Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

'driver' sterownik wzmacniacza DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
    Wyjscie na dwa wzmaki oke, ale jakby to mialo dzialac?
    Kolumny A/B dzialaly by tylko dla jadnego..
    Twój obecny układ ma tę mozliwość (kolumnyA/B) ale tylko sterowalne z pilota bez możliwości obsługi z frontpanelu (przy pomocy mikrołączników czy podbnych zwieraczy zainstalowanych na ścianie czołowej).Chodzi o to,aby z jednego przedwzmacniacza można było wysyłać sygnał do dwóch końcówek mocy (dwa wyjścia przełączne przekażnikiem czyli jak kolumny A/B) i mozliwośc wyboru końcówki zarówno z frontpanelu jak i przy pomocy pilota.
    Doskonale nadaje się do tego układ zdalnego sterowania IrkaA DO UNIAMPA ale ma mniej wejśc niż Twój układ co w przypadku przedwzmacniacza jest bardzo istotne.Sumując : układ z pięcioma wejściami,dwoma wyjściami ,sterowalny manualnie z klawiatury na ścianie przedniej oraz zdalnie pilotem.

Skomentuj

Da sie zrobic - poki co mam gruntowny remont w domu, pomysle jak znajde troche kąta.
      Postaram sie oprzec o obecny uklad, lecz wsadze tam atmege8 i wykonam pare drobnych fiksow.

Skomentuj

Da sie zrobic
        To dobra wiadomość.Tak przyglądajac się układowi Twojemu i Irka przyszło mi do głowy,ze gdyby Irek w swoim układzie: http://www.fratu.pl/irek/?remote,52 w miejsce wyjścia na sub dał dodatkowe piąte wejście to można by wasze układy łączyć czyli Irka układ wejściowy i Twoje zdalne.Co wy na to?

Skomentuj

witam

Odgrzeję temat gdyż istnieje bardzo dobry jakościowo sposób regulacji głośności - na kości DS1802.
          Musi to być sterowane z innego scalaka.
          Może dałoby się zaimplementować sterowanie takim układem i tutaj ?
          Tego typu regulacje głośności wykorzystano m.in. we wzmacniaczu słuchawkowym Chuml'ego
          poza tym jest w sumie gotowy kit z AVT - AVT2338 oraz w pełni funkcjonalny AVT5206.
          Podobno kość DS1802 daje świetne rezultaty jakościowe w zastosowaniu audio.

Gdyby zastosować układ z AVT2338 lub podobny pewnie dałoby się to w miarę prosto dostosować....
          chociaż nie wypowiadam się bo jestem laikiem...

no i gdyby jeszcze można było do tego skorzystać z wyświetlacza LCD
          to już byłby "prawie" Święty Graal w sterowaniu audio

Skomentuj

niestety, nie bawie sie juz tym

Skomentuj

niestety, nie bawie sie juz tym
              No wielka szkoda:(Miałem nadzieję,ze nieco przerobisz swój układ tak aby pasowł do sterowania pre i koń.mocy tzn. to o czym pisałem wcześniej.Po prostu żal ,ze będzie tak jak jest.Ja co p[rawda złozyłem pre z Twoim układem wejściowym ale to nie to to co chciałem( działa ok i w sumie jestem zadowolony)

Skomentuj

Witam

Mam problem ze sterowaniem z pilota (sprawdzałem na 4) .
                Może źle programuje , przytrzymuje przycisk od standby zapalają się dwie diody off/on naciskam przyciski pilota - programuje przyciski i nie chcą zgasnąć diody on/off świecą cały czas , brak reakcji na cokolwiek do czasu wyłączenia zasilania .Przyciski selektora działają normalnie .
                Może to wina fuse bitów.jakie ustwienie ich powinno być.
                Pozdrawiam

Skomentuj

Fuse'ow nie trzeba dotykac.
                  Jak sie pala ledy tzn. ze uC smiga OK - napewno to piloty RC4, napewno dobry odbiornik?

Skomentuj

ok. Dzięki za odpowiedź .

Programowałem w Bascomie i tam jest taki "myk" że trzeba deklarować w nowszych wersjach
                    Config Rc5 = Pinb.0 , Wait = 2000 i wtedy działa prawidłowo odbiór RC5 .
                    Dzięki gratuluje udanej konstrukcji .Pozdrawiam

Skomentuj

Sterownik problemy.

Witam.

Wykonałem sterownik wariant 2.
                      Niestety mam problem ze sterowaniem.
                      Układ nie reaguje na komendy z pilota(programowanie przycisków).
                      Pali się tylko 1 dioda, nie pomogło dolutowanie kondensatora 4,7uF
                      i rezystora 100? do TSOP1736.
                      Jak wprowadzić układ w tryb programowania bez płytki ze switchami?
                      Poniżej zamieszczam zdjęcia.
                      Proszę o pomoc.

Skomentuj

Jeśli układ jest zmontowany poprawnie, pilot jest OK to musi zadziałać.
                        Źle zaprogoramowany układ w ogóle nie dałby znak życia.

Zwierasz SD + G na pare sekund i wejdzie w tryb programowania.

Skomentuj

Wszystko już działa, dzięki za pomoc.

Skomentuj

Witam wszystkich właśnie skończyłem sterownik do Uniampa.
                            Mam problem z podłączeniem modul A/B + DC Protect.
                            Last edited by michał5632; 12.09.2015, 16:57. Powód: zdjęcie

Skomentuj

Nom, DObrze jest, z czym problem?

Skomentuj

Witam chodzi o gniazda X2 X3.

Skomentuj

Przy X1 mase masz na lewo - wspolna dla obu kanalow.
                                  Przy X2, X3 masz mase po srodku.

Pozostale po dwa, to plusy.

Skomentuj

tomekk_ - dzięki za projekt.
                                    Zmontowany działa bez problemu.
                                    No ale pilota RC5 to się po szufladach naszukałem
                                    Na obecnych nowych niestety nie chce chodzić.
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

Gdzieś na necie widziałem bibliotekę do protokołu NEC, trochę kulała (przynajmniej u mnie), ale może warto poszukać?
                                      Jak znajdę coś na dysku, to mogę podrzucić.
                                      Last edited by ampli; 17.05.2016, 20:09.

Skomentuj

Tutaj jest NEC,ale do PGA2311
                                        http://blog.royalsystems.dk/#post26
                                        Może coś skleisz :)
                                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Dzięki za chęć pomocy.
                                          Mam dużą szufladę :biggrin:- znalazłem RC5.
                                          Wszystko chodzi.
                                          Ale może celem nauki w późniejszym czasie pogrzebię - tylko dużo jeszcze będę musiał poczytać

Skomentuj

Czaruję...
                                          X