Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raffal81
    Qrcze Ciekawe te AWX, zastanawiam sie nad nimi :) Ciekawe z czym mozna by bylo je porownac wzgledem jakosci ???
    Np z Seasem ER18RNX .
    Tu masz co nieco o porównaniu obu tych głośników :
    http://audiohobby.pl/topic/1/4747/4

Skomentuj

A ten wysokotonowy AWX ??? juz ktos slyszal ?? czy oplaca sie dac cos innego ?? :))))

Skomentuj

raffal81 w stówce ciężko o dobrą wysokotonówkę. Jednak w tej cenie, pisałem to już nie raz, wychodzi na plus w porównaniu do DX25

Skomentuj

Nigdy nie przepadalem za STX, nigdy nic na tej firmie nie planowalem, ale widze ze powoli sie rozwijaja i chyba przekonam sie w takim razie na te AWX,y, nie wiem czy zaraz nawet nie zamowie )) mam w domu VISATONY 170sc+sc10n i powoli myslalem nad zmiana ale nie wiem czy zmiana ich na stx to sluszny wybor :)))

Ale po tym co wyczytalem niskiego awx porownuja z seasem, a wysoki widac ze tez daje rade ;] ciekawa propozycja patrzac na cena/jakosc :)

Skomentuj

Tylko jakby nie patrzeć robiąc monitorki na AWXach tauzenik pęka :) Dużo reszty z 1k się nie zostaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
              mam w domu VISATONY 170sc+sc10n i powoli myslalem nad zmiana ale nie wiem czy zmiana ich na stx to sluszny wybor :) ))
              przejście będzie bardzo odczuwalne, można się zadziwić... :wink:
              Zamieszczone przez mbar
              Tylko jakby nie patrzeć robiąc monitorki na AWXach tauzenik pęka :) Dużo reszty z 1k się nie zostaje.
              ale nie możesz brać pod uwagę stereotypu że tysiaka za stx i to nie gra... Jest wręcz przeciwnie. Porównania w wątku znajdziesz :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                Zamieszczone przez mbar
                ale nie możesz brać pod uwagę stereotypu że tysiaka za stx i to nie gra... Jest wręcz przeciwnie. Porównania w wątku znajdziesz :wink:
                Porównam to sobie sam, bo wydałem tego tysiaka :) czekam już tylko na obudowy. I lepiej, żeby grało :!: Bo inaczej jadę do tego Józefowa tupnąć nogą :)

Skomentuj

mbar zaprezentuj je jak poskłądasz do kupy :wink:

Skomentuj

No to poskładałem: paczki zrobił mi yxzabc z tego forum (dzięki!) i muszę powiedzieć, że wyszło mu super. Wiórówka + fornir + bejca + lakier. Wszystkie otwory przypasowały idealnie, poza troszeczkę (o 1 mm) za małym frezem pod GDNa. Oczywiście winę ponosi STX i przybliżone wymiary podane na ich stronie :/
                    Niestety dzięki temu, że frezy pod GDNy powiększałem przy pomocy wiertarki i scyzoryka, porysowałem sobie oczywiście fronty. Trudno, moja wina za bardzo mi się śpieszyło do posłuchania tych kolumn :)
                    Dwa pierwsze zdjęcia są moje, trzecie jest autorstwa yxzabc.

Jestem pozytywnie zaskoczony zejściem i jakością basu. GDN AWX są warte każdej złotówki, tyle mogę powiedzieć na 100%. Natomiast o GDWK jeszcze za dużo nie powiem, bo grają jak niewygrzane -- bardzo watowato. Za parę tygodni sprawa się wyjaśni :)

Skomentuj

mbar na ile stroiles i w jakim litrazu maz glosniki ? Co do porysowanych frontow: wykonaj sobie nowe, alebo zamow np lakierowane czarne i doloz je na wierzch

Skomentuj

Litraż i strojenie wg Twoich danych z tego wątku są przecież :)
                        Litrów jest ok. 20, ale bez odejmowania objętości BR, rura BR z stx-a, ale już tego modelu nie mają na stronie (były jeszcze, jak zamawiałem GDNy) "Tunel bass-Reflex 101x218" sam dawałeś mi do niego link :)

Skomentuj

no to super:) to wygrzej głośniki i czekamy na recenzje.

Skomentuj

mbar, jakoś inaczej te fotki wyszły, w realu kolor forniru jest żywszy, na fotkach wyszłedł taki jasny i blady:razz:
                            no i te frony :mrgreen:

Skomentuj

Pewnie dlatego, że robione z lampą na auto :)

Skomentuj

Ładnie Ci wyszły te kolumienki,fajny fornir i proporcje.Masz już gotowe podstawki pod nie czy będziesz robił ? Każdy ma swój gust ale nie podobają mi się "wizualnie" w nich 2 rzeczy a mianowicie : Kopułka przesunięta w bok psuje wygląd kolumn, oraz te terminale głośnikowe są "trochę przy gołe i za duże" . Wiem że te dwie rzeczy są ściśle związane ze zwrotnicą ale jakoś tak rażą mnie w oczy . :grin:

Skomentuj

bitbober, ale właśnie na takich terminalach sprzedawana jest gotowa zwrotnica do awx-ów u stx-a. Niestety nie należy ona do najmniejszych.
                                  A kopułka przesunięta jest tak też wg projektu oryginału.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                    bitbober, ale właśnie na takich terminalach sprzedawana jest gotowa zwrotnica do awx-ów u stx-a. Niestety nie należy ona do najmniejszych.
                                    A kopułka przesunięta jest tak też wg projektu oryginału.
                                    Przecież ja to wiem. Dlatego napisałem że te 2 rzeczy są związane ściśle ze zwrotnicą a nie jest to widzi mi się konstruktora. :grin:

Skomentuj

Panowie a ile ta kopułka jest przesunięta względem osi :?:

Skomentuj

około 2,5cm

Skomentuj

Odkąd tylko zacząłem słuchać tych monitorów i podziwiać ich całkiem fajny basik, zastanawiałem się, jak mocno jest skompensowany w zwrotnicy tzw. baffle diffraction step. W końcu nie wytrzymałem i zasymulowałem zwrotnicę w ltspice. Jeśli kogoś interesują wyniki, to proszę:

Pełna wersja: http://technoportal.pl/photo/mx140_1.png
                                          Obciążenie wybrałem jednak rezystancyjne, 8 Ohm, ale jakieś przybliżenie to jest. Z symulacji wychodzi kompensacja baffle na poziomie ok. 4,5 dB.
                                          Będę na nich ćwiczył pomiary niedługo, cały czas zapominam kupić baterii 9V :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X