Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Robta chlopaki, robta. Bede kibicowal! :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Robta chlopaki, robta. Bede kibicowal!
      a my liczyliśmy nieśmiało na twoje podpowiedzi :p:razz:
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tyle, że przy tym głośniku podszedłbym nieco inaczej do tematu. Nie wyciągałbym jak najniższego basu a raczej skupiłbym się na jego ilości i stopie. Surowy tunel zostałby strojony na ok 10Hz wyżej niż fs i do tego przekrój mieściłby się w 2SD-1SD. Oczywiście to tylko głośne myśli a jak w praktyce by się okazało? Hmm... Czas pokaże.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          wg mnie 15 gra lepiej niż 18
          Jestem tego samego zdania:) Również chętnie zrobiłbym taką TL

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            a my liczyliśmy nieśmiało na twoje podpowiedzi
            Jak bede potrafil to chetnie cos podpowiem :)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Tyle, że przy tym głośniku podszedłbym nieco inaczej do tematu. Nie wyciągałbym jak najniższego basu a raczej skupiłbym się na jego ilości i stopie. Surowy tunel zostałby strojony na ok 10Hz wyżej niż fs i do tego przekrój mieściłby się w 2SD-1SD. Oczywiście to tylko głośne myśli a jak w praktyce by się okazało? Hmm... Czas pokaże.
            Przed kazda budowa TL trzeba sobie odpowiedziec na pytanie jakie wyznaczamy granice wielkosci obudowy oraz okreslic w jakich warunkach paczka ma pracowac. Od tego zalezy na jakie kompromisy trzeba bedzie schodzic.
            Pomysl na dynamicznie grajacy monitor TL jest bardzo dobry, ale juz na samym poczatku mozna wpasc w pulapke. W walce z rezonansami zazwyczaj stosuje sie duze ilosci wytlumienia, co jednoczesnie wyznaczy nam dobroc calego ukladu. Nie ma takiej mozliwosci aby tak maly glosnik w obudowie TL o dobroci Qtc 0.5 mial "wykop". Moim zdaniem jest to niemozliwe. Ilosc wytlumienia oraz pojemnosc tunelu oraz niewielkie Sd glosnika nie przelozy sie na dobre "kopyto". Jest wiadomym fakt, ze najbardziej dynamicznie graja tunele nieprzetlumione, wrecz niedotlumione. Z drugiej strony wiadomo jak trudno pozbyc sie rezonansow niewielka iloscia wytlumienia. Jesli ktos sadzi, ze paczki PMC z nieduza iloscia tlumienia gasza w cudowny sposob antyrezonanse to sie myli, tam tez musiano isc na kompromis, co dobitnie obrazuja niektore pomiary znalezione w sieci.
            Jedyna obudowa monitorowa, w ktorej udalo mi sie polaczyc nieduza ilosc tlumienia z doskonalym tlumieniem harmonicznych, to obudowa z dwiema przegrodami, z wyjsciem tunelu na tylnej sciance u gory obudowy. Nie testowalem wyjscia tunelu na gornej sciance, ale mysle, ze mogloby byc podobnie dobrze. Offset musi byc nieduzy, nie wiekszy niz 1/5 a nawet mniej np. 1/6. Jak do tej pory zadna obudowa z tunelem na przedniej sciance nie wykazala tak doskonalego gaszenia antyrezonansow, co rowniez potwierdzaja pomiary paczek PMC.

Skomentuj

Dwa pytania kompletnego lajkonika:

1. Czy jest sens robić te kolumny jako pierwszy projekt (umiejętności stolarskie mam stopnia pierwszego: odróżniam MDF od sklejki). Grały by w pomieszczeniu o pow. ok 14m^2

Przy czym czerwone prostokąty oznaczają kolumny (nie w skali), zaś okno znajduje się u góry obrazka.

