Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 kanałowy preamp na PGA2320

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To ja mam przy okazji pytanie/prośbę o możliwośćmodyfikacji zarządzania transoptorami. Może któraś z tych propozycji mogłaby zadziałać:

1. przypisanie stanu [on/off] jednego z transoptorów pod osobny przycisk pilota, niezależnie od załączonego aktualnie wejścia (sterowanie niezależnie zewnętrznym urządzeniem)
    2. dodanie obok [always on],[always off], [opto X $on /źródło/] scenariusza [opto X $off /źródło/] lub [opto X $on| Always on but /źródło/] ]tak żeby transoptor był włączony przy 5 wejściach a tylko przy jednym wyłączony,
    3. możliwość włączenia w menu dodatkowego siódmego wejścia "dummy", które mogłoby mieć przypisany swój przycisk pilota, i predefiniowany np. przygaszony/wyłączony ekran. Do zastosowania jako substytut standbaya. Z opcją 2 mógłby wtedy wyłączać przez transoptor zasilanie głównych traf. Nawet swojego, wystarczyłoby tylko dodatkowo podawać stabilizowane +5V przez złącze programowania z jakiegoś małego trafka podtrzymującego.
    4. i jeszcze ewentualnie opcja dotycząca wyrównywania poziomu wejść. Teraz przy przełączaniu poziom tłumienia jest taki sam po zmianie źródła. Opcją mogłoby być zapamiętywanie ostatniego poziomu głośności niezależnie dla każdego wejść. Allternatywnie może da się przypisywać w menu każdemu wejściu osobno jakiś ekstra dodatek do poziomu tłumienia?

podziwiam Waszą ilość pracy włożoną w to małe ustrojstowo, ale wyszło naprawdę fajnie
    pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
      Pewnie się da :) Dajcie nam parę dni to przygotujemy grubą aktualizację.
      Wielka prośba :)
      Czy przy okazji nowej aktualizacji dałoby się wrzucić tę funkcję ?

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      Tak, ale można zrobić pewien trik gdzie przedwzmacniacz wyłączy wyświetlacz, wyczyści ekran i wyłączy wszystkie inne urządzenia peryferyjne. W takim wypadku przedwzmacniacz będzie reagował tylko na pilota i ewentualnie ruszenie gałki co spowoduje, że się "obudzi".

Skomentuj

U mnie jak ustawione jest na ok - 45 dB to jeszcze można swobodnie rozmawiać. Propozycja by przy wyłączeniu preamp zapamiętał jak jest wejście, ale przy włączaniu ustawiał poziom głośności np na - 50 dB a nie ostatnią wartość. Czasem jak wyłączysz nie ściszając, to po włączeniu jest niespodzianka.

pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez niebieski9 Zobacz posta
          U mnie jak ustawione jest na ok - 45 dB to jeszcze można swobodnie rozmawiać. Propozycja by przy wyłączeniu preamp zapamiętał jak jest wejście, ale przy włączaniu ustawiał poziom głośności np na - 50 dB a nie ostatnią wartość. Czasem jak wyłączysz nie ściszając, to po włączeniu jest niespodzianka.

pozdro
          A może niech w menu będzie ustawienie czy ma zapamiętywać czy wrócić do wartości którą sami ustawimy. Nie róbmy wszystkiego pod jedną osobę,a z myślą o innych. Bo mnie by to akurat wkurzało...
          Podobnie już zostało zrobione z unmute. Przy ściszaniu powinno być mute dalej... A dopiero gdy robimy głośniej.
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez niebieski9 Zobacz posta

pozdro
            Ja natomiast preferuję przy włączeniu pozostawienie wartości przed wyłączeniem
            To praktyczne i wygodne
            A niespodzianki czasami są potrzebne :)
            Te -50 dB przy każdym wzmacniaczu będzie miało inny poziom głośności
            Nie pomyślałeś o tym ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
            A może niech w menu będzie ustawienie czy ma zapamiętywać czy wrócić do wartości którą sami ustawimy. Nie róbmy wszystkiego pod jedną osobę,a z myślą o innych. Bo mnie by to akurat wkurzało...
            Podobnie już zostało zrobione z unmute. Przy ściszaniu powinno być mute dalej... A dopiero gdy robimy głośniej.
            Popieram w całej rozciągłości :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
              Co do głośności u siebie mam zakresy od min do max ustawionej akurat na sztywno, na tej podstawie zapamiętuje ostatnią wartość mieszczącą się w zakresie, np jeśli wyłączymy wzmacniacz oraz jest dość mocno podkręcony poza zakresem jednoczesne nie zapisuje bo przekracza wyznaczony zakres, to przyjmuje na starcie wartość poprzednią (tym samym w pewnym stopniu zminimalizowanie ilości zapisów do eeprom).
              sugestia kompromis rożnych gustów co do głośności
              menu wyboru: ustalenie początkowej wartości stałej lub ustawienie zakresu min-max zapamiętywania ostatniej wartości.

