Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
    Bez urazy ale nie wygląda to ciekawie.
    Oczywiście dla mnie każdy ma inny gust, ja bym widział aby dolny moduł był troszkę szerszy.
    Niestety przy tym rozmiarze glosnika, nie wygladaloby najlepiej. Druga sprawa, ze musialem zachowac szerokosc przedniej scianki z FX300 chcac zastosowac firmowa zwrotnice. Wszystkie elementy frontu, ktore tu sa byly uzgadniane z projektantem zestawu, wiec jest tak a nie inaczej:) Jedyna zmiana, ktora ma pewny wplyw a nie uwzglednilem, jest centralne umiejscowienie wysokotonowca.

Skomentuj

jeszcze szczelina między modułami tworzy ci dyfrakcje :) i ścięcia przy wysoktonówce
      Last edited by scythe1123; 09.04.2011, 16:25.

Skomentuj

i głośniki oddalone bardziej od siebie
        i różne strojenie obu nisko-średnich
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ble ble ble... :) Jak już pisałem. Zanim projekt powstał, był konsultowany.
          Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          i głośniki oddalone bardziej od siebie
          i różne strojenie obu nisko-średnich
          Yoshi w którymś z wątków napisał ciekawe zdanie nt oddalenia od siebie głośników przy niższych częstotliwościach. To co tu zrobiłem jest akceptowalne w dużym stopniu. Strojenie jak i litraż jest ten sam, różnica tylko w zastosowanych br`ach...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            litraż jest ten sam
            środkowego awx-a tez? :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dolny i górny moduł ma ten sam litraż z uwzględnieniem zajmowanych powierzchni br:)

Skomentuj

no to jeśli oba grają w tym samym litrażu to ok
                jakieś plany co do forniru?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jabłoń indyjska albo kamelia. Kwestia tylko czy ktoś będzie chciał jabłoń ode mnie czy nie:) Kamelia mi bardziej spasuje do mebli po prostu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    ma ten sam litraż z uwzględnieniem zajmowanych powierzchni br
                    Chyba objętości

Skomentuj

Pierwsze odsłuchy AWXa w TLce.
                      http://stx.pl/t-stx-4-1-250-6-f-a-sc-x.html
                      http://stx.pl/gdn-18-140-8-awx.html
                      TL by dabyl. Reszta info w krótce jak wygrzeję swoje gdny..

Skomentuj

jak tam ceramik zgrywa sie splem a awxem?
                        Daje rade?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zgrywa się SPLem, a zaryzykowałbym nawet stwierdzenie,że niektórzy jeszcze minimalnie by go przyciszyli. Dość jasno i lekko to gra, z dość wyraźnym zaakcentowaniem metalowych elementów intrumentów. Ceramik nie dodaje nic od siebie jak już wcześniej stwierdzono, ale bardzo fajnie to brzmi. Czysto i przejrzyście. Niskie rejestry opiszę później, jak wygrzeją mi się gdny (dabyl testował na swoich,a moje (kuzyna) leżały na półce).

Skomentuj

Witam,
                            dobrnąłem do 37 strony tematu i nie mam już siły na więcej :)
                            Robię właśnie paczki do tych kolumn i zmartwiła mnie jedna rzecz... na stronie STX'a nie ma już tych głośników.
                            Miałem zamiar zakupić je pod koniec wakacji ale obawiam się, że mogę ich nie dostać.
                            Czy w takiej ewentualności podpasuje mi jakiś inny głośnik jeśli zajdzie taka konieczność?
                            Na razie zrobię paczki bez frezowania otworów na głośniki i bez zwrotek.

Prosiłbym też o poradę gdzie dać wzmocnienia i jaki litraż dla każdego z GDN'ów.
                            Front robię z płyt wiórowych 2x18mm a reszta z 18mm.
                            Proszę o to ponieważ nie znam głębokości kolumn, założyłem 30cm a szerokość 21cm jak w projekcie.
                            Wysokość dolnej części pasuje mi 80cm, ponieważ wtedy będę miał wysokotonowe na wysokości uszu.

Pozdrawiam,
                            Dawid

Skomentuj

Jak nie masz jeszcze glosnikow to nie zabieraj sie za litraz i projekt obudowy. Jak bedziesz pewny ze beda to AWXy, to mozesz smialo kolumny zrobic i glosniki wstawic jak beda dostepne. (Z tego co sie orientuje jest urlop w stx`ie do polowy lipca..)

Skomentuj

Jeżeli jest nadzieja, że pojawią się w stx'ie to w takim razie zrobię otwory i frezy pod te głośniki.
                                A co do litrażu i długości br to byłbym wdzięczny za pomoc.
                                Wyczytałem, że litraż obu skrzynek ma być jednakowy i tyle wiem.

Skomentuj

Robisz MX-140 czy FX-200...?
                                  Wzoruj się na tych konstrukcjach ze strony. http://www.stx.pl/category/diy-schematy-diy
                                  Zawsze możesz napisać do stxa, aby Ci doliczyli tunel br do konstrukcji jaką tworzysz.

Skomentuj

Robię coś na wzór FX-200 (300?) z dwoma GDN'ami tyle, że w tych obudowach dzielonych Twojego projektu.
                                    Z tego co wyczytałem w tym temacie obudowa dla każdego GDN'a to 20l?
                                    Górna część kolumny wychodzi mi dokładnie 22l - port br - wzmocnienie.
                                    Na dole będę musiał dać sporo wzmocnień, ponieważ wyszło mi ~40l.

Czy muszę jeszcze o czymś wiedzieć na tym etapie?
                                    Coś źle założyłem?
                                    Pierwszy raz się biorę za budowę kolumn i chciałbym być zadowolony z efektów.
                                    Mam zamiar to napędzać Uniampem, który już działa.

Skomentuj

Daj po 19litrów dla gdna. Dolną część przecież możesz ograniczyć przegrodą do odpowiedniego litrażu.. Wzoruj się na firmowej konstrukcji, to nie powinno być większych problemów.

Skomentuj

Przegrodę już miałem dociętą w momencie kiedy pisałem post jednak wzmocnienia myślę, że nie zaszkodzą.
                                        Tylko jeszcze nie wiem jak z otworami na br.
                                        Robić takiej średnicy jak Twoje czy mogę zrobić jednakowe czyli 2x takie jak na górze?
                                        Jakie wymiary br zastosowałeś?

---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post o 14:31 ----------

Płyty niestety starczyło mi tylko na 38cm wysokości dla górnej części kolumny co da mi 20,6l tylko niestety nie zmieści mi się br na frontowej ściance. Czy w tym wypadku będzie to problem jeśli dam go z tyłu? Wyczytałem, że umiejscowienie br z zachowaniem pewnych zasad jak odległość od tylnej ścianki nie ma znaczenia ale wolę się upewnić.

Skomentuj

Kwestia tego jak będziesz miał daleko od ściany ustawione kolumny...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X