Są na allegro za 199zł
                              https://allegro.pl/frezarka-gornowrz...669764534.html
                              Jak z jakością takiej frezarki?
                              Miał ktoś testował luzy takiej podróbki?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Kurde, to już nie jest śmieszne.
                                4x tańsza.

Skomentuj

Skomentuj

Szkoda że na tym filmie nie ma żadnych konkretnych porównań oprócz głośności silnika.
                                    Gość mówi tylko że te maszyny to nie to samo, a o tym to chyba każdy wie.

Najważniejsze są luzy, czy występują, oraz czy silnik i łożyska nie rozwalą się po miesiącu pracy.
                                    Z tego filmu zainteresowany niczego się nie dowiaduje, czy warta jest zakupu czy nie.
                                    Szkoda że tego typu filmy zaśmiecają YT.
                                    Last edited by marian; 16.12.2018, 14:24.

Skomentuj

Teraz go obejrzałem w całości i sie muszę zgodzić, nic tam nie ma szczegółowego. Są faktycznie lekko inne z wyglądu ale czy równie dobre - dalej nie wiemy.

Skomentuj

Może być tak jak z podróbkami Bosch Hammera, niby no name wyglądają podobnie i na początku nawet chodzą, ale trwałość raczej nie do profesjonalnego użytku.

Skomentuj

Kurde, to już nie jest śmieszne.
                                          4x tańsza.
                                          Właśnie o to chodzi.
                                          Jak nie będzie miała luzów to do wycinania otworów i obrabiania krawędzi chyba nam wystarczy.
                                          Makita jest fajna ale dla amatora kilka razy w roku użyć to cena troszkę wysoka.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X