No ale moje zadanie się nie liczy bo mam całkiem inny preamp też na pga2320.
              Last edited by jaman7; 15.10.2015, 03:19.

Skomentuj

Ja napisałem np - 50 dB. Pisałem też o ściszaniu o np -20 dB jednym przyciskiem. A co do niespodzianki to większość z nas ma rodzinę, która może słuchać muzyki w czasie naszej nieobecności...
                Ja jestem za opcją, w której sami ustawimy poziom ściszenia przy programowaniu przycisków pilota. Jeden da -60, drugi da -20 itd.
                powinni się autorzy wypowiedzieć czy tak może być.

Skomentuj

Skusił się ktoś na oryginalne enkodery alpsa np http://pl.farnell.com/alps/ec11e1534...uhkaAucr8P8HAQ(Tu akurat wersja bez wyczuwalnych skoków)
                  15zł za sztukę to trochę dużo(może da sie dostać gdzieś taniej?), mimo to jeśli ktoś testował i warto to się skuszę, bo jakość tych za ok. 5zł jest tragiczna chyba że tylko ja mam pecha.

Skomentuj

Dlaczego jest ona tragiczna? Od lat stosuję te najtańsze z allegro, tj.:

http://allegro.pl/enkoder-impulsator...728511489.html (Enkoder impulsator 20 imp. przycisk EC11 L=20mm)

Nie mam z nimi żadnego problemu. W każdym moim cyfrowym projekcie używam ich.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      Dlaczego jest ona tragiczna? Od lat stosuję te najtańsze z allegro, tj.:

http://allegro.pl/enkoder-impulsator...728511489.html (Enkoder impulsator 20 imp. przycisk EC11 L=20mm)

Nie mam z nimi żadnego problemu. W każdym moim cyfrowym projekcie używam ich.
                      Potwierdzam. Mam identyczne od tego samego sprzedawacy 20 i 30 imp. działają bardzo dobrze.

Skomentuj

Takie mam wrażenie że się ma zaraz rozlecieć (jeden już uszkodziłem przy zakładaniu i ściąganiu gałki). A co do jakości tą są duże luzy, nie siedzi w kliku tak jak ma (nie wiem jak to opisać) po prostu lata na prawo i lewo :) Realizacja softwarowa jest w porządku, kawał dobrej roboty. Po prostu w starej taniej wieży mam lepszy enkoder. Jeszcze sie spytam czym różni się ec12 od ec11?

Skomentuj

Możecie podać typ transformatora do preampa.

Skomentuj

Tez 10va/2x15

Skomentuj

Pytanko mam. Mamy z .3lite rozbieżne stanowiska co do ustawiania głośności preampu. Są dwie opcje:
                              1. Głośność na każdym z wejść będzie indywidualnie sterowana. W menu będzie możliwość ustawienia, czy preamp budząc się na danym wejściu ma przywrócić poziom z poprzedniego odsłuchu, czy ma uruchomić się z jakiś stałym poziomem. Każde z wejść będzie w ten sam sposób konfigurowane.
                              2. Zostanie dodany "suwak" w zakresie np -10 do +10 dB z krokiem 1 dB do każdego z wejścia. Wybrana przez Was wartość zostanie dodana do aktualnego poziomu. Wartość po zsumowaniu zostanie wysłana do PGA. Po uruchomieniu preamp przywróci poprzednią głośność lub ustawi jakąś zafiksowaną wartość.
                              Last edited by taz; 25.10.2015, 15:22.
                              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                              Grado SR125i

Skomentuj

Wydaje mi się że opcja nr 2 jest wygodniejsza

Skomentuj

Na razie pojedziemy z opcją I, ponieważ to już jest zrobione. Jak więcej osób będzie za opcją numer II, to po prostu tak zrobimy :P

Wieczorkiem zapewne pojawi się nowa wersja oprogramowania. Dosyć dużo zmian będzie, mam nadzieję, że na plus.

