Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
    fronty podwójne z 19 mm?
    2x22mm
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Dolphin123 to chyba najbardziej plodny diyowiec na forum, jedzie z koksem rowno :P
    Na bieżąco coś będę wrzucał, bo mam zamiar skończyć kilka pozycji z mojej listy:)
    Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    Spokojnie .... ja ruszam z projektem UNIAMP
    No u mnie trochę więcej jest do skończenia:)
    -uniamp
    -uterowanie
    -lampowiec
    -wzmak do suba
    -sub
    -tlka kuzyna
    -pc audio
    i w miedzy czasie pewnie cos jeszcze dojdzie...

Skomentuj

o czyms takim myslalem juz dawno...
      mialem zamiar przeniesc vify do monitora i zrobic suby w formie podstawek...
      ale ja o tym myslalem a ty to zrobiles

podobaja mi sie

---------- Post dodany o 00:08 ---------- Poprzedni post o 00:03 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      No u mnie trochę więcej jest do skończenia
      -uniamp
      -uterowanie
      -lampowiec
      -wzmak do suba
      -sub
      -tlka kuzyna
      -pc audio
      i w miedzy czasie pewnie cos jeszcze dojdzie...
      oj to moja lista jest 3-4x dluzsza :P
      ale z braku czasu, funduszy i warunkow troche dlugo mi to zejdzie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        oj to moja lista jest 3-4x dluzsza :P
        ale z braku czasu, funduszy i warunkow troche dlugo mi to zejdzie
        Podałem tylko elementy mojego toru audio nad którym aktualnie siedzę i są w nim ciągłe postępy...
        Moja lista też jest znacznie dłuższa... :)

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        o czyms takim myslalem juz dawno...
        mialem zamiar przeniesc vify do monitora i zrobic suby w formie podstawek...
        Ostatnio naszedł mnie pomysł zrobienia MX-140 z membraną bierną plus większe, aktywne doły, przykładowo na SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X (AWX 8") + MB, ale pochłonełoby to tyle kasy, że nie wiem czy jest sens... :) Zawsze aktywne doły chciałem mieć, ale nie mogę do końca się na nie zdecydować ze względu na koszty.

Skomentuj

Ostatnio naszedł mnie pomysł zrobienia MX-140 z membraną bierną
          z tego co mowil SW to roznica niewielka w porownaniu do b-r
          no ale zawsze wyglad lepszy

MX-140 z membraną bierną plus większe, aktywne doły, przykładowo na SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X (AWX 8") + MB, ale pochłonełoby to tyle kasy, że nie wiem czy jest sens... Zawsze aktywne doły chciałem mieć, ale nie mogę do końca się na nie zdecydować ze względu na koszty.
          mnie takie polaczenie interesuje ze wzgledu na mozliwosc odlaczenia suba na np wieczorne odsluchy...
          wzmacniacze mam, MDSy mam. ale jakos ze wzgledu na sasiadow za to sie nie biore... :P

Skomentuj

Nie na temat...
            Kiedyś robiłem kino domowe na SCX'ach z PJ'kami i centrala wykonałem z MB (posklejana z części do SCX'a kupionych u producenta i dostrajana plasteliną ). I faktycznie, "na ślepo" nie do odróżnienia. Przy głośniejszym słuchaniu MB na plus bo nie uświadczysz "piardków" w porównaniu z BR'em (z oczywistych powodów).

Skomentuj

dolphin123 a myślałeś o skosach na dole monitora i na początku basu ?? Tak, żeby dwie pary skosów tworzyły jedną całość i ciekawy efekt...

tak na oko dałbym trójkąty o bokach 3cm...

Obudowa wygląda fajnie. :thumbup:

Ostatnio naszedł mnie pomysł zrobienia MX-140 z membraną bierną
              Hmm.... a gdyby tylko w samym basie zamienić BR na MB ( reszta bez zmian ) .... ??
              Last edited by Zolwik; 04.04.2011, 09:58. Powód: dopełnienie

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                dolphin123 a myślałeś o skosach na dole monitora i na początku basu ?? Tak, żeby dwie pary skosów tworzyły jedną całość i ciekawy efekt...
                tak na oko dałbym trójkąty o bokach 3cm...
                Tak jak jest teraz najbardziej mi się podoba. Skosy na dole dałyby kształt trumny co do mnie nie przemawia.. Dół miał wyglądać masywniej i chyba tak jest

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                Hmm.... a gdyby tylko w samym basie zamienić BR na MB ( reszta bez zmian ) .... ??
                Wizualnie na pewno na plus, ale od strony technicznej nie wiem czy jest sens... Może Yoshi się wypowie w tej kwestii...?

