Robta chlopaki, robta. Bede kibicowal! :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
AWX Series by STX
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaRobta chlopaki, robta. Bede kibicowal!Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Tyle, że przy tym głośniku podszedłbym nieco inaczej do tematu. Nie wyciągałbym jak najniższego basu a raczej skupiłbym się na jego ilości i stopie. Surowy tunel zostałby strojony na ok 10Hz wyżej niż fs i do tego przekrój mieściłby się w 2SD-1SD. Oczywiście to tylko głośne myśli a jak w praktyce by się okazało? Hmm... Czas pokaże.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postawg mnie 15 gra lepiej niż 18
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaa my liczyliśmy nieśmiało na twoje podpowiedzi
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaTyle, że przy tym głośniku podszedłbym nieco inaczej do tematu. Nie wyciągałbym jak najniższego basu a raczej skupiłbym się na jego ilości i stopie. Surowy tunel zostałby strojony na ok 10Hz wyżej niż fs i do tego przekrój mieściłby się w 2SD-1SD. Oczywiście to tylko głośne myśli a jak w praktyce by się okazało? Hmm... Czas pokaże.
Pomysl na dynamicznie grajacy monitor TL jest bardzo dobry, ale juz na samym poczatku mozna wpasc w pulapke. W walce z rezonansami zazwyczaj stosuje sie duze ilosci wytlumienia, co jednoczesnie wyznaczy nam dobroc calego ukladu. Nie ma takiej mozliwosci aby tak maly glosnik w obudowie TL o dobroci Qtc 0.5 mial "wykop". Moim zdaniem jest to niemozliwe. Ilosc wytlumienia oraz pojemnosc tunelu oraz niewielkie Sd glosnika nie przelozy sie na dobre "kopyto". Jest wiadomym fakt, ze najbardziej dynamicznie graja tunele nieprzetlumione, wrecz niedotlumione. Z drugiej strony wiadomo jak trudno pozbyc sie rezonansow niewielka iloscia wytlumienia. Jesli ktos sadzi, ze paczki PMC z nieduza iloscia tlumienia gasza w cudowny sposob antyrezonanse to sie myli, tam tez musiano isc na kompromis, co dobitnie obrazuja niektore pomiary znalezione w sieci.
Jedyna obudowa monitorowa, w ktorej udalo mi sie polaczyc nieduza ilosc tlumienia z doskonalym tlumieniem harmonicznych, to obudowa z dwiema przegrodami, z wyjsciem tunelu na tylnej sciance u gory obudowy. Nie testowalem wyjscia tunelu na gornej sciance, ale mysle, ze mogloby byc podobnie dobrze. Offset musi byc nieduzy, nie wiekszy niz 1/5 a nawet mniej np. 1/6. Jak do tej pory zadna obudowa z tunelem na przedniej sciance nie wykazala tak doskonalego gaszenia antyrezonansow, co rowniez potwierdzaja pomiary paczek PMC.
Skomentuj
-
Dwa pytania kompletnego lajkonika:
1. Czy jest sens robić te kolumny jako pierwszy projekt (umiejętności stolarskie mam stopnia pierwszego: odróżniam MDF od sklejki). Grały by w pomieszczeniu o pow. ok 14m^2
Przy czym czerwone prostokąty oznaczają kolumny (nie w skali), zaś okno znajduje się u góry obrazka.
2. Czy jest sens/możliwość zrobienia zwrotnicy aktywnej do tych kolumn? Do tego np. 2xUniamp?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta2. Czy jest sens/możliwość zrobienia zwrotnicy aktywnej do tych kolumn? Do tego np. 2xUniamp?
Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta1. Czy jest sens robić te kolumny jako pierwszy projekt
Skomentuj
-
Czy moglbys rozbudowac Pawle swoja wypowiedz nt. bezsensownosci budowy aktywnej wersji? AFAIK filtracja aktywna jest lepsza (i tansza) od pasywnej. Zwrotki do tych kolumn kosztuja 160 pln/szt !
Dlaczego uwazasz, ze ten projekt to "gleboka woda"?
Co zaproponowal bys mi na dobrym poziomie brzmieniowym (zalezy mi na precyzyjnym basie i niekrzykliwej grze) co byloby prostsze w wykonaniu i zmiescilo sie w 1500PLN z koncowkami?
Myslalem jeszcze o klonach APS AEON, ale tam za same przetworniki tyle zaplace.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz postaDlaczego uwazasz, ze ten projekt to "gleboka woda"?
