Delfin,AWX-a już słyszałem,midbasa jeszcze nie,czy mógłbyś napisać coś o nim? myślałem nad małymi monitorkami i zastanawiałem się czy opłaca się kupić tego midbasa,czy może dołożyć i szukać czegoś innego. Jak sprawuje się jako midbas i czy mógłby robić za typową średniotonówkę w większym zestawie 3way ciętym pasywnie?
Wg mnie ten GDN15AWX to najlepszy midwoofer STXa jaki do tej pory się pokazał.. Nie dość, że gra poprawnie na średnicy to jeszcze ma spory potencjał na basie, który potrafi zaskoczyć... 18tka w br nie gra taką ilością jak 15tka.
Jakbym miał coś wymieniać w monitorach to szybciej poleciałaby wysokotonówka (już mi się trochę osłuchała) niż midwoofer.
Na dzień dzisiejszy kosztuje 137zł, myślę że dobra cena na to co pokazuje. A czy coś innego lepszego w tej cenie można dostać? Nie mam pojęcia.. Są tanie daytony, coś z seasa, może jakiś wavecor...
Czyli dobry głośniczek w swojej cenie :) Z tym porównaniem to mi bardziej chodzi o to,za jaką kwotę minimalną trzeba by kupić głośnik żeby przewyższył tego STX-a... powiedzmy,droższy od STX-a ale tańszy od Scana,czy opłaca się inwestować w ciut droższy,czy zostawić tego STX-a lub kupić od razu Scana.
miałem okazję słuchać monitorów dolphina i muszę przyznać iż bas i średnica z tego małego głośnika jest imponująca.Monitorki są niewielki może max 10l a potrafią nie żle przyłożyć nawet w dość dużym pomieszczeniu.
Aktualnie mam 8-8,5L (wewnętrznie, bez odejmowania przestrzeni zajmowanych przez głośniki i br), strojonych na 50-55Hz, nie pamiętam dokładnie...
Będę robił niedługo znajomemu wersje zalecaną przez producenta, 12L @45-50Hz, którą zasili EL34 w PP... :)
Z tym porównaniem to mi bardziej chodzi o to,za jaką kwotę minimalną trzeba by kupić głośnik żeby przewyższył tego STX-a... powiedzmy,droższy od STX-a ale tańszy od Scana,czy opłaca się inwestować w ciut droższy,czy zostawić tego STX-a lub kupić od razu Scana.
Tego się od razu nie dowiesz, bo mało kto u nas słuchał daytonów, tanich wavecorów czy tańszych seasów w okolicach 150zł/szt. Nie przesadzałbym tu z porównaniami do Scanów czy innych droższych głośników. Ten GDN jest niedrogim, fajnym rozwiązaniem. Jednym z niewielu głośników, który w swojej cenie jest rewelacyjny a dokładanie kolejnych złotówek nie zawsze będzie proporcjonalne do wydanej kasy i tylko o to chodzi.
Zastanawiam się, czy rozwiązanie T9950, 15AWX i 8"+MB lub 10" na basie nie zostałyby na dłużej u mnie niż pół roku jak większość kolumn, które buduje...
Zastanawiam się, czy rozwiązanie T9950, 15AWX i 8"+MB lub 10" na basie nie zostałyby na dłużej u mnie niż pół roku jak większość kolumn, które buduje...
Mam podobny dylemat w swoich monitorach czy nie spróbować przypadkiem jakiegoś lepszego głośnika od 27TBFC/G (15AWX na bank zostaje na dłużej)
Nie słyszałem nigdy 15ki , domyślam się jednak, że musi to być niesamowity projekt. Sam zbudowałem TL-kę na 18AWX i nie narzekam na ilosc basu, kopnięcie jest niesamowite! Muzykę którą słucham w aucie (z subem) wiernie odtwarzam na TL (wcześniej tego nie doświadczyłem w domowym stereo), ale cały czas brakuje mi średnicy .... podejrzewam, że projekt dolphin123 w 110% zaspokoił by moje oczekiwania. Fakt jest taki, że AWX w połączeniu z 9950 jest nieziemski. Jestem jeszcze na etapie wykańczania TL-ek ale już ten projekt chodzi mi po głowie :)
Zamiast kupować końcówkę z DSP kupiłbym samą zwrotkę DSP, także od Behringera, dokładniej DCX2496. Końcówki skleisz sobie jakie tam będziesz chciał, a zwrotka zostanie na lata. No i dużo więcej możliwości, 6 analogowych wyjść daje Ci możliwość zrobienia pełnego 3-way w stereo na DSP, przy wykorzystaniu 5 wyjść robisz cyfrowe zwrotki DSP do monitorów i zgrywasz to z subem. Naprawdę można podziałać.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Witam, jakiś czas temu złożyłem AWXy TL dół tak jak w projekcie AWX natomiast na górę dałem Vife XT 25 (została mi z poprzedniego zestawu oraz do brzmienia się przyzwyczaiłem).Sam dobrej zwrotnicy nie potrafię zaprojektować więc póki co STXa zasilam według oryginalnego projektu, a Vifa połączona w szereg przez kondensator olejowy Telpod 4uF(próbowałem 3,3uF, 4,7uF,5,6uF)jest przesunięta do wewnętrznej krawędzi. Proszę o pomoc jakie zastosować elementy aby ww Vifa(4om) była dzielona jak w oryginalnym projekcie AWX MX 140, ewentualnie czekam na jakieś inne propozycje. Pozdrawiam
nikt bez pomiarow nie powie co tam ma byc
napisz to do misiomora! ciekaw jestem jak ciebie opieprzy/wysmieje :p (nie znam go wiec nie wiem jak zareaguje)
Skomentuj