2. Czy jest sens/możliwość zrobienia zwrotnicy aktywnej do tych kolumn? Do tego np. 2xUniamp?

Skomentuj

Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta
                2. Czy jest sens/możliwość zrobienia zwrotnicy aktywnej do tych kolumn? Do tego np. 2xUniamp?
                mozliwosc jest - ale sensu nie widze

1. Czy jest sens robić te kolumny jako pierwszy projekt
                jezeli lubisz rzucac sie na gleboka wode

Skomentuj

Czy moglbys rozbudowac Pawle swoja wypowiedz nt. bezsensownosci budowy aktywnej wersji? AFAIK filtracja aktywna jest lepsza (i tansza) od pasywnej. Zwrotki do tych kolumn kosztuja 160 pln/szt !
                  Dlaczego uwazasz, ze ten projekt to "gleboka woda"?
                  Co zaproponowal bys mi na dobrym poziomie brzmieniowym (zalezy mi na precyzyjnym basie i niekrzykliwej grze) co byloby prostsze w wykonaniu i zmiescilo sie w 1500PLN z koncowkami?
                  Myslalem jeszcze o klonach APS AEON, ale tam za same przetworniki tyle zaplace.

Skomentuj

Dlaczego uwazasz, ze ten projekt to "gleboka woda"?
                    z 2 powodow
                    1 - nie najlatwiejsza stolarka
                    2 - bardzo trzeba sie trzymac projektu wytlumienia

na poczatek latwiej zrobic klasyczne mx-140
                    ale jak czujesz sie na silach to rob TL

Czy moglbys rozbudowac Pawle swoja wypowiedz nt. bezsensownosci budowy aktywnej wersji? AFAIK filtracja aktywna jest lepsza (i tansza) od pasywnej. Zwrotki do tych kolumn kosztuja 160 pln/szt !
                    aktywna wersje mx-140 opracowuje irek juz od jakiegos czasu
                    nie wiem czy skonczyl projekt czy nie, ale jak widac w sprzedazy nadal ich nie ma!

powiadasz ze aktywka tansza?
                    160zl pasywka
                    100-150zl kosztuj sam uniamp
                    a gdzie tu jeszcze filtry?
                    a kto ci zaprojektuje te filtry?
                    bo watpie zebys znalazl gotowy projekt tak rozbudowanej zwrotnicy ktora zapewni to co pasywne mx-140

no i nie widze sensu tutaj stosowania tego - pasywka daje wszystko co potrzeba bez zadnych wad w tej klasie sprzetu

Skomentuj

Uniampa widziałem na forum ktoś sprzedawał za 70PLN komplet. Z reszta to nie musi być Uni :)
                      W APS'ach siedzą końcówki na TDA7294 na tweeterze, tylko dół jest zasilany z czegoś mocniejszego.
                      Projekt uniwersalnej zwrotnicy aktywnej wrzucał niedawno @tomq88. Jej koszt to ok. 30PLN na stronę. Stosując PR'ki zamiast rezystorów powinno mi się udać dopasować ją do tych kolumn?

Na stolarce się nie znam, ale podejrzewam, że poradzę sobie ze sklejeniem wyciętych na CNC formatek. Gorzej będzie później ze szlifowaniem tego - kobieta mnie wyprowadzi z domu
                      Z lakierowaniem mniejszy problem: pomaluję czarnym matem i będzie ładnie :)

Nie myślał bym o DIY w tym zakresie, ale jestem zawiedziony stosunkiem cena/jakość dostępnych na rynku kolumn. Słuchałem ostatnio JBL Studio 580 i się załamałem...

Skomentuj

W APS'ach siedzą końcówki na TDA7294 na tweeterze, tylko dół jest zasilany z czegoś mocniejszego
                        w irkowej wersji mx-140 byly TDA na oba glosniki

doswiadczonej osobie bym powiedzial - pobaw sie i porownaj
                        poczatkujacemu jednak polecam gotowa pasywke

Skomentuj

W APS'ach siedzą końcówki na TDA7294 na tweeterze, tylko dół jest zasilany z czegoś mocniejszego.
                          To już lepiej lm3886 lub pokrewne, bo średnie i wysokie tony z tego są nawet niezłe, tyko bas lichy. A o tda słyszałem gorsze opinie, lm3876 słuchałem , ale z tda nie mam porównania.

