Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
    Edit: szkoda słów...
    Nie stresuj się tak, to tylko żarty :)

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
      Szybsze podsychanie bazy po pomalowaniu. Optymalna lepkość. Przykład: ANI F150-H2
      A jaka jest optymalna lepkość?

Niewiele można o tym sprzęcie znaleźć, oferta dość długo na rynku i nie widać tego za bardzo w lakierniach. Ale pomijając aspekty pomysłu, najważniejsze do jakiej temperatury ten pistolet podgrzewa powietrze. Jeśli jest to temperatura pokojowa ok, powyżej nie jest to skazane. Podgrzewanie materiału na etapie atomizacji i formowania filmu lakierniczego może tylko negatywnie wpłynąć na łatwość i przyczepność. Trudność aplikacji spowoduje inne problemy, ale nie będę bił piany.

Co do samej dyskusji. Od kilkunastu postów kręcimy się w miejsce, ale chyba taki urok forum i dyskusji, ponieważ po to jest :) Dopóki jest to na poziomie zachowania kultury, nie ma najmniejszego problemu. To co wg mnie jest bardzo istotne, nie można osób które chcą próbować, uczyć i bawić się poprzez majsterkowania od razu zrażać do słabszego sprzętu. Chyba na tym polega majsterkowanie, nie zawsze mamy super wyposażony warsztat (w tym przypadku lakiernię). W lakiernictwie, niestety bardzo dużą rolę odgrywają umiejętności i doświadczenie a nie sprzęt, choć jest również bardzo ważny. Słuchanie, słuchanie... i praktykowanie jest jedyną drogą do zrozumienia potrzeby podwyższania jakości sprzętu i w miarę akceptowalnego wyniku końcowego. Niestety (nie raz to pisałem) oczekiwania co do wykończenia lakierowania sprzętu audio są duże, więc nie łatwo osiągnąć zadowalający efekt. I meritum, jeśli traktujemy to jako zabawę i chęć poznania czegoś nowego ma to sens, jeśli chcemy wykonać jednorazowe lakierowanie jedyną drogą jest dobry lakiernik.

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
      Nie mniej proponuję wejść na forum http://lakiernik.info.pl/ lub lakierowanko.info i poczytać posty bardziej doświadczonych osób niż ten Twój lakiernik...jest tam jest wielu użytkowników, którzy wiedzą o co chodzi w lakiernictwie samochodowym
      Ten lakiernik może mieć więcej doświadczenia i umiejętność niż większość na podanych forach. Byłbym ostrożny w tego typu ocenach.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
      Pasuje jak ulał (uwaga wulgarne)
      Skąd ty to wykopałeś? :mellow:

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        Skąd ty to wykopałeś? :mellow:
        Stary klasyk ;-)

Skomentuj

A jaka jest optymalna lepkość?
          Chyba to jest oczywiste. Lepkość jaka jest zaleca dla danego produktu przy temperaturze, z reguły 20st.C. Temperatura powietrza przy wylocie z pistoletu ma około 5st.C. A przy stosowaniu "chłodziarek" do osuszania, temperatura jest jeszcze niższa.

Chyba na tym polega majsterkowanie
          Tylko, że dyskusja zeszła na semi profesjonalne zastosowanie taniego sprzętu. Czyli przejście z majsterkowania do zarabiania.

Skomentuj

Szwagry. Jakiś gotowy setup do malowania na strukturę, tak jak estrada.
            Pistolet do baranka, supermal? Czy Cio?

Skomentuj

Estrada to głownie Warnex i jego podróby. O malowaniu Warnexem znajdziesz dużo informacji, nie ma co ich powielać.

Skomentuj

Warnex Ok poszukam, fajnie by było jakby byłby możliwość kupienia małej ilości

Skomentuj

pierwszy wynik w google ;p - 1kg
                  https://www.audiononstop.pl/httpswww...tml-p-364.html

Skomentuj

Proszę wybaczcie moja nadmierna aktywność na forum, ale mam problem.

Panowie ile wynosi grubość powłoki lakierniczej przy malowaniu natryskowym ? Będę malował fronty, teraz przy surowym MDF głośniki wchodzą na styk , i tak się zastanawiam czy nie powiększyć otworów, bo od środka krawędzie również chce pomalować .
                    Wiem że trochę głupie pytanie, ale nie chcę mieć później niespodzianki.