1 - nie najlatwiejsza stolarka
2 - bardzo trzeba sie trzymac projektu wytlumienia
na poczatek latwiej zrobic klasyczne mx-140
ale jak czujesz sie na silach to rob TL
Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz postaCzy moglbys rozbudowac Pawle swoja wypowiedz nt. bezsensownosci budowy aktywnej wersji? AFAIK filtracja aktywna jest lepsza (i tansza) od pasywnej. Zwrotki do tych kolumn kosztuja 160 pln/szt !
nie wiem czy skonczyl projekt czy nie, ale jak widac w sprzedazy nadal ich nie ma!
powiadasz ze aktywka tansza?
160zl pasywka
100-150zl kosztuj sam uniamp
a gdzie tu jeszcze filtry?
a kto ci zaprojektuje te filtry?
bo watpie zebys znalazl gotowy projekt tak rozbudowanej zwrotnicy ktora zapewni to co pasywne mx-140
no i nie widze sensu tutaj stosowania tego - pasywka daje wszystko co potrzeba bez zadnych wad w tej klasie sprzetu
Skomentuj
-
Uniampa widziałem na forum ktoś sprzedawał za 70PLN komplet. Z reszta to nie musi być Uni :)
W APS'ach siedzą końcówki na TDA7294 na tweeterze, tylko dół jest zasilany z czegoś mocniejszego.
Projekt uniwersalnej zwrotnicy aktywnej wrzucał niedawno @tomq88. Jej koszt to ok. 30PLN na stronę. Stosując PR'ki zamiast rezystorów powinno mi się udać dopasować ją do tych kolumn?
Na stolarce się nie znam, ale podejrzewam, że poradzę sobie ze sklejeniem wyciętych na CNC formatek. Gorzej będzie później ze szlifowaniem tego - kobieta mnie wyprowadzi z domu
Z lakierowaniem mniejszy problem: pomaluję czarnym matem i będzie ładnie :)
Nie myślał bym o DIY w tym zakresie, ale jestem zawiedziony stosunkiem cena/jakość dostępnych na rynku kolumn. Słuchałem ostatnio JBL Studio 580 i się załamałem...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz postaW APS'ach siedzą końcówki na TDA7294 na tweeterze, tylko dół jest zasilany z czegoś mocniejszego
doswiadczonej osobie bym powiedzial - pobaw sie i porownaj
poczatkujacemu jednak polecam gotowa pasywke
Skomentuj
-
W APS'ach siedzą końcówki na TDA7294 na tweeterze, tylko dół jest zasilany z czegoś mocniejszego.
Projekt uniwersalnej zwrotnicy aktywnej wrzucał niedawno @tomq88. Jej koszt to ok. 30PLN na stronę. Stosując PR'ki zamiast rezystorów powinno mi się udać dopasować ją do tych kolumn?
Dodam, że zwrotnica pasywna to polutować kilka elementów i zapomniec o sprawie, a aktywna wymaga więcej przemyślenia - zabezpieczyć tweeter, poprowadzić dobrze przewody, etc, etc.
Nie myślał bym o DIY w tym zakresie, ale jestem zawiedziony stosunkiem cena/jakość dostępnych na rynku kolumn. Słuchałem ostatnio JBL Studio 580 i się załamałem...
poczatkujacemu jednak polecam gotowa pasywke
Żeby nie było, że całkiem zniechecam - nie mówię, że to bez sensu i że się nie opłaci, ale że jest trudne. Jak masz w sobie dużo uporu i traktujesz to jako hobby/chęć zdobycia doswiadczenia to mozesz robic. A jesli zainteresowałes się DIY, bo chcesz miec tanie i dobre kolumny to lepiej zrób pasywkę wg projektu.
Skomentuj
-
DAC'a składałem rok :) Cierpliwości i uporu mi nie brakuje w żadnej dziedzinie życia.
Mikrofon pomiarowy... http://www.loudspeakershop.eu/wkladk...61a-p-491.html takie coś, bo rozumiem, że zwykły http://www.sennheiserusa.com/Dynamic..._evo800_004513 się nie nadaje (taki w domu mam).
Temat o karcie do pomiarów już przeczytałem, wnioski wyciągnąłem.
Jeśli mam być szczery, to najbardziej się boję stolarki :) Rozumiem, że obudowa będzie wyglądać tak samo dla obydwu możliwych wersji? Jeśli tak, to od tego zacznę. :)
---------- Post dodany o 00:39 ---------- Poprzedni post o 00:05 ----------
Aha: W wymiarach TL'ki z pdfa jest błąd. Spód powinien mieć 304x174 a jest 210x322. Nie ma też podanego tyłu. Jeśli dobrze policzyłem, powinien mieć 210x1025.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postado STXow tanie elementy a do seasa drozsze?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bitbober Zobacz postaA powinno być odwrotnie ?
a nawet do seasa dalbym jeszcze tansze bo wg mnie zwrotnica jest skopana :p
Skomentuj
Skomentuj