Muszę dokupić jeszcze kilka drobiazgów i sam go odpalę :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz MOSFET by Zbig.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez mellowman Zobacz postaBardzo ciekawi mnie Wasze porownanie do innych koncowek DIY - w kwestii dzwieku.
Wiem wiem, wzmacniacz to wzmacniacz, wiec wzmacnia i nie dodaje nic od siebie :) ale...
A ta koncowka Zbiga od poczatku wygladala apetycznie.
Skomentuj
-
po dwóch dniach słuchania abox'a powróciłem do koncówek Zbig'a.No ekstra sie tego słucha;jak napisał autor "miód dla uszu"(nie mylić z miodem w uszach).Tak na dziś plan jest taki aby obie końcówki umiescic w jednej obudowie,wspólne trafo,zasilanie.to plan, co wyjdzie -zobaczymy(takie dwa w jednej)
Skomentuj
-
Przy okazji testów wzmacniacza w klasie "D" jeszcze raz zmierzyłem parametry tego wzmacniacza.
Nierównomierność charakterystyki w pasmie akustycznym +0,1 ... -0,3 dB czyli praktycznie płasko jak stół :-)
(spadek dla "dołu" pasma na wykresie to kiepska karta audio w laptopie :( na generatorze jest płasko od kilku Hz)
Zniekształcenia harmoniczne 0.011% dla 1kHz / 1W / 8 Ohm - czyli sporo mniej niż kiedyś podawałem (RMAA jest lepszy do analizy, daje wynik od razu i nic nie muszę przeliczać)
Muszę kiedyś sprawdzić jak zniekształceni zależą od prądu spoczynkowego - ten pomiar był przy jakiejś "przypadkowej" wartości
Skomentuj
-
Mam pytanie, co jest głównym powodem że wzmacniacz ma trudności od 100khz w górę, dlaczego nie może przenosić np. do kilku Mhz ? skoro niby tak by tranzystory końcowe potrafiły a wejściowe i sterujące już w ogóle bez problemu. Pytam bo w laboratorium mieliśmy wzmacniacz o mocy 100W do badań o zakresie przenoszenia DC - 10Mhz.
Skomentuj
-
Wszystko można. Tak naprawdę problemem jest złożoność konstrukcji. Wzmacniacz akustyczny musi mieć minimalne zniekształcenia, czyli w praktyce silne ujemne sprzężenia zwrotne - to rodzi problemy ze stabilnością dla wyższych częstotliwości. Drugi problem to szybkość elementów, czyli krótki czas przeładowywania wszystkich pojemności - do tego potrzeba bardzo dużych prądów. W praktyce po prostu nie ma sensu budowania wzmacniaczy audio o ekstremalnym paśmie - lawinowo rośnie koszt a efekty żadne. Tylko dochodzi problem z odfiltrowaniem stacji radiowych na AM :)
Poza tym jedna uwaga: graniczna częstotliwość tranzystorów podawana jest dla wzmocnienia = 1 :( To wcale nie znaczy, że można z nich zbudować wzmacniacz o takim paśmie...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Zbig Zobacz postaPoza tym jedna uwaga: graniczna częstotliwość tranzystorów podawana jest dla wzmocnienia = 1 To wcale nie znaczy, że można z nich zbudować wzmacniacz o takim paśmie...
Może to dziwne co powiem ale na minimalnych zniekształceniach bardzo mi nie zależy, najbardziej słyszę różnicę właśnie w paśmie przenoszenia, moje TDA2030A donosi do 150Khz przy - 6dB i jest niby super, ale chciałbym wzmacniacz ekstremalnie szybki.
Drugi pomysł , mam 2T931A, chciałbym zrobić na nim A klasę z tym że on by pracował jako wzmacniacz prądowy aby było łatwiej go sterować , nie wiem tylko jaki driver do niego i jaki stopień napięciowy(może BFW16A), i czy zrobić wzmacniacz różnicowy , czy też nie bo może powodować większe opóźnienia. W obciążeniu chce mieć rezystor a nie tranzystorowe źródło prądowe bo też spowolni mi sygnał(nie chcę w ogóle żadnych źródeł prądowych-wiem zwiększy to zniekształcenia) , Nie mam żadnego wyposażenia i raczej mieć nie będe. Liczę na 10W mocy . Jak myślisz jest to realne ?
Skomentuj
Skomentuj