Skomentuj

Trochę ciężki temat w tym przypadku, ponieważ w tych miejsca z grubością bywa bardzo różnie i dużo zależy od lakierującego. Jeśli teraz głośnik wchodzi na styl, to nie będzie dobrze. Zrób szczelinę w którą wchodzi kilka 2-3 kartki papieru lub cienki papier ścierny, bezpiecznie będzie zostawić jakieś min. 0,3-0,4mm. Nawet jesli będzie trochę więcej, to na pewne nie popsuje to efektu wizualnego całości.

Skomentuj

Jak to często bywa z nową wiedzą - im więcej czytam na dany temat, tym głupszy jestem i bardziej mi we łbie wiruje :)

Chciałbym kupić agregat/pistolet w stylu Wagnera.

Celem w pierwszej kolejności jest położenie izolantu, podkładu i czarnej struktury na podstawkach do monitorów, które aktualnie produkuję. Potem może spróbuję lakierowania kolumn. No i do malowania ścian w domu też się przyda.
                        Czy coś możecie polecić?
                        Budżet do 1000zł

Skomentuj

Mam dwa Wagnery i sobie chwale. Na pewno bedziesz potrzebowal niebieska glowice Brilliant https://wagner-polska.com.pl/pl/p/GL...ANT-600-ml/544 lub najnowsza grawitacyjna https://wagner-polska.com.pl/pl/p/Gl...witacyjnym/961

Jesli chodzi o wybor pistoletu, to kup taka turbine, ktora ma regulacje mocy. Jesli cenisz sobie komfort pracy, to warto dolozyc do pistoletu z zewnętrzna turbina. Te zintegrowane maja taka sama moc, ale przy duzej ilosci powierzchni jednak reka sie troche meczy, bo w lapie masz caly pistolet, plus ciezar materialu w kubku.
                          Jest to tez swietna opcja do nakladania nowoczesnych lakierow wodnych wysokiej jakosci, ale raczej trzeba bedzie troche rozcieczyc, bo takie lakiery sa bardzo geste i nawet silna turbina i glowica 1.8 nadcisnieniem moze miec problem z atomizacja.

Skomentuj

W takim razie W690 + głowica niebieska lub grawitacyjna powinny mi podpasować. Miałeś w ręku tą grawitacyjną? Bo z opisu producenta za dużo wynieść nie można.
                            Strukturę tym położę?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Mam dwa Wagnery i sobie chwale. Na pewno bedziesz potrzebowal niebieska glowice Brilliant https://wagner-polska.com.pl/pl/p/GL...ANT-600-ml/544 lub najnowsza grawitacyjna https://wagner-polska.com.pl/pl/p/Gl...witacyjnym/961
                              Do W950 Flexio te głowice będą pasować kupiłem go kiedyś do malowania ścian w domu :). Poza sposobem podawania farby te głowice się czymś różnią ? Same dysze się zmienia / dokupuje czy jest tylko jedna w zestawie ?

​​​​

Skomentuj

Glowica grawitacyjna i glowica niebieska ma taka sama dysze, czyli 1.8. Standardowa glowica ma dysze 2.5, dlatego niebardzo sie nadaje do lakierowania materialem o mniejszej lepkosci. Atomizacja jest za slaba i widac, ze kropelki materialu sa dosc duze. Glowica grawitacyjna jest bardziej oszczedna od glowicy syfonowej, czyli z dolnym kubkiem. Dolny kubel potrzebuje wiecej materialu, zeby zassac do rurki, dlatego do glowicy grawitacyjnej sa dodawane dwa kubki, roznej wielkosci. Mozna lakierowac jakies male elementy. Ja przy glowicach z dolnym kubkiem stosuje patent z workiem plastikowym, ale tylko przy uzyciu lakierow i emalii wodnych. Wkladam do kubka grubszy worek sniadaniowy i do niego wlewam material. Pozniej wyciagam tylko ten worek i jak zostanie material, to zlewam, a kubek jest czysty.
                                Te glowice sa jednorazowe, czyli nie da sie dokupic nowej dyszy. Nie jest to czesc zamienna, dlatego przy myciu trzeba stosowac oryginalne, plastikowe narzedzie, zeby nie rozkalibrowac dyszy jakims twardym narzedziem.

Niebawem szykuje mi sie sporo lakierowania lakierem wodnym i chyba kupie te glowice grawitacyjna, zeby porownac z glowica niebieska. Jakosc lakierowania powinna byc taka sama.

Glowica niebieska lakierowalem izolanty PU, lakierami akrylowymi rozpuszczalnikowymi, podkladami PU, lakierami strukturalnymi akrylowymi oraz lakierami i emaliami wodnymi. Kluczem jest odpowiednie dobranie lepkosci materialu i ustawienie sily tubiny oraz ilosci materialu.

Skomentuj

Czaruję...
                                X