Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tylko że w oryginale tweeter ma 8om, a mój ma 4omy....

Skomentuj

Oczywiscie, dlatego nie kazalem ruszac tlumika.

Skomentuj

Zrobiłem jak radziłeś, wywaliłem pułapkę,tlumik zostawiłem, poprawiłem też błąd poprzedniego konstruktora(na odwrót dał kondy w torze wysokotonowym niż na stronie STXa najpierw dał 18uF a za cewką 5,6uF).Pojawiło się więcej średnicy(oczywiście na plus).
        Dzięki za poradę, na razie się muszę osłuchać z tą konfiguracją.
        Pozdrawiam

Skomentuj

:shock:
          No to niezle.
          Dobrze, ze sie nie spaliły.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez zboruch Zobacz posta
            Dzięki za poradę, na razie się muszę osłuchać z tą konfiguracją.
            Teraz odwroc polaryzacje glosnika wysokotonowego i opisz jak zmienil sie dzwiek.

Skomentuj

...zmienił się...średnica mniej natarczywa, scena o wiele szersza, dzwięk jakby od kolumn się oderwał i jakby trochę basu przybyło...to po pierwszych taktach....jeszcze mam pare płyt do posłuchania

Skomentuj

To po zmianie polaryzacji czy poprawieniu kondensatorow?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kondy wlutowałem jak należy(mój poprzednik na deseczce wstawił na odwrót),opisane zmiany nastąpiły po zmianie polaryzacji

Skomentuj

Doly zaczynaja byc skrecane. Wciaz nie mam pomyslu na filtry dla nich, bo aktywki drogie a pasywka musi jeszcze poczekac na pomiary troche..

Wysłane za pomocą Tapatalk.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                      Od paru miesięcy słucham klonów mx-140 i niestety muszę to potwierdzić. Nie ma rewelacji. Może po części odpowiada za to też zwrotnica do tego zestawu, na moje ucho kopułka jest po prostu za bardzo stłumiona.
                      Porównywałem te awx-y z Visaton DT94 i Seasem 27TFFC i AWX wypada blado. I tak, wiem, że DT94 mają nieco inne zastosowanie :)
                      Nie mam przyjemności ze słuchania kopułki AWX.
                      Muszę to "swoje zdanie" odszczekać :) Problem z moimi MX-140 jest taki, że stoją one wysoko na regale, stąd też problemy z wysokimi tonami. Kopułki nie są "na osi" uszu. Ostatnio posłuchałem ich sobie standardowo, na "podstawkach" (czyli na sofie ) i muszę powiedzieć, że nie mam większych zastrzeżeń. Owszem, są lepsze kopułki (np. wspomniane Seasy), ale AWX też nie są złe.

Skomentuj

ja swoje AWX sprzedałem - nie urzekly mnie, szczególnie srednie tony byly przecietne

Skomentuj

Tyle, że my piszemy tu o 8", więc nie na średnicę ma to być. 18tki miałem gdy robiłem kolumny kuzynowi (a właściwie dabyl), teraz mam 15tki i te zostaną u mnie na dłużej. Do tego wyżej wspomiane woofery z membranami biernymi.
                          Last edited by dolphin123; 10.12.2012, 11:41.

Skomentuj

Tak, tak wiem, nawiązałem do wcześniejszego postu. Przy okazji możesz napisać coś wiecej o takiej konfiguracji na basie. Wychodzi dość drogo, warto? Jak sprawują się w kick basie? I jak mocnego pieca wymagają?

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Nie wiem, wyjdzie w praniu.
                              Już wiem, że zrobię doły aktywnie - właśnie zamówiłem mini DSP.

Skomentuj

dolphin nie śledzę całego tematu, ale muszę powiedzieć, żeby 3 lata aplikować przetworniki? Zaraz ci zawieszenie się skruszy (jak w tonsilach)

Skomentuj

Nie śledzisz, więc nie doczytałeś, że to trzecia konstrukcja na AWXach i za każdym razem jest zupełnie inna... :)
                                  1. 18AWX w 20L br
                                  2. 18AWX w TL
                                  3. 15AWX w br + aktywne doły
                                  Aktywne doły chciałem zrobić od zawsze, ale dopiero teraz właściwie mam wszystko pod ten projekt. No i też nie wiem czy to wyjdzie tak jak chcę, bo dowiaduje się że mogę mieć problem z szumami w DSP jeśli regulacja głośności będzie przed procesorem dla dołów...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    mogę mieć problem z szumami w DSP jeśli regulacja głośności będzie przed procesorem dla dołów
                                    Problem z bardzo obciętą dynamiką (nie wykorzystasz tych wszystkich bitów w DSP). Co zresztą się sprowadza do zwiększonego poziomu szumów kwantyzacji, i zamiast 98 dB SNR (co będzie możliwe tylko przy pełnym wysterowaniu zestawu) będziesz miał np. 40 dB SNR przy cichym słuchaniu, albo i mniej...

Skomentuj

http://eryksc.blogspot.com/search?up...&max-results=7

http://eryksc.blogspot.com/2012/07/f...h-quality.html

Podesłał mi PM :) :)

Skomentuj

Fanie ceramik komponuje się z jasnym fornirem. Tylko chyba muszę Panu Erykowi przesłać ofertę na wkręty do głośników :)
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

w kolumnach Ketsus siedzi 15AWX :)
                                          http://3.bp.blogspot.com/-eHKroxgg2w.../s1600/rew.JPG

Skomentuj

Czaruję...
                                          X