Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

'driver' sterownik wzmacniacza DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

USBasp programator załatwi sprawe.
    Jak nie chcesz kupić programatora to zapytaj znajomych. Na pewno ktoś się zajmuję programowaniem i soft wrzuci bez problemu.

Skomentuj

Pomógłby mi ktoś zaprogramować /wgrać plik HEX/ Attiny 2313A krok po kroku ?, ponieważ jestem zielony w temacie. mimo iz kiedyś zaprogramowalem sobie sam Attiny 2313A przez port LPT i na podstawie tych 3 obrazków umieszczonych napoczątku wątku . Dziś juz nie pamietam jak to zrobiłem. Obecnie zakupiłem programator taki jak doradził kolega Adzik :
      USBasp i zainstalowalem sterowniki i mkAVR Calculator 1.1.0 bulit 81 "free" i próbowalem i nic mi nie wyszło. Programator sie komunikuje z komputerem,program calculator wykrywa Attiny 2113 .do Wgrywam plik HEX do pamięci Flash ,przelatuje czerwony pasek na dole calkulatora.Wyciagam Attinę i wsadzam do dzialajacego pre na takiej samej attinie i okazujesie ze nie jest zaprogramowana.

Skomentuj

Moze to byc gówniany programator? Kupilem go na Allegro.Probowalem programować używajac SINA PROG 2.0i tak samo j.w. To jest chyba najprostszy program jaki spotkałem i do tego znalazłem szczególowy opis jak go uzywać. Postąpiłem wg. procedur i d...a. Moze to byc programator problemem?

Skomentuj

A próbowałeś inna Attine?

Skomentuj

Znazlem w starej kopii:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skomentuj

tomekk dzięki wielkie. Wg. tych fotografii kiedyś zaprogramowalem attinę 2313 i sterowanie dziala niezawodnie do dnia dzisiejszego. Wielkie uznanie dla Ciebie!!!!!!!
              Odnosnie programatora USBasp to próbowałem 3 Attiny i efekt ten sam. Nie programuje. Próbowałem na różnych programach i wszystko wyglada że zostaly zaprogramowane . Po podmianie w sterowaniu Pre wyglada ze jednak attina nie dziala. Spróbuję teraz na LPT..

Skomentuj

Jeszcze pytanie : czy wsad wpisujemy do pamięci Flash czy EEPROM ?

Skomentuj

Flash

Skomentuj

Wszystko poszło jak bułka z masłem, na obydwu programatorach /LPT i USBasp / Attiny zaprogramowane. Dzięki problemom i Wam, zgrubsza załapałem o co w tym wszystkim chodzi . Manualnie selektor działa, ON-OF rownież. Diody LED wskazują przełączane funkcje. Szczególne podziękowania dla TOMKKA i ADZIKA.

Skomentuj

Dzięki, ale nie wiem za co:)

Skomentuj

Mam prośbę, posiada ktoś sprawdzony schemat takiego układu,ale nie na BA tylko na zwykłych tranzystorach? Coś jak kolega gavron04 zrobił? Szukam i nie mogę się doszukać.
                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Myślę że trzeba zrobić mostek H na tranzystorach i powinno śmigać.

Skomentuj

Już nie mogę edytować więc post pod postem.
                            Zerknij na rozwiązanie a jakie ma KIT AVT-594.
                            W sieci znajdziesz pdf z schematem.

Skomentuj

Mam jeszcze pytanie: jaki mniej więcej prąd powinien pobierać opisany sterownik na Attinie 2313 ? Pytam :ponieważ mój pobiera z podłączonym selektorem ok 190mA. W pozycji standby pobiera niecałe 10mA. Wydaje mi sie ze to troche za dużo...Obydwa przekażniki / on-off : 1 selektora / pobierają razem ok 40mA. Czyli właczona Attina wyglada na to ze pobiera ok 150mA. Probowalem kilku i jest tak samo. Czy taki pobór jest prawidlowy?

Skomentuj

Ciezko mi sie do tego odniesc gdyz nie mam juz tego ukladu.
                                Nie wydaje mnie sie zeby endless loop generowal taki pobor pradu.

Skomentuj

Patrząc na datasheet ATtiny2313 sam mikrokontroler potrzebuje prąd rzędu 7 mA przy max. częstotliwości taktowania. Nieco podejrzanie wygląda to 150 mA. A po zwarciu pinu 1 (RESET) tak samo duży prąd pobiera? Wtedy wszystkie piny są przestawione w tryb wejścia bez pull-upu.

Skomentuj

Po zwarciu pinu 1 /reset/ z masą mikrokontroler pobiera ok. 4mA. Pobór prądu calego sterownika mierzyłem podając napięcie 9v na kondensator C2 i wynosi on 190mA
                                    z załaczonym przekażnikiem ON-OFF i z zalaczonym przekaznikiem selektora wejść i 2 diód Led sygnalizujacych właczenie tych przekazników. W pozycji standby uklad pobiera ok.10mA. Diody Led mam podłączone przez rezystor 6,8k wiec pobierają minimalny prąd / lekko sie żarżą / Więc co tutaj jest grane?

Skomentuj

Mierzysz prąd przed stabilizatorem czy po stabilizatorze?

Skomentuj

Prąd mierzę przed stabilizatorem , ale mierzyłem też za nim i niewiele sie różniło. Dodam jeszcze ze attina się nie grzeje. Moze tak ma być?
                                        Mam jeszcze 2 takie same sterowniki w 2 preampach w tym: jeden który dziala nizawodnie już parę lat i jest taki sam duży pobór prądu. Zwrócilem uwagę na ten nieszczęsny pobór ponieważ w obecnym Preampie zastosowalem zgrabne trafko do sterowania o wydajnosci 9v/180mA i grzeje się ono. Ponieważ jest to pre lampowe /klon Lamma/ i nie mam mozliwosci podłączenia tego sterownika do głównego trafa / zarzenie 6,3Vi pobór jest na maxa // to musze cos wykombinować z tym poborem od strony sterownika.

Skomentuj

Sprawdź, które przekaźniki są włączone w momencie gdy całość pobiera te 190 mA i napisz jakie to są przekaźniki.
                                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                          Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                          X