Propozycja dość ciekawa z tym, że różnych wersji za bardzo nie mam a to co ja wymodziłem trochę badziewne było :) Mam wersję od Ciebie i od ravena.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3 drogi scan speak/vifa
Collapse
X
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaMam wersję od Ciebie i od ravena.
Poza tym czasem nie zawsze to co najrówniejsze i to co ma najlepiej zgraną fazę gra najlepiej.
Skomentuj
-
Hej wszystkim. Jestem po zakupach podzespołów do zwrotnic. Wielkie podziękowania dla LuSzTi'ego za wielką pomocną dłoń.
Teraz do rzeczy. Biorąc pod uwagę ułożenie cewek względem siebie i wpływ jaki wywierają spróbowałem ułożyć coś na podkładce o docelowym kształcie, która będzie później umieszczona w kolumnie. Poniżej moje 2 przykłady (nie różniące się zbytnio od siebie) ułożenia cewek. Może to nie bardzo estetycznie wygląda ale starałem się je rozsunąć od siebie.
Co mógł bym zrobić lepiej?
Skomentuj
-
Jedna kolumna bo czasu jak zwykle brak. Po świętach dalej do roboty ale powolutku, ciepło się robi i motocykl czeka :) Co do zwrotnicy - większość jest ta sama z małymi zmianami. Może ucho mam do "duszy" ale tak jak by Vifa mi za bardzo dominowała. Musiałem ją bardziej stłumić. A jak zadowolenie? Dzisiaj jedną złożoną podłączyłem w docelowym miejscu i no powiem szczerze, że potencjał duży. Ograniczyłem się do 1/20 głośności z LM3886 - nie chciałem hałasować za bardzo (sąsiedzi przed świętami). Co do jakości: Hmmmmm..... Szczerze nie mam do czego porównać, nie mam punktu odniesienia a doświadczenia z osłuchiwaniem raczej mało. Może kiedyś się dogadam z Pogromcą (jakieś 15km mam do Niego) i pojadę na odsłuch. Nie wiem. Zobaczymy. Na razie tyle. Wesołych Świąt Wszystkim.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWesołych swiat :)
Słuchanie jednej kolumny to żadne słuchanie
Skomentuj
-
Witam wszystkich po długiej przerwie.
Kolumny trochę pograły to mogę się podzielić co zostało zaobserwowane.
W związku z tym, że szukam amplitunera do kina domowego i radzącego sobie w stereo zasięgnąłem kilku opinii we firmowych salonach zajmujących się audio. Wybór padł na Yamahę RX-A1060. Po jakimś czasie postanowiłem przetestować ten model na moich kolumnach frontowych (pod kątem stereo). Nawiązałem kontakt z MDBaudio we Wrocławiu i umówiłem się na odsłuch. W wyznaczonym dniu spakowałem kolumny i wyruszyłem. Wszedłem do sklepu i mnie zatkało - tyle sprzętu renomowanych marek i te ceny.... Pomyślałem, co ja tu robię z domowymi kolumnami? No ale cóż przyjechałem to nie wrócę bez odsłuchu - najwyżej powiedzą, że sprzęt mam nijaki. Na samym początku miły pan podłączył do wzmacniacza stereo nie pamiętam marki ale wyższa półka aby sprawdzić jakość kolumn - co potrafią i czy w ogóle coś potrafią. Muzyka na której testował to jazz, pop i blues. Po odsłuchu był mile zaskoczony. Powiedział, że bardzo dobrze brzmią, niskie ładnie schodzą, średnica jest wyraźna lecz nie natarczywa i odpowiednie wysokie nie słyszy dołków itp . Następnie podłączył dla porównania kolumny (nie pamiętam jakie) które kosztowały ponad 11 tyś za parę czyli całkiem sporo jak dla mnie - oczywiście pod ten sam wzmacniacz i te samy utwory. Z racji tego, że głośniki niskotonowe mniejsze - dołu było nieco mniej ale średnica i wysokie jakieś cofnięte, przybrudzone jak by pod przykrywką - stąd moje wielkie zaskoczenie grą moich klocków. Później podłączył kolumienki specjalnie produkowane do jazzu - średnica znacząco wyszła przed kolumny ale to już klasa sama w sobie i do muzyki jakiej ja słucham by się nie nadawały ale grały wyśmienicie. Więc jak na razie wielkie pozytywne zaskoczenie jakością moich konstrukcji. Nadszedł czas na testy amplitunerów kina domowego (w stereo). Na początek poszedł wzmacniacz Yamahy ale wyższy model niż ten, który wybrałem czyli RX-A2060. Kolumny podpięte w systemie Bi-Amp. Puszczamy te same utwory co poprzednio. Yamaha około 7000zł. Słucham i nie mogę uwierzyć - dołu jak na lekarstwo - jak by w kartonowym pudełku, średnica nieco schowana nie wyraźna i troszkę natarczywe wysokie. Zero kontroli nad moimi 30-stkami. Rozczarowałem się niesamowicie. A myślałem o kupnie niższego modelu. Reasumując Yamaha w stereo nie daje zupełnie rady - podkreślam w stereo. Następnie przyszedł czas na Onkyo (nie pamiętam modelu ale kosztował około 4000zł). I znowu te same utwory - ku mojemu zaskoczeniu dźwięk nabrał barw i to o 180 stopni. Niskie wyszły "zza zakrętu" średnica bardziej wyeksponowana i nie natarczywe wysokie. Różnica 3 tyś mniej a taka zmiana w odsłuchu i jakości. Szok. Przyszedł czas na rekomendowany dla mnie przez MDBaudio amplituner kina domowego - Cambridge Audio CXR120. No i tu dopiero zaczęła się zabawa. Dół w pełni kontrolowany, sprężysty nie mulący, świetny. Średnica wyrównana i wysokie odpowiednie. Muszę przyznać, że przypadł mi do gustu. Naprawdę świetnie. Na sam koniec poprosiłem o odsłuch na lampach (nigdy nie miałem okazji). Podłączyliśmy wzmacniacz i puściliśmy muzykę. Jakie mam odczucie - ściągnęło nieco dołu za to średnica i wysokie zbyt natarczywe. Jakoś nie przypadło mi to do gustu. Zresztą nie tylko mi - słuchaliśmy we trójkę.
Reasumując - jak na pierwszą konstrukcję i zwrotkę jak na razie bez żadnych modyfikacji kolumny grają bardzo dobrze i to nie jest moja opinia tylko ludzi w tym obeznanych i osłuchanych. Jestem bardzo zadowolony i dziękuję wszystkim, którzy się do tego na forum przyczynili.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaCambridge Audio
Skomentuj
Skomentuj