Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

chyba do monitorkow...

---------- Post dodany o 18:09 ---------- Poprzedni post o 14:11 ----------

wracam do tematu szablonu

jak widac mialbym problem z ustawieniem tego szablonu rowno z juz istniejacym otworem
    tak wiec postanowilem zrobic sobie element centrujacy ktory ulatwi mi ustawienie szablonu
    po wycentrowaniu wystarczy tylko zadbac o proste ustawienie szablonu

Skomentuj

Opowiesci z krypty, czyli jak to sie kiedys robilo? http://itt.pytalhost.eu/itt74/itt74-13.jpg :) moze kogos zainspiruje do wykonania skrzynek w starym stylu...

Skomentuj

Pytanie do robiących podfrezowania za pomocą cyrkla Pawła:
        Jak ustawiacie promień frezowania? Macie jakieś dokładne sposobny na to? Ja ustawiam na kawałku innej płyty, frezuję z dwóch stron po mały kawałku i sprawdzam czy średnica się zgadza. Ale zawsze jest coś nie tak z frezami, a to za małe, a to za duże...frezów, które zrobiłem tylko jeden był naprawdę dobry i prawie idealny. Reszta zawsze w jakiś sposób spieprzona. Może to ja jestem jakiś krzywy?:razz:
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja mierzę suwmiarką - jak mam głośnik powiedzmy 15cm, czyli 150mm, to frezarkę na cyrklu ustawiam tak, że jak złapię suwmiarką frez i oś cyrka wyjdzie mi 150mm/2 + 1/2 * średnica ośki, ona ma chyba 4mm czyli w tym wypadku łapie 77mm, to tego dodaję 0,25mm żeby mieć 0,5mm luzu na głośnik :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner Zobacz posta
            Ja mierzę suwmiarką - jak mam głośnik powiedzmy 15cm, czyli 150mm, to frezarkę na cyrklu ustawiam tak, że jak złapię suwmiarką frez i oś cyrka wyjdzie mi 150mm/2 + 1/2 * średnica ośki, ona ma chyba 4mm czyli w tym wypadku łapie 77mm, to tego dodaję 0,25mm żeby mieć 0,5mm luzu na głośnik
            A skąd wiesz czy ostrze frezu jest wystawione maksymalnie? Obracasz sobie frezem i łapiesz największą odległość? U mnie średnica ośki to 6mm. Sposób w sumie całkiem niezły...ale nie mam kurde suwmiarki :/
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Ja ustawiam na kawałku innej płyty, frezuję z dwóch stron po mały kawałku i sprawdzam czy średnica się zgadza
              Chyba jedyna rozsądna opcja.

Skomentuj

ja mierze srednice frezu, np trzpien ma 8mm, pioro 10 czy 12 i uwzgledniam taka wartosc w obliczeniach podancyh przez LuSzTi

Skomentuj

Jak ustawiacie promień frezowania? Macie jakieś dokładne sposobny na to? Ja ustawiam na kawałku innej płyty, frezuję z dwóch stron po mały kawałku i sprawdzam czy średnica się zgadza. Ale zawsze jest coś nie tak z frezami, a to za małe, a to za duże...frezów, które zrobiłem tylko jeden był naprawdę dobry i prawie idealny. Reszta zawsze w jakiś sposób spieprzona. Może to ja jestem jakiś krzywy?
                  to nie wina frezów
                  te prenty się gną
                  u mnie jest to samo
                  kup jakieś twardsze

ale "twarde" prety lub je jakos usztywnij
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Obracasz sobie frezem i łapiesz największą odległość?
                    tak, to żaden problem zobaczyc, ze mam złapany frez na wysokości tej płaszczyzny zbierającej, tym bardziej, ze frezarke mam odwróconą w dół na kolanach :)
                    Mozna sobie tym przejechac na brudno na jakiejs deseczce dla pewności ale za każdym razem wychodzi mi dobrze

Skomentuj

Jak ustawiacie promień frezowania? Macie jakieś dokładne sposobny na to? Ja ustawiam na kawałku innej płyty, frezuję z dwóch stron po mały kawałku i sprawdzam czy średnica się zgadza. Ale zawsze jest coś nie tak z frezami, a to za małe, a to za duże...frezów, które zrobiłem tylko jeden był naprawdę dobry i prawie idealny. Reszta zawsze w jakiś sposób spieprzona.
                      ja robie tak samo
                      malo kiedy wychodzi idealnie, dlatego jak jestem blisko to koryguje to przesunieciem jednego preta
                      tzn np ten z tylu zostawiam przykrecony a ten z przodu luzuje i przekrzywiam frezarke
                      do siebie wymiar na minus
                      od siebie wymiar na plus

i mam piekna regulacje z dokladnoscia do 0,1mm

Może to ja jestem jakiś krzywy?
                      bardzo wazny jest otwor! nie moze byc za luzny!