Skomentuj

Jestem za 1.

Skomentuj

Zmiany, zmiany, zmiany :)
                                      Poprawki:
                                      - płynne zmienianie głośności w momencie gdy przytrzymamy przycisk Vol + czy -, wcześniej dało się zauważyć małą pauzę co kilka sekund
                                      Nowości:
                                      - trzy nowe przyciski do nauczenia
                                      - funkcja tłumienia o 30 dB
                                      - sterowanie transoptorem z pilota
                                      - indywidualne ustawienie głośności dla każdego źródła
                                      - stand by

Funkcja tłumienia o 30 dB.
                                      Pod tym pojęciem kryje się możliwość stłumienia aktualnego poziomu o 30 dB. Na wyświetlaczu pojawi się napis ATT. Regulacja głośności działa w tle.

Sterowanie transoptorem z pilota.
                                      Transoptor oznaczony "2" ma możliwość włączania lub wyłączania z pilota. Opcje w menu pozostały niezmienione, czyli ten transoptor może być cały czas włączony, wyłączony lub przypisany do konkretnego źródła. Zmiana stanu z pilota nie jest zapamiętywana przez preamp.

Indywidualne ustawienie głośności dla każdego źródła.
                                      Każde źródło ma obecnie indywidualną regulacje głośności. Liczę na uwagi i sugestie w tej sprawie, ponieważ ta opcja jest jeszcze do przemyślenia i ewentualnej zmiany. W menu pojawiła się nowa opcja. Można sobie dla każdego wejścia indywidualnie zdefiniować poziom startowy lub ustawić, że preamp ma przywrócić głośność z poprzedniego odsłuchu.

Stand by.
                                      Działa to tak, że poprzez transoptor oznaczony "1" można włączyć lub wyłączyć zewnętrzne urządzenie. Transoptor ten jest ściśle powiązany z trybem pracy preampu. Schemat jak to można podpiąć do przekaźnika:

Transoptor znajduje się w preampie. Kolektor tranzystora w transoptorze został oznaczony +, emiter -. Trzeba sobie dobudować układ z R1,R2,Q1,D1 i K1. 12V do zasilania tego układu można wyciągnąć z mojego zasilacza czy innego, który używacie we wzmacniaczu. Sugeruję NIE zasilać tego układu z zasilacza preampu. Można również sterować moim softstartem, preamp traktujemy jak przełącznik bistabliny. Opis przeróbki jest w wątku o softstarcie. Stan w jakim zostawiacie preamp jest zapamiętywany. Gdy uśpicie preamp i z jakiejś przyczyny braknie Wam prądu w gniazdku, to preamp po przywróceniu zasilania uruchomi się na parę sekund po czym pójdzie z powrotem spać. Podczas tej akcji zaświeci się tylko wyświetlacz.
                                      Załączone pliki
                                      Last edited by taz; 25.10.2015, 20:19.
                                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                      Grado SR125i

Skomentuj

Ja proponuję dorzucenie włączania i wyłączania wejść. Nie każdy ma wszystkie użyte :)

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                          Wyjście z funkcji mute jest realizowane poprzez ponowne naciśnięcie przycisku mute lub zmniejszenie/zwiększenie głośności.
                                          Proponuje usunięcie tego "zmniejszenie/zwiększenie głośności", a pozostawienie tylko(nie liczę przycisku) drugiej opcji. Ale gdy zmniejszamy głośność w czasie trwania mute ta głośność się zmniejsza. Nie pozostanie nie zmieniona.
                                          Słowo "Volume" zmienić na "VOLUME"
                                          Możliwość wyłączenia wejść by się przydała gdy jest off po prostu nie ma możliwości wybrania danego wejścia.
                                          Może to dziwne,ale przydało by się ustawienie kroków co do dB 0.5,1,2 (ps. dodanie już ".0 dB")
                                          Jasność wyświetlacza na zasadzie ściemniacza,a nie kroków.

Może to mieszanie autorowi softu w planach,ale dlaczego by nie zamienić daty softu na wersję?
                                          Last edited by nik156; 25.10.2015, 20:45.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X