Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

chlopaki, postanowione robie TLke na AXW i ceramiku - sesja na karku wiec trzeba miec cos do relaksu, a nic tak nie odpreza jak praca nad audio)

znalazlem schemat zwrotki, czy ktos moze potwierdzic czy to jest ta dopracowana i jakie sa wartosci elementow bo jakosc nie jest powalajaca...

AXW:
    L1= 1.350mH
    L2= 0.980mH
    C1= 8.200uF

ceramik:
    L1= 0.180mH
    C1= 6.800uF
    C2= 8.200uF

jakie grubosci drutów sa sugerowane?

dodatkowo, jaka grubosc ma front ceramika??
    Załączone pliki

Skomentuj

To ta niedopracowana zwrotka - ale szczerze mówiąc nie mogę nic więcej na jej temat powiedzieć, bo słuchałem na niej tylko kilka dni.

L2=0,89mH

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
        To ta niedopracowana zwrotka - ale szczerze mówiąc nie mogę nic więcej na jej temat powiedzieć, bo słuchałem na niej tylko kilka dni.
        Z doświadczenia mogę Ci zasugerować żebyś ja dopracował bo obecna forma to nie jest dobre rozwiązanie. Jak widzę fitlry 3 rzędu gdzie oba elementy szeregowe maja niemalże jednakowe wartości to czuje kłopot, duży kłopot. Te filtry maja duże dobrocie, czasem może to zadziałać nawet jak generator wzmacniający sygnał, czyli ch-ka wynikowa poprowadzona będzie wyżej aniżeli pierwotna ch-ka głośnika. Akurat mam swoje pomiary ceramika, wrzuciłem ten filtr i nie wygląda to najlepiej. W ogóle odejdź od pomysły filtracji tego 3 rzędem !! Idź w odwrotną stronę, przecież AWX ma szeroką i gładką ch-ke, spróbuj 2 rząd. Ewentualnie 3 rząd ale nie w takiej formie !

Jeżeli chcesz podeślij mi na mail pomiary to Ci zaproponuję moje rozwiązanie, podpatrzysz sobie jak ja mniej więcej zgrywam głośniki.

Skomentuj

a istnieje jakas lepsza wzrotka do tego sestawu?:))
          Dabyl kiedy planujesz walczyc z tym filtrem?:)
          ...czy lepiej das seasa do AXW?:>

Skomentuj

lub Ushera :biggrin: PawelS słuchał AWX z Seasem i nie był zadowolony ( o ile dobrze pamiętam ), mi znów nie pasowało cięcie Seasa i wybrałem Ushera

Skomentuj

dokladnie, wg mnie zwrotnica w 3sm albo jest skopana albo poprostu nie jest w moim guscie
              brakowalo mi tam lekkosci brzmienia i nizszej srednicy
              a w mx-140 bylo wszsytko OK

Skomentuj

Może fakt ten wychodzi z tego, że osoby które wybierają Seasa lubią niskie cięcie... Jak zauważyłem ani Tobie Pawle ani mi to nie pasuje...

Skomentuj

Yoshi, dziękuję za cenne uwagi. Przeanalizowałem wczoraj wykresy i faktycznie, po filtrowaniu charakterystyki nienaturalnie podbijane są w miejscach, gdzie powinien zaczynać się ich spadek - rozumiem, że to o ten objaw chodzi? Co prawda na symulacjach nie wychodzą powyżej charakterystyk pierwotnych ale widać, że ich przebieg wydaje się nienaturalny.

Niestety w tej chwili nie dysponuję już tymi głośnikami i nie mam możliwości wykonywania pomiarów i odsłuchów - mogę opierać się jedynie na symulacjach. Jeśli Twoja oferta co do pomocy jest nadal aktualna, to wieczorem wrzucę coś na forum z prośbą o sugestie co do kierunku, w którym dobrze byłoby pójść. Mam też Twój adres mailowy więc pozwolę sobie podesłać Ci pomiary głośników.

dolphin123 - a Ty robiłeś coś z tą zwrotnicą? Z tego co pamiętam, to chciałeś ją zaprojektować na nowo (chyba jeszcze Pharoh miał się w to w jakiś sposób zaangażować?). Jakieś nowe informacje, czy porzuciłeś ten temat?

