Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123
    a ja myślę, że nie :wink: po lakierowaniu całkiem inaczej to wygląda niż przedstawione tutaj zdjęcia.
    Poniżej najlepszy przykład:
    <foto>
    O :smile: no chyba ze tak... co to za lak ?

Skomentuj

nie wiem, zdjecie zaczerpnięte z as. Widać, że świeżo lakierowane musiało być :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
        nie wiem, zdjecie zaczerpnięte z as. Widać, że świeżo lakierowane musiało być :wink:
        wiesz to jest naturalny fornir wiedz trudno o taki sam kolor

ale dużo zależy od lakieru

lepsza fotka

Skomentuj

Panowie, czy ktos rozpatrywal uklad D'appolito z zastosowaniem AWX? Zastanawiam sie jakby to brzmialo, czy w STX budowano takie prototypy?

Skomentuj

dolphin123 jedno pytanie odnośnie frezów pod głośniki.. wymiary ich to te które są u Ciebie w szkicu?? czy te które podaje stx.. pytam bo różnica 2 mm to nie tak mało a jestem na etapie wykonania frezów. więc wole zapytać

Skomentuj

ruperto83 musiałem się pomylić :wink: Zrób tak jak podaje STX na stronie

Skomentuj

Pogromca mitow, do D'appolito trzeba by chyba było robić nową zwrotnicę

ja bym chętniej zrobił inna zwrotnice niż STX, nie podoba mi się ta ilość elementów :|

czekam aż dolphin skończy 2.5way i posłuchamy ale na monitorach trochę dziwnie brzmiało i właśnie podejrzewam, że to za sprawą zwrotnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                  ja bym chętniej zrobił inna zwrotnice niż STX, nie podoba mi się ta ilość elementów :|
                  ble ble ble... Gdyby każda zwrotka wyglądałaby tak jak myślisz to po co pomiary ?

Skomentuj

ja bym chętniej zrobił inna zwrotnice niż STX, nie podoba mi się ta ilość elementów
                    A myslisz, ze kazda zwrotnica powinna sie skladac tylko z filtrow pierwszego rzedu ? To sa zwykle bzdury audiofilskie. Akurat w tym projekcie znajduje sie tylko jeden filtr RLC + filtry 3 rzedu. Moznaby sie pokusic o zrobienie filtrow 2 rzedu LR4, ewentualnie 3 rzad LR4 . Ale nie ma tez nigdzie pomiarow THD, stad nawet nie wiadomo, jaki wybrac podzial. Dodatkowo jakby nie patrzec, charakterystyki samych glosnikow tez nie sa idealne....... Stad nie sadze, zeby komus sie chcialo robic pod ten zestaw inna zwrotnice, bo aktualna jest zrobiona dobrze ( choc jeszcze nie sluchalem jej )

Skomentuj

Charakterystyka glosnikow AWX pozwala na zastosowanie prostszego filtrowania, jednak pod warunkiem, ze bedzie pochyla scianka. Przy takim zabiegu RLC jest niepotrzebny.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                        bo aktualna jest zrobiona dobrze ( choc jeszcze nie sluchalem jej )
                        Jak tylko je zrobie to zapraszam do siebie.

Scythe123 myślę, że wielu z nas chciałoby mieć takie doświadczenie i wiedzę na temat zestawów głośnikowych jak misiomor...

Skomentuj

dolphin123, charakterystyka jest strasznie wyprostowana, co nie zawsze na dobre wychodzi

To jeżeli ta zwrotka jest dobra to jest coś nie tak z głośnikami :| , albo to wina twojego sprzętu audio choć na wlmach tego nie zauważyłem no ale grały z telewizora... O_o

Ja ci to powiedziałem tego samego dnia u ciebie, że te stereo jest dziwne i czegoś brakuje...

może to już kwestia mojego gustu

Skomentuj

scythe1123, dolphin123, czyli mówicie że 2drogi wcale nie są tak dopracowane jak o nich się mówi? a szkoda bo w przyszłym miesiącu chciałem brać się za podłogówki na AWXach :cry:

Skomentuj

scythe1123 widocznie pora przestac sluchac arnow 116, skladac GC i kolumny na tonsilach i zaczac zbierac na cos co Cie bedzie satysfakcjonowalo. Przede wszystkim odpusc sobie w koncu format mp3, bo to one nie mają przestrzeni i tego czegoś czego Ci ciągle brakuje. - nawet w Twoich tonsilach co ostatnio czytam, a byłeś tak nimi oczarowany.
                              WLMy to klasa albo dwie niżej od AWXów pod każdym względem- detaliczności, przestrzeni, melodyjności i ogólnego przekazu. Jarały Cię bo były zestrojone dość wysoko i przez to grały bardziej kick basem. Posłuchałbyś dłużej to doszedłbyś do wniosku, że jednak za często potrafią sobie buczeć...

