Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

'driver' sterownik wzmacniacza DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przekaźniki mogą pobierać tego rzędu prąd. Przy takich jak na zdjęciach w pierwszym poście będzie ok. 560 mW na dwóch, czyli ponad 100 mA. Zależy co tam masz wstawione u siebie.

Skomentuj

Są właczone 2 przekażniki:załączajacy główne trafo sieciowe / ok.30mA / i jeden z 5, selektora wejsciowego /ok.30mA / Zmierzyłem pobór ich teraz dokładnie. Specjalnie zastosowalem przekazniki o jak największej rezystencji cewek.

Skomentuj

Zamieszczone przez Laberon Zobacz posta
        Zwrócilem uwagę na ten nieszczęsny pobór ponieważ w obecnym Preampie zastosowalem zgrabne trafko do sterowania o wydajnosci 9v/180mA i grzeje się ono.
        Te 2-watowe trafka to się grzeją przy bardzo małym lub nawet bez obciążenia, jeżeli dobrze pamiętam.

Zamieszczone przez Laberon Zobacz posta
        W pozycji standby uklad pobiera ok.10mA.
        A próbowałeś mierzyć z wylutowanym R1 i T1 i odłączoną płytką selektora?
        Raczej nie wygląda żeby to procek pobierał te ponad 100 mA, bo byłby ciepły wtedy.

Skomentuj

Przy odłączonym R1 i T1 pobór wynosi 130mA. Wyglada na to że jest to sterownik prądożerny.

Skomentuj

Witam chciałbym zamontować w selektorze wyjście na drugą końcówkę mocy.
            Jak się do tego zabrać.

Skomentuj

Koszernie byloby rozdzielic kabelek i wstawic wtórnik.

Skomentuj

Jakiś schemat?

Skomentuj

Nie mam.
                  Znajdz sobie schemat bufora/wtórnika na op ampie. Winno być tego w cholere.

Skomentuj

Witam, wykorzystałem czujnik TFMS5360(w sklepie powiedziano mi że powinno zamiennie działać) a niestety 4 piloty i żaden nie reaguje. Czy to może być wina czujnika czy raczej wszystkie piloty mam w złym standardzie ?

Skomentuj

Odbiornik IR dobry, to raczej wina pilotów.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Kwestię pilotów ogarnąłem, jednak pilot winny, ale mam jeszcze problem ze sterowaniem silniczkiem VC, po zaprogramowaniu i wciskaniu VOL UP/DOWN na pilocie na nóżce 18, i 19 pojawia się napięcie (niecałe 5v)ale podejrzewam że mogę mieć uszkodzony mostek, w jaki sposób mogę go sprawdzić np na płytce stykowe bez mikrokontrolera?

Skomentuj

Podlacz do niego zasilanie, jakis silniczek i podawaj napiecie raz na jeden pin raz na drugi.
                          Magi tam nie ma. To bardzo proste.

Skomentuj

Widzę, że temat ciągnie się latami, ale moim zdaniem jest wart tego. Pan tomekk w pierwszym poście skromnie napisał prosty sterownik. Ale stwierdzam, że super funkcjonalny, najbardziej pasujący do moich potrzeb. Tak jak inni koledzy miałem też różne przypadki nie działania, ale okazało się, że projekt jest bez zarzutu, a błędy leżały po mojej stronie.
                            Zamieszczam zdjęcie mojej wersji i reszty co przy okazji powstała. Sterownik wraz z układem sterującym miernikami VU, układ opóźnionego włączania napięcia anodowego wraz z układem wyłączającym sleep i selektor. W sumie pewnie taki jak tomka.

9a201e5ea8c4e73daf480f51575b6489_1622029221.jpg6b51569493d1c75373199cf0e85683b4_1622029222.jpgef09b5e142b8eb4bc61201338cbe5bc3_1622029223.jpgef67789d349120485edadd3f135e362f_1622029225.jpg

Załączone pliki

Skomentuj

Dawne dzieje.
                              Wrzucaj fotki przez uploader przy nastepnej okazji: https://diyaudio.pl/uploader.php

Skomentuj

Może i dawne dzieje ale w dalszym ciągu aktualne. Albo ja nie potrafię szukać albo tak naprawdę fajnych sterowników nie ma.

Skomentuj

Komu podpadłem z linkiem mojego sterownika? I tak bez ostrzeżenia?

http://gavron04.diyaudio.pl/?minicontroller-7seg-led,89
                                  Last edited by gavron04; 28.05.2021, 07:39.
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ten minicontroller prezentuje się bardzo dobrze na papierze, a mając selektor cyfrowy od kolegi powyżej mogę powiedzieć że obsługa jak i jakość urządzeń są na wysokim poziomie. Z cyfrowego jestem bardzo zadowolony

Skomentuj

Czaruję...
                                    X