Skomentuj

Mojemu kuzynowi pasuje, więc zostawiłem.

Skomentuj

Yoshi, dziękuję za cenne uwagi. Przeanalizowałem wczoraj wykresy i faktycznie, po filtrowaniu charakterystyki nienaturalnie podbijane są w miejscach, gdzie powinien zaczynać się ich spadek - rozumiem, że to o ten objaw chodzi? Co prawda na symulacjach nie wychodzą powyżej charakterystyk pierwotnych ale widać, że ich przebieg wydaje się nienaturalny.

Tak dokładnie o to chodzi. Nawet jeżeli nie ma podbicia (co jest juz sytuacją skrajnie złą gdyż świadczy o bardzo dużej dobroci filtru w tym miejscu) to i tak lepiej dążyć do sytuacji gdy ch-ka opada łagodnie a sumowanie się przebiegów następuje w jak najszerszym zakresie.

Niestety w tej chwili nie dysponuję już tymi głośnikami i nie mam możliwości wykonywania pomiarów i odsłuchów - mogę opierać się jedynie na symulacjach. Jeśli Twoja oferta co do pomocy jest nadal aktualna, to wieczorem wrzucę coś na forum z prośbą o sugestie co do kierunku, w którym dobrze byłoby pójść. Mam też Twój adres mailowy więc pozwolę sobie podesłać Ci pomiary głośników.

Jasne, przesyłaj. Zerknę na te pomiary i razem coś wykombinujemy. Może znajdzie się ktoś chętny do przetestowania to powie jak gra

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Może fakt ten wychodzi z tego, że osoby które wybierają Seasa lubią niskie cięcie... Jak zauważyłem ani Tobie Pawle ani mi to nie pasuje...
                        watpie

zobacz co bylo na audio show - dziesiatki tych glosnikow i tylko 2-3 brzialy fatalnie

Skomentuj

mi tez nie pasowal po tym powaznym, miarodajnym, przeprowadzonym w odpowiednich warunkach odsluchu

przez weekend co ja wyprawialem z awxami to bania mala :)
                          moge tylko powiedziec, ze szykuje sie cos konkretnego
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            mi tez nie pasowal po tym powaznym, miarodajnym, przeprowadzonym w odpowiednich warunkach odsluchu
                            w zasadzie w podobnych warunkach mozna bylo posluchac mx-140 w STXie
                            a tamto mi pasowalo tak jak moje kolumny :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              watpie

zobacz co bylo na audio show - dziesiatki tych glosnikow i tylko 2-3 brzialy fatalnie
                              Mi to może 2-3 grały tam dobrze...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Mi to może 2-3 grały tam dobrze...
                                ale to nie wyklucza tego co napisalem

Skomentuj

Panowie a co myślicie o tl na 15awx?
                                  moze byśmy coś takiego "wymyślili"?

wg mnie 15 gra lepiej niż 18
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Myślę, że fajna opcja. Nie Ty pierwszy mówisz, że fajnie gra 15 AWX.
                                    Mógłbym projektnąć dwie wstępne obudowy - monitor i podłogówkę. Coś tam zasymulować. Wtedy zbiłoby się parę desek i można mierzyć i działać. Gąbek Ci u mnie pod dostatkiem.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

NIE!
                                      zeby znowu ich brakowalo w STXie?!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        NIE!
                                        zeby znowu ich brakowalo w STXie?!
                                        gdzie się klika dezaaprobatę dla tego posta?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sam myślałem o 15tce w TL... W 10litrowym br jest sporo basu a w TL byłoby już całkiem fajne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X