Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

radecky, Czy w tak duzej obudowie basrefleks, awx odtwarzaja slyszalne pasmo 30hz?

Skomentuj

czy wy przypadkiem poprawiacie zwrotkę missiomora, który pracował nad nią kilka miesięcy
      Niby dlaczego nie? ludzie przerabiają zwrotnice w markowych kolumnach a my w stxie nie możemy ?
      Każdy kto robi zwrotki robi je na swój sposób, ja np nie dopuszczam takiego układu na kopółce jak ta cewka z wpiętymi rownolegle kondem i rezystorem bo to zamula brzmienie kopółki mimo że można tym ladnie wygładzić charkę.

Dolphhin skoro za bardzo sie drze, to wystarczy wywalić i tak ten uklad i zastosować większy Lpad. Gdybym miał dostep i czas do tych kolumn, zrobiłbym sobie pomiary tego i ułożył zwrotkę według siebie żebyście mogli sobie porównać. Nie zakładam że będzie lepiej , gdyż nawet nie słyszałem tych zestawów! to co piszę to kwestia mojego doświadczenia na innych głośnikach z takim układem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
        Dolphhin skoro za bardzo sie drze, to wystarczy wywalić i tak ten uklad i zastosować większy Lpad.
        Oczywiście, że można. Jakbym miał zestawik pomiarowy pewnie bym to sprawdził :wink:

Skomentuj

To akurat możesz na słuch , ja każdego L-Pada dobieram na słuch oczywiście sprawdzam na pomiarze o ile obniża efektywnosc. Szkoda że nie mam pomiaru tej kopóły to bym Ci powiedział jakiego L-Pada możesz dać.

Skomentuj

Rfck najpierw to ja zrobię 2,5 drogi :wink:

Skomentuj

Na zdjęciu numer 4 widać płytkę zwrotki (przez BR), czy nie jest ona za blisko wlotu? Chyba że BR będzie skracany :wink:

Skomentuj

Pogromca mitow, akurat strojenie wyszło na jakies 42hz i jest git.Krystian Markow, faktycznie widac zwrotke przez bassrefleks ale jest jakies 3 cm odstepu miedzy zwrotka a basrefleksem, tymbardziej ze tunel wyprofilowałem.

Skomentuj

Już podwyższyli cenę AWX, dużo reklamy w necie i taki finał :lol:

Skomentuj

Tak na marginesie: GDN 18 AKX jest lepszy (brzmieniowo) od 18 AWX?

Skomentuj

mbar, nigdy w życiu
                      moze tak nie słyszałem ale 18 AWX jest supeer i potrafi.
                      nie słyszałem 18AKX Moim zdaniem AWX duzo potrafi za każdym dniem sie wygrzewa i pokazuje do czego jest stworzony. :mrgreen:

Skomentuj

benek161, nie tylko awx-ow spojz na ceny innych glosnikow

Skomentuj

Postanowiłem zaryzykować i zakupić parkę GDN AWX (najwyżej jak mi się nie spodobają to sprzedam :mrgreen: ). Mam ochotę porównać je z Tonsilem 13/50/9 (którego mam) i wtedy zadecyduję czy zrobię porządną konstrukcję z STX i seasem czy Tonsilem i seasem lub morelem (głośniki odbieram za tydzień :mrgreen: )

Skomentuj

Mogę trochę ci pomóc dlatego, że robiłem konstrukcję taką jak arkadyo. Czyli seas + gdn 13/50/9 i zdecydowałem się jednak na awx bo gra to lepiej. Ten midwoofer tonsila mi trochę nie odpowiadał bo gra trochę twardo. Dlatego sprzedałem je i zrobiłem kolumny na awx bo on potrafi zagrać miękko.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987
                              Mogę trochę ci pomóc dlatego, że robiłem konstrukcję taką jak arkadyo. Czyli seas + gdn 13/50/9 i zdecydowałem się jednak na awx bo gra to lepiej. Ten midwoofer tonsila mi trochę nie odpowiadał bo gra trochę twardo. Dlatego sprzedałem je i zrobiłem kolumny na awx bo on potrafi zagrać miękko.
                              Dzięki, jadę w ten piątek do STX i kupuje je. Byłem właśnie bardzo ciekaw bezpośredniego porównania. Szczerze powiedziawszy tonsil bardzo mi odpowiada, jest dobrym głośnikiem. A może nie słyszałem nic lepszego?... :mrgreen:

Skomentuj

Cóż, głośniki miały być na dziś ale okazało sie że nie ma (dobrze że zadzwoniłem bo bym narobił kilometrów na darmo). Mają podobnież za tydzień-dwa być... :neutral:

Skomentuj

dolphin123, rusza się coś w Twoim temacie?

Skomentuj

Ja mam takie pytanko. bo od jakiegoś czasu chcę kupić AWXy, ale nie są one dostępne w sklepie stx. Ja rozumiem tydzień-dwa, ale tu już z dobry miesiąc nie ma ich w ofercie. Czy będą? kiedy? jeśli ktoś wie to proszę o info. Bo jak dalej nie będzie wiadomo to chyba trzeba będzie się zainteresować innymi przetwornikami

Skomentuj

kremien, oni tydzień czasu produkują ten sam głośnik i do puki nie nadejdzie tydzień awx-ów to ich nie będzie.
                                      Proponuję ci napisać e-maila do stx-a z zapytaniem.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Napisz do nich maila z zapytaniem - pewnie z lekkim opóźnieniem ale na pewno odpowiedzą. Z tego co wiem to chyba nie sprzedali go na wyłączność nikomu więc pewnie kiedyś będzie u nich dostępny.

A tak jeszcze ze swojej strony to polecam zaczekać bo to naprawdę dobry głośnik - zwłaszcza w takiej cenie (choć ostatnio podnieśli ceny to i tak warto). Z jednej strony całkiem dobrze gra średnicą, w rezonans wpada dopiero przy 5kHz więc można go ciąć nawet przy tych ~ 2-3kHz a do tego w odpowiedniej aplikacji schodzi bardzo nisko. W TL'ce udało mi się z niego wyciągnąć ~35 Hz praktycznie bez spadku efektywności.

Nie na temat...
                                        PS: zaznaczam, że nikt minie płaci za tą opinię :P

Skomentuj

AWX GDN 8Ω będzie dopiero od środy 20.10.2010. Też czekam w kolejce na niego, od właściciela dostałem taką informację

Skomentuj

Czaruję...
                                          X