Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• ampli
    replied
    Chciałbym na kolumny położyć obojętnie jaki fornir, byle tylko nie było widać gołego MDFu, a jak mi się to nie spodoba, to pójdą do lakierowania, jaki byście polecili fornir naturalny najłatwiejszy w obróbce? Nie musi koniecznie wyglądać odjazdowo, ale kiedyś miałem jesion i ciężko się go kładło (na wikol + żelazko).

Po poprzednich doświadczeniach myślę czy nie zmienić sposobu, problem w tym, że nie mam prasy i myślę nad wykombinowaniem jakiegoś budżetowego docisku, widziałem już na forum patent z ramą i lewarkiem, ale na taką zabawkę nie mam materiału, za to wpadłem na pomysł, żeby postawić kolumny pod ciężkim stołem metalowym w warsztacie, podłożyć z dołu i od góry jakąś płytę do wyrównania i docisk od góry podnośnikiem (trapez).

Największa powierzchnia ma poniżej 320x400mm, wie ktoś orientacyjnie jaki nacisk w kg by był na to potrzebny?
    Tak już myślałem, że gdyby wyszły jakieś buły, to najwyżej poprawię żelazkiem i będzie jak przy poprzedniej metodzie (żelazkiem pewnie szybciej monitorki obkleić, niż czekać aż wyschnie wikol i obracać, ale też dużo z tym zabawy).

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Wiele razy przechodzilem na czerwonym swietle, i jak do tej pory sie udawalo... :)

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Ja przynajmniej w moich kolumnach dotychczasowych co zrobilem nie widziałem klawiszowania 😐

Zostaw komentarz:

• Pteterycz
    replied
    Widocznie mało jeszcze uświadczyliście...

Tutaj zdjecia piotrkqa123, ja w tej chwili nie mam na tym kompie...
    Last edited by Pteterycz; 19.01.2018, 15:08.

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
    Ja jeszcze żadnych kolumn nie oklejałem HDFem i nigdzie klawiszowania nie uświadczyłem.
    mam tak samo

Zostaw komentarz:

• scythe1123
    replied
    Ja jeszcze żadnych kolumn nie oklejałem HDFem i nigdzie klawiszowania nie uświadczyłem.

Zostaw komentarz:

• gi
    replied
    Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Jeśli nie chcesz oklejać HDF-em to musisz zabezpieczyć ten MDF caponem.
    Na początek duża ilość rzadkiego aby mocno wsiąkło w powierzchnię ciętą MDF-u, potem najlepiej po wyschnięciu przenieść obudowy do ciepłego miejsca aby wymusić klawiszowanie, potem szlif i warstwa caponu na zabezpieczenie od kleju przy fornirowaniu. Po wyschnięciu tylko lekko przeszlifować aby powierzchnia była równa.
    Nie lepiej łączenia podfrezować czymś takim i zalać żywicą/szpachlą ?

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Przede wszystkim dziękuję chłopaki za rady napewno użyje sposobu aby się pozbyć klawiszowania,muszę jednak przewiezdz pianino Calisia do teściów 😉 i nastroic,potem biorę się za kolumny, i powiem tak borys super projekt z tymi monitorami, buduje sobie swoje studio i co wie kto jeszcze, mam do użytku 45m2

Zostaw komentarz:

• Pteterycz
    replied
    Ciekaw jestem jak będzie się klej zachowywał ma caponie...

Zostaw komentarz:

• marian
    replied
    Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
    Mam pytanko , skleilem budki z mdf chce je ofornirowac, lepiej poczekać troszkę czy to nie ma znaczenia
    Jeśli nie chcesz oklejać HDF-em to musisz zabezpieczyć ten MDF caponem.
    Na początek duża ilość rzadkiego aby mocno wsiąkło w powierzchnię ciętą MDF-u, potem najlepiej po wyschnięciu przenieść obudowy do ciepłego miejsca aby wymusić klawiszowanie, potem szlif i warstwa caponu na zabezpieczenie od kleju przy fornirowaniu. Po wyschnięciu tylko lekko przeszlifować aby powierzchnia była równa.
    Last edited by marian; 18.01.2018, 18:40.

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Czasami jesteś w Zamościu😉

Zostaw komentarz:

• Pteterycz
    replied
    Nie na temat...
    noooo... z Krakowa do Zamościa 330km... wiec troche jest

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
    Pokaż zdjecie co tam namodziłeś to może coś sie wymyśli...
    Muszę najpierw zrobić te zdjęcia, a tak apropo to Ty kurde mógł byś wpaść do mnie kiedyś, daleko mamy do siebie😂

Zostaw komentarz:

• Pteterycz
    replied
    No to masz problem

Pokaż zdjecie co tam namodziłeś to może coś sie wymyśli...

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Ja inaczej skladalem, i tu jest problem

Zostaw komentarz:

• Pteterycz
    replied
    Jak złożyeś tak jak borys pokazał to nie musisz na boczne sciany kleić hdfu.... tylko przod, tyl, gora i doł...

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Nie okleilem, gdzieś nie bardzo mi się to widzi, jak dojdzie jeszcze 3mm hdf to wizualnie mi nie pasuje, będą za.szerokie, front ma 200mm a frez głośnika ma 150 mm 😚

Zostaw komentarz:

• Pteterycz
    replied
    Okleiłeś HDF em ?

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Mam pytanko , skleilem budki z mdf chce je ofornirowac, lepiej poczekać troszkę czy to nie ma znaczenia

Zostaw komentarz:

• sylvester
    replied
    Zamówiłem na próbę OSMO 3041 (Natural) i maznąłem tym kawałek forniru. Ogólnie nie wygląda to najgorzej, z oceną wstrzymam się do pełnego wyschnięcia. Zrobię jeszcze normalny test z fornirem przyklejonym do MDFu i druga warstwą tego samego wosku oraz z drugą warstwą 3032 (Original). Ten biały nalot pewnie pozostanie widoczny, raczej ta wersja "Natural" jest do jeszcze jaśniejszych fornirów. Przez ten biały barwnik w połączeniu z olejem fornir wydaje się że traci trochę życie, chociaż ma to swój urok. Zobaczymy po pełnym wyschnięciu, im bardziej wysycha tym lepiej to wygląda. Ale coś mi się wydaje, że trzeba spróbować jakiegoś lakieru.

Załączam filmik: https://www.dropbox.com/s/2ry54v4e9g...21.40.mp4?dl=0

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X