Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no kiedyś trzeba zacząć :P
    a to głównie chyba przez zaciekawienie tym rodzajem obudowy, z którym nie miałem do czynienia.

Skomentuj

rob, rob bedziesz zadowolony

jako ciekawostke powiem wam, ze kolega juz w dwuch samochodach zainstalowal 18AWX i do tego tego AWXowego sredniaka 10cm (3 drogi) i podobno daje rade
      wyciagnal od siebie ss 18w i wsadzil awxa i jest bardziej zadowolony niz z klasyka
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam
        Przyszedł czas na nowe kolumny. Zdecydowałem się na projekt Dabyla. Chciałbym się dowiedzieć czy powstała już zwrotnica do 18awx + usher 9950? Czy istnieje możliwość opublikowania jej lub wysłania schematu na priv?
        Zastanawiam się też nad wersją z wysykotonowym AWX, czy w tym wypadku zwrotnica od mx-140 będzie pasowała czy wymagana będzie jej modyfikacja?

Skomentuj

Zamieszczone przez ernestkasztelanek7 Zobacz posta
          Przyszedł czas na nowe kolumny. Zdecydowałem się na projekt Dabyla. Chciałbym się dowiedzieć czy powstała już zwrotnica do 18awx + usher 9950? Czy istnieje możliwość opublikowania jej lub wysłania schematu na priv?
          w weekend będę działał :)
          będzie w odpowiednim temacie i wyniki będą dyskutowane w szerszym gronie
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Posiadam zestaw z podpisu, słyszałem, ze AWXy grają podobnie do Seasów, chciałbym zbudować głośnik centralny pod moje fronty(efektowe zamierzam oprzeć o Founteka FR88EX w 0,5 litrowej obudowie) i zaświtał mi pewien pomysł...
            Czy zrobienie pseudo 3way kompletu głośników:
            GDWK-10-250-8-AWX
            GDM-15-80-8-AWX
            GDN-18-140-15-AWX
            w połączeniu z membraną bierną STX MB-17-SW(w celu zmniejszenia litrażu) miałoby sens? Zwrotke chyba możnabyłoby zastosować ta z FX -300. Co o tym myslicie?

Skomentuj

Jeśli robić zestaw 3-drożny, to na większym wooferze - więc już w tym momencie konstrukcja traci trochę sens.

Jeśli chodzi o obudowę z MB, to to nie jest tak, że wymaga ona mniejszego litrażu niż obudowa BR - główne cechy tych obudów, czyli objętość i strojenie (czy to uzyskane przez zastosowanie portu, czy membrany biernej) pozostają takie same. Zastosowanie MB zyskuje na wartości w przypadku głośników, które wymagają małej obudowy i niskiego strojenia, bo wtedy tunel (jeśli jest "rurkowy") ciężko jest umieścić w obudowie. Oczywiście są też inne różnice pomiędzy BR i MB (np inna charakterystyka opadania na skraju pasma), ale jeśli chodzi o samą objętość obudowy, to zależności są takie same.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                GDM-15-80-8-AWX
                lepszym rozwiazaniem jest wsadzenie do niego min 8"

bedzie taki zestaw w wykonaniu stxa
                radze poczekac
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale nie uważacie że 8" to będzie trochę za dużo dla centralnego?

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                    Ale nie uważacie że 8" to będzie trochę za dużo dla centralnego?
                    3 drogi na kanał cenatralny :o
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Troels twierdzi ze to optimum http://www.troelsgravesen.dk/8008CENTER.htm problem w tym że hmm... cena tego centrala wykracza daaaleko poza moje możliwości finansowe

Może by tak zaszaleć i stworzyć coś na wzór tego: http://www.troelsgravesen.dk/8008CENTER.htm tyle że z 2x GDN-18-140-15-AWX + Seas 27TFFC + Seas MCA12RC ? wtedy by się napewno zgrało z kolumnami, tyle że to jest jednak spory koszt... Z drugiej strony centralny jest w kinie bardzo ważny, jestem kinomaniakiem i oglądam kilka filmów w tygodniu. Wtedy na efektowe pasowałoby dać GDM-15-80-8-AWX z Seas 27TFFC... Warto?
                      Last edited by srekal34; 10.02.2012, 21:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        3 drogi na kanał cenatralny
                        Pamietaj jedna zelazna zasade. Poprawne 3way zawsze dadza lepsza jakosc dzwieku niz poprawne 2way :). Pytanie tylko, czy autor tematu faktycznie potrzebuje 3 droznego centrala?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Pamietaj jedna zelazna zasade. Poprawne 3way zawsze dadza lepsza jakosc dzwieku niz poprawne 2way
                          z tym nie polemizuję a nawet zgadzam sie z tym całkowicie tylko
                          Pytanie tylko, czy autor tematu faktycznie potrzebuje 3 droznego centrala?
                          i czy ktokolwiek czegos takiego potrzebuje?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

i czy ktokolwiek czegos takiego potrzebuje?
                            Kanal centralny odtwarza dialogi no i reszte klamotow, a 3way to wlasnie przewaga na srednicy w porownaniu do 2way :) Czy kazdy potrzebuje? Pewnie nie, ale kazdy by chcial po ogladnieciu filmu na 3way.

Skomentuj

Kanal centralny odtwarza dialogi no i reszte klamotow, a 3way to wlasnie przewaga na srednicy w porownaniu do 2way :) Czy kazdy potrzebuje? Pewnie nie, ale kazdy by chcial po ogladnieciu filmu na 3way.
                              No właśnie tak mi się wydaje ze zastosowanie typowego średniaka ma sens. Czy można bez problemu wyrzucić drugi woofer, czy bardzo niekorzystnie wpynie to na wrażenia odsłuchowe?

Skomentuj

Nie musi byc z dwoma wooferami. Moze byc jeden. Szkoda, ze STX jeszcze nie wypuscil zadnej kopulki sredniotonowej. Taki glosnik do centrala bylby idealny.

Skomentuj

Szkoda, ze STX jeszcze nie wypuscil zadnej kopulki sredniotonowej
                                  to prawda
                                  wielka szkoda
                                  zapytam o to przy najbliższej okacji
                                  ale ja mam inne zastosowanie dla tego głośnika
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ale ja mam inne zastosowanie dla tego głośnika
                                    średniak do auta? :biggrin:
                                    low-END

Skomentuj

dokladnie tak :)
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez wojtus Zobacz posta
                                        średniak do auta?
                                        dokladnie tak
                                        do budowy budżetowego 3 way razem z misionem i amą ?

panowie nie zaśmiecamy tematu dolphinowi?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                          wieslawa50 nie zasmiecaj watku, zaloz nowy temat...
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X