Skomentuj

Skosy na dole dałyby kształt trumny co do mnie nie przemawia..
                  ale nie chodzilo o dol calosci tylko dol monitora i gore podstawki

Skomentuj

To już w ogóle wyglądałoby nieciekawie wg mnie :) Dzisiaj odpaliłem 2,5d AWX i się wygrzewają głównie dolne rejestry.

Skomentuj

Wizualnie na pewno na plus, ale od strony technicznej nie wiem czy jest sens...
                      Co prawda pewności nie mam ale technicznie chyba wszystko tip-top. Jak wcześniej wspominałem, robiłem kiedyś kolumnę z MB i miałem bezpośrednie porównanie z tym samym głośnikiem w BR i różnicy praktycznie nie było. Z tego co wiem to MB ma inne stromości zboczy niż BR - przy czym membrana opada szybciej na basie i teoretycznie powinna mieć go mniej. Ale sam BR i tak opada bardzo szybko (24dB/okt?) więc różnica się zaciera i w "luźnym odsłuchu" jest to nieodczuwalne.

No przyznaję, że koncepcja obudowy podoba mi się. I tych frezowań pomiędzy dolem a monitorem raczej bym nie robił - w tej chwili efekt jest taki, że segmenty wizualnie będą tworzyły jedną całość, przez co kolumna wyda się smuklejsza (nawet pomimo tej "dylatacji" - jest ona minimalna). Frezowanie wprowadziłoby mocną poziomą linię i dla oka wyszłaby "buła".

Nie na temat...
                      No chyba, że ktoś lubi buły ja akurat wolę smukłości. I powiem Wam, że większość ludzi woli smukłości, czy to stojące czy leżące, co np odzwierciedla się mocno w architekturze. Oczywiście nie jest to żelazna zasada i krępe bryły też występują w naszym otoczeniu ale większą skłonność ludzi do smukłych kształtów można uznać za pewną prawidłowość. Podobnie jak z symetrią, która również jest lepiej odbierana od asymetrii bo ta wprowadza "nutkę niepokoju". Zauważcie, że ludzkie ciało też jest smukłe (generalnie) i symetryczne (generalnie) i to pewnie po części z tego wynika).

Skomentuj

No to gramy. Uprzedzając- blacha na górze to nie audiofilski zapęd, tylko brak miejsca w pokoju.
                        Odsłucham kilka dni i opiszę jak to widzę, ale już widzę spore plusy tej konstrukcji.

Skomentuj

Czuje sie zaproszony

Skomentuj

No to czteropak i wbijaj :) Dobrze byłoby też, jakbyś wziął swojego daca...

Skomentuj

jakie planujesz wykonczenie?

Skomentuj

Ile one mają wysokości 120,130 :blink: ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Ile one mają wysokości 120,130
                                  Równiutki metr plus po 2 cm na nóżki/kolce :) Jesli sie nie mylę

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    Ile one mają wysokości 120,130 ?
                                    Górny moduł 40cm wysokości, dolny ma 60cm. Podstawka 2cm i do tego jakieś kolce krótkie dojdą w swoim czasie, także 108cm to będzie max:)

Skomentuj

A wyglądały mi na wyższe :rolleyes: . W takim razie wyszło to dość zgrabnie.

Skomentuj

Bez urazy ale nie wygląda to ciekawie.
                                        Oczywiście dla mnie każdy ma inny gust, ja bym widział aby dolny moduł był troszkę szerszy.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Biorąc rzecz bardziej globalnie niż własny gust, takie a nie inne kształty mają swoje uzasadnienie - o czym pisałem wcześniej. Choć fakt, własny gust najczęściej przesądza sprawę, co też nie jest pozbawione sensu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X