moze byc
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.
Collapse
X
-
Witam,
Na wstępie pragnę się przywitać i pogratulować świetnego i pełnego ciekawych pomysłów forum.
Jestem zainteresowany bardzo poważnie zbudowaniem monitorów takich jak w poście 147. Podobają mi się jego proporcje. Jestem na etapie organizowania sobie warsztatu a szczególnie muszę zrobić sanki do piły stołowej aby równo powycinać formatki chociaż zapewne i pilarką ręczną by to dało radę w miarę dobrze powycinać. Wstępnie wybór padł na płytę MDF ale ciekaw jestem także opinii jak by wypadła w tym przypadku sklejka.
Kupiłem ostatnio używane kolumny KEF Q-55 i średnio jestem z nich zadowolony pod kątem ilości basu jakie uzyskuję, ciekaw jestem jak na tle tych kefów mogą wypaść tego typu zbudowane samodzielnie. Koszt pewnie podobny. Te chciałbym używać w sypialni w połączeniu ze wzmacniaczem lampowym którego zarys pojawił się niedawno na reduktorze szumu. Więc może z czasem w dobrej cenie pojawi się kit do złożenia.
Pozdr.
KubaLast edited by shady; 07.05.2018, 07:50.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kangurur Zobacz postaNa razie jeden gotowy, ale pomalowany tylko podkładem, czeka na drugi i lakierowanie. Jak na pierwszy raz to jestem zadowolony. Jeszcze kilka poprawek oczywiście trzeba wprowadzić.
Koszty budowy wraz z zakupem narzędzi frezarki, wyrzynarki, farb, frezów, forniru, śrub i innych 1500-1700 zł w ciągu pół roku.
Z góry dzięki
Pzdr Leszek
Skomentuj
-
Tonsil ponieważ posiadam ze starego zestawu podobnie jak zwrotnice ( wykonane przez znajomego - wiem tylko, że dwudrozna) ale docelowo myśle nad
https://stx.pl/stx-zwrotnica-2d-12-8-753.html.
No i za wasza sugestia chyba zmienie wysokotonowe na https://stx.pl/t-10-200-8-pcx.html.
Póki co użylem mat bitumicznych i jako wytlumienie poroso...dadam że jestem totalnym amatorem ale zalezy mi na uzyskaniu miekkiego basu wiec jesli macie jakieś sugestie to piszcie...wskazowki mile widziane.
Skomentuj
-
Właśnie tego się spodziewałem. Losowa zwrotnica i jakoś to będzie...tak się nie robi... . Jak zastosujesz głośniki takie jak w projekcie to rada jest tylko jedna i bardzo prosta. Skopiuj ten projekt dokładnie jak zrobił go autor wraz ze wszystkimi wymiarami i pojemnością odbudowy, strojeniem. Tylko tak te głośniki zagrają na 100% swoich możliwości.
Skomentuj
-
Witam serdecznie,
Wydaje mi się to bardzo fajny projekt na początek. Mam dwa zagadnienia które chciałbym poruszyć.
1. Czy zamiast bass reflexu tunelowego można zastosować szczelinę? Powinna ona mieć to samo pole przekroju? I czy jeżeli materiał ścianki szczeliny ma 18mm, to brać ją pod uwagę przy litrażu kolumny? Ma znaczenie gdzie jest umieszczona szczelina? Mogą być dwie?
2. W pierwszym poście dołączony był link do projektu przykładowej obudowy. Między tweeterem a wooferem jest ścianka. Ona powinna być pełna? Czy jeżeli prowadzę przewody od głośnika to uszczelniać otwór w miejscu przepustu?
Bardzo proszę o rady.
Pozdrawiam serdecznie!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Dannon Zobacz postaMoże kogoś zainspiruje
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOby nie. Niezbyt przemyślany projekt.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Dannon Zobacz postaCo w nim nieprzemyślanego?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPort szczelinowy w przypadku tego projektu, nie daje żadnej przewagi na rura BR.
Zaryzykuję, zawsze mogę zakleić, wytłumić i wyciąć tubę BR albo zrobić nowe skrzynki.
Z obliczeń WinISD wynika że powinno być ok. Strojenie będzie raczej polegało na doklejeniu (przedłużeniu) tunelu.Last edited by Dannon; 11.02.2019, 22:25.
Skomentuj
Skomentuj