Sposób w sumie całkiem niezły...ale nie mam kurde suwmiarki :/
                      sa plastikowe suwmiarki za 3-5zl
                      kup taka - o dziwo bardzo duza dokladnosc

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                      ja mierze srednice frezu, np trzpien ma 8mm, pioro 10 czy 12 i uwzgledniam taka wartosc w obliczeniach podancyh przez LuSzTi
                      odpada w tanich frezarkach - bicie

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      to nie wina frezów
                      te prenty się gną
                      u mnie jest to samo
                      kup jakieś twardsze
                      czyli przy kolejnym zamowieniu obowiazkowo musze dodac prety?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        czyli przy kolejnym zamowieniu obowiazkowo musze dodac prety?
                        Mi też się wydawało, że to po części wina prętów. Ale nie rozbija się tu o ich sztywność co o mocowanie. Właśnie tam się najbardziej gną. W Twoim filmiku na głównej masz cyrkiel samoróbkę. I tam mocowanie samych prętów jest w płycie, jest więcej ciała, które trzyma pręty. W tych giętych z blachy mocowanie jest na śruby i tam się właśnie to wszystko gnie.

Skomentuj

W Twoim filmiku na głównej masz cyrkiel samoróbkę. I tam mocowanie samych prętów jest w płycie, jest więcej ciała, które trzyma pręty. W tych giętych z blachy mocowanie jest na śruby i tam się właśnie to wszystko gnie.
                          bez jaj! ten klocek i mocowanie preta na srubke bylo duzo mniej sztywne niz nierdzewka!
                          giac to sie giela stal weglowa - ale nie nierdzewka
                          jakby sie giela to bym juz dawno to sam stwierdzil ;]

Skomentuj

Pawle wspominales cos o kolejnym zamowieniu?:> wiesz ze jestem pierwszy w kolejce!:)

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                              Pawle wspominales cos o kolejnym zamowieniu? wiesz ze jestem pierwszy w kolejce!
                              no wlasnie ze wzgledu na ciebie i kilka innych osob...
                              tylko najpierw musze miec troche wolnego czasu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                Napisał LuSzTi
                                Sposób w sumie całkiem niezły...ale nie mam kurde suwmiarki :/

sa plastikowe suwmiarki za 3-5zl
                                kup taka - o dziwo bardzo duza dokladnosc
                                No suwmiarka jak suwmiarka - ważne żeby działała. Ale ja jednak polecam zainwestować w jakąś taką bardziej zaawansowaną (pod pojęciem "zaawansowana" wcale nie mam na myśli elektronicznych bajerów). Koszt w sumie nie tak duży (np coś takiego http://allegro.pl/suwmiarka-tradycyj...203811616.html ), a narzędzie niezwykle pomocne - nie tylko w przypadku frezów pod głośniki, ale tak ogólnie rzecz biorąc. Dokładność do dziesiątych lub nawet setnych części milimetra (w zależności od modelu).

Skomentuj

i tu sie mylisz!
                                  kupowalem od tego allegrowicza suwmiarke 300mm
                                  takiej tandety nigdy nie widzialem! zero powierzchni szlifowanych! na zerze blad 0,4mm!
                                  tak wiec lepiej kupic plastik za 4zl niz ten badziew! :p

Skomentuj

Nie no, ja nie poleciłem tego konkretnego allegrowicza - wpisałem "suwmiarka" i podałem tamten link jako jeden z przykładów. Skoro piszesz, że ten allegrowicz handluje badziewiem to faktycznie lepiej unikać. Chodziło mi po prostu o "tradycyjna suwmiarkę". W lokalnym "sklepie dla majsterkowiczów" kupisz dobrą suwmiarkę w cenie do 50zł.

Skomentuj

Jeśli suwmiarka to tylko VIS made in poland. Kosztuje pewnie koło stówki, ale warto :) Sprzęt na lata.

Skomentuj

Ja kupilem w biedronce taka elektroniczna za 19zl i nawet nawet hehe.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                          Jeśli suwmiarka to tylko VIS made in poland. Kosztuje pewnie koło stówki, ale warto Sprzęt na lata.
                                          przejechalem sie na tym badziewiu wiec teraz odloze na uzywanego visa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X