Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moze byc

Skomentuj

Witam,

Na wstępie pragnę się przywitać i pogratulować świetnego i pełnego ciekawych pomysłów forum.

Jestem zainteresowany bardzo poważnie zbudowaniem monitorów takich jak w poście 147. Podobają mi się jego proporcje. Jestem na etapie organizowania sobie warsztatu a szczególnie muszę zrobić sanki do piły stołowej aby równo powycinać formatki chociaż zapewne i pilarką ręczną by to dało radę w miarę dobrze powycinać. Wstępnie wybór padł na płytę MDF ale ciekaw jestem także opinii jak by wypadła w tym przypadku sklejka.
      Kupiłem ostatnio używane kolumny KEF Q-55 i średnio jestem z nich zadowolony pod kątem ilości basu jakie uzyskuję, ciekaw jestem jak na tle tych kefów mogą wypaść tego typu zbudowane samodzielnie. Koszt pewnie podobny. Te chciałbym używać w sypialni w połączeniu ze wzmacniaczem lampowym którego zarys pojawił się niedawno na reduktorze szumu. Więc może z czasem w dobrej cenie pojawi się kit do złożenia.

Pozdr.
      Kuba
      Last edited by shady; 07.05.2018, 07:50.

Skomentuj

sklejka ma sens wylacznie wtedy jak polaczysz formatki pod katem 45 stopni.
        inaczej nie warto wydawac tyle kasy (jest sporo drozsza od MDF)

Skomentuj

Zastanawiam się także nad SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys
          Koszt nieco większy ale chyba lepiej będzie to grało prawda?

Skomentuj

jakosciowo zapewne tak
            czy ilosc basu? tego nie powiem

Skomentuj

Witam.
              Czy jest jakiś projekt zwrotnicy do tego, ale na MCX + ALX? Bo czytałem że był jakiś na ukończeniu

Skomentuj

ale do 15cm

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                  Na razie jeden gotowy, ale pomalowany tylko podkładem, czeka na drugi i lakierowanie. Jak na pierwszy raz to jestem zadowolony. Jeszcze kilka poprawek oczywiście trzeba wprowadzić.

Koszty budowy wraz z zakupem narzędzi frezarki, wyrzynarki, farb, frezów, forniru, śrub i innych 1500-1700 zł w ciągu pół roku.

Witam...jestem w trakcie budowy swoich pierwszych kolumn opartych na tonsilowskim gdwk 10/80 oraz STX W.18.200.8.MCX wymiarowo i stylistycznie mniej więcej jak Twoje( mam nadzieje ze rownie udane) i moje pytanie: czym mogłbyś napisać coś więcej o wytłumieniu tzn jakich materiałów i w ktorych miejscach obudowy ich użyłeś oraz jaka długosc tuby br zastosowałeś?
                  Z góry dzięki
                  Pzdr Leszek

Skomentuj

Czemu na głośniku tonsila? Stx jest o wiele lepszy, tak jak i inne głośniki w tej cenie, niż tonsil. Z ciekawości jaką masz zwrotnicę? Wytłumienie najlepiej dopasować pod siebie.

Skomentuj

Zmień wysokotonówkę na STXa z projektu. Ten Tonsil nie jest dobrą wysokotonówką. Poza tym nie masz zwrotnicy do takiej konfiguracji.
                      Co do wytłumienia to dobieraj na słuch po testach co Ci się podoba.

Skomentuj

Tonsil ponieważ posiadam ze starego zestawu podobnie jak zwrotnice ( wykonane przez znajomego - wiem tylko, że dwudrozna) ale docelowo myśle nad
                        https://stx.pl/stx-zwrotnica-2d-12-8-753.html.
                        No i za wasza sugestia chyba zmienie wysokotonowe na https://stx.pl/t-10-200-8-pcx.html.

Póki co użylem mat bitumicznych i jako wytlumienie poroso...dadam że jestem totalnym amatorem ale zalezy mi na uzyskaniu miekkiego basu wiec jesli macie jakieś sugestie to piszcie...wskazowki mile widziane.

Skomentuj

Jak zmienisz wysokotonowego to zastosuj zwrotnice z projektu.
                          Zwrotnica powinna być do projektu a nie taka losowa jak stosujesz do tej pory.

Skomentuj

Właśnie tego się spodziewałem. Losowa zwrotnica i jakoś to będzie...tak się nie robi... . Jak zastosujesz głośniki takie jak w projekcie to rada jest tylko jedna i bardzo prosta. Skopiuj ten projekt dokładnie jak zrobił go autor wraz ze wszystkimi wymiarami i pojemnością odbudowy, strojeniem. Tylko tak te głośniki zagrają na 100% swoich możliwości.

Skomentuj

Witam serdecznie,
                              Wydaje mi się to bardzo fajny projekt na początek. Mam dwa zagadnienia które chciałbym poruszyć.
                              1. Czy zamiast bass reflexu tunelowego można zastosować szczelinę? Powinna ona mieć to samo pole przekroju? I czy jeżeli materiał ścianki szczeliny ma 18mm, to brać ją pod uwagę przy litrażu kolumny? Ma znaczenie gdzie jest umieszczona szczelina? Mogą być dwie?
                              2. W pierwszym poście dołączony był link do projektu przykładowej obudowy. Między tweeterem a wooferem jest ścianka. Ona powinna być pełna? Czy jeżeli prowadzę przewody od głośnika to uszczelniać otwór w miejscu przepustu?
                              Bardzo proszę o rady.
                              Pozdrawiam serdecznie!

Skomentuj

1. Brać
                                2. Uszczelnić

Skomentuj

To jest mój projekt ze szczeliną zamiast tunelu. Zachowałem oryginalną pojemność komory woofera 18.7 litra. Obudowa jest 10 cm niższa (90 cm, razem z podstawą 95 cm). Może kogoś zainspiruje :) Zamieszczę zdjęcia realizacji jak uda mi się skończyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dannon Zobacz posta
                                    Może kogoś zainspiruje
                                    Oby nie. Niezbyt przemyślany projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Oby nie. Niezbyt przemyślany projekt.
                                      Co w nim nieprzemyślanego? To praktycznie kopia zaproponowanej obudowy z pierwszego posta z wymienionym jedynie BR i zmniejszoną dolną komorą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dannon Zobacz posta
                                        Co w nim nieprzemyślanego?
                                        Port szczelinowy w przypadku tego projektu, nie daje żadnej przewagi na rura BR. Mało tego, może powodować większe turbulencje powietrza, a jego miejsce w obudowie będzie sprzyjać wypromieniowaniu rezonansów falowych obudowy. Dodatkowo przestrajanie takiego portu jest dość upierdliwe, a czasami prawie niemożliwe. Jeśli chciałeś ulepszyć projekt, to trzeba było zastosować dolna ściankę pod skosem, dołożyć jedno wzmocnienie i przenieść port BR wyżej, podobnie jak to jest zrobione w STX FX 300.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Port szczelinowy w przypadku tego projektu, nie daje żadnej przewagi na rura BR.
                                          Podnosi WSŻ - Współczynnik Akceptacji Żony

Zaryzykuję, zawsze mogę zakleić, wytłumić i wyciąć tubę BR albo zrobić nowe skrzynki.
                                          Z obliczeń WinISD wynika że powinno być ok. Strojenie będzie raczej polegało na doklejeniu (przedłużeniu) tunelu.
                                          Last edited by Dannon; 11.02.2019, 22:25.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X