Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    tak
    dlatego gabka odpada!
    no widzisz...a ja jak dotąd obijałem głównie meble, więc bez gąbki ciężko.
    ...ostatnie zdjęcie jest bardzo wymowne
    Czyli masz coś sprawdzonego. Mógłbyś np mi podesłać jakąś aukcje na allegro z jakimś materiałem w którym obijałeś i Ci tak ładnie wyszło?

Skomentuj

kazdy sie nadaje
      kwestia wzoru
      a kupuje glownie na miejscu, zeby sie nie przejechac. ostatnio jak kupilem wysylkowo to okazal sie mega szpetny!

Skomentuj

Nie pianke tylko owatę dać i dobrze naciągnąć, żeby nie wyglądało jak opona od terenówki :)

Skomentuj

no to dobra...pojąłem idee...a klej?

Skomentuj

jak chcesz naciagac to tylko kontaktowe
            budapren lub kontakt patex (teraz chyba universal)

Skomentuj

Zamieszczone przez fafik90 Zobacz posta
              no to dobra...pojąłem idee...a klej?
              Kolego, wszystko jest na naszym portalu https://diyaudio.pl/content.php/95-S...to-zrobi%C4%87

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Kolego, wszystko jest na naszym portalu https://diyaudio.pl/content.php/95-S...to-zrobi%C4%87
                domyślam się, że może was irytować to że jestem nowy i o wiele rzeczy pytam. Wierz mi poczytałem sobie już trochę to forum, wszystkie tutki i poradniki również...wiem również że znasz się na swoim fachu dobrze i jako jeden z wielu ogarniętych tutaj w tematach audio starasz się pomóc ;-) ...a wiedzę masz konkretną.
                ...jednak mimo wszystko pytam, pomimo że oczytałem forum...taki już jestem, lubię pytać o wiele opinii różnych osób...im więcej opinii w danej kwestii...tym obraz bardziej przejrzysty na daną sytuację ;-) Wybacz. :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez fafik90 Zobacz posta
                  ...jednak mimo wszystko pytam
                  Pytaj, ale wszystko jest fajnie opisane w tym tutorialu i trudno coś mądrzejszego dopowiedzieć. Tylko zdjęcia żółwika uciekły :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Tylko zdjęcia żółwika uciekły
                    Nie uciekły. Nie widać ich na telefonie, ale na komputerze, działa jak trzeba. Nie wiem w czym tkwi problem.

Skomentuj

Ktoś ma może taką wkrętareczkę?

https://www.metabo.com/pl/pl/maszyny...ulatorowa.html

Myślałem czy sobie nie sprawić na prezent, jest odkręcany uchwyt, więc do grzebania w aucie by się przydała.

Skomentuj

34Nm to przy aucie za wiele nie podziałasz..

To tylko do obsługi wkrętów.

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

Trochę źle się wyraziłem, do ciężkich tematów mam udar, to bardziej chciałbym pod kątem rozkręcania plastików we wnętrzu.
                          Wcześniej miałem podobnego gabarytu no name i bardzo podobała mi się bateria w rękojeści, która nie zabiera tyle miejsca jak normalna. Niestety tam już pada przekładnia i przeskakuje pod obciążeniem.

Jeszcze oglądałem podobny Bosch niebieski, ale jest trochę droższy i baterię ma mniejszą (Metabo z linku to jakieś 338zł).

Skomentuj

Chciałem zaproponować Ryobi, ale skoro tą Metabo możesz dostać za 338 zł, to chyba nie ma sensu. Ryobi jest droższa 370 zł i trochę słabsza.
                            Z Metabo mam szlifierkę oscylacyjną już kilka ładnych lat. Zrobiła kupę roboty i w sumie z uszkodzeń ukręciła się tylko śruba mocująca talerz. Wystarczyło wymienić śrubę i leci dalej. Z tej firmy mam też dużą ukośnicę. Też kilka lat już ma. Jest mocna. Belki 10 cm tnie jak masło. Minusem jest średnia precyzja, ale to sprzęt ze średniej półki, więc się nie czepiam. Jest niezawodna, więc spoko. :)
                            Z Ryobi mam ręczną pilarkę. Pracuje u mnie już trzeci rok, złego słowa nie powiem. W tym roku kupiłem grubościówkę Ryobi. Jak za tą cenę, kawał fajnego sprzętu. Robiłem plac zabaw dla dzieciaków. Przecierałem deski i kołki 7x7 cm. Szła jak kuna, a i precyzja całkiem fajna. Bez namysłu kupiłbym drugi raz.

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                            Jeszcze oglądałem podobny Bosch niebieski
                            Na prywatny użytek chyba nie ma sensu, drogi sprzęt i to już nie to samo, co dawny niebieski Bosch :(

Skomentuj

No i jest, sprzęt dość poręczny, dla porównania stare Metabo 12V, które pozostanie do brudnej roboty.

Skomentuj

Szukam obrotowej podstawy do pomiaru głośników pod różnymi kątami.
                                Last edited by Echo1; 27.02.2021, 13:12.

Skomentuj

drogo
                                  a wlasnie podstawa od monitora? czesto na smieciach znajdziesz, a ma mozliwosc pewnej regulacji

Skomentuj

Mam pytanie od odnośnie wewnętrznych podfrezowań pod głośniki, tak jak np. w projekcie retro monitora Lusztiego i Kaprinta. Chodzi mi o to poszerzenie od środka, żeby głośnik się nie dusił. Kiedy takie coś powinno sie stosować? Bo w sumie w projektach forumowych rzadko jest o tym wzmianka.
                                    No i pytanie jak robicie te podrezowania, czy raczej na jakim etapie prac? Normalnie robiłbym obudowe, kleił fornir i potem frezowanie otworów, tylko wtedy nie ma dojścia żeby frezować od wewnątrz. Macie jakieś rady? :)

Skomentuj

Im grubszy front tym większa potrzeba tylnego podfrezowania:
                                      http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Super, dzięki za informacje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Xafu1 Zobacz posta
                                          No i pytanie jak robicie te podrezowania, czy raczej na jakim etapie prac?
                                          To zależy od możliwości technicznych i grubości frontu kolumny.
                                          W większości przypadków wystarczył by frez 45* z łożyskiem umieszczonym nad frezem (gdzieś taki widziałem, ale teraz nie mogę znaleźć).

Jeśli front jest bardzo gruby, to trzeba zrobić podfrezowanie zanim sklei się obudowę.
                                          Jak dobrze wszystko obliczymy to otwór pod głośnik, już po sklejeniu obudowy, wyjdzie idealnie razem z tym podfrezowaniem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X