Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dolphin123 z STX-a :mrgreen:

Skomentuj

Szkoda że fullrange nie ma stożka zamiast trąbki, no ale myśle, że też się nim zajmę :) Ciekawe tylko ile będzie kosztować..

Skomentuj

dolphin123, tylko nie będzie go do sprzedaży w Polsce. A poza tym lepiej gra ta wersja bez trąbki. Mówię na razie o próbnej wersji.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
          tylko nie będzie go do sprzedaży w Polsce
          A co to, polscy odbiorcy inni (gorsi)? Dziwna polityka firmy. Nadmienię tylko, że np Tonsil też tak działał, że na "zagranicę" produkował inne wersje głośników (uchodzące za lepsze ale może to była tylko taka autosugestia osób, którym było dane ich posłuchać, nie wiem) i wiadomo jak skończył...

Skomentuj

a jak z czystością i neutralnością dźwięku? Przyglądałem się tym przetwornikom i przykuły moją uwagę ze względu na w miarę płaskie i łagodne wykresy jak ta tą cenę. Zajmuje się produkcją podkładów muzycznych oraz realizacją (mix & mastering) i posiadam odsłuchy KRK RP5G2, z tym, że przestały już mi wystarczać, ze względu na małą membranę (nie wystarcza mi już efektywność, "chwytliwość" dźwięku no i zejście). Jako, że przeprowadzam się na większą powierzchnię, to myślałem o zażegnaniu monitorów bliskiego pola i myślałem o wskrzeszeniu czegoś właśnie na tych STX'ach. I tutaj nasuwa się moje pytanie, czy w konstrukcji 3 drożnej te głośniki zagrają wystarczająco czysto, neutralnie (czyli charakterystyka jak najbardziej płaska, bez specjalnych podbić, odbić) i dynamicznie (wyrosłem już z ciężkiego i mulącego basu, teraz cenie sobie szybki i niski bas)? Pozdrawiam
            P.S. trochę się rozpisałem, ale po co miałem nowy temat tworzyć :P

Skomentuj

Cris jeśli czegoś szukasz załóż nowy temat. Bo Tu jest temat o 2 i 2,5 drogach. Także na temat 3dróg na razie nie można powiedzieć a jeśli takowych szukasz to na pewno Ci doradzimy :wink:

Skomentuj

ok, puki co chciałem tylko się dowiedzieć jak autor ocenia te głośniki pod względem brzmienia, bo nie mogłem takowej opinii znaleźć :) pozdrawiam

Skomentuj

Przyszły głośniki do 2,5drogi :smile: Jak w przypadku monitorów, porządnie zapakowane i wykonanie porządne.

Skomentuj

dolphin123 a nie wiesz na kiedy szykują zwrotkę??

Skomentuj

miała być gotowa w sobotę, także myślę, że opóźnienie wynika z wprowadzeniem jej na stronę.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                        Przyszły głośniki do 2,5drogi
                        8 czy 16 ohmowe?

Skomentuj

marian chyba jest to jasne ze 15 ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                            8 czy 16 ohmowe?
                            15

Skomentuj

Nie rozumiem po co wam kolumny 8 ohmowe z dwoma basami (co daje podwojenie mocy,a co za tym idzie potrzebny będzie mocniejszy wzmacniacz) skoro można mieć 4 ohmowe bo jest taka możliwość...

Skomentuj

Świetnie to wygląda, sam chętnie bym się zabrał za 2,5 drogi oraz monitory.

dolphin123 wybacz mi możne niedyskretne pytanie. Jak jest nie na miejscu to z góry przepraszam. Skąd bierzesz kasę na to wszystko?? Na sama wersje awx wydałeś grupo ponad 1000zł i to jeszcze na tym nie koniec?? Z tego co widziałem posiadasz już bardzo dużo kolumn diy po co następne? No chyba ze na zamówienie:)

Skomentuj

dolphin123 w jaka bude bedziesz aplikował 2,5drogi..?

Skomentuj

siwy546 co z tego że kupiłem głośniki jak teraz robię wyprzedaż żeby zakupić dechy :razz: Monitory 2drożne będą w rodzinie, więc kasa się zwróciła i trochę dołożyłem :wink:

Marian nie jest tak jak piszesz, bo dodatkowa 18tka ma wspomóc zestaw w dolnym rejestrze, po to buduje się 2,5drogi. Już pisałem, że mam pokój ponad 20m^2 i jak wstawie tem zestaw 2,5drożny, niczego nie będzie mi na dzień dzisiejszy brakowało :wink: Jedna 18tka dawała nawet radę, ale czasem był mały niedosyt z racji pomieszczenia.
                                    Do tego przy 8ohmach wzmacniacz mniej się grzeje, bo teoretycznie potrzebuje mniejszego prądu a wyższe napięcie. Uniamp w zupełności starczy mi do tego zestawu przy poziomach głośności jakie stosuje przy odsłuchu i mam nadzieję, że będzie miał kontrolę nad AWXami. :wink:

smerfetek13 myślę, że zastosuje litraż taki jak w monitorach dla jednego głośnika. Czyli dla całości po 39litrów na kolumnę.

Skomentuj

dolphin123, - wydaje mi się , że dla głośników 15 ohm, lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie konstrukcji 2 drożnej. Sądzę tak na podstawie znanych mi konstrukcji- możliwe że się mylę. Ciekawe co na to by powiedział Irek.
                                      Czy mierzyłeś parametry GDN 18-140-8-AWX po krótkim , a później po dłuższym okresie użytkowania. Pytam się dlatego, ponieważ moje 18AKX-y po miesiącu miały parametry T-s bardzo różniące się od katalogowych. Będę niedługo ponownie robił pomiary, więc sprawdzę co się zmieniło.

Skomentuj

http://www.stx.pl/fx-300.html

Chyba trzeba zamówić zwrotkę.. :wink:

Skomentuj

Qrcze Ciekawe te AWX, zastanawiam sie nad nimi :) Ciekawe z czym mozna by bylo je porownac wzgledem jakosci ???

Skomentuj

Czaruję...