Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak wygląda lakierowanie od strony logistycznej? Na jednej ściance stawiamy, lakierujemy 5 pozostałych a jak wyschnie to tą co została ? Czy wykombinowac cos jakiś statyw na ktorym opre frezy pod głośniki i pomalować wszystkich 6 na raz? Czy może powiesić na linkach za otwory.

Skomentuj

Dobre pytanie.
      Jak lakieruje cale kolumny, to albo podwieszam, albo "nabijam" na wystajacy ksztaltownik przez dziure tunelu.
      Jesli odpuscisz sobie lakierowanie spodu, to cala operacja jest duzo prostsza i szybsza.

Skomentuj

Często na zdjęciach z lakierowania głośniki wiszą na haku zaczepione o otwór głośnikowy.

Skomentuj

@borys
          na twoich zdjęciach, pod pistoletami są odwadniacze.
          Ja mam niezbyt dobre doświadczenie z nimi. Z powodu skraplania się wody i oleju, jest bardzo duża szansa zabrudzenia pistoletu. Nie odpowiednio odłożysz pistoletu, np na bok, i draka gwarantowana. Ja stosuję taki filtr:

Nie ma szansy aby coś się przedostało do pistoletu. Wkład węglowy, w tych droższych, i wymienne wkłady chyba celulozowe w tych tańszych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Dobre pytanie.
            Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
            zęsto na zdjęciach z lakierowania głośniki wiszą na haku zaczepione o otwór głośnikowy.
            Zawsze trzeba starać się lakierować na jeden raz. Jeśli się nie da, cześć najmniej widoczna w pierwszej kolejności.

Skomentuj

tak rozwiązałem problem mocowania [IMG][/IMG]
              Kladlem podklad, mam pistolet sico lvlp, ustawilem 1.5 bara, ledwie w ogole lecialo z tego pistoletu i niestety struktura nie byla rowna. Troche bardziej rozcienczylem, zwiekszylem cisnienie do 2.5 bar( chociaz podobno 1.5bar to max) no i lecialo troche lepiej. Na szczescie mozna to wyszlifowac, mam nadzieje ze z lakierem bedzie lepiej

Skomentuj

Jaka dysza i jaki podklad?

Skomentuj

Dysza 1.3, podklad novol ultra fuller 100

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                    Dysza 1.3, podklad novol ultra fuller 100
                    Przeczytales karte katalogowa produktu?

Po 1 nie wiadomo czy dobrze rozcieczyles, przydalby sie kubek forda do zmierzenia lepkosci. Po 2 ten podklad pryska sie dysza 1.6-1.8 na dosc wysokim cisnieniu 3-4 bar i nie pistoletem lvlp.

Skomentuj

Rozcieńczenie wg karty, czyli w tym przypadku 10% jest ok w obecnych temperaturach, lepkość robocza będzie w podanym zakresie. Rodzaj pistoletu raczej znaczenie, u ciebie głównym problemem jest wielkość dyszy. Przy tej lepkości którą podaje producent proponuję trzymać się górnej granicy, czyli 1,8mm.

Skomentuj

Marios, zgodnie z tym co napisałeś tutaj:
                        Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Chyba muszę Ci troszku pomóc kolego:-)

Niekoniecznie. Pistolet 1,3 jak najbardziej do lakieru. 1,7 mm raczej do podkładów które charakteryzują się wyższą (większą) lepkość i mniejsze dusze mają z nimi problem. Jeśli rozcieńczysz trochę bardziej podkład, taka dysza będzie ok ale uzyskasz mniejsze wypełnienia. W twoim przypadku jeśli chcesz oklejać pudła hdf nie ma problemu, ponieważ nie potrzebujesz dużego wypełnienia. płyta hdf jest lakierowana/powlekana więc nie chłonie tak gruntów i podkładów. Przy jednorazowej robocie proponuję pozstać przy 1,3 ,, wystarczy :-).
                        zakupiłem duszę 1.3 dlatego teraz mowa o 1.8 trochę za pozno. W przyszlym tygodniu rozciensze 20%, nie 10% i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Skomentuj

Wszystko się zgadza, tylko w przypadku tego podkładu jest podana bardzo wysoka lepkość robocza. Dla 1,3 możesz mieć max 25-30s. Nie masz jak tego zmierzyć, więc pozostaje ci zrobić to na wyczucie. Dla mnie po dwukrotnym zwięksżeniu rozcieńczalnika będzie znacznie lepiej, tak jak piszesz 20%. Na pewnoo da się to ustawić.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ważniejsze dla Ciebie jest lakierowanie a tu 1.3 był na pewno lepszym kompromisem.

Skomentuj

Czy po nalozeniu bialego akrylu na podklad przejechac go papierkiem wodnym 2000 ?

Skomentuj

Bazę chcesz szlifować? Nie szlifuje sie.

Skomentuj

Nie baze tylko lakier akrylowy bialy

Skomentuj

tak rozwiązałem problem mocowania [IMG][/IMG]
                                  Kladlem podklad, mam pistolet sico lvlp, ustawilem 1.5 bara, ledwie w ogole lecialo z tego pistoletu i niestety struktura nie byla rowna. Troche bardziej rozcienczylem, zwiekszylem cisnienie do 2.5 bar( chociaz podobno 1.5bar to max) no i lecialo troche lepiej. Na szczescie mozna to wyszlifowac, mam nadzieje ze z lakierem bedzie lepiej
                                  Ciśnienie ustawiamy przy otwartym pistolecie (wciśniętym spuście). I oczywiście wydajność kompresora i średnice węży muszą być właściwe. LVLP przy dyszy 1,8 też ma zapotrzebowanie 200-250 l/min.
                                  Lakier na mimośrodówce możesz szlifować (odpowiednimi krążkami) od 800 i po kolei skok o 2 do 2500 a później mleczka polerskie na odpowiednie gąbki i masz lustro. Papierów wodnych nie polecam.

Skomentuj

Nie baze tylko lakier akrylowy bialy
                                    Ale jaki lakier? Taki gotowy z puszki na bazie wody? Musisz precyzyjniej zadawac pytania.

Skomentuj

Nie wiem jaki to jest lakier szczerze mowiac. Poprosilem w hurtowni o lakier akrylowy bialy i Pan dal mi bialy lakier od mercedesa.

Skomentuj

To lakier jednoskladnikowy? Jaka ma powierzchnie? Pelny polysk?

Skomentuj

Lakier+utwarszacz+ rozcienczalnik oczywisice, ma byc polysk ( jeszcze nie jest polozony wiec nie wiem co wyjdzie dokladnie)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X