1grzecho ja nie powiedzialem ze projekt nie jest dopracowany. Dla mnie wrecz przeciwnie. Sluchalem tego wszystkiego bez prawidlowej zwrotki, w roznych konfiguracjach, ale dopiero docelowa zwrotka dala to czego oczekiwalem po tych glosnikach. Zdecydowałem się na 2,5 drogi (scythe słuchał 2dróg), bo brakuje mi u mnie w pomieszczeniu niskich rejestrów. Jakby mi nie pasowały te głośniki nie pchałbym się z nimi dalej.

Swoją drogą scythe jestem dalej ciekaw porównania AWX z Twoim wyczynem, bo cały czas najwięcej wiesz o moich AWXach.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                                filtrow 2 rzedu LR4, ewentualnie 3 rzad LR4
                                Nie ma czegoś takiego. LR4 to filtr LR 4-go rzędu, to, co miałeś pewnie na myśli, to LR2 i LR3, ale filtr LR3 w ogóle nie istnieje .

Skomentuj

1grzecho, niepowiedziane czy niedopracowane, wielu ludziom się podoba dźwięk czysty sporo basu ale mi nie pasowała sterylność w dźwięku i jak wcześniej wspomniałem stereofonia (może jedno wiąże się z drugim) wiele ludzi zadowolonych jest, kwestia tego czy ci będzie się podobać

dolphin123,
                                  po 1 arny i GC były tworzone głównie w celach treningowych, by zdobyć doświadczenie
                                  po 2 nigdzie nie napisałem że WLMy są lepsze niż AWX, w nich po prostu nie występował ten dziwny efekt który mi przeszkadzał
                                  po 3 mogę się z Tobą założyć, że nie tak łatwo będzie ci rozróżnić mp3 od FLAC'a mowa o dobrze prze konwertowanym mp3 320kbit

Co do moich Tonsili, słuchałem ich w satelitach jak i frontach i mi się podobały

dostałem sztuki które nie trzymają parametrów, wymienię zobaczymy co będzie

porównywanie do AWX pod względem basu nie ma większego sensu bo na pewno AWX ma więcej basu ale ciekawi mnie jak na średnicy będzie to grało

dolphin123, każdy post traktujesz jak atak na swoją osobę
                                  co do zwrotnicy to były moje przypuszczenia, skoro zwrotnica jest super to już taki charakter brzmienia jest AWX
                                  bo cały czas najwięcej wiesz o moich AWXach
                                  cały czas piszę o moich odczuciach to mi się nie podobało więc piszę
                                  skoro wg was zwrotnica jest genialna to w takim razie taki jest charakter brzmienia tych głośników

jak już się pojawia inna opinia niż pochlebna to od razu jest atak zamiast normalniej konwersacji czyli wychodzi na to, że można tylko brawo bić nic więcej

Skomentuj

Nie ma czegoś takiego. LR4 to filtr LR 4-go rzędu, to, co miałeś pewnie na myśli, to LR2 i LR3, ale filtr LR3 w ogóle nie istnieje
                                    Ja sie nie pomylilem :) . Jest takie cos jak filtr elektryczny oraz filtr akustyczny. Tutaj na tym forum nie uzywa sie takich okreslen, stad zapewne nie zrozumiales tego. A dokladnie chodzi o to, zeby za pomoca filtrow 3 rzedu uzyskac akustycznie filtry 2 rzedu.

Skomentuj

dolphin123, każdy post traktujesz jak atak na swoją osobę
                                      co do zwrotnicy to były moje przypuszczenia, skoro zwrotnica jest super to już taki charakter brzmienia jest AWX
                                      Cały czas odnosisz się do strony technicznej, a pisałem Ci wiele razy i dalej nie rozumiesz, że zwrotnica jest wykonana prawidłowo.

Tobie nie pasują ok, więc napisz to w taki sposób, żeby nikt nie odbierał Cię jak kolega 1grzecho. Tylko o to chodzi.
                                      Skoro nie odpowiada Ci przestrzeń, to trzeba by zaprosić csbiczka z Seasem na górze :wink:

Skomentuj

a chętnie bym posłuchał z seasem na gorze

Skomentuj

po 3 mogę się z Tobą założyć, że nie tak łatwo będzie ci rozróżnić mp3 od FLAC'a mowa o dobrze prze konwertowanym mp3 320kbit
                                          a ja się z Tobą założę, że odróżnię, poza tym mp3 przy 320kb/s objętościowo jest już prawie jak flac, więc wg mnie nie ma sensu taka kompresja
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...