Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Możliwe że nauczyli się że w ich urządzeniach padają szczotki bo ostatnio jak z lidla kupowałem wkrętarkę sieciową to zapasowe szczotki były w pudełku.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwoniec Zobacz posta
      Za festoola dałem 160zł. Dedra za 9zł. Nie jest niczym odkrywczym że festoolem się frezuje dużo lepiej. Zobaczę jak jest z tym po jakimś czasie jak sie stępi. Czy lepiej kupować jednego drogiego i ostrzyć czy tanie i wymieniać na nowe, bo jeszcze takich z wyższej półki nie przerabiałem.
      przy tej cenie to bym rozwazyl frez na wymienne plytki
      koszt od ok 200zl ale za to plytki po 10-30zl
      minus taki ze raczej duze srednice :(

Skomentuj

Frezy z płytkami to dobra opcja. Ja nawet takich nie brałem pod uwagę. Dla mnie akceptowalna cena za frez to jest do 150 zł, najlepiej między 50 a 100zł. Takiego kupiłem tylko do frezów pod kosz. Praca od święta, szybko się nie stępi.

Skomentuj

ja sie bawie ostatnio w frezy weglikowe do cnc
          zamowie raz na jakis czas cos z chin... ale juz nie pracuje frezarka tyle co kiedys :(

Skomentuj

Coś dla posiadaczy marketowych frezarek- precyzyjna regulacja głębokości i możliwość regulacji przy stacjonarnym zastosowaniu, oraz precyzyjna regulacja promienia w cyrklu.

Skomentuj

A co w przypadku gdy chcesz najpierw włączyć urządzenie i następnie opuścić frez?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                A co w przypadku gdy chcesz najpierw włączyć urządzenie i następnie opuścić frez?
                Zastosowane rozwiązanie umożliwia wszystkie opcje. Dwie zwykłe nakrętki M6 służą do ustalania głębokości frezowania- M6 ma skok 1mm, więc łatwo można ustawiać wymiar. Długa śruba imbusowa składa się z dwóch części, złączonych długą nakrętką M6, która służy także do kręcenia całą śrubą gdy cyrkiel zasłania łeb imbusowy. Nakrętka motylkowa ustala wysokość frezowania przy stacjonarnym zastosowaniu lub ogranicza skok na goleniach przy normalnym zastosowaniu. Szpilka M6 jest wkręcona zamiast wkrętu blokującego goleń i dwiema nakrętkami można precyzyjnie ustawiać cyrkiel. W zagięciu cyrkla jest otwór na tą szpilkę.
                Pozdrawiam

Skomentuj

A bawił się ktoś może frezarką lux tools z obi?

Skomentuj

Tak bawiłem się nią przez 30 minut aż wyzioneła ducha i dymek poleciał. Było to z 3 lata temu.

Skomentuj

c.d.n.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwoniec Zobacz posta

c.d.n.
                        Jaka cena ? Gdzie kupiłeś ?

Skomentuj

Ten do skosów 85zł, czerwony prosty 120zł. Na allegro. Jutro może potestuje, wyglądają solidnie.

Skomentuj

Może kogoś zainteresuje podróba Makity
                            https://allegro.pl/oferta/d364-katsu...owa-7922456502

Skomentuj

Waham się jeszcze cały czas z myślami czy brać makitę rto700 czy Triton JOF001 (w planach budowa altany ogrodowej oprócz diy audio :) ). Makita ma więcej dodatków tylko moc sporo mniejsza od tritona. Triton za to to troche golas, na wstępie musiałbym dokupić przynajmniej przystawkę kopiującą. Nie planują dokupywania w przyszłości 2 frezarki. Ktoś podpowie (na podstawie własnego doświadczenia) co jest bardziej użyteczne?

Skomentuj

Zdecydowanie Triton jest bardziej przyszlosciowy i ma wiecej mozliwosci "rozbudowy" do powaznej pracy. Duzo mocniejszy, solidniejszy, przystosowany do montazu w stole, plus duzy wybor frezow. Makita to tylko krawedziowka do lekkiej pracy, choc to bardzo dobry sprzet.

