Jak wygląda lakierowanie od strony logistycznej? Na jednej ściance stawiamy, lakierujemy 5 pozostałych a jak wyschnie to tą co została ? Czy wykombinowac cos jakiś statyw na ktorym opre frezy pod głośniki i pomalować wszystkich 6 na raz? Czy może powiesić na linkach za otwory.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery
Collapse
X
-
@borys
na twoich zdjęciach, pod pistoletami są odwadniacze.
Ja mam niezbyt dobre doświadczenie z nimi. Z powodu skraplania się wody i oleju, jest bardzo duża szansa zabrudzenia pistoletu. Nie odpowiednio odłożysz pistoletu, np na bok, i draka gwarantowana. Ja stosuję taki filtr:
Nie ma szansy aby coś się przedostało do pistoletu. Wkład węglowy, w tych droższych, i wymienne wkłady chyba celulozowe w tych tańszych.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDobre pytanie.Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postazęsto na zdjęciach z lakierowania głośniki wiszą na haku zaczepione o otwór głośnikowy.
Skomentuj
-
tak rozwiązałem problem mocowania [IMG][/IMG]
Kladlem podklad, mam pistolet sico lvlp, ustawilem 1.5 bara, ledwie w ogole lecialo z tego pistoletu i niestety struktura nie byla rowna. Troche bardziej rozcienczylem, zwiekszylem cisnienie do 2.5 bar( chociaz podobno 1.5bar to max) no i lecialo troche lepiej. Na szczescie mozna to wyszlifowac, mam nadzieje ze z lakierem bedzie lepiej
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz postaDysza 1.3, podklad novol ultra fuller 100
Po 1 nie wiadomo czy dobrze rozcieczyles, przydalby sie kubek forda do zmierzenia lepkosci. Po 2 ten podklad pryska sie dysza 1.6-1.8 na dosc wysokim cisnieniu 3-4 bar i nie pistoletem lvlp.
Skomentuj
-
Rozcieńczenie wg karty, czyli w tym przypadku 10% jest ok w obecnych temperaturach, lepkość robocza będzie w podanym zakresie. Rodzaj pistoletu raczej znaczenie, u ciebie głównym problemem jest wielkość dyszy. Przy tej lepkości którą podaje producent proponuję trzymać się górnej granicy, czyli 1,8mm.
Skomentuj
-
Marios, zgodnie z tym co napisałeś tutaj:
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaChyba muszę Ci troszku pomóc kolego:-)
Niekoniecznie. Pistolet 1,3 jak najbardziej do lakieru. 1,7 mm raczej do podkładów które charakteryzują się wyższą (większą) lepkość i mniejsze dusze mają z nimi problem. Jeśli rozcieńczysz trochę bardziej podkład, taka dysza będzie ok ale uzyskasz mniejsze wypełnienia. W twoim przypadku jeśli chcesz oklejać pudła hdf nie ma problemu, ponieważ nie potrzebujesz dużego wypełnienia. płyta hdf jest lakierowana/powlekana więc nie chłonie tak gruntów i podkładów. Przy jednorazowej robocie proponuję pozstać przy 1,3 ,, wystarczy :-).
Skomentuj
-
Wszystko się zgadza, tylko w przypadku tego podkładu jest podana bardzo wysoka lepkość robocza. Dla 1,3 możesz mieć max 25-30s. Nie masz jak tego zmierzyć, więc pozostaje ci zrobić to na wyczucie. Dla mnie po dwukrotnym zwięksżeniu rozcieńczalnika będzie znacznie lepiej, tak jak piszesz 20%. Na pewnoo da się to ustawić.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ważniejsze dla Ciebie jest lakierowanie a tu 1.3 był na pewno lepszym kompromisem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz postatak rozwiązałem problem mocowania [IMG][/IMG]
Kladlem podklad, mam pistolet sico lvlp, ustawilem 1.5 bara, ledwie w ogole lecialo z tego pistoletu i niestety struktura nie byla rowna. Troche bardziej rozcienczylem, zwiekszylem cisnienie do 2.5 bar( chociaz podobno 1.5bar to max) no i lecialo troche lepiej. Na szczescie mozna to wyszlifowac, mam nadzieje ze z lakierem bedzie lepiej
Lakier na mimośrodówce możesz szlifować (odpowiednimi krążkami) od 800 i po kolei skok o 2 do 2500 a później mleczka polerskie na odpowiednie gąbki i masz lustro. Papierów wodnych nie polecam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz postaNie baze tylko lakier akrylowy bialy
Skomentuj
Skomentuj