dolphin123 z STX-a :mrgreen:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
AWX Series by STX
Collapse
X
-
Zamieszczone przez lklukasztylko nie będzie go do sprzedaży w Polsce
Skomentuj
-
a jak z czystością i neutralnością dźwięku? Przyglądałem się tym przetwornikom i przykuły moją uwagę ze względu na w miarę płaskie i łagodne wykresy jak ta tą cenę. Zajmuje się produkcją podkładów muzycznych oraz realizacją (mix & mastering) i posiadam odsłuchy KRK RP5G2, z tym, że przestały już mi wystarczać, ze względu na małą membranę (nie wystarcza mi już efektywność, "chwytliwość" dźwięku no i zejście). Jako, że przeprowadzam się na większą powierzchnię, to myślałem o zażegnaniu monitorów bliskiego pola i myślałem o wskrzeszeniu czegoś właśnie na tych STX'ach. I tutaj nasuwa się moje pytanie, czy w konstrukcji 3 drożnej te głośniki zagrają wystarczająco czysto, neutralnie (czyli charakterystyka jak najbardziej płaska, bez specjalnych podbić, odbić) i dynamicznie (wyrosłem już z ciężkiego i mulącego basu, teraz cenie sobie szybki i niski bas)? Pozdrawiam
P.S. trochę się rozpisałem, ale po co miałem nowy temat tworzyć :P
Skomentuj
-
Świetnie to wygląda, sam chętnie bym się zabrał za 2,5 drogi oraz monitory.
dolphin123 wybacz mi możne niedyskretne pytanie. Jak jest nie na miejscu to z góry przepraszam. Skąd bierzesz kasę na to wszystko?? Na sama wersje awx wydałeś grupo ponad 1000zł i to jeszcze na tym nie koniec?? Z tego co widziałem posiadasz już bardzo dużo kolumn diy po co następne? No chyba ze na zamówienie:)
Skomentuj
-
siwy546 co z tego że kupiłem głośniki jak teraz robię wyprzedaż żeby zakupić dechy :razz: Monitory 2drożne będą w rodzinie, więc kasa się zwróciła i trochę dołożyłem :wink:
Marian nie jest tak jak piszesz, bo dodatkowa 18tka ma wspomóc zestaw w dolnym rejestrze, po to buduje się 2,5drogi. Już pisałem, że mam pokój ponad 20m^2 i jak wstawie tem zestaw 2,5drożny, niczego nie będzie mi na dzień dzisiejszy brakowało :wink: Jedna 18tka dawała nawet radę, ale czasem był mały niedosyt z racji pomieszczenia.
Do tego przy 8ohmach wzmacniacz mniej się grzeje, bo teoretycznie potrzebuje mniejszego prądu a wyższe napięcie. Uniamp w zupełności starczy mi do tego zestawu przy poziomach głośności jakie stosuje przy odsłuchu i mam nadzieję, że będzie miał kontrolę nad AWXami. :wink:
smerfetek13 myślę, że zastosuje litraż taki jak w monitorach dla jednego głośnika. Czyli dla całości po 39litrów na kolumnę.
Skomentuj
-
dolphin123, - wydaje mi się , że dla głośników 15 ohm, lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie konstrukcji 2 drożnej. Sądzę tak na podstawie znanych mi konstrukcji- możliwe że się mylę. Ciekawe co na to by powiedział Irek.
Czy mierzyłeś parametry GDN 18-140-8-AWX po krótkim , a później po dłuższym okresie użytkowania. Pytam się dlatego, ponieważ moje 18AKX-y po miesiącu miały parametry T-s bardzo różniące się od katalogowych. Będę niedługo ponownie robił pomiary, więc sprawdzę co się zmieniło.
Skomentuj
Skomentuj