Skomentuj

Ale Triton byłby bardzo niewygodny do pracy w stole i jednocześnie "z ręki" - niewygodne i żmudne przekładanie.
                                  Makita ma wyjmowany motor także przełożenie jej ze stołu do konkretnego modułu to chwila - tyle, że musiałbyś dokupić lub dorobić windę.
                                  Jeżeli będziesz pracował głównie w miękkich materiałach jak sklejka czy mdf to Makita może być bardzo ciekawa.
                                  W twardym drewnie trzeba by jechać najwyżej na dwa/trzy - bodajże 700W to nie dużo ale ale....
                                  Poza tym ta Makita ma bardzo fajny moduł z przyłożeniem kątowym. Nie wiem jak z jakością podziałki ale pewnie Mario będzie wiedział bo chyba taką użytkuje.
                                  Myślę, że bardzo by się przydał do pochylania przedniej i bocznej ściany w głośnikach o np. 7-8 stopni.
                                  Poza powyższymi Triton może się okazać zbyt ciężki jako krawędziówka.
                                  Raz, że niewygodny a dwa, że może zbyt mocno odciskać się na fornirze. Zabezpieczenie forniru taśmą może nie wystarczyć.

Ja w moim Boschu GMF1600 też mam wyjmowany motor i nie wyobrażam sobie ciągłego wykręcania go ze stołu.
                                  Niby kilka śrubek ale na dłuższą metę jest to bardzo męczące wręcz zniechęcające.

Skomentuj

Z czasem dokupi sobie chinskiego klona makity i bedzie mial to samo, za mniejsza kase. Przy pracy z kolumnami frezowanie w stole to raczej rzadki temat.

Skomentuj

Osobiście mam Makite i nie do końca jest to maszyna która da radę pod stołem. 700W to mało i otwory wentylacyjne od spodu to nie są dobre właściwości do umieszczenia pod stołem. To fajna frezarka, na pewno bardziej przydatna jak taki Triton że względu na możliwość zrobienia z niej frezarki jednoręcznej jak i dwuręcznej normalnej. U mnie w przyszłości będzie musiała zawitać duża frezarka niestety, nie musi to być Triton, jest dużo fajnych frezarek które nadadzą się do pracy pod stołem i z dużymi frazami.

Skomentuj

Ja się bije z myślami dlatego, że do dłubaniny kilka razy w roku w teorii nie potrzebowałbym pewnie czegoś super ale wyleczyłem już się z kupowania byle czego (zwłaszcza, że mieszkam w nowo wybudowanym domu więc pewnie jeszcze kilka zastosowań dla niej znajdę). Przeglądnąłem chyba cały ten temat i najsensowniejszym wydatkiem wydała mi się właśnie makita albo triton (w akceptowalnej dla mnie kwocie oczywiście). Chciałem nawet w przypływie emocji kupić komplet podróby makity czy katsu/von haus ale są różne opinie na temat tej przystawki do wgłębnego frezowania :/

Skomentuj

Nikt niestety za Ciebie nie wybierze, ja jakiś czas temu miałem podobny dylemat, kupiłem, a raczej dostałem pod choinkę od mojej Mikołajki Makite RT0700. Przy tych frezarkach które miałem to Makita o mocy 700W chodzi lepiej jak nutool 1200(chyba tyle miała ta frezarka z Liroya) i o niebo lepiej jak eurotec 1800W który skopcił się przy 4 frezowaniu otworu pod głośnik w subie.
                                          Jeżeli nie frezujesz desek dębowych na podlogi, nie robisz dużych elementów dużymi frazami, dużymi profilami to RT0700 jest dla Ciebie. Jak frezujesz dechy, robisz frezowpusty, potrzebujesz szybko obrabiać materiał dużymi frezami to kup normalna frezarkę oburęczną która ma 1200W+ byle nie no name.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X