Projekt uniwersalnej zwrotnicy aktywnej wrzucał niedawno @tomq88. Jej koszt to ok. 30PLN na stronę. Stosując PR'ki zamiast rezystorów powinno mi się udać dopasować ją do tych kolumn?
                          Pewnie, że się uda dopasować, tylko, że to nie takie proste, bo trzeba mieć jeszcze mikrofon pomiarowy. "Na ucho" tego nie zrobisz.
                          Dodam, że zwrotnica pasywna to polutować kilka elementów i zapomniec o sprawie, a aktywna wymaga więcej przemyślenia - zabezpieczyć tweeter, poprowadzić dobrze przewody, etc, etc.

Nie myślał bym o DIY w tym zakresie, ale jestem zawiedziony stosunkiem cena/jakość dostępnych na rynku kolumn. Słuchałem ostatnio JBL Studio 580 i się załamałem...
                          A to racja.
                          poczatkujacemu jednak polecam gotowa pasywke
                          To też. Choćby z tego wzgledu, że dobrze jest mieć porównanie.

Żeby nie było, że całkiem zniechecam - nie mówię, że to bez sensu i że się nie opłaci, ale że jest trudne. Jak masz w sobie dużo uporu i traktujesz to jako hobby/chęć zdobycia doswiadczenia to mozesz robic. A jesli zainteresowałes się DIY, bo chcesz miec tanie i dobre kolumny to lepiej zrób pasywkę wg projektu.

Skomentuj

DAC'a składałem rok :) Cierpliwości i uporu mi nie brakuje w żadnej dziedzinie życia.
                            Mikrofon pomiarowy... http://www.loudspeakershop.eu/wkladk...61a-p-491.html takie coś, bo rozumiem, że zwykły http://www.sennheiserusa.com/Dynamic..._evo800_004513 się nie nadaje (taki w domu mam).
                            Temat o karcie do pomiarów już przeczytałem, wnioski wyciągnąłem.
                            Jeśli mam być szczery, to najbardziej się boję stolarki :) Rozumiem, że obudowa będzie wyglądać tak samo dla obydwu możliwych wersji? Jeśli tak, to od tego zacznę. :)

---------- Post dodany o 00:39 ---------- Poprzedni post o 00:05 ----------

Aha: W wymiarach TL'ki z pdfa jest błąd. Spód powinien mieć 304x174 a jest 210x322. Nie ma też podanego tyłu. Jeśli dobrze policzyłem, powinien mieć 210x1025.

Skomentuj

Liczył ktoś koszt elementów do zwrotek ( bez laminatu i kabli) bo nie wiem czy wyszedł mi prawidłowy:
                              AWX + AWX ok 80zł/szt.
                              AWX + Seas ok 100zł/szt.
                              Elementy z Polinka

Skomentuj

dziwnie policzyles
                                do STXow tanie elementy a do seasa drozsze?

mi koszt elementow na zwrotnice do mx-140 (stx + polink) wychodzil na poziomie 60 paru zlotych

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  do STXow tanie elementy a do seasa drozsze?
                                  A powinno być odwrotnie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez bitbober Zobacz posta
                                    A powinno być odwrotnie ?
                                    powinno byc na tym samym poziomie
                                    a nawet do seasa dalbym jeszcze tansze bo wg mnie zwrotnica jest skopana :p

Skomentuj

Tak sobie głośno myślę, bo mi obudowy do FX-300 nie pyknęły i będę robił drugie. Miało by to ręce i nogi, żeby w FX-300 AWXa grające niskie tony wsadzić w TL-dabyla, a resztę zostawić bez zmian ? Pewnie skrzynie wyjdą kloce, ale jak jest sens to mogłbym spróbować.

Skomentuj

Nie ma sensu. Wszystko trzeba projektowac od nowa.

Skomentuj

Zobacz na jakiej wysokosci jest AWX w projekcie Debyla dodaj do gory dodatkowy midwoofer plus tweeter i jaka wyjdzie jej ogolna wysokosc i nie widze sluchania na stojaco

Skomentuj

Czaruję...
                                          X